Τελευταία Νέα

Εποχικές ιώσεις και αλλεργίες – Ο γενικός γιατρός Γιώργος Ζέρβας μας δίνει την καλύτερη «συνταγή» για να τις αντιμετωπίσουμε ανώδυνα και αποτελεσματικά…

«Καλό είναι να μη γινόμαστε γιατροί μόνοι μας…» επισημαίνει σε συνέντευξή του στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Αυλωναρίου, Γιώργος Ζέρβας.

Ο Επιμελητής Β Γενικής Ιατρικής Γιώργος Ζέρβας, αναφερόμενος την Παρασκευή 16 Μαρτίου στο θέμα των εποχικών ιώσεων που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους ξεκαθαρίζει ό,τι δε θα πρέπει να επικρατεί πανικός, όπως επίσης και πως δεν θα πρέπει ο ασθενής να κάνει αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών χωρίς τη συνταγή γιατρού, αγοράζοντας από μόνος του αντιβιοτικά από τα φαρμακεία.

Τονίζει δε, ό,τι πολλές ιώσεις αντιμετωπίζονται χωρίς αντιβίωση. Και θεωρεί πολύ σημαντική την πρόληψη, προτρέποντας να κάνουν το εμβόλιο εκτός από τους ηλικιωμένους και όσοι έρχονται σε συνεχή επαφή με κόσμο.

Ο κ. Ζέρβας μας συμβουλεύει για το πώς αντιμετωπίζουμε τις αλλεργίες που μας ταλαιπωρούν…

Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη

Μικροί και μεγάλοι ταλαιπωρούνται από τις εποχικές ιώσεις αυτή την περίοδο;

Μετά από μία χειμερινή περίοδο όπου φέτος η νοσηρότητα κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα μπορούμε να πούμε για την εποχή, οι τελευταίες εβδομάδες είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολες για όλο τον πληθυσμό. Ιδιαίτερα, ταλαιπωρούνται άτομα με χρόνιες νόσους, ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδάκια.

Κάθε ηλικία χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση;

Δε χρειάζεται πανικός! Το πρόβλημα κυρίως έγκειται στα μικρά παιδιά, στα βρέφη και σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες νόσους όπως αναπνευστικά προβλήματα, άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, από άσθμα, από ζαχαρώδη διαβήτη και διάφορα άλλα καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Εκεί πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και ιδιαίτερη προσοχή. Τα υπόλοιπα περιστατικά είναι κυρίως περιστατικά που προβάλουν το ανώτερο- κατώτερο αναπνευστικό και το πεπτικό μας σύστημα με τις ιογενείς γαστρεντερίτιδες, με έμετούς και με διάρροιες οι οποίες είναι ιδιαίτερα συχνές τις τελευταίες μέρες.

Τα περισσότερα περιστατικά απ΄ ό,τι σας είπα δε χρειάζονται τη βοήθεια κάποιου ειδικευμένου, κάποιου γιατρού μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους γονείς και από εμάς τους ίδιους, στο σπίτι.

Με αντιπυρετικά, δηλαδή;

Κυρίως η θεραπεία είναι συμπωματική. Αντιπυρετικά. Βοηθάμε λίγο με αποσυμφορητικά για την απόφραξη της μύτης και με κάποια αντιβηχικά σιρόπια.

Ποιά είναι γιατρέ τα συμπτώματα των εποχικών ιώσεων είτε πρόκειται για γαστρεντερίτιδες ή έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό σύστημα;

Ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, η γαστρεντερίτιδα έχει κάνει πολύ συχνή την εμφάνισή της. Ξεκινάμε με μία ναυτία τις πρώτες μέρες η οποία μπορεί να συνοδεύεται από μια δεκατική πυρετική κίνηση, δηλαδή δέκατα όπως λέμε. Ένα τριανταεφτά, 37,1 μπορεί να φτάσει κάποιος.

Το 37,1 και 37,5 ισχύει και για τις γυναίκες;

Ναι. Ισχύει για όλους. Στη συνέχεια προχωρούμε σε έμετους και σε διάρροιες. Εκεί πρέπει να δώσουμε λίγο σημασία. Αν αυτό εμμένει και περνάει τις 2-3 μέρες τότε πρέπει να ζητήσουμε άμεσα τη βοήθεια κάποιου ειδικού και να προχωρήσουμε σε θεραπευτική αγωγή.

Ιδιαίτερα αν κάποιος έχει κάποιο από τα προηγούμενα χρόνια νοσήματα, η αναζήτηση της ιατρικής βοήθειας πρέπει να είναι άμεση από τα πρώτα 24ωρα. Με το που θα ξεκινήσουν τα πρώτα συμπτώματα.

Να μας πείτε λίγο και για τις ιώσεις που σχετίζονται με το αναπνευστικό;

Σε ό,τι αφορά στη λοίμωξη αναπνευστικού, αυτό το οποίο βλέπουμε τις τελευταίες μέρες είναι το κοινό κρυολόγημα όπως λέμε, το οποίο ξεκινάει και αυτό την εμφάνισή του με μία πυρετική κίνηση η οποία η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι 38 βαθμούς.

Δε χρειάζεται να ανησυχούμε. Ούτε να μας πιάνει κάποιος πανικός. Ο πυρετός είναι μία άμυνα που έχει ο οργανισμός , έτσι ώστε να καταπολεμήσει όλους αυτούς τους ιούς.

Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχήσει και εμάς αλλά και τους γονείς για τους μικρούς μας φίλους, θα είναι αν εμμένει ο πυρετός πάνω από 3-4 μέρες. Αν ο πυρετός αυτός ξεπερνάει τους 38 βαθμούς και φτάνει μέχρι 40. Και δεν πέφτει ο πυρετός μετά από τη χρήση αντιπυρετικών.

Εκεί θα πρέπει τότε να αναζητηθεί από τον οικογενειακό γιατρό ή τον παιδίατρο της οικογένειας, άμεση βοήθεια και να ξεκινήσει αμέσως κάποια θεραπευτική αγωγή.

Κινδυνεύει κάποιος αν δεν προσέξει να καταλήξει στο Νοσοκομείο;

Ένας υγιής άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει άλλα συνοδά νοσήματα, δεν αντιμετωπίζει κάτι το ιδιαίτερο. Με απλά αντιβηχικά, πίνοντας πάρα πολλά υγρά. Παίρνοντας κάποια αντιπυρετικά δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Εκτός αν στην πορεία εμφανίζεται κάποιος έντονος βήχας και ο πυρετός δεν πέφτει, παρόλο που χρησιμοποιούμε τα αντιπυρετικά ή εμφανίζεται δύσπνοια.

Στην περίπτωση της δύσπνοιας ακόμη και αν δεν υπάρχουν άλλα συνοδά προβλήματα πρέπει αμέσως να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια εκεί. Και μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση κάποιων αντιβιοτικών ή εισπνεόμενων νεότερης γενιάς σκευασμάτων, τα οποία βοηθούν άμεσα.

Τώρα, στις ηλικίες που είναι μεγάλες. Πάνω από 70 ετών ή σε παιδιά τα οποία είναι πάρα πολύ μικρά. Κυρίως στα βρέφη ή ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Εκεί καλό θα είναι ο οικογενειακός γιατρός να επέμβει από την πρώτη μέρα.

Δηλαδή, να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Να γίνει άμεσα κάποια ιατρική εκτίμηση και αν χρειαστεί να δοθεί η ανάλογη θεραπευτική αγωγή.

Τι γίνεται με το εμβόλιο κατά της γρίπης;

Εκεί θέλω να σταθώ τώρα. Ό,τι περισσότερη σημασία πρέπει να δώσουμε στην πρόληψη. Δηλαδή, όπως προανέφερα όλες αυτές οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να έχουν ήδη εμβολιασθεί από τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

Μόνο οι ευπαθείς ομάδες, γιατρέ;

Όσοι είναι πάνω από 60 ετών, μπορούν να εμβολιαστούν. Όσοι δουλεύουν στο χώρο της υγείας, οι επαγγελματίες υγείας. Όσοι δουλεύουν σε χώρους που έχουν μεγάλη συνάθροιση πληθυσμού. Οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν σε σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί, οι καθηγητές, οι νηπιαγωγοί που έρχονται καθημερινά σε επαφή και οι δάσκαλοι με μικρά παιδιά. Αυτοί μπορούν να εμβολιασθούν. Αυτό το εμβόλιο πρέπει να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Είναι μία δόση;

Συνήθως έχουμε μία δόση. Εκτός αν υπάρχουν κάποια σοβαρά προβλήματα. Δηλαδή, ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Εκεί έχουμε και μία επαναληπτική δόση που γίνεται το πρώτο δεκαήμερο συνήθως του Μαρτίου.

Εδώ επίσης θα πρέπει να σας επισημάνω ό,τι και άνθρωποι οι οποίοι έχουν στο σπίτι τους κάποιο βρέφος ή προσέχουν κάποια μικρά παιδάκια, όπως οι παππούδες, οι γιαγιάδες. Ακόμη και αν δεν είναι 60 ετών καλό θα είναι εμβολιασθούν, έτσι ώστε να προστατεύσουμε και τον ευπαθή πληθυσμό.

Παρατηρείται το φαινόμενο εκεί που είσαι καλά μετά από μία ίωση να υποτροπιάσει. Τί κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Αυτό είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε φέτος. Είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Η2Ν2. Είναι ένας ιός αυτός ο οποίος υπάρχει στο πολυδύναμο το εμβόλιο το οποίο έχει εφοδιαστεί και η Χώρα μας από πολύ νωρίς.

Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της ιογενής λοίμωξης είναι ό,τι ενώ νομίζουμε ό,τι όλα έχουν περάσει, ο πυρετός έχει πέσει εντελώς, έχουμε επανέλθει κανονικά στις δραστηριότητές μας. Δυστυχώς, έχουμε πάλι μία υποτροπή η οποία μπορεί να είναι χειρότερη από την πρώτη φορά. Εκεί δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.

Εκεί πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Να γίνει μία κλινική εξέταση από τον οικογενειακό μας γιατρό και αυτός στη συνέχεια, αν χρειαστεί θα μας υποδείξει και κάποιες άλλες κλινικό- εργαστηριακές εξετάσεις

Καλό είναι να μη γινόμαστε γιατροί μόνοι μας… Είναι πάρα πολύ συχνό το φαινόμενο. Δυστυχώς, μόνο στην Ελλάδα το βλέπουμε αυτό. Να πηγαίνουν στο φαρμακείο και να αγοράζουν αντιβιώσεις.

Αυτό είναι έγκλημα που γίνεται στη Χώρα μας. Έχουν καταλήξει τα αντιβιοτικά να πωλούνται λες και αγοράζουμε γιαούρτια ή χυμούς από ένα σούπερ μαρκετ. Δεν είναι έτσι.

Και βέβαια να επισημάνουμε ό,τι αν υποτροπιάσει δεν παίρνουμε την ίδια αντιβίωση μέσα σε ένα μήνα. Έτσι δεν είναι γιατρέ;

Θα χρειαστεί κάποια άλλη αντιβίωση. Αλλά σας λέω ό,τι τις περισσότερες φορές δεν είναι απαραίτητη η χρήση αντιβίωσης. Η αντιβίωση δε μας προστατεύει από ιογενείς λοιμώξεις. Με το να καταναλώνουμε έτσι άσκοπα αντιβιοτικά αυτό το οποίο κάνουμε είναι όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί οι οποίοι υπάρχουν στο περιβάλλον, να γίνονται ανθεκτικοί και όταν θα χρειαστεί πραγματικά η χορήγηση κάποιας αντιβίωσης για κάποιο σοβαρό νόσημα που θα προκύψει. Θα είμαστε ανθεκτικοί και δε θα μπορέσουμε να λάβουμε την κατάλληλη θεραπεία.

Από δω και πέρα όμως εκτός από τις ιώσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις αλλεργίες. Τί γίνεται;

Ήδη βρισκόμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Η μεταφερόμενη σκόνη η οποία έχει έρθει τις τελευταίες μέρες από την Αφρική έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα. Εκτός από τα αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία τα βλέπουμε κάθε χρόνο, είναι και από μόνη της αλλεργιογόνος παράγοντας. Η έντονη ανθοφορία. Παρατηρείται πάρα πολύ συχνά βήχας, ο οποίος έχει αλλεργική προέλευση, συνήθως.

Είναι πάρα πολύ συχνό το φαινόμενο της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Και έχουμε και την αλλεργική ρινίτιδα η οποία κυρίως παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες και ταλαιπωρεί όλους τους ανθρώπους αυτές τις μέρες.

Και τι κάνουμε;

Εδώ το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, εννοείται πως δε χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά. Γιατί υπάρχει και εδώ η αντίληψη ό,τι έχω απλώς ένα συνάχι, έχω λίγο βήχα. Τρέχω στο φαρμακείο να πάρω μία αντιβίωση. Όχι. Αυτό δεν είναι σωστό.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε με μία χρήση αντιισταμινικών. Το xozal, το aerius, το zirtek, είναι ιδιαίτερα γνωστά σε όλους. Λαμβάνουμε αυτή την αγωγή, συνήθως παίρνοντας ένα χάπι το βράδυ.

Πότε αντιλαμβάνεται κάποιος ό,τι πρόκειται για αλλεργία και όχι για κάποια ίωση για παράδειγμα;

Τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι πολύ πιο έντονα. Εκτός από τη ρινική συμφόρηση, έχουμε έναν έντονο κνησμό στα μάτια μας με φαγούρα. Εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα. Μπορούν να εμφανιστούν διάφορα εξανθήματα στο σώμα μας. Εκεί δε χρειάζεται πάλι να πανικοβληθούμε.

Θα ζητήσουμε αμέσως τη συμβουλή από κάποιο γιατρό. Για να βρεθεί κάποιος, πού είναι αλλεργικός πρέπει να γίνει το λεγόμενο αλλεργικό τεστ. Είναι μία δερματοαντίδραση και αυτή για να γίνει δε μπορεί να γίνει όλες τις περιόδους. Πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών, από την τελευταία φορά που λάβαμε κάποια αντιισταμινική θεραπεία.

Αυτό το τεστ γίνεται στις πολύ βαριές περιπτώσεις;

Βέβαια. Προβλήματα που δημιουργούν έντονη δύσπνοια, έντονο βήχα, εξανθήματα τα οποία δεν υποχωρούν, επιπεφυκίτιδες που δεν υποχωρούν. Είναι συμπτώματα που πραγματικά μας κάνουν τη ζωή μας δύσκολη.

Κλείνοντας κ. Ζέρβα δεν ξέρω αν θέλετε να επισημάνετε κάτι άλλο…

Απλώς θέλω ακόμη μία φορά να τονίσω μην τρέχουμε να αγοράζουμε άσκοπα αντιβιοτικά από τα φαρμακεία από μόνοι μας. Ζητάμε τη συμβουλή του οικογενειακού μας γιατρού, και αν έχουμε συμπτώματα ήπια, μόνοι μας στο σπίτι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Ένα απλό αντιπυρετικό. Να πίνουμε αρκετά υγρά. Να έχουμε φροντίσει οι ευπαθείς ομάδες και όσοι ανέφερα πιο πριν ό,τι ανήκουν να έχουν εμβολιαστεί από πολύ νωρίς. Στη συνέχεια, αν νιώθουμε ότι ο πυρετός δε πέφτει. Έχουμε έναν επίμονο πυρετό ο οποίος περνάει το 38, φτάνει μέχρι 40. Δεν υποχωρεί με τα αντιπυρετικά.Έχουμε ένα βήχα ο οποίος συνεχίζει και μας ταλαιπωρεί μετά την τρίτη μέρα, είναι πάρα πολύ έντονος. Έχουμε συμπτώματα δύσπνοιας. Βλέπουμε τα χέρια μας να μελανιάζουν. Τότε, αυτά είναι συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στην πλησιέστερη υγειονομική δομή. Να πάρουμε τη βοήθεια που χρειάζεται και κάποια αγωγή για τη συνέχεια.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΕΡΒΑ

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 23:30

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr