bannernew3

Τελευταία Νέα

Ο γιατρός Μιλτιάδης Χατηγιαννάκης για το αιολικό πάρκο στη Σκύρο: «Η Τοπική Κοινωνία αντιδρά στις “Ιερές μπίζνες” που απειλούν το Νησί…»

Η αδειοδότηση από τη ΡΑΕ Αιολικού Πάρκου στη Σκύρο προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Η Τοπική κοινωνία αντιδρά. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, την Πέμπτη 30 Απριλίου, ο επι 11 χρόνια δήμαρχος Σκύρου, γιατρός, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, σε ότι αφορά για την κατασκευή αιολικού πάρκου στην Σκύρο, οι οιωνοί δεν είναι καλοί.

Ο κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης υπήρξε δήμαρχος Σκύρου από το 2003 έως το 2014. Και το όνομα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του Νησιού που αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο τουριστών από όλη την Ευρώπη αλλά και από όλο τον κόσμο. Με γνώμονα το συμφέρον του νησιού ως δήμαρχος πάλεψε για τα συμφέροντα του Νησιού και των κατοίκων αυτού, διεκδικώντας μόνο τρόπους ανάπτυξης αυτού. Και τα αποτελέσματα στο πέρασμα των χρόνων, τον δικαίωσαν.

«Έχω ζήσει όλη τη διαδρομή. Ήμουν δήμαρχος Σκύρου αρκετά χρόνια. Όλη αυτή την περίοδο, έχω γράψει και ένα άρθρο με τίτλο “ιερές μπίζνες απειλούν και πάλι το Νησί της Σκύρου”. Ήταν ο μόνος δήμος της Εύβοιας που είχε μπει σε πρόγραμμα ευρωπαϊκό για επιδότηση καταλυμάτων. Είχαν δοθεί εκείνη την εποχή 4,5 εκατομμύρια, διότι άλλοι δήμοι δεν είχαν απορροφητικότητα, ξεπεράσαμε τα δέκα» δήλωσε ο κ. Χατζηγιαννάκης και συνέχισε:

«Το 2005 από άμβωνος, χωρίς να γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει, της Μονής του Αγίου Γεωργίου, ο ηγούμενος είπε ότι θα γίνει το αιολικό πάρκο διότι είναι θέλημα Θεού, χωρίς να πει το τι. Τι μέγεθος».

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η Μονή είναι η Μονή Μεγίστης Λαύρας η οποία επι Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχει περίπου τα 37.000 στρέμματα, στο Νότιο Τμήμα του Νησιού. Εκεί σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης, αποφάσισε να εγκαταστήσει Αιολικό Πάρκο.

«Κατά την άποψη μου, πάνω σε αυτά που έχω βιώσει, δεν ήθελε να γίνει επενδυτής. Ήθελε να βγάλει την άδεια, την οποία θα την πουλούσε στον επενδυτή και όσο μεγαλύτερη ήταν η άδεια, τόσο μεγαλύτερα θα ήταν τα κέρδη. Και γι’ αυτό χωρίς να μας ρωτήσει γιατί όταν είσαι σε μία έκταση 37.000 στρεμμάτων που δεν προχωράς στο ιδιοκτησιακό κλπ, δεν πρέπει να έρθεις σε μία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και να πει τις σκέψεις και τις προθέσεις. Στη διαβούλευση. Δεν μπορεί να αποφασίζεις και να διατάσεις για μία τέτοια μεγάλη επένδυση που θα έχει μεγάλη επίπτωση στη ζωή του Νησιού» είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης και συνέχισε:

«Το μάθαμε. Εναντιώθηκε η συντριπτική πλειοψηφία με διαφορετικές προσεγγίσεις. Όμως είμαστε αντίθετοι πάνω σε αυτό το τρομακτικό μέγεθος. Μιλάμε για 333MW. Δηλαδή, το 17% της ενέργειας που είναι να παράξει η Χώρα μας από Αιολικά, θα γίνει στη Σκύρο. Δεν είναι υπερβολή; Και σε μια έκταση Natura. Ο τόπος νομίζω πως δεν το αντέχει. Και γι’ αυτό είναι γενική η κατακραυγή και η εναντίωση. Όμως είχαμε πάει, στον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος τον κ. Μανιάτη, όλοι οι βουλευτές του Νομού, εγώ, αντιπροσωπεία του δήμου και των επενδυτών για να γίνει μία συζήτηση.

Και τελικά δεν έγινε η συζήτηση. Και ο κ. Υπουργός τότε, προς τιμήν του, είπε εγώ δεν υπογράφω την άδεια παραγωγής, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Και έτσι έγινε. Να φανταστείτε ότι μέσα σε αυτή την έκταση είμαστε ο μόνος δήμος σε όλη την Ελλάδα που έχει υλοποιήσει ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη βιοποικιλότητα, είναι NATURA. Ενάμισι εκατομμύριο με 70% συμμετοχή του Δήμου. Και απαγόρευσε την εγκατάσταση αιολικών πάρκων για 3 έτη. Μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα. Μόλις τελείωσε το πρόγραμμα και ερχόμαστε στο τι γίνεται τώρα, πληροφορούμαι ότι η ΡΑΕ έβγαλε απόφαση για 151MW, το οποίο είναι μέρος των 333MW. Η απόφαση αυτή βγήκε τον Δεκέμβριο του 2019».

Ο κ. Χατζηγιαννάκης στην συνέχεια ανέφερε ότι τώρα, πρόκειται για τις άδειες παραγωγής και εγκατάστασης και αυτά πρέπει να υπογράψει ο αρμόδιος Υπουργός. «Νομίζω ότι και λόγω του κορονοϊού αυτά προχωράνε. Και θεωρώ ότι και η Κυβέρνηση είναι υπερ. Δεν ελέγχει τον επενδυτή, τι επένδυση θέλει να κάνει. Επένδυση να είναι και ό,τι να είναι» επισημαίνει ο κ. Χατζηγιαννάκης και συνεχίζει:

«Θέλει να κάνει μια επένδυση υποτίθεται, όχι ό,τι θα είναι, φιλοπεριβαλλοντική καταστρέφοντας το περιβάλλον. Ε αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό». Πώς όμως μπορεί να αντισταθεί η τοπική κοινωνία απέναντι σε όλο αυτό; Ο κ. Χατζηγιαννάκης αναφέρθηκε τι έγινε από θητείας του στο δήμο μέχρι και σήμερα.

«Είχαμε κάνει ένσταση στο Συμβούλιο Επικρατείας και με την άδεια παραγωγής που όμως αποσύραμε γιατί δεν είχε ουσία και έχουμε κάνει και στην άδεια εγκατάστασης. Όμως, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Ένα σωστό χωροταξικό σχεδιασμό. Είμαστε σε μία Ευρωπαϊκή Χώρα. Δεν έπρεπε να υπάρξει ένας σωστός χωροταξικός σχεδιασμός; Και ανάλογα με το αιολικό δυναμικό του κάθε τόπου και ανάλογα με την έκταση που έχει να κατανεμηθούν. Απλή λογική δηλαδή» είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης και συνέχισε:

«Φοβούμαι. Και εδώ είμαστε και μας ακούει και ο κόσμος και κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε για ανθέλληνες. Ότι δεν θέλουμε την ανάπτυξη. Ότι πάμε πίσω τον τόπο. Θα το δείτε.

Σε ότι αφορά τις κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς της παρούσας δημοτικής αρχής και της τοπικής κοινωνίας ο κ. Χατζηγιαννάκης είπε: «Η συντριπτική πλειοψηφία της Σκύρου είναι εναντίον. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία έχει παρθεί πρόσφατα. Έστειλα ένα έγγραφο προς τον κ. Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους γράφω ότι έκτος από την απόφαση του Δ.Σ θα πρέπει να ακολουθήσουν και κάποιες ενέργειες. Δε θα πρέπει να πάνε στον αρμόδιο Υπουργό, στον κ. Χατζηδάκη; Έμαθα ότι θα πάνε και οι βουλευτές να δούνε ποιες είναι οι προθέσεις του. Διότι χωρίς την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού δεν μπορούν να προχωρήσουν. Να γίνει αλλα όχι σε βάρος της τοπικής κοινωνίας. Όχι χωρίς προγραμματισμό και χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΡΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Μαϊ 2020 12:45

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr