bannerlive

Τελευταία Νέα

Γιώργος Ζέρβας: «Στη χώρα μας μπορεί να έχουμε κρίση- Κρίση ηθών και αξίων, όμως δε θα έχουμε ποτέ…»

Με σύνθημα «ο σημερινός δότης μπορεί να είναι ο αυριανός λήπτης», ο γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Αυλωναρίου, Επιμελητής Β' Γενικής Ιατρικής,  Γιώργος Ζέρβας δίνει μαθήματα ανθρωπιάς με την καθημερινή προσφορά του στο συνάνθρωπο. Έγινε γιατρός. Επιτελώντας κοινωνικό λειτούργημα μέσα από τη δουλειά του, σώζει ζωές, όπως έκανε όλα τα χρόνια, υπηρετώντας στα διάφορα Νοσοκομεία.

Γνωρίζει καλά την αξία της ανθρώπινης ζωής και πως είναι να ρίχνεσαι στη «μάχη» με τους συναδέλφους σου για να κρατήσεις στη ζωή έναν συνάνθρωπό σου. Μέσα από όλη αυτή την εμπειρία ζωής, ο γιατρός γίνεται υπέρμαχος του εθελοντισμού.

Συνδράμει και στηρίζει τις αιμοδοσίες, συμβάλλοντας στο να γίνουν πιο δυνατές οι Τράπεζες Αίματος που δημιουργήθηκαν στην περιοχή του και γίνεται ο άνθρωπος που στηρίζει, λαμβάνοντας δείγματα επιχρίσματος από εθελοντές δότες, την Παγκόσμια Τράπεζα Μυελού των Οστών. Και βέβαια είναι και ο ίδιος εθελοντής αιμοδότης και εθελοντής δότης μυελού των οστών. Δικαίως λοιπόν, όσοι τον γνωρίζουν από κοντά και αναγνωρίζουν το κοινωνικό του έργο, τον αποκαλούν «γιατρό της καρδιά μας..»

Όταν ο εθελοντισμός γίνεται πράξη ζωής, τότε αξίζει να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας, να γίνουμε εθελοντές αιμοδότες και δότες δείγματος μυελού των οστών. Με ιδιαίτερη ευαισθησία, ο γιατρός Γιώργος Ζέρβας,με αφορμή ακόμη μία εθελοντική αιμοδοσια του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Αυλωναρίου, μίλησε στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου για τη σημασία του εθελοντισμού, επισημαίνοντας ότι στη Χώρα μας μπορεί να έχουμε κρίση, κρίση ηθών και αξιών όμως, όπως είπε δεν θα έχουμε ποτέ, γιατί ο άνθρωπος ενδιαφέρεται περισσότερο από ποτέ τώρα για το συνάνθρωπό του.

Πως μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης και γιατί θα πρέπει οι υγιείς να στηρίζουν τις Τράπεζες Αίματος;

Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Αρκεί να είσαι από 18 έως 60 ετών και να μην υπάρχουν κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι πολύ σημαντικό να είναι κάποιος αιμοδότης γιατί το σύνθημά μας είναι πάντα ότι ο σημερινός δότης μπορεί να είναι ο αυριανός λήπτης.

Δυστυχώς, στη Χώρα μας οι ανάγκες για αίμα είναι τεράστιες. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι ελλείψεις σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία είναι πάρα πολύ μεγάλες. Αναγκαζόμαστε σα Χώρα να παραγγέλνουμε αίμα από άλλες Χώρες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, παραγγέλνει τεράστιες ποσότητες και δαπανά τεράστια χρηματικά ποσά για να εισάγει αίμα από την Ελβετία. Θεωρώ απαράδεκτο για μια Χώρα με νέο και ενεργό πληθυσμό να αναγκάζεται να κάνει εισαγωγή αίματος. Εισάγουμε άλλα πράγματα. Ας μην εισάγουμε και το αίμα.

Στην περιοχή που δραστηριοποιείστε υπάρχει ευαισθησία από τον κόσμο;

Είναι πραγματικά συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου, όχι μόνο στο Αυλωνάρι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ξεκινήσατε με μία Τράπεζα Αίματος. Στη συνέχεια υπήρξε ενδιαφέρον να δημιουργηθούν εκεί στην περιοχή και άλλες Τράπεζες Αίματος. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί λίγο περισσότερο…

Στην περιοχή μας υπάρχει η Τράπεζα Αίματος του Αλιβερίου, μία από τις πιο παλιές Τράπεζες και πιο δυνατές στην Εύβοια, στη συνέχεια δημιουργήθηκε η Τράπεζα της Οκτωνιάς. Μια αξιόλογη προσπάθεια από τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Οκτωνιάς και των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών. Και αυτή μια πολύ δυνατή Τράπεζα στην οποία όλες οι αιμοδοσίες είναι μια γιορτή του Εθελοντισμού. Όσοι το έχουν ζήσει αυτό, δεν το έχουν δει κάπου αλλού. Οι υπάλληλοι από την Αιμοδοσία που έρχονται κάθε φορά, μου λένε ότι αυτό το ζούμε μόνο εδώ στα χωριά σας, στην περιοχή σας.

Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε η Τράπεζα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Αυλωναρίου. Μια πάρα πολύ δυνατή Τράπεζα. Το ενθαρρυντικό είναι ότι αποτελείται κυρίως από νέους αιμοδότες. Δηλαδή, έχουμε πολλά χρόνια ακόμα να προσφέρουμε στην αιμοδοσία, στη Χώρα μας.

Έχουμε την Τράπεζα Αίματος του Οξυλίθου. Μία πάρα πολύ καλή Τράπεζα και εκεί, όπου η κα Βούλα Πάσχου, η κα Κλαίρη Κατσαρή Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Οξυλίθου, την έχουν στηρίξει με όλες τους τις δυνάμεις.

Στην συνέχεια, το Σάββατο  11 Νοεμβρίου θα δημιουργηθεί μία καινούργια Τράπεζα, αυτή του Συλλόγου Απανταχού Αγεώργητών που θα συμμετέχει στην αιμοδοσία στο Αυλωνάρι. Θέλουμε να καλωσορίσουμε τους φίλους μας από τον Αϊ Γιώργη. Πιστεύω ότι θα είναι και αυτή μια πολύ δυνατή Τράπεζα. Είναι ένας ενεργός σύλλογος. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, θα έρθουν αρκετοί νέοι άνθρωποι και πιστεύω ότι και εκεί θα πάμε πολύ καλά για ακόμη μία φορά.

Αυτό σημαίνει ότι γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά και ο κόσμος έχει αντιληφθεί τι σημαίνει «δίνω αίμα» γιατί όπως είπατε προηγουμένως αυτό που δίνεις κάποια στιγμή μπορεί να το χρειαστείς και ο ίδιος …

Πρέπει να έχουμε ευαισθητοποιηθεί νωρίτερα. Δεν είναι ανάγκη να μας χτυπήσει το πρόβλημα την πόρτα μας για να δούμε τι σημαίνει, έλλειψη αίματος. Εγώ το έχω ζήσει πολλές φορές. Ξεκίνησα την αιμοδοσία όντας ειδικευόμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου δουλεύοντας στα επείγοντα περιστατικά, βίωνα αυτό το πρόβλημα κάθε μέρα. Να έχεις νέους ανθρώπους, να πρέπει να τους μεταγγίσεις, να επείγεσαι να βρεις αίμα και δυστυχώς, να μην υπάρχει διαθέσιμο. Είναι κάτι που μόνο αν το ζήσεις αισθάνεσαι την προσφορά ενός εθελοντή αιμοδότη.

Και βέβαια πόσος κόσμος δεν το ζει αυτό με δικούς του ανθρώπους κάθε μέρα;

Εκτός από τα επείγοντα περιστατικά είναι και χρόνια περιστατικά, όπως οι άνθρωποι με μεσογειακή αναιμία, που δυστυχώς, είναι πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι στη Χώρα μας και αυτοί πρέπει να μεταγγίζονται πάρα πολλές φορές το μήνα.

Κλείνοντας το κομμάτι Εθελοντική Αιμοδοσία θα ήθελα να μου πείτε αν έχει χρειαστεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων να δώσει πολλές φορές αίμα για να στηρίξει ανθρώπους εκεί;

Πάρα πολλές φορές, όχι μόνο από το Αυλωνάρι, απ’ όλη την Εύβοια. Έχουμε στηρίξει ανθρώπους όχι μόνο από το Αυλωνάρι, από όλη την Εύβοια. Ειδικά όταν κάποιος έχει ανάγκη για μεγάλες ποσότητες αίματος, ο Σύλλογος μας είναι από τους πρώτους που θα σπεύσει να δώσει ότι χρειαστεί.

Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο τελικά που όλοι όσοι σας γνωρίζουν σας αποκαλούν «γιατρό της καρδιάς μας…» Και πάμε και ένα βήμα παρακάτω τώρα, σε μία επίσης πολύ δυνατή προσπάθεια που γίνεται με τη συνεργασία που έχετε με το «Όραμα Ελπίδας» και αφορά τη στήριξη την Παγκόσμια  Τράπεζα Μυελού των οστών. Τι ακριβώς είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών;

Πάρα πολλά νέα παιδιά στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες και ο μόνος τρόπος που μπορεί να βοηθήσει τους συγκεκριμένους ασθενείς είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Εμείς ευαισθητοποιηθήκαμε σα Σύλλογος πριν από 2 χρόνια, όταν καλέσαμε εκπροσώπους από το «Όραμα Ελπίδας», κάναμε μία πολύ καλή εκδήλωση με μεγάλη επιτυχία στο Αυλωνάρι, στον πολυχώρο του Λυκείου Αυλωναρίου, εκεί που πραγματοποιούνται και οι αιμοδοσίες. Έγινε μία ενημέρωση από τους ανθρώπους της Ελπίδας, από την Ιωάννα Βαρελά, τη βιοχημικό του Οράματος.

Κατάλαβε ο κόσμος ότι πρόκειται για μία απλή διαδικασία χωρίς να είναι αυτό που φάνταζε στο μυαλό τους κάτι το φοβερό. Η ανταπόκρισή τους ήταν συγκινητική. Πάνω από 50 εθελοντές δότες, έδωσαν στοματικό επίχρισμα, ταυτοποιήθηκε το γενετικό τους υλικό, μπήκε στην Παγκόσμια Τράπεζα Μυελού των Οστών και ανά πάσα στιγμή, αν βρεθεί κάποιος συμβατός δότης σε όλο τον κόσμο, θα ειδοποιηθούν.

Η διαδικασία είναι εντελώς απλή. Διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα. Δίνεις ένα απλό ιατρικό ιστορικό, αρκεί να είσαι από 18 έως 44 ετών, να μην έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, γίνεται λήψη από τον αρμόδιο, στην περιοχή εδώ τα παίρνω εγώ αυτά τα δείγματα με το στοματικό επίχρισμα και στη συνέχεια τα στέλνουμε στο  «Όραμα Ελπίδας» όπου εκεί πέρα γίνεται η ανάλυση και μπαίνει το γενετικό υλικό, στην Παγκόσμια Τράπεζα Μυελού των Οστών.

Με λίγο σάλιο, γίνεται κάποιος δότης. Αυτό όμως που φόβιζε λίγο είναι η παρακέντηση. Είναι δύσκολο, να ξέρεις ότι από την μία πλευρά είσαι συμβατός δότης και από την άλλη να φοβάσαι να δώσεις σε περίπτωση που χρειαστεί, γιατί φοβάσαι. Πώς γίνεται η διαδικασία;

Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο κλασικός τρόπος είναι η λήψη μυελού των οστών στο χειρουργείο, υπό γενική αναισθησία, κάτι που συνήθως δεν ακολουθείται τώρα. Ο πιο διαδεδομένος  τρόπος είναι η συλλογή προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα. Είναι μια απλή διαδικασία. Γίνεται με μηχάνημα κυτταραφαίρεσης. Διαρκεί περίπου 3 ώρες αυτό. Προηγείται μία χορήγηση ενός αυξητικού αιμοποιητικού παράγοντα, είναι μία ένεση υποδόρια. Είναι εντελώς ανώδυνο. Είναι μία ουσία αυτή του οργανισμού που βοηθά στην αύξηση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και η διαδικασία στη συνέχεια είναι ίδια με την αιμοδοσία. Είναι κάτι εντελώς ανώδυνο. Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας φοβίζει.

Ο κόσμος είναι ενημερωμένος εκεί στην περιοχή σας. Υπάρχει ανταπόκριση, δεδομένου ότι εσείς παίρνετε και τα στοματικά επιχρίσματα;

Είναι συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου. Καθημερινά δέχομαι τηλεφωνήματα, μηνύματα από διάφορες περιοχές όπου ζητούν ενημέρωση και στη συνέχεια πηγαίνω εγώ και παίρνω στοματικά επιχρίσματα. Κυρίως είναι νέοι άνθρωποι, αιμοδότες, οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν. Και όχι μόνο θέλουν να βοηθήσουν αλλά στη συνέχεια μας φέρνουν και νέους εθελοντές.

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, ότι αυτή η διαδικασία γίνεται μία φορά στη ζωή μας, σωστά;

Ναι αυτό γίνεται μία φορά. Μπορεί να λέμε 18 με 44, το γενετικό υλικό όμως υπάρχει στην Παγκόσμια Τράπεζα μέχρι την ηλικία των 60 ετών, αρκεί να μην έχει προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας πιο πριν. Εάν βρεθεί κάποιος συμβατός ασθενής σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αμέσως ειδοποιούμαστε, δίνουμε το αίμα και προωθείται από τους αρμόδιους στην Χώρα όπου υπάρχει ανάγκη.

Είναι πραγματικά πάρα πολύ συγκινητικό γιατί το έζησα τελευταία φορά, την Παρασκευή που μας πέρασε. Βρισκόμουν σε μια εκδήλωση που έκανε το «Όραμα Ελπίδας» στην Αθήνα, όπου εκεί έζησα τι σημαίνει αυτό το οποίο λέμε. Βρέθηκε συμβατός δότης στην Ελλάδα για ασθενή ο οποίος βρισκόταν στη Σουηδία. Είχε στηθεί πραγματικά μία γέφυρα ζωής ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αυτά τα μηνύματα θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν όλους. Παρά τα προβλήματα της καθημερινότητας που μας θέλουν πολλές φορές να χάνουμε την ανθρωπιά μας, να στηρίζουμε το συνάνθρωπο. Υπάρχει ανταπόκριση σε αυτή την προσπάθεια, δεδομένου ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει;

Δυστυχώς, στη Χώρα μας υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που έχουν ανάγκη και είμαστε δυστυχώς από τις Χώρες με το μικρότερο ποσοστό εθελοντών δοτών για μυελό των οστών. Δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση και υπάρχει και ο φόβος όπως είπατε.

Στη χώρα μας μπορεί να έχουμε κρίση, κρίση ηθών και αξίων, όμως δε θα έχουμε ποτέ. Αντίστοιχη προσπάθεια έχει γίνει από την Περιφέρεια στη Χαλκίδα και από άλλους Συλλόγους. Εμείς εδώ έχουμε πάρει γύρω στα 100 δείγματα και πιστεύω για τον πληθυσμό μας είναι ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό.

Να πω εδώ ότι σε κάθε αιμοδοσία υπάρχει η δυνατότητα για λήψη δείγματος. Πάντα μαζί μου έχω το ανάλογο υλικό και όποιος εθελοντής αιμοδότης θέλει, μπορεί να γραφτεί αμέσως στην παγκόσμια τράπεζα Μυελού των Οστών.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017 03:25

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr