Στα κάγκελα εδώ και μήνες οι αγρότες του Κωπαϊδικού πεδίου που έχουν κάνει κατάληψη στον εξωτερικό χώρο του Διοικητηρίου εδώ και τρεις μήνες. Να σημειωθεί ότι έχουν γίνει ήδη δύο συναντήσεις στο γραφείο του Περιφερειάρχη στην Χαλκίδα με τους αγρότες να φεύγουν χωρίς απαντήσεις. Ακολούθησε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο, μονοθεματικό για τους αγρότες, στη Λιβαδειά, όπου όχι μόνο δεν βρέθηκαν λύσεις αλλά πυροδοτήθηκε το κλίμα. Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την περ. εβδομάδα στη Λαμία ήταν επίσης αντιπροσωπεία αγροτών από την Κωπαϊδα που ζητούσε λύσεις στα αιτήματα τους για τα οποία εμπλέκεται η Περιφέρεια και μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης αποφασίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Λιβαδειά, όπου οι αγρότες αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους από την Περιφέρεια και μάλιστα ενισχύοντας τη φαρέτρα τους μία εξώδικη διαμαρτυρία, στέλνοντας μήνυμα πως είναι πλέον αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις δικαστικώς από την Περιφέρεια Στερεάς μέσω των δικαστηρίων.
Μάλιστα, ο Επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης Κώστας Μαρκόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προτείνοντας να τα βρει η περιφέρεια με τους αγρότες για τις αποζημιώσεις, με εξωδικαστικό συμβιβασμό διαφορετικά θα κληθεί να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη. Ιδιαίτερα καυστικός στην τοποθέτηση του και ο κ. Δρόσος, ο οποίος επεσήμανε τις ευθύνες της Περιφέρειας Στερεάς σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις στους αγρότες προειδοποιώντας ότι θα πάνε οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, μάρτυρες κατηγορίας απέναντι στην Περιφέρεια, αν κινηθούν νομικά.
Τόσο τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας Γιώργος Ντασιωτης, δεν έπεισαν τους αγρότες καθώς και οι δύο πέταξαν τη μπάλα των ευθυνών στην εξέδρα, στέλνοντας τους αγρότες στην κεντρική εξουσία και στα Υπουργεία για να αποζημιωθούν καθώς και στην Ε.Ε.
Αυτό εξόργισε τους αγρότες οι οποίοι επεσήμαναν ότι μόνο λόγια και όχι πράξεις είναι η Περιφέρεια. Να σημειωθεί ότι έχει ξεκαθαριστεί ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τους αγρότες.
Προς έκπληξη των παρισταμένων το λόγο στη σημερινή συνεδρίαση πήρε και η κα Παπαθωμά κάνοντας έναν μίνι απολογισμό η οποία αποδοκιμάστηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς από τους αγρότες που βρίσκονται στην αίθουσα.(θα ακολουθήσουν δηλώσεις των αγροτών σε νέες αναρτήσεις)
ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ
Για ακόμα μια χρονιά η εστίαση έρχεται να κάνει τη διαφορά ετοιμάζοντας την πιο δυνατή βραδιά διασκέδασης στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας, στις 23 Φεβρουαρίου στο SAROK, στην Παραλία της Χαλκίδας.
Στην πίστα Κέλλυ Κελεκίδου και Ηλίας Βρεττός αναλαμβάνουν να δυναμιτίσουν το κλίμα της διασκέδασης! Ραντεβού στο SAROK στις 21:00 για μια βραδιά γεμάτη μουσική και διασκέδαση. Τιμή πρόσκλησης 15€ με ποτο.
Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη, η υπεύθυνη εκδηλώσεων του Εμπορικού Συλλόγου της Χαλκίδας Ελενη Παντελή, η οποία αποδεικνύει καθημερινά με τις πράξεις της, την αγάπη της για το συνάνθρωπο.
Ο φωτογραφικός φακός την συνέλαβε να δίνει αίμα στην αιμοδοσία του Συλλόγου Κακοποιημένης Γυναίκας και παιδιού «ο καλός Σαμαρείτης» και έλαμπε το πρόσωπο της από ικανοποίηση που αφιερώνοντας και η ίδια λίγα λεπτά από τη ζωή της θα συμβάλλει στο να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή!
Γατί για την Ελένη Παντελή το να δίνει με την ψυχή της…είναι τρόπος ζωής!
Φωτιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι και ευτυχώς έγινε άμεση κατάσβεση χωρίς να επεκταθεί στο χώρο, στην σκεπή της Μονής Μακρυμάλλη. Οι μοναχοί ειδοποίησαν άμεσα την πυροσβεστική ενώ ενήμερος για την κατάσταση από την πρώτη κιόλας στιγμή είναι και ο δήμαρχος Διρφύων –Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς ο οποίος δήλωσε στο eviakosmos.gr ότι έγινε άμεσα η κατάσβεση και δεν επεκτάθηκε. Καίγοντας περίπου 2 μέτρα από τη σκεπή.
Ενώ σε ότι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από την Π.Υ Χαλκίδας.
Του Κων/νου Σ. Μαργαρίτη
H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) συνεργάζεται με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στο πλαίσιο της άσκησης της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.
Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) ασκεί ως επί το πλείστον αποτελεσματικά τον ρόλο της στον συντονισμό της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. Οσυντονισμός, τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες, στις Βρυξέλλες, όσο και με τις αντιπροσωπείες της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ, λειτουργεί κατά κανόνα ικανοποιητικά.
Ωστόσο, η ΕΥΕΔ θα πρέπει να βελτιώσει, εκτός από την αλληλεπίδρασή της με τις αντιπροσωπείες της ΕΕ, και την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς σε διάφορους τομείς η διαχείριση των πληροφοριών δεν ανταποκρινόταν στον επιδιωκόμενο σκοπό.
Η ΕΥΕΔ ιδρύθηκε το2011 με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Αποστολή της είναι να επικουρεί τον Ύπατο ή την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (ΥΕ/ΑΠ), που είναι επίσης αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρόεδρος του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Δεδομένης της πολυπλοκότητας αυτής της δομής, αλλά και του καίριου ρόλου της υπηρεσίας στη διευκόλυνση των διπλωματικών σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, ο συντονισμός με το Συμβούλιο, την Επιτροπή και τις 145αντιπροσωπείες της ΕΕ, για τις οποίες είναι υπεύθυνη η ΕΥΕΔ, έχει καθοριστική σημασία.
«Η εξωτερική πολιτική και ο τρόπος με τον οποίο ασκείται και συντονίζεται έχει ζωτική σημασία για την ΕΕ, δεδομένων ιδίως των πρόσφατων εξελίξεων και, ειδικότερα, του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία», δήλωσε ο κ.Marek Opiola, μέλος του ΕΕΣ και αρμόδιος για τον έλεγχο. «Αν και η ΕΥΕΔ ασκεί ως επί το πλείστον ικανοποιητικά τον συντονιστικό ρόλο της, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για προκλήσεις στους τομείς της διαχείρισης πληροφοριών, της υποβολής αναφορών και της στελέχωσης.»
Το2021, η ΕΥΕΔ προέβη σε ενδελεχή αυτοεξέταση, σε συνέχεια της οποίας έλαβε μέτρα για την επικαιροποίηση της δομής της και την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της.
Το ΕΕΣ κρίνει ότι η διαδικασία αυτή ήταν πολύτιμη και ότι είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας της ΕΥΕΔ. Διαπίστωσε επίσης ότι ο συντονισμός της με την Επιτροπή και το Συμβούλιο λειτουργεί αποτελεσματικά. Περισσότερο από το ήμισυ των πρέσβεων της ΕΕ που ερωτήθηκαν από το κλιμάκιο ελέγχου εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις επικαιροποιημένες ρυθμίσεις εργασίας, αν και λιγότερο από το ένατρίτο κρίνει ότι η νέα δομή έχει θετικό αντίκτυπο στις επιδόσεις της αντιπροσωπείας τους.
Οι αντιπροσωπείες της ΕΕ συμβάλλουν στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ μέσω των αναφορών πολιτικής τους προς τις κεντρικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, η επικοινωνία αυτή, αν και συχνή, πολλές φορές δεν είναι αμφίδρομη, καθώς οι αντιπροσωπείες δεν λαμβάνουν εγκαίρως επαρκή αναπληροφόρηση.
Έλλειψη αναπληροφόρησης από τις κεντρικές υπηρεσίες παρατηρήθηκε και σε σχέση με τον ετήσιο σχεδιασμό, και ορισμένοι/-ες πρέσβεις δεν είχαν λάβει επιστολή ανάθεσης καθηκόντων κατά την έναρξη της θητείας τους. Εντούτοις, οι αντιπροσωπείες λάμβαναν σαφείς οδηγίες από τις κεντρικές υπηρεσίες όσον αφορά τις διπλωματικές διαδικασίες «διαβήματα» στις οποίες πρέπει να προβούν, επί παραδείγματι πριν από ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη.
Η ΕΥΕΔ και οι αντιπροσωπείες της ΕΕ χειρίζονται σημαντικό όγκο πληροφοριών που πρέπει να τυγχάνουν ασφαλούς επεξεργασίας.
Ωστόσο, το ΕΕΣ διαπίστωσε αδυναμίες στη διαχείριση των πληροφοριών από την ΕΥΕΔ, η οποία δεν διαθέτει εργαλεία κατάλληλα για αποτελεσματική συνεργασία και διαχείριση των γνώσεων.
Πρόσκομμα στην ανταλλαγή πληροφοριών αποτελούν επίσης οι ελλείψεις στον τομέα της πληροφορικής. Αρκετοί/-ές επικεφαλής αντιπροσωπειών διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι το βασικό σύστημα της ΕΥΕΔ για την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών ήταν υπερβολικά «βαρύ», δεδομένων των διαθέσιμων στις χώρες όπου εδρεύουν διαδικτυακών ταχυτήτων, και ότι τα υφιστάμενα εργαλεία πληροφορικής για την ασφαλή επικοινωνία δεν ήταν βιώσιμα.
Επιπλέον, ορισμένα από τα εργαλεία πληροφορικής που χρησιμοποιούν οι αντιπροσωπείες της ΕΕ για την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών, είναι είτε υπερβολικά περίπλοκα, είτε μάλλον δύσχρηστα και, ως εκ τούτου, δεν έχουν υιοθετηθεί ευρέως.
Η χρηματοδότηση της ΕΕ για την ΕΥΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσωπειών και του προσωπικού της Επιτροπής, υπερέβη το έναδισεκατομμύριο ευρώ, για συνολικά 8103υπαλλήλους το2023.
Απαιτείται μια σύγχρονη στρατηγική που θα δίνει λύσεις και θα κάνει ακόμη πιο παραγωγική τη συνεργασία. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούνται να ισχυροποιήσουν τη διεθνή παρουσία τους.
Συνεχίζεται το έργο ανάπλασης οδών και πεζοδρομίων στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας, στο πλαίσιο του συνολικού έργου «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall)», το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025 ξεκινούν οι εργασίες στην οδό Κριεζώτου.
Για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση του έργου:
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2024
Ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025, παρουσίασε έναν αναλυτικό και τεκμηριωμένο απολογισμό των έργων και δράσεων που υλοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος. Στην ομιλία του ανέδειξε τις κεντρικές προτεραιότητες που τέθηκαν το 2024, εστιάζοντας στις στρατηγικές που ακολουθήθηκαν για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα έργα που ολοκληρώθηκαν, επισημαίνοντας τον θετικό αντίκτυπό τους στη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών στην εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ως Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κατά τον πρώτο χρόνο δράσης μας κινηθήκαμε μεθοδικά και στοχευμένα, ακολουθώντας τόσο τις αρμοδιότητες που καθορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις όσο και τους κεντρικούς άξονες προτεραιότητας του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας. Με γνώμονα τη δημιουργία ενός σύγχρονου, συμπεριληπτικού και ποιοτικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, εργαστήκαμε εντατικά στους εξής τομείς:
Στον τομέα της μαθητικής μεταφοράς πετύχαμε σημαντικά βήματα, όπως:
Σχετικά με τις σχολικές υποδομές, η Αντιπεριφέρεια Παιδείας συνεργάστηκε στενά με τους Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες κάθε Περιφερειακής Ενότητας και στήριξε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των υποδομών των σχολικών μονάδων, μεταξύ άλλων αναφέρουμε τα κάτωθι:
Αναφορικά με τις στρατηγικές προώθησης εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων για το 2024, ξεχωρίζουν:
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επικοινωνίας και συνεργασίας με τα σχολεία, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε σχολικές μονάδες για τη διατήρηση ανοιχτού διαλόγου. Ενθαρρύνθηκε η επικοινωνία με τους συλλόγους εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα υποστηρίχθηκε η οργάνωση ημερίδων και επιμορφωτικών δράσεων από φορείς του εκπαιδευτικού τομέα. Συμμετείχαμε ενεργά σε εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, ενισχύοντας την εκπαιδευτική δημιουργικότητα. Επίσης, λάβαμε μέρος σε εκδηλώσεις για τις εθνικές επετείους, ενισχύοντας τη σύνδεση των μαθητών/τριών με την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας.
Άλλες δράσεις της Αντιπεριφέρειεας Παιδείας περιλάμβαναν τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις προώθησης της Περιφέρειας, όπως διεθνείς εκθέσεις και συμμετοχή σε συνέδριο της ΕΝΠΕ, καθώς και συναντήσεις με πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές της περιοχής. Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσαν οι βραβεύσεις μαθητών/τριών για την αναγνώριση των επιτευγμάτων τους.
Για το 2025, η Αντιπεριφέρεια Παιδείας θα συνεχίσει να στηρίζει την εκπαιδευτική κοινότητα, θέτοντας ως προτεραιότητες τη δημιουργία δικτύων κατά του bullying και την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, τον εμπλουτισμό των προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού "ΠΥΞΙΔΑ" και οδικής ασφάλειας. Παράλληλα, θα εργαστεί για τη δημιουργία αδελφοποιήσεων σχολείων της Περιφέρειας με εκπαιδευτικούς φορείς της Ευρώπης, την ενίσχυση της δια βίου μάθησης μέσω σεμιναρίων και ημερίδων σε συνεργασία με τα τοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και την υποστήριξη των προγραμμάτων Erasmus+ για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας. Η Αντιπεριφέρεια Παιδείας, υλοποιώντας τους στόχους της Περιφερειακής Αρχής, θα συνεχίσει με ολοκληρωμένη προσέγγιση να στηρίζει την εκπαιδευτική κοινότητα, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους/τις μαθητές/τριες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.»
Η Elval, ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor υποδέχτηκε στις 4 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της στα Οινόφυτα Βοιωτίας, τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικά με την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις καθώς και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που αναδύονται από την ενσωμάτωσή της στην ελληνική βιομηχανία.
Ο Γεράσιμος Μοσχόπουλος, Elval IT Senior Director, αναφέρθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις που υλοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία σε εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και τεχνολογία, οι οποίες ανήλθαν σε 800 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές εδραίωσαν την Elval ως μία από τις κορυφαίες βιομηχανίες επεξεργασίας αλουμινίου στην Ευρώπη. Στη συνέχεια υπογράμμισε τις σημαντικότερες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και επισήμανε παραδείγματα μηχανικής μάθησης που βρίσκονται σε λειτουργία στην Elval, σε όλο το εύρος της διαδικασίας επεξεργασίας του αλουμινίου, από την ανακύκλωση και τη χύτευση μέχρι το τελικό προϊόν.
Ο κ. Μοσχόπουλος υπογράμμισε τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, δηλώνοντας: «Στην Elval αξιοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση και τους αυτοματισμούς τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στον ποιοτικό έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουμε την αποδοτικότητα, αυξάνουμε την παραγωγική δυναμικότητα και ενισχύουμε την καινοτομία, ενώ παράλληλα μειώνουμε το ενεργειακό κόστος, υλοποιώντας τη δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη."
Αναφορικά με την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία ο κ. Μοσχόπουλος τόνισε: «Επενδύουμε διαρκώς σε ειδικές εκπαιδεύσεις στις ψηφιακές δεξιότητες και σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, παρέχοντας στους ανθρώπους μας επανακατάρτιση (reskilling) και αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling), προκειμένου να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα η ζήτηση για ειδικούς σε τεχνητή νοημοσύνη, επιστήμη δεδομένων (data science) και αυτοματισμούς αυξάνεται, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.»
Μπορείτε να παρακολουθήσετε απόσπασμα της συνέντευξης στο Ένθετο "Οικονομία" του ertnews ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.
Ένθετο Οικονομία: Μία στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη - ertnews.gr
Σχετικά με την Elval:
Η Elval αποτελεί τον τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor Α.Ε. (ELHA:ATH), της κορυφαίας βιομηχανίας αλουμινίου και χαλκού παγκοσμίως με ισχυρή παραγωγική βάση 15 εργοστασιακών μονάδων, τεχνολογία αιχμής και σταθερή παρουσία σε περισσότερες από 90 χώρες. Η Elval διαθέτει 50 χρόνια τεχνογνωσίας στην έλαση και στην ανακύκλωση αλουμινίου, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας καινοτόμες λύσεις, ενώ παράλληλα δημιουργεί αξιόπιστες συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Το εκτεταμένο και εξατομικευμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων εξυπηρετεί τις αγορές συσκευασίας, μεταφορών, αυτοκινητοβιομηχανίας, θέρμανσης-ψύξης-κλιματισμού, δόμησης και κατασκευών, ενέργειας και βιομηχανικών αγορών. Μέσω συνεχών επενδύσεων σε έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία και διαθέτοντας εσωτερικό Κέντρο Τεχνολογίας, επενδύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία, στην υπεύθυνη παραγωγή και στην προστασία του περιβάλλοντος, στηρίζοντας τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και τη συμβολή του αλουμινίου στην κυκλική οικονομία. Για περισσότερες πληροφορίες για την Elval, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.elval.com
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ψαθέρης, Κων/νος Κούκουρας, Ιωάννης Μικέλης
Την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 η Ανδρώα Κοινοβιακή Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλη Ψαχνών πανηγύρισε με λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη τον άγιο Παρθένιο, Επίσκοπο Λαμψάκου τον θαυματουργό, του οποίου τμήμα της τιμίας κάρας διαφυλάσσεται από αιώνες στην Ιερά Μονή.
Στην Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, την Πέμπτη το απόγευμα, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, με συγχοροστατούντες τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο και συμμετέχοντες Κληρικούς και λαϊκούς προσκυνητές από την Εύβοια, αλλά και διάφορα μέρη της Πατρίδος μας.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, αναφερθείς στην προσωπικότητα του αγίου Παρθενίου, ως πατρός της Εκκλησίας και θεραπευτή των ασθενών, επισημαίνοντας ότι η παρουσία των αγίων στην Εκκλησία είναι η επιβεβαίωση της μαρτυρίας του θεοδόχου Συμεών, ότι ο Χριστός είναι το φως του κόσμου και οι φέροντες Αυτόν άγιοι γίνονται το φως, οι φάροι των πιστών, κάθε εποχής.
Κατά τη διάρκεια της νύκτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος προεξήρχε στην καθιερωμένη ιερά αγρυπνία, κατά την οποία κήρυξε τον θείο λόγο ο καθηγούμενος της Ι. Μονής αρχιμ. Ιάκωβος Μπαλωμένος.
Ανήμερα της πανηγύρεως, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, ερμηνεύοντας την διατεταγμένη ευαγγελική περικοπή (Λουκάν στ΄ 17–23), ανέπτυξε πώς πρέπει να προσεγγίζουμε τον Ιησού Χριστό, ως Σωτήρα μας, ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας και πώς να Τον αναζητούμε και να τον αγγίζουμε μέσα στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας.
Επίσης, πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κ. Φιλόθεος ευλόγησε το παρατεθέν κόλλυβο του Αγίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς και τους Κληρικούς που προσήλθαν κατά την πανήγυρη, τον καθηγούμενο της Ι. Μονής αρχιμ. Ιάκωβο και τους πατέρες της Αδελφότητας, οι οποίοι με πολλή αγάπη και ευγένεια διακονούν τους προσκυνητές που προσέρχονται στο Μοναστήρι να προσκυνήσουν με ευλάβεια την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας και την τιμία κάρα του αγίου Παρθενίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των καρκινοπαθών, ενώ δεν αρνούνται να μεταφέρουν τον άγιο, όπου ζητηθεί, για την ψυχοσωματική υγεία όλων των ανθρώπων. Ευχαρίστησε, επίσης τον Χορό των Ιεροψαλτών, οι οποίοι, υπό την διεύθυνση του καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, πρωτοπρεσβ. Αργυρίου Στουραΐτη, απέδωσαν θαυμάσια και με πιστότητα στο βυζαντινό μέλος, τους Ύμνους της Εορτής.
Την 'ιδια ώρα, στην Ιερά Μονή τελείται το κτητορικό μνημόσυνο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύκτας, καθ’ ην η προσέλευση των προσκυνητών παραμένει αμείωτη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης θα προστεί της ιεράς αγρυπνίας.
Το σύνολο των ιερών ακολουθιών μεταδόθηκαν ζωντανά από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης «Άγιος Οικουμένιος» και της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm).
Αντιμέτωποι με τις κατηγορίες για απλή σωματική βλάβη, όλως ελαφρά, κάθισαν την Παρασκευή στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, οι γονείς της μαθήτριας από το Αλιβέρι που έκανε λόγο για κακοποίηση, και πήραν αναβολή για την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου.
Η συνήγορος υπεράσπισης Μαρία Μπόνου, ζήτησε αναβολή γιατί δεν είχε λάβει ακομα όλα τα στοιχεία της δικογραφίας. Η ιατροδικαστική έκθεση της μικρής που είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι της υπόθεσης, έφτασε στα χέρια τους λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης. Ενώ «φως» στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει και η κατάθεση της μικρής, που έδωσε πριν από λίγες μέρες στο Τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του eviakosmos.gr, στη δίκη θα παραστούν και μάρτυρες που γνωρίζουν την οικογένεια και τη σχέση τόσο με το κοριτσάκι όσο και με τα δυο αδέρφια της.
Να σημειωθεί εδώ ότι η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια μετά από ένα σημείωμα που έδωσε η μαθήτρια σε μία συμμαθήτρια της στην οποία ανέφερε ότι οι γονείς της την κακοποιούν. Η συμμαθήτρια το είπε στη μητέρα της και εκείνη ενημέρωσε το «Χαμόγελο του παιδιού», μετά την αναφορά του οποίου παρενέβη ο Εισαγγελέας.
Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι η κακοποίηση ανηλίκου είναι κακούργημα. Κάτι τέτοιο δεν έχει προκύψει από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα. Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι για πράξεις π.χ όπως να ρίξουν ένα χαστούκι, ή να χτυπήσουν με μία παντόφλα κ.α.
Η συνήγορος των γονέων επισημαίνει ότι δεν θα κάνουν καμία δήλωση για το θέμα πριν από τη δίκη, δεδομένου ότι η υπόθεση είναι λεπτή και έχει να κάνει με παιδιά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ