bannerlive

Τελευταία Νέα

Σε απόγνωση κάτοικοι στην Αγία Ελεούσα με τα νερά που βγαίνουν από τη γη- Τι δήλωσε στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm ο Χρήστος Παγώνης για το φαινόμενο…40χρόνων! (φωτο)

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε δρόμους και αυλές σπιτιών στην Αγία Ελεούσα, στη Λιανή Άμμο και σε περιοχές πέριξ αυτής όπως και τα νερά που τρέχουν στον κεντρικό δρόμο, στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου στο ύψος της εκκλησίας, επικίνδυνα για την ολισθηρότητα του οδοστρώματος.

Μάλιστα κάποιοι, πίστεψαν ότι έχει σπάσει κάποιος αγωγός και θα κληθούν οι δημότες της Χαλκίδας να πληρώσουν τα «σπασμένα».

Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου το πρωί, στην εκπομπή «τάδε έφη…» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm μίλησε για το θέμα ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν θα πληρώσει κανείς αυτό το νερό που τρέχει στο δρόμο καθώς πρόκειται για Γεωλογικό Φαινόμενο από το οποίο έχουν καταστραφεί περιουσίες. Ένα φαινόμενο που ταλανίζει τους δημότες αυτών των περιοχών περισσότερα από 40 χρόνια και για το οποίο η παρούσα δημοτική αρχή κάνει ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Κύριε Παγώνη ποιος τελικά θα πληρώσει το νερό που τρέχει στους δρόμους;

Κα Ντίνη εδώ δεν είναι ότι πάει χαμένο νερό ή οτιδήποτε άλλο. Είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο για το οποίο έχουν καταστραφεί περιουσίες. Ιδίως στην περιοχή της Αγίας Ελεούσας, στη ΣΥΝΟΙΚΙΑ Ζ πίσω από του Βασιλόπουλου η κατάσταση είναι τραγική.

Το νερό που βλέπετε στους δρόμους είτε στη Ληλαντίων είτε στον Άγιο Στέφανο κατεβαίνει από το Βουνό. Δεν είναι μία διαρροή της ΔΕΥΑΧ. Το τεράστιο πρόβλημα όμως είναι στην περιοχή όπως σας είπα της Αγίας Ελεούσας, μέχρι του Βασιλόπουλου και μέχρι τη Λιανή Άμμο.

Εκεί υπάρχουν ρέματα. Πάνω στα ρέματα υπάρχουν σπίτια και συνεχώς το νερό βγαίνει από τη γη. Αυτό είναι ένα φαινόμενο τεράστιο.

Υπάρχει πρόβλημα και με σπίτια που βρίσκονται κάτω από την εκκλησία της Αγίας Ελεούσας…

Ναι είχα πάει κι εγώ. Τα είδαμε και με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής χτες είχα και ένα καθηγητή Γεωλόγο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ετοιμάζεται να έρθει το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών εδώ. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Καταλαβαίνετε ότι πάω καμιά φορά να καθαρίσω αμπολές και προχτές μου έφεραν το 100 γιατί πήγα να καθαρίσω αμπολή. Η κατάσταση είναι τραγική. Το 18Ο σχολείο είναι πάνω στα ρέματα. Υπάρχει μια κατάσταση την οποία δεν είναι εύκολο να την αντιμετωπίσεις. Είναι τραγική η κατάσταση. Καταλαβαίνω τους κατοίκους. Καταλαβαίνω όλο τον κόσμο. Αλλά δεν είμαστε «Φακίρηδες». Δεν γίνονται όλα αυτά από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι 40 χρόνια. Προσπαθώ να κάνω τις μελέτες. Να δούμε την αιτία του φαινομένου για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Δε γίνεται αλλιώς.

Μου κάνει εντύπωση δήμαρχε πως στο σημείο που σας προανέφερα κάτω από την εκκλησία της Αγίας Ελεούσας βγάζει νερό η γη στις αυλές των σπιτιών…Μου είπαν ότι εκεί είναι βάλτος. Ποιοι είναι εκείνοι που δίνουν άδειες και χτίζονται σπίτια σε τέτοιες περιοχές;

ΟΧΙ μόνο στις αυλές. Σε σπίτι εκεί στην περιοχή και είναι το νερό τόσο που έχουν καταστραφεί όλες οι γεωλογικές καλλιέργειες. Το νερό είναι μέχρι το σταυρό των εσπεριδοειδών δέντρων. Είναι φρικτή η κατάσταση. Είναι ένα φαινόμενο που βγάζει η γη από κάτω νερό!

Δεν έγιναν με άδειες εκεί. Ξέρετε υπήρξαν σπίτια. Υπήρξε ανάγκη για κατοικία. Έγιναν πολλά αυθαίρετα. Νομιμοποιήθηκαν. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε μία υπάρχουσα κατάσταση. Αυτά που κάνουμε είναι άμεσες παρεμβάσεις και ημίμετρα. Δε μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έτσι. Θέλει βάθος χρόνου. Θέλει να το αντιμετωπίσουμε. Προσπαθώ.

Αντιμετωπίζεται όμως η κατάσταση από την πληροφόρηση που έχετε από τους ειδικούς; Γιατί και το ΙΓΜΕ θα χρειαστεί χρόνο μέχρι να κάνει τις μελέτες…

Πρέπει να διαπιστώσουμε πρώτα την αιτία του φαινομένου. Και δεύτερον να δούμε πως μπορεί να γίνει μία διευθέτηση των ρεμάτων προσωρινή ώσπου να οριστικοποιηθούν μελέτες. Να αποτυπωθούν. Και να δούμε τι μπορεί να γίνει. Δεν είναι εύκολα και απλά πράγματα. Έχουν μία «ιώβειος υπομονή» οι κάτοικοι που με εντυπωσιάζει κι εμένα. Αλλά αυτή τη στιγμή εγώ, δε νιώθω καλά σα δήμαρχος. Υπάρχουν σπίτια πλημμυρισμένα. Είναι ντροπή μας… Και δεν ξέρω αυτό για πόσο μπορεί να συνεχιστεί ακόμη. Η πυροσβεστική σηκώνει τα χέρια της. Εμείς είμαστε σε μία διαδικασία διερεύνησης του φαινομένου. Είναι μία κατάσταση τραγική που εκεί στην περιοχή απ’ ότι μου είπαν, τη βιώνουν 40χρόνια.

Σχετικά με το νερό στον Άγιο Στέφανο, λίγο μετά τον κόμβο που χύνεται στους δρόμους, με αποτέλεσμα όταν δεν ξεπλένεται ο δρόμος να γίνεται επικίνδυνος λόγω ολισθηρότητας. Τι κάνετε γι’ αυτό;

Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν έχει κινδυνεύσει κανείς. Οι ταχύτητες στα σημεία που έχει τις πηγές που αναβλύζουν δε δημιουργούν προβλήματα. Και χτες και προχτές ήμουν εκεί. Και τώρα σε λίγο θα πάω πάλι εκεί. Προσπαθούμε να βρούμε κάποιους τρόπους. Έχουμε κάνει κάποιες παρεμβάσεις με μηχανήματα. Αλλά σας λέω και πάλι αυτό όλο το νερό πηγαίνει στη θάλασσα. Δεν προλαβαίνουν να αδειάσουν οι αμπολές από τα πολλά κυβικά νερό που δέχονται.

Το οποίο δεν είναι εύκολο να το διοχετεύσεις κάπου. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε. Εγώ προσπαθώ καθημερινά όσο μπορώ πιο σύντομα να κάνουμε τις προσωρινές λύσεις. Να λυθεί το άμεσο πρόβλημα και να δούμε μετά πως μπορεί οριστικά να το διευθετήσουμε αυτά τα ρέματα.

a

 

b

c

d

f

f

agia eleousa

agios stefanos

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019 17:50

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr