Τελευταία Νέα

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών στον Άγιο Νικόλαο Ερέτριας

Την 30ἡ Ιανουαρίου 2020 ημέρα της μνήμης των Τριών Ἱεραρχών και Φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος όπως τους εγκωμιάζει  ο θεόφθογγος στίχος του απολυτίκιου τους έτσι και φέτος την κυριώνυμο ημέρα της εορτής με την συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών των σχολικών μονάδων της Ερέτριας όπου και εκκλησιάσθηκαν στον Ιερό  Ναό του Αγίου Νικολάου τελέσθηκε ο Όρθρος η Αρτοκλασία και η Θεία Λειτουργία από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Θεοφάνη Παπαγεωργίου στην συνέχεια  μίλησε για τούς Τρείς Ιεράρχες η Θεολόγος Καθηγήτρια του Λυκείου Ερέτριας κ. Μαρία Θεοδωροπούλου όπως και αναφέρθηκε για τον βίο στις προσωπικότητες και έργο και των Τριών Φωστήρων οι οποίοι επιτυγχάνουν την σύζευξη ελληνικής παιδείας και χριστιανικής θρησκείας ξεκαθαρίζοντας ότι η πίστη στον Χριστό και στα διδάγματα της ορθόδοξης διδασκαλίας δεν αντιστρατεύονται στις επιστήμες τις τέχνες και τα γράμματα τα οποία δημιούργησε ο ελληνικός στοχασμός.

 Επίσης αναφέρθηκε στις άλλες λαμπρές φυσιογνωμίες που κοσμούν την εκκλησία στην διδασκαλία των γραμμάτων όπως ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Φώτιος,  ο Επίσκοπος Καισαρείας Αρέθας, ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, οι οποίοι υπήρξαν μέγιστοι κλασικοί φιλόλογοι στην συνέχεια ανάφερε τους ιερωμένους διδασκάλους του Γένους,  Ευγένιο Βούλγαρη, Νεόφυτο Δούκα , Άνθιμο Γαζή και Νεόφυτο Βάμβα οι οποίοι  ήτο άνδρες μεγάλης κλασικής παιδείας και ελληνομάθειας και δίδαξαν πάλι στους νέους τα ελληνικά γράμματα μέσα από τα έργα της αρχαίας ελληνικής και ρητορικής φιλοσοφίας.

Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου  π. Θεοφάνης  μετά τό τέλος της ομιλίας  συνεχάρη την ομιλήτρια θεολόγο για τον λόγο της προς τους Τρείς Ιεράρχες  και  τούς  Καθηγητές και τις Καθηγήτριες του Γυμνασίου και τους Διδασκάλους του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας  και όλους τους μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία ευχηθείς δε οι Άγιοι Τρείς Ιεράρχες να πρεσβεύουν στα μαθήματα και στην ζωή τους.

Επίσης το αναλόγιο διακόνησε ο Ιεροψάλτης κ. Δημήτριος Πετρογιάννης.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας παρετέθη εόρτιο κέρασμα  στους εκπαιδευτικούς και τούς μαθητές στο Πνευματικό Κέντρο του ιερού ναού.

received 180687546340288

received 494941987880336

received 474894396735052

received 488960798479525

 received 1858983520899443 1

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 21:02

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr