Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εύβοια- Γονείς και επαγγελματίες καταγγέλλουν: 500 παιδιά σε «ομηρία» από την περιφέρεια για τη μεταφορά τους στα σχολεία

Σε απόγνωση βρίσκονται οι γονείς 500 παιδιών στην Εύβοια σε ότι αφορά τη μεταφορά των παιδιών από τα χωριά στα σχολεία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και στην εκπομπή «τάδε έφη..» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο Παναγιώτης Κόττης, πατέρας ενός παιδιού που ο ίδιος αναγκάζεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς να μεταφέρει ο ίδιος το παιδί του από και προς το Ειδικό Σχολείο στα Λέπουρα, ξεκινώντας κάθε πρωί από το Πυργί, η κατάσταση και φέτος με τα δρομολόγια που αφορούν και την μετακίνηση του δικού του παιδιού με ταξί στο σχολείο έχει ξεφύγει.

«Περιμέναμε ότι η φετινή χρονιά θα ξεκινούσε με τους καλύτερους οιωνούς αλλά δυστυχώς πάλι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία τι να πω με τα γρανάζια του δημοσίου…» δήλωσε ο κ. Κόττης και συνέχισε:

«Πέρυσι η ανάθεση που έγινε ήταν για 3 χρόνια. Και είχαμε εφησυχαστεί. Τώρα αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δρομολόγιο από Πυργί παίρνει ένα παιδί, Αυλωνάρι το άλλο παιδί προς τα Λέπουρα και είναι το μοναδικό που δε μεταφέρεται προς το Ειδικό Σχολείο. Όλα τα άλλα παιδιά από Πετριές, από Στύρα και από Αλιβέρι λειτουργούν κανονικά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό το δρομολόγιο έχει κολλήσει και που. Είμαστε μία οικογένεια που έχουμε γίνει άνω κάτω. Παρατάω τώρα την δουλειά μου στις 12 το μεσημέρι για να φύγω να πάω στα Λέπουρα να πάω να πάρω το παιδί. Αν είναι δυνατόν… Μιλήσαμε με τους αρμόδιους και μας είπαν ότι το θέμα είναι σε επανακοστολόγηση».

Πηγαίνουν τα παιδιά από τα χωριά των Κονιστρών στην Βρύση προκειμένου να πάρουν το λεωφορείο της γραμμής για να πάνε στο σχολείο.

Εκτός από τον κ. Κόττη τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και μία μητέρα, η κα Διαμαντούλα Γλάρου που βιώνει ανάλογη κατάσταση καθώς μεταφέρει τα παιδιά της από τον Κρεμαστό στη Βρύση προκειμένου να πάρουν το λεωφορείο της γραμμής για να πάνε σχολείο στην Κονίστρα.

«Από τη μέρα που άρχισαν τα σχολεία ζούμε έναν άθλο. Δεν ξέρουμε πως θα πάνε τα παιδιά μας στο σχολείο. Είναι τραγικό! Αν δεν είχαμε εμείς μεταφορικό μέσο, τα παιδιά μας τι θα έπρεπε; Να μην πηγαίνουν σχολείο; Πρόκειται για 2 παιδιά δημοτικού. Δεν πάει άλλο. Τα έξοδα έχουν φτάσει στο κόκκινο.»

Το κουβάρι της όλης ιστορίας με τις συμβάσεις ξετυλίγει ο επαγγελματίας –ιδιοκτήτης ταξί Βασίλης Σκουρλής που εκτελεί δρομολόγια επι 20 χρόνια μεταφέροντας μαθητές από την Δ.Ε Αυλώνος του δήμου Κύμης-Αλιβερίου.

«Έγινε ένας διεθνής διαγωνισμός πέρυσι, το πόρισμα του οποίου βγήκε στις 9-7-18. Δηλαδή, στις 9-7-18 βγήκαν κάποια δρομολόγια άγονα. Μεταξύ αυτών και αυτά που μιλάτε τώρα. Και βέβαια συν τα νέα δρομολόγια τα οποία ήταν γνωστά ήδη στην Περιφέρεια από τον Ιούνιο. Γιατί όταν τελειώνουν τα σχολεία είναι σε όλες τις περιφέρειες τα καινούργια δρομολόγια. Υπάρχει μια εφαρμογή το my school μέσα από το οποίο παρακολουθούνται όλα τα δρομολόγια» είπε ο κ. Σκουρλής και συνέχισε:

«Ξέρει δηλαδή η Περιφέρεια ανά πάσα στιγμή ποια παιδιά πρέπει να μεταφερθούν την επόμενη χρονιά. Από τις 9-7-18 δεν έχει κάνει καμία κίνηση απολύτως η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας. Βέβαια εννοείται ότι ο κ. Σπανός είναι ο υπεύθυνος για όλο αυτό που επικρατεί. Γιατί είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Υπηρεσίας και ο αμέσως επόμενος ο κ. Περιφερειάρχης.

Γιατί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας περνάνε όλες αυτές οι διαδικασίες και μετά από έγκριση του Περιφερειάρχη.

Από τις 9-7-18 που ανακοινώθηκαν αυτά τα δρομολόγια για τα οποία συζητάμε τώρα δεν έχει γίνει καμία απολύτως κίνηση, τίποτα απολύτως. Έχουνε παρκάρει τα δρομολόγια στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας.

Εγώ επιρρίπτω ευθύνες στον κ. Σπανό και ας βγει την Πέμπτη να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει με επιχειρήματα αν έχει. Όχι με προφάσεις ότι δε μπορούμε γιατί τα έχουμε ακούσει πολλές φορές.

Επειδή μιλήσατε για ένα παιδί με ειδικές ικανότητες πριν, το παιδί αυτό αντί να ξεκινήσει το Σεπτέμβρη το σχολείο ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου του 2018. Δηλαδή, μετά από 4 μήνες και μετά πάλι από επικοινωνία μαζί σας.

Αν θυμάμαι καλά γονέας επικοινώνησε μαζί σας και παρενέβη και ο κ. Σπανός και τα έριξε από δω και από κει. Η ευθύνη είναι καθαρά της διοίκησης η οποία δεν έκανε καμία ενέργεια για να μεταφερθούν τα παιδιά στην ώρα τους. Και μιλάμε για τουλάχιστον 50 ταξί από την Εύβοια συν το αστικό ΚΤΕΛ Χαλκίδας. Μιλάμε για τα ίδια δρομολόγια, τα άγονα που ήταν ίδια με πέρυσι. Είναι γύρω στα 300 παιδιά από πέρυσι συν τα παιδιά που μπήκαν φέτος σε όλες τις βαθμίδες είναι κοντά στα 500 παιδιά σε όλη την Εύβοια που δεν μεταφέρονται.

Οι μεταφορές να δείτε με τις διαδικασίες που ακολουθεί η Περιφέρεια θα ξεκινήσουν με τη νέα χρονιά. Είναι οικονομικό το θέμα. Για να μην δώσουν λεφτά. Βάζουν και τους γονείς σε ένα λούκι να μεταφέρουν τα παιδιά και να τους αποζημιώνουν με 30 λεπτά το χιλιόμετρο».

Όπως ο ίδιος επισημαίνει στη συνέχεια, επικοινωνεί καθημερινά με την Περιφέρεια και του απαντάνε πως θα γίνει ανακοστολόγηση στα δρομολόγια κ.α. Δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους. Είναι εις γνώση και των γονέων αυτό.

«Όσοι μεταφέρουν παιδιά αυτή τη στιγμή, τα μεταφέρουν σαν προσωρινοί ανάδοχοι δια νόμου. Έχει ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος δίνει παράταση στις περσινές συμβάσεις. Όχι για όλους. Επειδή γι αυτά τα άγονα δρομολόγια δεν είχαν κινηθεί διαδικασίες για να μεταφέρουν τα παιδιά δεν έγινε τίποτα. Είναι από τις 9-7-18 που βγήκαν άγονα τα δρομολόγια δεν έχει γίνει κίνηση» επεσήμανε ο κ. Σκουρλής

Στη συνέχεια, έγιναν παρεμβάσεις και από άλλους γονείς αλλά και από ακόμη έναν επαγγελματία ταξιτζή από την Ερέτρια τον κ. Συκά, ο οποίος κατήγγειλε πως ο διαγωνισμός γίνεται στα όρια της νομιμότητας και τρέχουν οι επαγγελματίες να δικαιωθούν στα δικαστήρια.

«Έχω ένα δρομολόγιο. Το παιδί αυτό είναι αυτιστικό. Το έχω τρία χρόνια, με γνωρίζει. Εμείς εδώ ήμασταν 3 συνάδελφοι. Εγώ και άλλοι δύο. Ακριβώς με τα ίδια χαρτιά, κόβουνε εμένα, και περνάνε τους άλλους» είπε ο κ. Συκάς.

Απαντήσεις για το θέμα θα δώσει την Πέμπτη το πρωί στην εκπομπή «τάδε έφη» στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΤΑΔΕ ΕΦΗ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90fm για τα δρομολόγια

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 01:55

Σχετικά Άρθρα