Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ ΜΙΛΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑ «ΝτΕΑΚΚ» ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ –ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ- Δούλεψε αθόρυβα όλα αυτά τα χρόνια στηρίζοντας τον τόπο του

Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη

“Ο κόσμος αναγνωρίζει την προσφορά του”

“Από τους πρώτους που διαχώρισαν την θέση τους, πιστός στο πρόγραμμα και την πολιτική που ακολούθησε η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ”

Ο γνωστός οικονομολόγος-φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης, μιλά μετά από τέσσερα χρόνια στα «ΝτΕΑΚΚ» που κυκλοφορούν για την ενασχόληση του με τον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Όλα όσα πρέσβευε η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ για το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, την οποία ξεκίνησαν με μία παρέα φίλων για να καταλήξει στην συνέχεια, μετά την αποχώρηση του από την θέση του επικεφαλής, ένα συνονθύλευμα πολιτικών παρατάξεων που απαξιώθηκε από την παρούσα δημοτική αρχή, απογοητεύοντας τους δημότες που τη στήριξαν, πιστεύοντας στο όραμα που εξέπεμπε.

Άνθρωπος της αγοράς, τεχνοκράτης, ο Βαγγέλης Αμπελιώτης, αναγνωρισμένος επαγγελματικά ως ένας από τους καλύτερους οικονομολόγους, διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα φοροτεχνικά γραφεία στην Αθήνα, στο οποίο εργάζονται και τα τρία του παιδιά και συγχρόνως συμμετέχει σε επιχείρηση παραγωγής λογισμικών προγραμμάτων με τα αδέλφια του. Εμπιστεύονται τις γνώσεις του μεγάλες εταιρίες, αλλά και οι άνθρωποι των ΜΜΕ για τους οποίους αποτελεί «περιζήτητο» συνεργάτη. Τα πρωινά μονοπωλεί το ενδιαφέρον ενημερώνοντας για οικονομικά θέματα, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, του Γιώργου Αυτιά στο SKAI, σε άλλες εκπομπές ενημερωτικού χαρακτήρα και παλαιότερα ως μόνιμος συνεργάτης στο MEGA.

Έχοντας μία δυναμική και στις δημόσιες σχέσεις, έχει στηρίξει πάρα πολύ τους συντοπίτες του, ιδίως το χωρίο του, τους Ταξιάρχες.

Στο χωριό του έχει βοηθήσει θεωρώντας αυτό ως υποχρέωση του, αφού είναι ο τόπος που αγαπά και θέλει να στηρίζει. Με τα καλύτερα λόγια μιλά ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου στους Ταξιάρχες, αναγνωρίζοντας την προσφορά του, αφού συμβάλει σε πολλά έργα και με δικές του δαπάνες.

Ασχολήθηκε με τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτή την 4ετια και θα έλεγε κανείς πως δούλεψε πολύ περισσότερο από μόνος του, με δική του πρωτοβουλία, για να προσφέρει στον τόπο που είναι εκλεγμένος.

Έχει αποφασίσει να μην ασχοληθεί ξανά. Ωστόσο, αφήνει πίσω του την δική του παρακαταθήκη. Σημαντικές οι παρεμβάσεις που έκανε ο ίδιος προσωπικά προς τους αρμόδιους για να παραμείνει το Αστυνομικό Τμήμα της Κύμης, να διατηρηθεί το ΙΚΑ, η εφορία και η Πολεοδομία, καθώς και άλλες υπηρεσίες στην Κύμη. Σημαντική η παρέμβαση του για την επίλυση του ζητήματος της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης, και η διατήρηση ως έχει του Νοσοκομείου της Κύμης κ.α

Στην συνέντευξή του αναφέρει:

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω τέσσερα χρόνια, στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αποφάσισα να είμαι υποψήφιος για πρώτη φορά στο δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Εύβοιας στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, συστήνοντας αρχικά τον συνδυασμό της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ μαζί με μια μικρή ομάδα φίλων, αφού ήθελα να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορέσω να προσφέρω στο τόπο μου.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα επισκεπτόμενος συνεχώς το χωριό μου, τους Ταξιάρχες του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Αγαπάω τον τόπο που έζησα τα παιδικά μου χρόνια και τον επισκέπτομαι συχνά, περνώντας πλέον και αρκετά μεγάλα διαστήματα στον τόπο καταγωγής μου και βέβαια ποιος δεν θέλει το καλύτερο για τον τόπο του;

Έτσι πριν από τέσσερα χρόνια μαζί με το μηχανικό Παναγιώτη Λάμπρου, τον οικονομολόγο Χρήστο Χαραρά, τον μηχανικό Σπύρο Σπύρου αρχικά και στην πορεία με τη συμμετοχή και άλλων φίλων, συστήσαμε τον συνδυασμό της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. Όραμά μας, να βοηθήσουμε τον τόπο μας να βγει από τη μιζέρια. Βασική μας αρχή η λειτουργία της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, αλλά και του Δήμου συλλογικά και όχι ως αρχή ενός ανδρός. Το πρόγραμμα είχε τρεις πτυχές, την βελτίωση της καθημερινότητας, την ανάδειξη και προσπάθεια ολοκλήρωσης μεγάλων έργων (φράγμα Μανίκιων, οδικός άξονας) και την ανάπτυξη του Δήμου, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε περιοχής. Προτεραιότητα θέλαμε να δώσουμε στον τομέα της ενημέρωσης των επαγγελματιών, αλλά και των νέων που βγαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, για τις εξελίξεις ανά κλάδο (τουρισμός, αλιεία, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφική παραγωγή, βιοτεχνία, βιομηχανία), με εξειδικευμένους συνεργάτες (μηχανικούς, γεωπόνους, μελετητές, προγραμματιστές, εκπαιδευτικούς κλπ.) και την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία εκτός του διαφημιστικού έργου, σημαντική θέση θα είχε η ενημέρωση θεμάτων που ήταν στο πρόγραμμα της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, προεξέχοντος αυτού της ανάδειξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να κάνουμε γνωστή την πλούσια κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, μεγάλοι και καταξιωμένοι επιστήμονες, με κορυφαίο τον ευεργέτη της ανθρωπότητας ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, αλλά και την μοναδική ιστορία του τόπου μας.

Ως προς τα έργα που είχαμε θέσει στόχο να υλοποιήσουμε, πλην των δύο μεγάλων έργων (οδικός άξονας, φράγμα Μανικίων), προτεραιότητα θα δίναμε στην αγροτική οδοποιία, στην πρόσβαση και τον καθαρισμό των ακτών μας, αλλά και στη συντήρηση και βελτίωση του επαρχιακού δικτύου.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο Δήμο, είναι η ανεργία και ειδικά στους νέους. Ο τόπος συνεχώς μαραζώνει, ο πληθυσμός μειώνεται και οι νέοι προγραμματίζουν το μέλλον τους φεύγοντας στο εξωτερικό ή σε μεγαλουπόλεις της χώρας. Ο κίνδυνος να γίνουμε μια γηρασμένη περιοχή είναι ορατός. Με τις σκέψεις αυτές, είχαμε μέσα στις προτεραιότητές μας να καταγράψουμε την διαστρωμάτωση του πληθυσμού, για να γνωρίζουμε τον συνολικό αριθμό αλλά και την κάθε περίπτωση και ειδικά των ανέργων, των υπερηλίκων, των πολυτέκνων και των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

Κατ΄αυτό τον τρόπο θα δημιουργούσαμε μια βάση δεδομένων με τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού, ώστε μετέπειτα να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις μέσω διαδικασιών ένταξης σε προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και σε προσπάθειες γενικότερης ανάπτυξης της περιοχής, επιμορφώνοντας και εκπαιδεύοντας σε δεξιότητες και σε άλλες υπηρεσίες τις ομάδες του πληθυσμού. Επιπλέον, να δώσουμε με δράσεις την απαραίτητη φροντίδα στους υπερήλικες και στους συνανθρώπους με ειδικές ανάγκες, αλλά και στους πολύτεκνους με ένταξη σε διάφορα προγράμματα για την ενίσχυση του εισοδήματός τους και της παροχής υπηρεσιών από το Δήμο στις οικογένειες αυτών.

Στο θέμα της κατασκευής έργων, μετά από τέσσερα χρόνια διαπιστώνουμε ότι το οδικό δίκτυο δεν έχει βελτιωθεί, όλες οι ακτές να μην είναι προσβάσιμες, ο καθαρισμός των ακτών και των αγροτικών δρόμων να μην έχει γίνει στο επίπεδο που θα έπρεπε, αφού ως τουριστική, αγροτική και βιομηχανική περιοχή, θα έπρεπε να είχαμε το θέμα αυτό σε πρώτη προτεραιότητα. Το πρόβλημα του δρόμου στην Πλατάνα παραμένει επί σειρά ετών χωρίς επίλυση, απαξιώνοντας την περιοχή στα μάτια των επισκεπτών. Δεν έχουμε καμία δικαιολογία γι΄αυτά, παρότι βρήκαμε το Δήμο από την προηγούμενη δημοτική αρχή σε άθλια οικονομική κατάσταση.

Αντιμετωπίζουμε σημαντικές οφειλές σε φόρους δημοσίου, ασφαλιστικά ταμεία και υποχρεώσεις σε τρίτους , που δυστυχώς δεν μας δίνουν την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε δαπάνες έργων που έχουν προτεραιότητα. Σήμερα τα οικονομικά έχουν βελτιωθεί σημαντικά και η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, θα παραλάβει τουλάχιστον, μια οικονομική κατάσταση με προσδιορισμένες υποχρεώσεις και βέβαια οικονομικά στοιχεία, που δεν θα διαφοροποιούνται συνεχώς με την εμφάνιση νέων υποχρεώσεων, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της μέχρι σήμερα θητείας μας.

Επαναλαμβάνω, για να αλλάξει η ροή των πραγμάτων στον τόπο και να προχωρήσουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε μεγαλύτερο βαθμό στα δύο μεγάλα έργα. Η βελτίωση του οδικού άξονα, με την επίλυση τοπικά του μεγάλου προβλήματος που έχει προκύψει στο δρόμο της Πλατάνας και την επαναλειτουργία των έργων για την ολοκλήρωση του φράγματος Μανικίων.

Θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία του Δήμου με την περιφέρεια και δεν θα πρέπει να βλέπουμε και να ενεργούμε ανταγωνιστικά, αλλά με πνεύμα συνεργασίας. Με τον Κώστα Μπακογιάννη που είχε όλη την καλή διάθεση να στηρίξει τον Δήμο, δεν επιδιώξαμε στον βαθμό που έπρεπε, να έχουμε την απαιτούμενη συνεργασία. Ο Δήμος προφανώς, δεν διέθετε μελέτες για έργα τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν σε προγράμματα και να χρηματοδοτηθούν στη συνέχεια. Ο κ. Μπακογιάννης συνεχώς στις συναντήσεις που είχα προσωπικά, ζητούσε να υποβάλλουμε μελέτες σε συνεργασία με την περιφέρεια. Θα μπορούσαμε στον τομέα αυτό να είχαμε πάει πολύ καλυτέρα.

Η συνύπαρξη της βιομηχανίας με την τοπική κοινωνία στην ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και τάχιστη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, βελτιώνοντας τις παραθαλάσσιες περιοχές και αξιοποιώντας την δημοτική περιουσία προς όφελος των δημοτών, θα έπρεπε να είχε κατάλληλα υποστηριχθεί. Ανάλογες κινήσεις να είχαν προγραμματιστεί και για τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες, Κύμης, Αυλωναρίου, Κονιστρών, Δυστίων.

Θέμα που είχαμε θέσει στις αρχικές μας προτεραιότητες γιατί είχε να κάνει με τη δημόσια υγεία, είναι η αντικατάσταση του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης που περνάει από τα χωρία της περιοχής και καταλήγει στην Κύμη. Δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια η ευρύτερη περιοχή της Κύμης, ταλαιπωρείται κάθε καλοκαίρι από την έλλειψη νερού. Οι επιχειρηματίες αλλά και οι ιδιώτες, μεταφέρουν νερό με υδροφόρες, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τουρίστες, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν πολλές φορές την περιοχή, λόγω του προβλήματος αυτού. Λύσεις μέχρι σήμερα δεν έχουμε. Πρέπει άμεσα να προγραμματίσουμε και να εντάξουμε με μελέτες σε επιδοτούμενα προγράμματα το έργο αυτό.

Παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και των αντιδημάρχων, υπάρχουν προτάσεις για έργα στα συρτάρια, που όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά ούτε καν δρομολογήθηκαν. Δεν αντιμετωπίστηκαν όπως θα έπρεπε για να μπορέσουν γίνουν έργο.

Η περιφέρεια ανταποκρίθηκε σε κάθε συνεργασία για την υλοποίηση έργων, όπως συνέβη με το καμένο σχολείο στη Κύμη και σε ασφαλτοστρώσεις, καθώς και στην βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.

Θα μπορούσαμε να είχαμε ζητήσει από την περιφέρεια πολλά και να παίρναμε περισσότερα.

Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, στην αρχική της μορφή, θα μπορούσε να λειτουργήσει υλοποιώντας το πρόγραμμα που είχαμε σχεδιάσει, γιατί θα δουλεύαμε συλλογικά με πίστη στην επιτυχία προς όφελος του Δήμου. Έτσι όπως εξελίχθηκε όμως, δεν υπήρχε συνεργασία και σωστός σχεδιασμός. Όταν ανέλαβε ο Θανάσης Μπουραντάς όλοι μας τον στηρίξαμε. Φάνηκε όμως με την απαξίωση της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ και των ικανότατων στελεχών της, αυτών που δεν εξελέγησαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν από τον Δήμο, ότι η πορεία που είχαμε χαράξει, άλλαξε. Το όραμα της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ουδέποτε εκπληρώθηκε και μπορώ να πω ότι απαξιώθηκε.

Ποιες πρωτοβουλίες και ενέργειες έχω προωθήσει τα τελευταία χρόνια.

Για τα δύο μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν στο Δήμο και αναφέρομαι στον οδικό άξονα και στο φράγμα Μανικίων, είχα κάνει προσπάθειες με προσωπικές επαφές από την εποχή του Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ κυρίου Χρυσοχοΐδη και σήμερα με συνεχείς συζητήσεις, με τον νυν Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη, αλλά και με τον Περιφερειάρχη μας κ. Μπακογιάννη. Ως προς τον οδικό άξονα υπάρχει η προοπτική να βελτιωθεί σημαντικά με παρακάμψεις Βασιλικού, Αμαρύνθου και του υπόλοιπου οδικού δικτύου. Ως προς το φράγμα Μανικίων, ένα θέμα που παρέμενε για χρόνια στις Καλένδες και για το οποίο έχω ασχοληθεί από το 2012, σήμερα υπάρχουν οι προοπτικές να ξεμπλοκαριστεί και να δρομολογηθεί, οφείλω να πω ότι είναι έργο παρακαταθήκη για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους εκείνους που έστω και τώρα, μπαίνουν στη διαδικασία να προχωρήσει το έργο αυτό, το οποίο θα είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή. Με τον κ. Σπίρτζη συζήτησα το θέμα να προχωρήσει η τροποποίηση της μελέτης για ύδρευση, άρδευση και παραγωγή ενέργειας. Ο Υπουργός, έχει δείξει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο αυτό, αλλά και για τον τόπο μας. Απόδειξη αυτού είναι, ότι το φράγμα επισκέφθηκε τον Ιούνιο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών με μελετητές και μηχανικούς, κατ΄εντολή του κυρίου Σπίρτζη και με ενέργειες του οποίου προωθείται η χρηματοδότησή του από τις δημόσιες επενδύσεις. Η απόφαση του Υπουργού είναι το έργο αυτό να ολοκληρωθεί.

Τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια υποβάθμισης ή κατάργησης υπηρεσιών της Κύμης. Αναφέρομαι συγκεκριμένα για την Εφορία, την Πολεοδομία, το ΙΚΑ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Αστυνομικό Τμήμα της Κύμης, καθώς και την υποβάθμιση του Νοσοκομείου.

Σε όλο το διάστημα των τεσσάρων χρόνων όπου απαιτήθηκε και υπήρξε πρόβλημα έκανα παρεμβάσεις. Στο θέμα της μεταφοράς της Εφορίας, άσκησα πιέσεις, τότε που προέκυψε, στον Αρμόδιο Υπουργό και φίλο μου κ. Γιώργο Μαυραγάνη και στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη. Για την διατήρηση του ΙΚΑ Κύμης, άσκησα πίεση στον τότε Διοικητή του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλο και στους μετέπειτα. Για την διατήρηση του Αστυνομικού Τμήματος μεσολάβησα στον Υπουργό κ. Τόσκα και τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, από τους οποίους βρήκαμε ανταπόκριση.

Σε ότι αφορά το Νοσοκομείο Κύμης και τη διατήρηση αυτού, με προσωπική παρέμβαση στον τότε Υπουργό κ. Γεωργιάδη και μετά στον κ. Βορίδη, έχοντας συμμάχους σε αυτό τον αγώνα και τους Κουμιώτες, κατόρθωσα να πείσω τους αρμοδίους, ότι η περιοχή χρειάζεται Νοσοκομείο αναβαθμισμένο που να εμπνέει ασφάλεια στους κατοίκους της. Παρεμβάσεις έγιναν και για να παραμείνει η Πυροσβεστική και η Πολεοδομία στην Κύμη κ.α.

Ως προς το θέμα της ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Κύμης, ασχολήθηκα με προτροπή στελεχών εργαζομένων της εταιρείας να βοηθήσω στην επαναδραστηριοποίηση, αλλά και στην πληρωμή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων. Δυστυχώς, λόγω μνημονιακής υποχρέωσης ήταν θέμα χρόνου το κλείσιμο της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι ήταν σε ομηρία επί σειρά ετών. Είχαν εμπλακεί σε πολλά πολιτικά παιχνίδια με υποσχέσεις που κατέληξαν εις βάρος των εργαζομένων. Όταν ανέφερα πρώτος, ποια θα είναι η εξέλιξη της ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατηγορήθηκα από την αντιπολίτευση ό,τι θέλω να κλείσει η επιχείρηση. Τελικά εκ του αποτελέσματος, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκα. Εκπρόσωποι των εργαζομένων και του ΔΗΜΟΥ ήρθαν πολλές φορές στο γραφείο μου, για την επίλυση των θεμάτων της ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ. Για την εκταμίευση των δεδουλευμένων των εργαζομένων, μετά από μεγάλες προσπάθειες με συνεχή εμπόδια, γιατί, ενώ κατάφερα να ξεμπλοκαριστούν τα χρήματα και να μεταφερθούν στους λογαριασμούς τους, κινδύνευαν με κατάσχεση από τρίτους (προμηθεύτρια εταιρεία Ολλανδίας), χρειάστηκε η βοήθεια και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρα, για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και να πληρωθούν όλοι. Αυτό έγινε το 2014.

Μπορούσαμε να είχαμε απορροφήσει στον Δήμο το μεγαλύτερο, αν όχι όλο, το ποσοστό των εργαζομένων. Αυτό δηλαδή που έκανε το Νοσοκομείο της Κύμης μετά από πρόταση του Διοικητή. Και ενώ το προτείναμε στο Δ.Σ, το θέμα απαξιώθηκε. Υπήρξε ενδιαφέρον μεμονωμένο, για 2-3 εργαζόμενους.

Σε ότι αφορά την αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος κτιρίου της ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ και την συνέχιση των εργασιών της εταιρείας, έγιναν πολλές προσπάθειες οι οποίες όμως δεν είχαν αποτέλεσμα, επειδή υπήρχε παραπληροφόρηση των εργαζομένων από διάφορους παράγοντες.

Από την αρχή υποστήριξα ότι η Κύμη, λόγω και του Ινστιτούτου Παπανικολάου έχει ανάγκη από ένα μεγάλο Συνεδριακό Ιατρικό Κέντρο. Θα μπορούσε με τις απαιτούμενες ενέργειες το κτίριο της ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ να περιέλθει στο Δήμο και να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Οι πρωτοβουλίες ξεκίνησαν από το 2012 και είχαν τύχει αποδοχής της τότε ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπό τον κ. Αβραμόπουλο και την κα Γεννηματά, καθώς και από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κουκουλόπουλο με τους οποίους είχα πάρα πολλές συναντήσεις για το θέμα αυτό. Πολλές φορές οι συναντήσεις συμβούλων της Υφυπουργού, κυρίας Γεννηματά γίνονταν στο γραφείο μου, με ταυτόχρονη επικοινωνία μαζί τους και με τον Διευθυντή της ΕΑΣ, κ. Δεμίρη ο οποίος είχε ασχοληθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για την επίλυση του θέματος. Η πρόταση ήταν να γίνει νέα δραστηριότητα και να απορροφήσει όλους τους εργαζόμενους.

Η θέση μου για το Ινστιτούτο Γεώργιος Παπανικολάου.

Από το συμβούλιο του νομικού προσώπου Γεώργιος Παπανικολάου και τη θέση του αντιπροέδρου, παραιτήθηκα επειδή πιστεύω ότι το Ινστιτούτο Παπανικολάου για να λειτουργεί σωστά, θα πρέπει να μην είναι Νομικό Πρόσωπο του Δήμου. Να λειτουργεί ως ξεχωριστή οντότητα, που το Διοικητικό του Συμβούλιο δε θα εκλέγεται από την εκάστοτε δημοτική αρχή, ώστε να υλοποιεί το έργο του, σύμφωνα με το καταστατικό του και χωρίς να επηρεάζεται από τη βούληση της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Η επόμενη δημοτική αρχή εάν πράγματι εργαστεί για το καλό του τόπου, θα έχει την δυνατότητα αυτά τα όποια δεν υλοποιήθηκαν να κάνει πράξη. Ίσως καταφέρει να υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το αρχικό όραμα που είχε η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ για το Ινστιτούτο Παπανικολάου, στο οποίο προβλεπόταν η λειτουργία του Νομικού Προσώπου ξεχωριστά από τον Δήμο. Θα πρέπει να κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε Ιατρικό Συνεδριακό Κέντρο που να υπάγεται στο Νομικό Πρόσωπο Γεώργιος Παπανικολάου και το οποίο θα δώσει τεράστια οντότητα στο Δήμο, ταυτιζόμενο με τον παγκοσμίου καταξίωσης και σεβασμού της προσφοράς του, Γεώργιο Παπανικολάου. Με τον τρόπο αυτό τιμούμε τον ευεργέτη μας και συγχρόνως πιστεύω ότι προωθούμε ένα έργο που θα ήταν και δική του επιθυμία. Κατάλληλος χώρος γι΄ αυτό, είναι το κτίριο της ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, γιατί ένα τέτοιο έργο πρέπει να γίνει σε χώρο μεγάλης έκτασης και όχι εντός της πόλης, για λόγους διευκόλυνσης των επισκεπτών, αφού ο στόχος θα είναι να γίνονται παγκόσμια ιατρικά συνέδρια. Παράλληλα, στο χώρο αυτό μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχείο, εστιατόρια, βιβλιοθήκη, ώστε να είναι ένα ολοκληρωμένο έργο και να προσελκύει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Επιπλέον, το Ινστιτούτο Παπανικολάου θα πρέπει να συνδεθεί και με το Νοσοκομείο Κύμης, προς ωφέλεια του Νοσοκομείου και κατ΄ επέκταση των δημοτών της περιοχής. Δυστυχώς, και στο θέμα αυτό ενώ υπήρχε θετική θέση από τους αρμόδιους Υπουργούς, δεν έγιναν συντονισμένα ανάλογες ενέργειες.

Ως προς την βοήθεια και υποστήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που δυστυχώς υπάρχουν στο Δήμο σε μεγάλο αριθμό, συνεργάστηκα με το Σωματείο «Άγγελοι της Γης». Η προσπάθειά μας ήταν να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε ράμπες στην παραλία του Αλιβερίου, ούτως ώστε, οι άνθρωποι αυτοί που έχουν κινητικά προβλήματα, να μπορούν να κολυμπήσουν και να χαρούν με τις οικογένειές τους τις ομορφιές της θάλασσας, όπως όλοι εμείς. Στην προσπάθεια αυτή μας βοήθησε σημαντικά ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Φάνης Σπανός. Πιστεύω, ότι το επόμενο καλοκαίρι οι συνάνθρωποί μας αυτοί, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην παραλία και την θάλασσα του Αλιβερίου. Επίσης, έγινε μεγάλη προσπάθεια εύρεσης χώρου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Αλιβέρι στην περιοχή Μπρινιάς και είμαστε στην προσπάθεια έγκρισης από αρμόδια επιτροπή της ΔΕΗ, για την παραχώρηση χώρου που θα φιλοξενούνται τα άτομα με ειδικές ανάγκες και με την καθοδήγηση του Σωματείου «Άγγελοι της Γης», να λαμβάνουν τις υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας. Και σε αυτό το θέμα, είχαμε τη βοήθεια και συμπαράσταση του κ. Μπακογιάννη, αλλά και σημαντικές ενέργειες έγιναν από το Δήμαρχο κ. Μπουραντά. Το θέμα πέρασε από δημοτικό συμβούλιο, ώστε η πρωτοβουλία αυτή να είναι υπό την επιμέλεια και καθοδήγηση της δημοτικής αρχής. Έχουμε υποχρέωση να είμαστε συνεχώς δίπλα στους ανθρώπους αυτούς, ως κοινωνία, αλλά και ως άτομα, συμβάλλοντας ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει, για την καλύτερη ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας.

Τελειώνοντας, θέλω να απαντήσω στα ερωτήματα που έχω από τους δημότες, όλο αυτό το χρονικό διάστημα των τεσσάρων ετών σχετικά με την αποχώρησή μου από την υποψηφιότητα του δημάρχου Κύμης-Αλιβερίου, καθώς και μια αναφορά στο μέλλον για τις μελλοντικές μου επιδιώξεις.

Έχω αποφασίσει να μην είμαι άλλη φορά υποψήφιος στο Δήμο. Πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω περισσότερα μέσω των φίλων πολιτικών και επιχειρηματιών που γνωρίζω, αλλά και με την δημοσιοποίηση των προβλημάτων από τα ΜΜΕ, με ταυτόχρονη πίεση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, παρά να είμαι υποχρεωμένος να ακολουθώ την γραμμή της δημοτικής αρχής, ακόμα και όταν είμαι αντίθετος. Δεν έχω μάθει στη ζωή μου να είμαι δεδομένος, αλλά αρχή μου είναι να είμαι ανατρεπτικός, όπου απαιτείται, για το καλό του συνόλου με οποιοδήποτε τίμημα. Άλλωστε, όσοι με γνωρίζουν και είναι αρκετοί, το έχουν βιώσει. Κλείνοντας , θα σας πω γιατί αποχώρησα από την ηγεσία της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. Λόγω των συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και μετά την ανάδειξη ως υποψηφίου δημάρχου του φίλου μου Γιάννη Πιλάτη , ειδικά η επιρροή που είχε ο αποβιώσας θείος του, σε άτομα του κλειστού κομματικού του περιβάλλοντος τα οποία ενεργοποίησε την τελευταία στιγμή, δρώντας διχαστικά και επηρεάζοντας άμεσα και καταλυτικά το εκλογικό αποτέλεσμα εκείνης της ψηφοφορίας, αλλά και οι πιέσεις των στελεχών της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, με οδήγησαν στην απόφαση που πήραμε με τους στενούς μου συνεργάτες, πέντε-έξι φίλους, ισάξιους και ισότιμους (ο αρχηγός ήταν για εμένα τυπικό αξίωμα και όχι ουσιαστικό, αφού παίρναμε αποφάσεις για όλα τα θέματα από κοινού), να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος. Είχα την διαβεβαίωση ότι δεν χρειαζόταν η φυσική μου παρουσία για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και ότι μια επίσκεψη την εβδομάδα (από Παρασκευή έως Δευτέρα) θα επαρκούσε. Στην πορεία και μέχρι την αποχώρησή μου από την ηγεσία της Παράταξης, διαπίστωσα ότι το σχέδιο αυτό δεν ήταν εφικτό. Η παρουσία του δημάρχου έπρεπε να είναι καθημερινή και μία φορά την εβδομάδα απαιτούσε επισκέψεις σε Υπουργεία και Περιφέρεια. Κατάλαβα, ότι δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις αυτές, αφού η δραστηριότητά μου και η οικογένειά μου (το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής μου) ήταν στην Αθήνα. Με το να έρχομαι μία φορά την εβδομάδα, δεν θα μπορούσα να προσφέρω όπως έχω μάθει, όταν αναλαμβάνω ένα έργο. Η αποτυχία δεν είναι συνυφασμένη με το χαρακτήρα μου. Στην πορεία και μέχρι το Μάρτιο δέχτηκα αφόρητες πιέσεις να παραμείνω, από το στενό πυρήνα της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. Υπήρξαν προτάσεις να συνεχίσω να ηγούμαι και να φύγω, μετά τις εκλογές ή να μείνω μέχρι τέλος του 2014, όμως δεν θα ήταν τίμιο και ηθικό. Γι’ αυτό, πήρα την απόφαση με οποιοδήποτε κόστος, να αποχωρήσω και να παραμείνω στρατιώτης στην Παράταξη, κάνοντας τεράστιο αγώνα με την αμέριστη βοήθεια των φίλων μου, Στάθη Χαρίλα, Δημήτρη Βλάχου και Νίκου Μπότη, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς. Έκανα τον αγώνα αψηφώντας και την υγεία μου. Για χρονικό διάστημα ενός μηνός, πριν τις εκλογές, έφευγα από την Αθήνα καθημερινά με το φίλο μου Δημήτρη Βλάχο και επέστρεφα ξημερώματα για να πάω στο Mega και στη δουλειά μου. Η οικογένεια μου με στήριξε και με βοήθησε όπως κάνει πάντοτε. Δεν ζήτησα ψήφο για τον εαυτό μου, αλλά μόνο για την Παράταξη. Σε καμία συνάντηση-συγκέντρωση δεν είπα τη λέξη ψηφίστε με. Είπα, ψηφίστε την Παράταξη. Κάποιοι, από την Παράταξη, μου έκαναν πόλεμο για να μην ψηφιστώ. Δεν τους κράτησα κακία, απόδειξη ότι όπου μπορώ τους βοηθάω. Έτσι είχαν μάθει να λειτουργούν, ή είχαν καθοδηγηθεί να λειτουργήσουν . Ευχαριστώ από καρδιάς όλο τον κόσμο που στήριξε τη ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ. Θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία σε έναν άνθρωπο που ήταν υποψήφιος να ηγηθεί της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, τον καθηγητή κ. Βασίλη Μουντρίχα. Ο Δήμος έχασε πολλά από την μη εκλογή του ως υποψήφιου δημάρχου και επιπλέον η μη εκλογή του ως συμβούλου με απογοήτευσε. Είχε όλα τα απαιτούμενα προσόντα , γνώσεις, δυναμισμό, χαρακτήρα, αγάπη προς τον Δήμο, μεράκι και με τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις θα βοηθούσε σημαντικότατα τον Δήμο. Επίσης, θέλω να αναφερθώ στον φίλο μου Γιάννη Πιλάτη και να πω, ότι ο Γιάννης με την εμπειρία των τεσσάρων χρόνων ως σύμβουλος, αλλά και την δυναμική, τις γνώσεις και την μεθοδικότητα που τον διακρίνει, έχει την προοπτική να προσφέρει στο Δήμο πολλά. Τέλος , θέλω να ευχαριστήσω κι αυτούς που δεν ψήφισαν τη ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν δικά τους καθόλα σεβαστά κριτήρια και πορεύτηκαν με άλλες παρατάξεις που πίστευαν. Ελπίζω, να ενεργοποιηθούν άνθρωποι που θα βοηθήσουν τον τόπο μας, γιατί υπάρχουν! Εγώ, θα βοηθώ συνεχώς όπως ανέφερα, με τον τρόπο που θα επιλέγω, έξω από κομματικές γραμμές, αλλά με μοναδικό γνώμονα, το συμφέρον και την πρόοδο του τόπου μας.

abeliotis 1

abeliotis 2

abeliiotis 3

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 23:58

Σχετικά Άρθρα