Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρογχικό άσθμα: Σε έξαρση στην Εύβοια- Πως επηρεάζει καρδιά και θυρεοειδή- Τι δήλωσε ο πνευμονολόγος Γιώργος Κουλούρης

Ιώσεις σε έξαρση και αντιμετώπιση αυτών. Βρογχικό άσθμα: Πως μπορεί να επηρεάσει την καρδιά και το θυρεοειδή. Γιατί είναι σε έξαρση στην Εύβοια. Ο Πνευμονολόγος Γιώργος Κουλούρης, ομιλητής στο πρόσφατο 2o Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος και Παθήσεων από το περιβάλλον -Βρογχικό Άσθμα , έδωσε απαντήσεις αποκλειστικά μέσα από τον ΕΥΡΙΠΟ 90fm στην εκπομπή «ταδε έφη..» με την Έφη Ντίνη, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου.

Μόνο η σπιρομέτρηση μπορεί να δείξει αν κάποιος έχει βρογχικό άσμα ανέφερε στη συνέντευξή του στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM, o πνευμονολόγος Γιώργος Κουλούρης ο οποίος συμμετείχε πρόσφατα ως ομιλητής  στο  2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος και Παθήσεων από το με θέμα το Βρογχικό Άσθμα. Ο κ. Κουλούρης επισημαίνει επίσης ότι είναι σε έξαρση στην Εύβοια, λόγω της ιδιομορφίας που παρουσιάζει ο  Νομός και η διάγνωση στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μετά από πολλά χρόνια. Ενώ δεν αρκεί μια απλή ακρόαση από τον παθολόγο για να αντιληφθεί κανείς ότι έχει βρογχικό άσθμα.

«Οι άρρωστοι συνήθως θεωρούν ότι είναι ένα κρυολόγημα, μία γρίπη, θεωρούν ότι μπορεί να περάσει από μόνο του, ενώ μέσα αυτό αρχίζει σταδιακά και χειροτερεύει και φτάνει σε σημείο να αντιληφθεί την ύπαρξη του ο άρρωστος» ανέφερε ο κ. Κουλούρης και συνέχισε: «Στο Συνέδριο που έγινε αναφέραμε ότι η Εύβοια έχει ένα ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο, δηλαδή η εναλλαγή αυτή των κάμπων , της θάλασσας και των βουνών δημιουργεί συνθήκες τέτοιες που η κίνηση των γύρεων, των αλλεργιογόνων αυτών που προκαλούν το άσθμα, γίνεται πιο εύκολα. Το πράσινο που έχουμε άλλοι το απολαμβάνουν και άλλοι υποφέρουν.»

Το βρογχικό άσθμα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κουλούρης, συνδέεται με τις αλλεργίες της άνοιξης, το τριχωτό των ζώων, τα ακάρεα, την μούχλα που μπορεί να υπάρχει στο σπίτι, με τον αέρα που αναπνέουμε και η Εύβοια έχει μεγάλη …από μύκητες που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα  λόγω της πρασινάδας, της βλάστησης.  «Το βρογχικό άσθμα είναι ένας συνδυασμός κληρονομικών παραγόντων και επιδράσεων του περιβάλλοντος» επισημαίνει ο γιατρός.

Πως κάποιος αντιλαμβάνεται ότι έχει βρογχικό άσμα;  Ο κ. Κουλούρης αρχικά εστιάζει στα ανοιξιάτικα κρυολογήματα τα οποία όπως ο ίδιος λέει δεν είναι κρυολογήματα καθώς την ανοίξει δεν κρυολογεί κάποιος.

«Είναι ένας απλός τρόπος κάποιος να συμβουλευτεί τον πνευμονολόγο του, όταν την άνοιξη έχουμε συνάχι, φτάρνισμα » επισημαίνει ο κ. Κουλούρης και συνεχίζει: « Αυτές είναι οι πρώτες εκδηλώσεις που δεν υποψιάζουν τον άρρωστο ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο, κάτι πιο σοβαρό. Μια κληρονομική προδιάθεση αλλεργικής κατάστασης ή ένας απλός βήχας. Αυτό έχει σα συνέπεια να διεγείρεται το ανοσοποιητικό σύστημα και να δημιουργεί τοξικές ουσίες που επηρεάζουν διάφορα όργανα. Εμείς μιλήσαμε στην Θεσσαλονίκη για την επίδραση στην καρδιά.»

Κολπική Μαρμαρυγή: Σύμφωνα με το γιατρό, αποδιοργανώνεται το μυοκάρδιο λόγω των αλλεργιογόνων και των αποτελεσμάτων που έχουμε και προκαλεί βλάβες, αρρυθμίες που είναι το προ στάδιο της κολπικής μαρμαρυγής και κολπική μαρμαρυγή.  

«Υπάρχει αμοιβαία λειτουργία πνεύμονα και καρδιάς. Αν δεν παίρνει οξυγόνο, η καρδιά δε λειτουργεί. Ο πνεύμονας είναι το ρεζερβουάρ του οργανισμού. Όπως το αυτοκίνητο για να κινηθεί θέλει καύσιμα στο ρεζερβουάρ, έτσι και ο οργανισμός θέλει οξυγόνο και ο πνεύμονας είναι το βασικότερο όργανο για να προμηθεύσει τον οργανισμό με οξυγόνο»  επισημαίνει ο κ. Κουλούρης υποστηρίζοντας ότι επισκεπτόμενος κάποιος τον πνευμονολόγο του, με την σπιρομέτρηση και έπονται τα τεστ αλλεργίας.

Ο γιατρός επισημαίνει ότι αν διαγνωσθεί βρογχικό άσθμα, η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται είναι διαφορετική για την κάθε περίπτωση. Επίσης, το βρογχικό άσθμα αποσυντονίζει το θυρεοειδή. Ενώ θα πρέπει οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην κρυολογήσουν τα μωρά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

«Το άσθμα λένε ότι ξεκινάει από μία ίωση της παιδικής ηλικίας. Στην ηλικία μέχρι και το πρώτο έτος της ζωής του. Από κει και πέρα όμως το άσθμα περνώντας ο χρόνος χειροτερεύει γιατί αυξάνονται τα αντισώματα, τα οποία προκαλούν τα συμπτώματα. Στις μεγάλες ηλικίες βέβαια υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά γιατί η καρδιά ‘ήδη έχει ένα πρόβλημα λόγω ηλικίας».

Στη μελέτη που έχει κάνει ο γιατρός στην Κύμη, ένας στους τέσσερεις έχει βρογχικό άσθμα. Ένα 25% σε όλο το νομό έχει επίσης βρογχικό άσθμα.

«Έχουμε μία εναλλαγή βουνού και θάλασσας, το ιδιόρρυθμο της Εύβοιας πολλοί τον απολαμβάνουν αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν μπορούν να το απολαύσουν» υποστηρίζει ο γιατρός.

Αναφορικά με τα συμπεράσματα που βγήκαν στο συνέδριο, επισημαίνει ότι πρόκειται για τη πιο συχνή περιβαλλοντική νόσο που χρειάζεται πειθαρχία. Οι ασθενείς που έχουν βρογχικό άσθμα θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από πνευμονολόγο. Να ελέγχουν την κατάσταση και να μην το αφήνουν να ξεφύγει, γιατί είναι κρίμα στις μέρες μας που υπάρχουν όλα τα φάρμακα να χρειάζονται υποστηριξη με οξυγόνο.

Σε ερώτηση αν κάποιος που έχει εξετασθεί από παθολόγο και οι πνεύμονες του είναι καθαροί, αν μπορεί να έχει θέμα άσθματος, ο κ. Κουλούρης επισημαίνει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις και οι πιο προχωρημένες δεν παρουσιάζουν ακροαστικά ή κάτι άλλο που θα μπορέσει να ακροαστεί κάποιος γιατρός με το στηθοσκόπιο. Μόνο με τη σπιρομέτρηση μπορεί να διαγνωστεί. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 20:45

Σχετικά Άρθρα