Τελευταία Νέα

Η Α. Κυριακουλάκη για την εγκατάσταση καλωδίου υπερύψηλής τάσης 400.000 VOLT : «Οι κάτοικοι Μύτικα είμαστε αποφασισμένοι να το τερματίσουμε…»

Κάτοικος Μύτικα, του Δήμου Χαλκιδέων, η κα Αρχοντούλα Κυριακουλάκη υπήρξε μια από τις πιο δυνατές φωνές στη συνάντηση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Δημαρχείο του Βασιλικού με εκπροσώπους της ΑΔΜΗΕ, και κατοίκους της περιοχής παρουσία της δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα και του νέου επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργου Σπύρου. Η ενημέρωση αφορούσε την εγκατάσταση καλωδίου υπερύψηλής τάσης 400.000 VOLT, μέσα από τα σπίτια στο Μύτικα, σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια και το σχολείο.

Παρά το γεγονός, ότι οι εκπρόσωποι της εταιρίας ανέφεραν ότι το έργο δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, οι κάτοικοι που παραβρίσκονταν στη συνάντηση, ήταν πολύ δισταχτικοί στο να συμφωνήσουν μαζί τους, ο καθένας τεκμηριώνοντας την άποψη του.

Ανάμεσα στις δυνατές φωνές που τοποθετήθηκαν ήταν και αυτή της κατοίκου του Μύτικα Αρχοντούλας Κυριακουλάκη η οποία σε συνέντευξη την Τρίτη το πρωί, στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο Ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm, μετέφερε την αγωνία των κατοίκων του Μύτικα, επιχειρηματολογώντας.

«Η Εύβοια όπως και η Πελοπόννησος κατόπιν μελέτης μου, γιατί το έχω ψάξει πάρα πολύ, έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένες περιοχές από τη ΡΑΕ. Όλο αυτό το μεγάλο φορτίο ενέργειας κάπως πρέπει να περάσει. Ναι και το δεχόμαστε. Όμως, γιατί να περάσει από τον πιο πολυσύχναστο και πολυπληθή δρόμο του Μύτικα, όπου υπάρχει το φαρμακείο μας, το ΚΑΠΗ μας, το Νηπιαγωγείο μας, το δημοτικό σχολείο μας, μια πληθώρα επιχειρήσεων κατά μήκος του δρόμου, οινοποιεία, ηλεκτρολογεία, αντιπροσωπείες. Σας τα λέω γιατί ξέρω το Μύτικα, σπιθαμή προς σπιθαμή. Η οδός Μύτικα είναι ο πιο κεντρικός δρόμος του χωριού μας » δήλωσε η κα Κυριακουλάκη μεταξύ άλλων. Να σημειωθεί ότι αυτά τα καλώδια από το 2013, που είχε γίνει το έργο, ήταν παραποτάμια.

«Με την πλημμύρα το 2020 και τις ζημιές που έγιναν μέσα στο Λήλαντα ποταμό , και εκτός αυτού, οπότε επιβαρύνθηκε τόσο πολύ η ΔΕΗ, σαν φορέας, και το μελετάνε από τότε να κάνουν παράκαμψη. Και μάλιστα μέσα από το Μύτικα. Το ποτάμι αυτή τη φορά έχει θωρακιστεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με πάρα πολλή δουλειά. Και πραγματικά απορήσαμε χτες και το είπε και πολλές φορές και εντόνως ο κ. Πάνος Παυλόπουλος. Έρχεστε δηλαδή εσείς της ΑΔΜΗΕ, και αμφισβητείτε το έργο της Περιφέρειας με το να φοβάστε μήπως γίνει πλημμύρα και μην πάθετε πάλι ζημιά;» είπε στη η κα Κυρακουλάκη και συνέχισε:

«Όταν λέμε Πολιτική Προστασία δεν εννοούμε καλωδιακή προστασία, εννοούμε ασφάλεια του πολίτη. Γι’ αυτούς Πολιτική Προστασία είναι το πώς θα εκτελέσουν το δικό τους έργο, για ασφάλεια δική τους. Όχι με ασφάλεια του ανθρώπου. Για να τα ξεχωρίσουμε λίγο αυτά. Γιατί οι κύριοι χτες μας παρομοίαζαν την ενέργεια που θα “υποστούμε” εμείς μ’ ένα βραστήρα. Οι άνθρωποι νομίζανε ότι μιλούσαν σε ανθρώπους πολύ χαμηλού επιπέδου. Αλλά ήμαστε όλοι διαβασμένοι.. Άνθρωποι με ειδικότητες, που δεν πήγαμε εκεί απλά να τους πούμε ένα όχι. Πήγαμε τεκμηριωμένοι. Σε ότι αφορά το Μύτικα, και μιλάω εκπροσωπώντας με όλη μου την καρδιά τους ανθρώπους, θέλουμε να γίνει ένα έργο προς όφελος του τόπου, του νησιού προς όφελος όλης της Ελλάδας. Δεν είπαμε μην το κάνετε. Αλλά όχι όμως μέσα από την καρδιά του χωριού μας. Κάθε μέρα τα παιδιά μας θα βρίσκονται σε απόσταση από το καλώδιο 2-3 μέτρων από το καλώδιο κάθε μέρα.»

Η κα Κυριακοπούλου στη συνέχεια σχολίασε το θέμα της περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία όπως είπαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, δεν απαιτείται σε αυτά τα έργα.

«Για ποιο λόγο να μην υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη; Δηλαδή, ήρθε η πολιτεία και τα έφτιαξε όλα και τα έστρωσε κόκκινο χαλί και είπε…περάστε. Ο νομοθέτης πως προβλέπει όλα αυτά; Προς όφελος της πολιτείας ή του πολίτη; 2,10μ. λέει θα είναι το βάθος. Φανταστείτε πόσο επιφανειακό θα είναι και θα περνάει ένα καλώδιο υπερύψηλής τάσης εκεί που τα παιδιά μας θα πατούν καθημερινά, με μήκος 14χλμ.» επισημαίνει η κα Κυριακουλάκη.

Να σημειωθεί ότι κατά τα διάρκεια της συνάντησης έγινε λόγος και για ανταποδοτικά από το έργο. Ενώ σημαντική ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης της νέας δημοτικής αρχής, Γιώργου Σπύρου ο οποίος πρότεινε στους εκπροσώπους της εταιρίας να κάνουν μία τεχνική έκθεση εμπεριστατωμένη για το έργο και τις πιθανές επιπτώσεις αυτού. Συμπληρωματικά η δήμαρχος Χαλκιδεών, αφού συναίνεσε με τον κ. Σπύρου, μετά από 3 χρόνια ζήτησε να γίνει μέτρηση στο ήδη υπάρχον καλώδιο που υπάρχει στο ποτάμι από το Δημόκριτο ή το Πανεπιστήμιο.

Οι παραβρισκόμενοι στη συνάντηση συναίνεσαν στην πρόταση του κ. Σπύρου και το ίδιο και η εταιρία. Στην επόμενη συνάντηση θα υπάρχει η Τεχνική Έκθεση η οποία και θα καθορίσει το αν τελικά θα γίνει το έργο χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

«Ζητήσαμε να υπάρξουν και δεσμεύσεις εγγράφως, έτσι ώστε αν προκύψει κάτι θα αξιώσουμε ανάλογα. Χτες καταλάβαμε ότι το χαλί είναι ήδη στρωμένο. Οι κάτοικοι Μύτικα όμως είμαστε αποφασισμένοι να το τερματίσουμε. Αποκλείεται να αφήσουμε το κάθε συμφέρον να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε εμείς μετά από μερικά χρόνια να νοσούμε από πολύ σοβαρές νόσους».

 ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 00:05

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr