Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νίκος Μπαράκος: «Ο δήμος μας απέκτησε τις πρώτες εγκαταστάσεις απορριμμάτων πριν λίγες μέρες- Συνεχίζουμε να διεκδικούμε περισσότερα σε στόλο και σε εγκαταστάσεις»

Ένα μεγάλο έργο πνοής παίρνει σάρκα και οστά στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου μετά από πολλά χρόνια επίπονης προσπάθειας. Πρόκειται για τη λειτουργία των δύο ΣΜΑ σε Αλιβέρι και Κύμη που λύνουν ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την τοπική κοινωνία. Τι γίνεται με την διαχείριση των απορριμμάτων στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο του Νομού, μετά τη Χαλκίδα; Τι γίνεται με το προσωπικό των ΣΜΑ αλλά και της καθαριότητας ειδικότερα; Τι γίνεται με τα πράσινα σημεία; Είμαστε έτοιμοι για ανακύκλωση; Τι γίνεται με το γερασμένο στόλο απορριμματοφόρων στο δήμο; Μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν και μία μικρή ιστορική αναφορά για ένα δήμο που ταλαιπωρήθηκε επι σειρά ετών, για να μπει σε μία σειρά στο συγκεκριμένο θέμα.

Για όλα τα παραπάνω, μίλησε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, στον evripos 90fm, και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Νίκος Μπαράκος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως έχουν πλέον σε λειτουργία έστω και δοκιμαστική για κάποιες μέρες, τους δύο ΣΜΑ σε Κύμη και Αλιβέρι και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη δημοτική αρχή. Γιατί είναι μία υποδομή παραπάνω από απαραίτητη, καθώς, βοηθά να γίνεται η μεταφορά των απορριμμάτων με σωστό τρόπο και εξοικονομεί και κάποια χρήματα από τα πολλά που χρειάζονται για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Μπαράκος επεσήμανε ότι είναι ένα πολύ θετικό βήμα που δε λύνει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων προφανώς, αλλά βελτιώνει κατά πολύ τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις που έχουν σα δήμος, γιατί μέχρι τώρα δεν είχαν καμία μα καμία εγκατάσταση απορριμμάτων. Δηλαδή, ένας δήμος που είναι η μισή Νότια Εύβοια δεν είχε εγκαταστάσεις απορριμμάτων. Απέκτησε τις πρώτες πριν από λίγες μέρες. Και αυτό είναι σημαντικό, αλλά δείχνει και την ένδεια, τη φτώχεια, που υπήρχε και τις δυσκολίες που αυτή, δημιουργούσε.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, μπορεί να αντιληφθεί ο κόσμος, πόσο δύσκολο είναι να ωριμάσουν τέτοια έργα και πόσες φορές κάποιοι στην προσπάθεια τους να λύσουν και καλά το θέμα, δημιούργησαν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να φανούν οι ίδιοι. Για το πώς φτάσαμε στο σήμερα, σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο συγκεκριμένο δήμο, ο Αντιδήμαρχος Αλιβερίου-Κύμης, ανέφερε ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων εδώ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που έρχεται από πολύ παλιά.

«Ο Δήμος μας και όλη η Νότια Εύβοια είναι εγκλωβισμένη, δυο δεκαετίες διότι δεν έχει τελικό αποδέκτη. Δεν έχει χώρο για να εναποθέτει τα σκουπίδια. Ούτε εμείς, ούτε η Κάρυστος. Δεν φτιάχτηκε ποτέ ΧΥΤΑ. Και αυτό δημιούργησε προβλήματα, τα οποία με το ορθό κλείσιμο των Χωματερών που έπρεπε να γίνει, το οποίο όμως, δημιούργησε ένα αδιέξοδο. Και μας έχουν εγκλωβίσει σε μία διαδικασία μεταφοράς. Η οποία δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει και η προοπτική αυτή, με τους σχεδιασμούς αυτούς που υπάρχουν στο ΦΟΣΔΑ. Γενικότερα στην Εύβοια, είναι να κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας, στη Χαλκίδα. Εκεί δηλαδή θα πάμε…» δήλωσε ο κ. Μπαράκος και συνέχισε:

«Έχουμε πάρει μία παράταση γιατί και το κύτταρο που λειτουργεί τώρα, ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας έχει και αυτό κάποιες συγκεκριμένες δυνατότητες. Δε μπορεί να λειτουργεί επ’ άπειρον. Κάποια στιγμή θα υπάρξει κορεσμός. Και προσπαθούμε τώρα να κάνουμε μια πιο συνετή διαχείριση για να μπορούμε να παρατείνουμε λίγο τη διάρκεια ζωής του.»

Με αυτό το σχεδιασμό, στην αναγκαιότητα, όπως είπε ο κ. Μπαράκος να μεταφέρονται τα σκουπίδια στη Χαλκίδα και μελλοντικά, η χωροθέτηση και η λειτουργία των ΣΜΑ , είναι απολύτως απαραίτητη για το Δήμο. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος που μπορούν να μεταφέρουν τα απορρίμματα τους με τον ορθό, περιβαλλοντικά τρόπο αλλά και με τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση.

Με αυτά τα μηχανήματα που διαθέτει πλέον ο δήμος, είναι και press containers, με ένα δρομολόγιο την ημέρα από το Αλιβέρι και από την Κύμη τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να γίνει μεταφορά. Το καλοκαίρι λίγο περισσότερο. Αυτό μειώνει και το κόστος μεταφοράς για το δήμο προς όφελος των δημοτών.

«Εμείς όλα αυτά τα χρόνια πληρώναμε ιδιώτη μεταφορέα και μας στοίχιζε πάρα πολύ περισσότερο» ανέφερε ο κ. Μπαράκος και συνέχισε: «Θα μετρήσουμε και τώρα τα δεδομένα. Έχουμε κάνει και κάποιες προεκτιμήσεις, αλλά όπως και να το κάνουμε σίγουρα υπάρχει εξοικονόμηση».

Μικρή ιστορική αναδρομή…

Το 2014 που ανέλαβε η δημοτική αρχή Μπουραντά όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος, δεν υπήρχε κάτι να προχωρήσει εκείνη τη στιγμή. Υπήρχε μία ένταξη για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ του Αλιβερίου και της Κύμης και άλλων δύο που ήταν ανενεργές του Νεοχωρίου και του Μετοχίου και ούτε καν διαγωνισμός δεν είχε γίνει. Μία φορά είχε γίνει και είχε βγει άγονος. Ούτε διαγωνιστική διαδικασία σε εξέλιξη.

«Κάναμε τους διαγωνισμούς σε χρόνους ρεκόρ. Κλείσαμε τις χωματερές. Εντάξαμε τους ΣΜΑ. Στην αρχή τους χωροθετήσαμε σε άλλες θέσεις αλλά μετά τις αντιδράσεις που κατά τη γνώμη μου δεν ήταν λογικές, μας ακύρωσαν τις πρώτες θέσεις που είχαν πάρει όλες τις περιβαντολλογικές αδειοδοτήσεις. Αναγκαστήκαμε μετά σύμφωνα και με μία απόφαση του Συμβουλίου, να χωροθετήσουμε δίπλα στις παλιές χωματερές. Κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε με βάση τη νομοθεσία παλαιότερα.

Σύμφωνα με την οποία, απαγορευόταν η κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης σε δασικές εκτάσεις στην Κρήτη και την Εύβοια, ενώ στα υπόλοιπα νησιά της Χώρας επιτρεπόταν. Κάτι που ξεπεράστηκε μετά και τη βοήθεια Βουλευτών και καταφέραμε να αλλάξει πανελλαδικά ο νόμος. Κάτι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο. Και αφού έγινε όλο αυτό, αδειοδοτήσαμε ξανά τους καινούργιους χώρους, αυτούς που έχουμε τώρα και μετά προχωρήσαμε στην υλοποίηση του έργου» είπε ο Αντιδήμαρχος.

Όλες αυτές οι διαδικασίες και η δημοπράτηση του έργου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου στη συνέχεια, κράτησαν πέντε χρόνια. Σε αυτά τα πέντε χρόνια ο δήμος, προχώρησε ως όφειλε στο κλείσιμο των ΧΑΔΑ, πλήρωνε τη μεταφορά των απορριμμάτων. Και όλο αυτό το κόστος που θα μπορούσε να ήταν πολύ μικρότερο αν οι ΣΜΑ είχαν κατασκευαστεί δύο χρόνια νωρίτερα ή αν υπήρχε συναίνεση και συμφωνία από όλους για να γίνει μία ορθή χωροθέτηση μιας εγκατάστασης η οποία δεν έχει καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαράκος στις μεγάλες πόλεις είναι μέσα στον αστικό ιστό και πολύς κόσμος δεν τις παίρνει και χαμπάρι. «Στην παλιά μου γειτονιά, στη Φιλαδέλφεια, λειτουργούσε ένα ΣΜΑ μέσα στο άλσος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαράκος.

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση των δύο ΣΜΑ, ο Αντιδήμαρχος είπε ότι το έργο είναι ύψους 2.600.000€ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Το έργο περιελάμβανε την κατασκευή των εγκαταστάσεων, τους δρόμους πρόσβασης, την αγορά του εξοπλισμού των μηχανημάτων και την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων.

Σε ότι αφορά το προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσει, χρειάζονται οδηγοί με δίπλωμα 5ης κατηγορίας για να μπορέσουν να οδηγήσουν τα μεγάλα οχήματα. Ο κ. Μπαράκος στη συνέντευξή του ανέφερε ότι έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών να τους εγκρίνει προσλήψεις. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα και έτσι για να λειτουργήσουν, έχουν προχωρήσει σε 8μηνες προσλήψεις μέσω ΦΟΣΔΑ, μέχρι να προκηρυχτούν οι μόνιμες θέσεις, να ακολουθήσουν τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και να προσληφθούν μόνιμοι οδηγοί.

Πέρα από τη λειτουργία των ΣΜΑ το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνεχίζει να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη δημοτική αρχή Μπουραντά στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου. Όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος, από δω και πέρα υπάρχουν ένα σωρό θέματα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων και πρέπει να κοιτάξει ο δήμος.

«Αυτό που πρέπει να έχουμε και έχουμε στο μυαλό μας και πρέπει να το υλοποιήσουμε είναι να έχουμε πάντα ως στόχευση τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, που στο τέλος πηγαίνει για ταφή. Αυτό γίνεται μόνο, με την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση. Με τέτοιου είδους πολιτικές. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που συζητιούνται πολύ αυτά τα θέματα, και παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για τους δήμους, δεν προχωρούν δυστυχώς αυτά τα προγράμματα. Και θα σας πω ένα απλό παράδειγμα» είπε ο αντιδήμαρχος και συνέχισε:

«Συζητάμε για τον καφέ κάδο που είναι ένα μεγάλο κομμάτι από το σύνολο των απορριμμάτων που παράγονται. Αυτή τη στιγμή η μονάδα διαχείρισης που υπάρχει στη Στερεά Ελλάδα, για να μπορεί να δέχεται υπολείμματα από τον καφέ κάδο, είναι στη Φωκίδα. Δηλαδή, ακόμα και αν βάλουμε καφέ κάδο αύριο, δεν έχουμε που να πάμε τα υπολείμματα. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι δε μπορούμε να τα πηγαίνουμε στη Φωκίδα. Όταν γίνει η μονάδα της Θήβας. Όταν τελειώσει, θα μπορούμε να τα πηγαίνουμε εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι και αυτή τη στιγμή ακόμα και αν εξασφαλίσεις χρηματοδοτήσεις όπως εμείς έχουμε βάλει πρόταση για να πάρουμε και απορριμματοφόρο για τον καφέ κάδο και κάδους και όλο τον εξοπλισμό, αν δεν υπάρχει εγκατάσταση είναι μάταιος κόπος.»

Και βέβαια, δεν μπορείς να κάνεις ανακύκλωση, όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος, και να συλλέγεις απορρίμματα σε ειδικούς κάδους και να χρειάζεσαι για να τα μεταφέρεις στον τελικό αποδέκτη ένα κόστος που είναι πολλαπλάσιο από αυτό που μπορείς να αντέξεις.

«Τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης που εφαρμόζονται έχουν μία λογική αν είναι και βιώσιμα οικονομικά. Αν για να εφαρμόσουμε την ανακύκλωση μας στοιχίσει πιο πολύ από το τα πηγαίνουμε τα σκουπίδια στη Χαλκίδα, καταλαβαίνετε ότι δεν έχει νόημα να το υποστηρίξουμε. Και δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε το δημότη» είπε ο Αντιδήμαρχος και συνέχισε:

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάνει μία προσπάθεια στην ανακύκλωση. Και εκεί όμως μπορεί να βελτιωθεί αυτό το πράγμα. Έχουμε ζητήσει από την εταιρία ανακύκλωσης να μας δώσει ένα δεύτερο απορριμματοφόρο γιατί ο δήμος ο δικός μας είναι πολύ μεγάλος. Έχει μεγάλο οδικό δίκτυο και πολλά μικρά χωριά. Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι η εταιρία ανακύκλωσης, παρέχει σε κάθε δήμο ένα απορριμματοφόρο ανακύκλωσης και κάποιους κάδους. Ανάλογα με την έκταση και τον πληθυσμό του δήμου.

Όμως, υπάρχουν επαρχιακοί δήμοι, όπως είναι ο δικός μας, που είναι αραιοκατοικημένοι και έχουν μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση που δε μπορείς με ένα απορριμματοφόρο, σε ημερήσια βάση να συλλέξεις την ανακύκλωση από όλα τα μέρη του δήμου. Γι’ αυτό και εμείς τώρα, εφαρμόζουμε ανακύκλωση στην ουσία κατά μήκος του κεντρικού δρόμου από την Κύμη μέχρι το Αλιβέρι.

Γιατί το απορριμματοφόρο που μαζεύει την ανακύκλωση πρέπει κατευθείαν να πάει στο Σχηματάρι, να αδειάσει την ανακύκλωση και να γυρίσει πίσω. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Αν θέλουμε να επεκτείνουμε την ανακύκλωση, πρέπει να πάρουμε άλλο ένα. Το ζητήσαμε από την εταιρία ανακύκλωσης. Ήρθε εδώ η εταιρία, εγκατέστησε ένα σύστημα GPS πάνω στο απορριμματοφόρο μας και μας είπε ότι δεν χρειαζόμαστε δεύτερο απορριμματοφόρο. Θα πρέπει να δουλεύουμε διπλοβάρδιες.

Το λέω και μπορεί να φαίνεται και κάπως αστείο. Αν δεν εφαρμοστούν τέτοιες πολιτικές είναι δύσκολο να αναπτυχθεί η ανακύκλωση. Σε μια μεγάλη πόλη όπως είναι η Χαλκίδα ή η Αθήνα και τα αστικά κέντρα, ένα απορριμματοφόρο που περνάει από ένα στενό και μαζεύει το μπλε κάδο, μαζεύει σκουπίδια από 100 διαμερίσματα. Εδώ δεν είναι έτσι. Μπορείς να πας σε ένα χωριό που είναι 100 κάτοικοι. Αξίζει τον κόπο να πας να πάρεις ένα μπλε κάδο; Και αν είναι να κάνεις τόσα χλμ και να μην μπορείς να τα πηγαίνεις στη συνέχεια στο Σχηματάρι ή να πληρώνεις ένα σωρό χρήματα. Δε γίνεται. Γυρίζουμε στο ίδιο που σας είπα και πριν.»

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, ο δήμος τα «κυνηγάει» αυτά και βάζουν τώρα μία πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που υπάρχει μία τέτοια πρόταση για τα απορρίμματα. Προκειμένου να φτιάξουν και γωνιές ανακύκλωσης σε κάθε δημοτική ενότητα και να πάρουν ότι απαιτείται, όπως είπε ο κ. Μπαράκος, για άλλες μορφές ανακύκλωσης, όπως είναι ο καφές κάδος.

«Έχουμε υποβάλλει πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, διότι θέλουμε να φτιάξουμε και ένα πράσινο σημείο. Η αλήθεια είναι πως οι προτάσεις αυτές υποβάλλονται. Τα πράσινα σημεία συζητιούνται πολύ καιρό στην Ελλάδα. Δεν έχει λειτουργήσει κανένα ακόμα πουθενά. Γενικά, είμαστε λίγο πίσω σε όλα αυτά και πρέπει να γίνουν πιο συντεταγμένες προσπάθειες. Και ένας κεντρικός σχεδιασμός, έτσι ώστε να μπορέσει ο κάθε δήμος, με τους κατάλληλους πόρους να αναπτύξει και αυτές τις πολιτικές. Αλλιώς, θα μένουμε συνεχώς στα λόγια και στα ευχολόγια. Και τελικά αποτέλεσμα δε θα βλέπουμε» είπε ο κ. Μπαράκος.

Σε ερώτημα μας, στο πως είναι η κατάσταση αυτή την ώρα σε ότι αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων στο δήμο, ο Αντιδήμαρχος απάντησε ότι έχουν το πρόβλημα που έχουν όλοι οι δήμοι. Έχουν ένα γερασμένο στόλο απορριμματοφόρων. Με το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία και είναι στη φάση του διαγωνισμού για να πάρουν ένα απορριμματοφόρο και εξασφάλισαν και άλλη πίστωση, πάλι από το ίδιο πρόγραμμα να πάρουν και ένα δεύτερο. Δύο καινούργια απορριμματοφόρα σύμφωνα με τον κ. Μπαράκο, θα τα έχει προμηθευτεί το πιο πιθανό μέχρι τέλος του χρόνου, ο δήμος.

«Είναι μία σημαντική ενίσχυση στο στόλο μας» δήλωσε ο κ. Μπαράκος και συνέχισε: «Τα απορριμματοφόρα είναι πολύ καταπονημένα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να βγάλουν βλάβες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρεθείς ιδιαίτερα το καλοκαίρι που αυξάνεται ο πληθυσμός, σε δύσκολη θέση να το διαχειριστείς.»

Σε ότι αφορά το προσωπικό, ο κ. Μπαράκος είπε ότι πάντα υπάρχουν ελλείψεις. Και γι’ αυτό το λόγο κατά καιρούς κάνουν προσλήψεις με 8μηνα. Ιδιαίτερα για να μπορούν να καλύπτουν την καλοκαιρινή περίοδο. Προσλαμβάνουν κόσμο το Μάρτιο με σκοπό ότι θα βγάλουν όλη τη θερινή περίοδο μέχρι αρχές του φθινοπώρου. Μετά αρχίζει η χειμερινή περίοδος και μειώνεται ο όγκος και είναι πιο εύκολη η διαχείριση.

«Προβλήματα υπάρχουν. Αλλά γίνεται καλή δουλειά στην καθαριότητα όσο μπορούμε. Εξοπλισμός χρειάζεται καινούργιος και πρέπει να στραφούμε και προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος.

Κάθε χρόνο ο δήμος προχωρά και σε προμήθεια κάδων. Και τώρα έχει σε εξέλιξη μία σύμβαση. Έχει πάρει ένα μέρος της σύμβασης και θα πάρει και άλλους. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, θα προμηθευτούν και καινούργιους κάδους ανακύκλωσης.

«Όλη η Εύβοια ταλαιπωρείται κάθε χρόνο από φυσικές καταστροφές. Σε μία μεγάλη κακοκαιρία και πέρυσι τον Απρίλη έγινε αυτό και παλαιότερα με τα χιόνια, σε μας διαλύθηκαν οι μισοί κάδοι και παραπάνω. Είναι πλαστικοί, παλιοί, είναι και η φθορά. Δεν υπάρχει όμως πρόβλημα», είπε ο κ. Μπαράκος.

Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος μίλησε για το θέμα που έχει προκύψει με τα αιολικά πάρκα και τις πίστες αναρρίχησης (νέες αναρτήσεις).

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 14:25

Σχετικά Άρθρα