Τελευταία Νέα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Μ. Γραφάκος: «Η Κυβέρνηση έχει οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Εύβοιας- Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ΧΥΤΒΑ στα Οινόφυτα »

Για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, γενικότερα την περιβαλλοντική πολιτική και οικολογική συνείδηση των πολιτών και τις δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος μίλησε το πρωί της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου στην εκπομπή «τάδε έφη» της δημοσιογράφου Έφης Ντίνη, στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος. Ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Κυβέρνηση θα αναλάβει να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Εύβοιας και γενικότερα της Στερεάς επιρρίπτοντας ευθύνες σε κάποια στελέχη του ΦΟΣΔΑ που έφεραν την κατάσταση εδώ. Θεωρεί επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ΧΥΤΒΑ στα Οινόφυτα όπου και προχωρά κανονικά η κατασκευή του. Ενώ κάνει σχετική αναφορά στην ενίσχυση της ανακύκλωσης την τετραετία που διανύουμε.

Στόχος, μέχρι το τέλος του 2023 να έχουν δημοπρατήσει σχεδόν όλες τις υποδομές διαχείρισης αποβλήτων και μένουν και κάποιες για να δημοπρατηθούν αρχές του 2024. «Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος της παρούσας τετραετίας θα κατασκευάζονται όλες, και θα λειτουργούν οι περισσότερες» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γραφάκος και συνέχισε: «Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων είναι πολύ σημαντικό. Γιατί πολύ απλά όσο λιγότερα απόβλητα έχεις να διαχειριστείς, τόσο λιγότερους πόρους και ενέργεια θα καταναλώσεις για τη διαχείριση τους. Αυτό είναι το προφανές και γι’ αυτό και εμείς κάναμε το εθνικό σχέδιο πρόληψης παραγωγής αποβλήτων το οποίο σιγά σιγά θα το εξειδικεύσουμε στα δύο μεγάλα ρεύματα που είναι τα βιοαπόβλητα και το χαρτί.

Σε ερώτηση αναφορικά με τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στα Οινόφυτα ο κ. Γραφάκος ανέφερε: «Για το χώρο υγειονομικής ταφής στα Οινόφυτα, είναι μια σχετικά τοπική μονάδα η οποία θα καλύψει την περιοχή, και σωστά θα κάνει, διότι δεν υπάρχει στη Χώρα χώρος υγειονομικής ταφής ή επεξεργασίας των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και αυτά αναγκαζόμαστε και τα στέλνουμε για διαχείριση στο εξωτερικό. Είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας αυτού του χώρου και δημιουργείται σε μία από τις πιο μεγάλες Βιομηχανικές περιοχές της Χώρας. »

Σε ότι αφορά στα πρόστιμα από την Ε.Ε, ο κ. Γραφάκος επεσήμανε ότι στη Στερεά Ελλάδα δεν σημειώθηκαν πρόστιμα: «Εμείς όταν αναλάβαμε βρήκαμε συνολικά 65 περιπτώσεις προστίμων. Τώρα έχουν περιοριστεί στις 23. Το 2024 νομίζω ότι θα τα μειώσουμε στο μισό, και το 2025 το αργότερο θα τα έχουμε εξαλείψει».

Τι μέλλει γενέσθαι με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς γενικότερα και στην Εύβοια ειδικότερα αφού εδώ και αρκετούς μήνες δήμοι της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας μεταφέρουν τα απορρίμματα τους ή στην Ιστιαία ή εκτός Νομού;

Ο κ. Γραφατος άστραψε και βρόντηξε μιλώντας ευθέως για όσους ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, επιρρίπτοντας τη μεγαλύτερη ευθύνη σε κάποια στελέχη του ΦΟΣΔΑ. «Στην Εύβοια υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποιος θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες μέρες στη λεπτομέρεια του ετσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές που θα διαχειρίζονται τα απόβλητα της περιοχής, για να μην υπάρχει αυτή η μετακίνηση» είπε ο κ. Γραφακος και συνέχισε:

«Ο χώρος που υπάρχει στη Χαλκίδα πρέπει να αποκατασταθεί ως ένα βαθμό και μέσα από αυτή την αποκατάσταση θα πάρει μία παράταση ζωής μέχρι να τελειώσουν οι εγκαταστάσεις. Δηλαδή, η παράταση ζωής θα είναι δύο τρία χρόνια όχι παραπάνω. Εκεί δεν υπάρχει δυστυχώς ακόμα καλή συνεργασία να ολοκληρωθεί. Έχει προσφερθεί ο Περιφερειάρχης, ο κ. Φάνης Σπανός τον οποίο δημόσια τον ευχαριστώ να τρέξει αυτή τη διαδικασία εδώ και καιρό, και να χρηματοδοτήσει από την Περιφέρεια αυτό το ποσό με χρηματοδότηση που έχει πάρει από το αρμόδιο Υπουργείο.

Εκεί, τις επόμενες μέρες αν συνεχίσει η αδράνεια που υπάρχει θα αναλάβουμε εμείς τις ευθύνες μας. Αυτό το θέμα τελειώνει και το λέω κατηγορηματικά! Δε μπορώ άλλο να παίζω κρυφτό με κάποια στελέχη του ΦΟΣΔΑ τα οποία δε θέλω να τα κατονομάσω στην παρούσα φάση. Σ΄ αυτό θα είμαι αυστηρός και απόλυτος! Δε θ αφήσουμε τους πολίτες της Χαλκίδας να γίνουν έρμαιο επιλογών που δεν συνάδουν με την ορθή διαχείριση των αποβλήτων.

Αυτό θα τελειώσει. Σας μεταφέρω ευθέως τον εκνευρισμό μου, και κρατιέμαι να μην κατονομάσω τον αποκλειστικά υπεύθυνο γι’ αυτή την άθλια εξέλιξη. Αλλά η πολιτεία δε θα κάτσει να παίξει με κανέναν. Θα πάρει τις ευθύνες πάνω της και διαβεβαιώνω μέσα από τη συχνότητα σας τους πολίτες της Εύβοιας, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το θέμα θα λυθεί.»

Αναφορικά με την κατασκευή των δύο ΜΕΑ σε Χαλκίδα και Λαμία ο κ. Γραφάκος ανέφερε στη συνέχεια πως ευελπιστεί σε μία εξέλιξη που και οι ίδιοι τη θέλουν και εναποθέτει τις ελπίδες του για μία καλή συνεργασία και προς αυτή την κατεύθυνση με τη νέα Διοίκηση του ΦΟΣΔΑ που θα προκύψει, τονίζοντας πως οι φάκελοι για τις δυο ΜΕΑ δεν είναι ολοκληρωμένοι. «Υπάρχουν ελλείψεις αλλά αυτά θα διορθωθούν. Περιμένω τη νέα διοίκηση του ΦΟΣΔΑ για να καθίσουμε να συζητήσουμε πιο σοβαρά. Διότι η περιοχή της Στερεάς Ελλάδας είναι η περιοχή που υπολείπεται και εφόσον την κλείσουμε και αυτή κλείνουμε και το σύνολο της Χώρας.»

Ο Γενικός στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο Τοπικό Αναπτυξιακό των Αγράφων που τρέχει η Κυβέρνηση. Μία πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είπε ο κ. Γραφάκος με το Δήμο των Αγράφων να είναι ένας από τους τρεις δήμους που συμμετέχουν σε αυτό.

Τέλος, σε ότι αφορά την ανακύκλωση ο κ. Γραφακος επεσήμανε:

«Η παρούσα τετραετία θα είναι μία τετραετία ενίσχυσης της ανακύκλωσης, σε όλους τους τομείς. Επίκεινται τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες σχετικές ανακοινώσεις. Εμείς ήδη δουλεύουμε και με διάφορα προγράμματα γιατί έχουμε ένα πρόγραμμα “Life” , στο Υπουργείο, το οποιο είναι ένα πρόγραμμα 17εκ ευρώ , 8 ετων, που δημιουργεί υποδομές. Δεν είναι στη Στερεά Ελλάδα, θα δημιουργηθούν υποδομές όπως «πληρώνω όσο πετάω» που είναι κάτι που θέλουμε να το εφαρμόσουμε σε όλη τη Χώρα την επόμενη τετραετία. Πρακτικές και υποδομές για τη διαχείριση των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων που θα είναι χρήσιμες για το σύνολο της Χώρας και θα είναι χρήσιμες στην προσπάθεια για την ανακύκλωση που θέλουμε να κάνουμε.»

Αναφορικά με το πώς οι πολίτες, συμμετέχουν στην ανακύκλωση ο Γενικός απάντησε: «Όπου βρίσκουν υποδομές, οι πολίτες εν γένει κάνουν ανακύκλωση. Υπάρχουν βεβαίως και απαράδεκτες συμπεριφορές αλλά είναι μεμονωμένες. Γενικά ο πολίτης εφόσον βρει υποδομές και βρει ένα σύστημα αξιόπιστο, το ακολουθεί.»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. Γραφάκου στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 02:07

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr