X

Αποκλεισμός

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή από το Eviakosmos.gr

bannernew3

Τελευταία Νέα

Σκέψεις για νέα αιολικά στην Εύβοια…

Του Κώστα Μαρκόπουλου, ιατρού, πρώην Υπουργού Τουρισμού

Τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται πολλά ήδη αδειοδοτημένα απο ΡΑΕ αιολικά πάρκα στην Εύβοια, παντού σε όλο το μήκος του νομου, και σχεδον σε καθε δημο. Οι δικές μου πληροφορίες λένε για πολλές αδειοδοτησεις που φθάνουν τα 1100 MW. Αυτό σημαίνει πάνω από 450 μεγάλες ανεμογεννήτριες από 2 μέχρι 5 MW η κάθε μια και με άνοιγμα ¨φτερών" μέχρι 150 μέτρα .
Δηλώνω εξαρχής ότι δεν είμαι εναντίον της εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας, αντιθέτως μάλιστα πιστεύω ότι η πράσινη ενέργεια είναι το μέλλον όπως και η προστασία του φυσικού τοπίου.
Αφήνω στην άκρη ότι έχουν βρεθεί με άδειες άνθρωποι και εταιρείες παντελώς άσχετες και με μηδενική εμπειρία. Άρα η άδεια είναι μάλλον προς πώληση και πλουτισμό παρά για άνοιγμα σε μια νέα αγορά. Αλλά αυτά στις δουλειές συμβαίνουν..βέβαια εδώ συμμετέχει με αδειοδοτηση το κράτος αλλά ας το αφήσουμε στην άκρη για την ώρα ώστε να μην χαθεί η στόχευση του σχολιασμού μου.
Τελεθριο, Διρφυς, Κύμη, Ερετρια, Στυρα, Σκύρος κλπ
ΟΛΟΙ δηλώνουν αιφνιδιασμένοι !! Δήμαρχοι πρώην και νυν. Περιφέρεια συμπολίτευση και αντιπολίτευση..
Ούτε ένας δεν έχει αποτολμήσει να μιλήσει υπερ του επιθετικού εγχειρήματος που μετατρέπει τον νομό σε ένα απέραντο "ελικοδρόμιο"..
ΟΛΑ μα ΟΛΑ είναι σε γνώση της επιτροπής περιβάλλοντος που εδρεύει στην Λαμία και ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς. Για ένα αιολικό πάρκο κάτω από 60 MW η αδειοδοτηση αφορά 100% την Περιφέρεια χωρίς την συμμετοχή του κεντρικού κράτους και για αιολικά πάνω από 60 MW η αδειδοτηση γίνεται από το ΡΑΕ και Υπουργείο μετα από θετική γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς.

Άρα κάποιοι και γνωρίζουν και αδειοδοτουν και κρύβονται και στηρίζουν και τις αντιδράσεις. Όλα μαζί και όπου βγει..

Και βέβαια, οι βουλευτές του νομού που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι απόντες σε όλα τα δύσκολα και σε όσα απαιτούν την οποιαδήποτε κόντρα με συμφέροντα η με κεντρικούς σχεδιασμούς. Όχι μόνο στα Αιολικά αλλά και σε άλλα όπως Λαρκο, Τερνα κλπ

Η άποψη μου είναι ξεκάθαρη. Ναι στα αιολικά όχι όμως εκεί που με χρόνια αποφάσεων και προγραμματισμών επενδύσαμε σε ανάπτυξη με κυρίαρχο τοπίο το φυσικό κάλλος και κύρια προοπτική τον Τουρισμό.
Όσοι δεν γνωρίζουν, μπορούν αν πάνε στο Κάβο Ντόρο όπου μόνο για άνοιγμα δρόμων η αλλοίωση του τοπίου ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Όμως, εκεί τίποτα από τα παραπάνω δεν υπάρχουν. Είναι χέρσα πετρώδης γη χωρίς προοπτική πλην κτηνοτροφίας. Είναι ανεκτό οριακά και με στήριξη στους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες.

Φαντάζομαι κανεις δεν θα αποτολμήσει να ξεστομίσει το ίδιο για το Διρφυκό τοπίο που προπερσυ συνελαμβαναν όσους "τρυγούσαν" το τσάι για ένα μεροκάματο και τώρα θα δώσουν άδεια για «τσιμεντένια πουλιά» και διάνοιξη δρόμων και να περάσουν. Η για την Σκύρο που σχεδιάζεται στο κατεξοχήν τουριστικό προορισμό το μεγαλύτερο στην Ελλάδα αιολικό πάρκο. Η κυβέρνηση ούτε σχεδιασμό διαθέτει ούτε καν ρωτά τις κοινωνίες και βέβαια ούτε δίνει σημασία στους εκπροσώπους της. Είναι ξεκάθαρη η επιθυμία να γίνουν τα πάρκα και να υλοποιηθούν οι άδειες χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, χωρίς τοπική ευαισθησία. Κάτι που δείχνει ότι η Εύβοια ΔΕΝ υπάρχει στον χάρτη των ενδιαφερόντων όσων αποφασίζουν για κάτι άλλο πλην αυτού.
Είναι τεράστια η καταστροφή που έρχεται αν υλοποιηθούν όσα έχουν σχεδιαστεί. Η καταστροφή θα είναι τεραστίων διαστάσεων, θα είναι μόνιμη. Δεν έχει κανένα κέρδος για τους κατοίκους και κυρίως δεν προσθέτει μεροκάματα και θέσεις εργασίας πάρα μόνο για λίγους μήνες μέχρι να γίνουν οι κατασκευές. Μετά θα αφαιρούν μόνιμα και συστηματικά κερδοφορία και αειφορια από τον νομό μας για πολλές γενιές.
Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις πρέπει να κλιμακωθούν και να ενταθούν. Χωρίς χρωματικά και κομματικά καπέλα, αλλά κυρίως τοπικά και κοινωνικά συμφέροντα.
Διαφορετικά όσα λέμε όλα τα χρόνια και όσα ελπίζουμε για πράσινη ανάπτυξη, για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και για περιβαλλοντικές ευαισθησίες να τα πετάξουμε στα σκουπίδια!

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 20:49

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr
X

Αποκλεισμός

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή από το Eviakosmos.gr