Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την Κυριακή η Εύβοια τιμά στην Κύμη την Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων & Πρόεδρο του Ιδρύματος Ψύχα Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη

Στην Κύμη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μάϊου στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο KYMI PALACE, τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπο της Επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιοτήτων & Πρόεδρου του Ιδρύματος Ψύχα, Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Ελληνική Επιτροπή της UNESCO και η Τοπική Κοινότητα Οξυλίθου, σε συνεργασία με τους Δήμους της Εύβοιας.

Η Εύβοια την Κυριακή, τιμά μια σημαντική κυρία της Αρχαιολογίας, που μοιράστηκε μεγάλες ανασκαφικές επιτυχίες  στην Κρήτη με τον σπουδαίο αρχαιολόγο και σύζυγό της Γιάννη Σακελλαράκη, ο οποίος τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης και το χρυσό σταυρό του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2004, για το πολύτιμο ανασκαφικό έργο του στη μεγαλόνησο.

Η κα Σακελλαράκη είναι μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Νομισματικής Εταιρείας, του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών και των Αρχαιολογικών Ινστιτούτων του Βερολίνου και της Αμερικής. Από το 2010, είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Ψύχα, το οποίο χρηματοδοτεί ελληνικές ανασκαφές.

Ως έφορος Αρχαιοτήτων Ευβοίας, διενήργησε σημαντικές ανασκαφές σε όλο το νησί, στη Σκύρο και στις βοιωτικές ακτές. Ξένοι αρχαιολόγοι οι Catling, Kopcke κ.ά., μετά το θάνατο του συζύγου τής έγραψαν επιστολές, στις οποίες την κατέτασσαν με τον σύζυγο της, μεταξύ των σημαντικότερων αρχαιολόγων του Β΄μισού του 20ού αιώνα στην Κρήτη. Για την ανασκαφή των Αρχανών, μάλιστα, είχαν βραβευτεί και οι δυο από την Ακαδημία Αθηνών. (brandingheritage.org)

Σχετικά Άρθρα