Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Βάγιας Κατσός μιλά για τα ιστορικά ευρήματα στον υπόγειο χώρο του Επιμελητηρίου – Η πρώτη επαφή και οι αντιδράσεις…

ΦΩΤΟ: Ένα τμήμα του μεσαιωνικού τείχους της Χαλκίδας. Η ιστορία της Χαλκίδας καταχωνιασμένη πίσω από παλιές καρέκλες και λέβητες. (ΒΑΓΙΑΣ ΚΑΤΣΟΣ)

Ο Διαχειριστής της ιστοσελίδας square.gr, ιστορικός ερευνητής της Χαλκίδας και της Εύβοιας Βάγιας Κατσός μιλά στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, την Τετάρτη 1η Ιουλίου για τα ιστορικά ευρήματα στο χώρο του Επιμελητηρίου. Την πρώτη επαφή που είχε ο ίδιος πριν από 5 χρόνια όταν έπεσε στα χέρια του όπως αναφέρει, ένα δημοσίευμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο οποίο αναφερόταν ότι κατά την διάρκεια της ανέγερσης του Επιμελητηρίου, είχε βρεθεί ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του Μεσαιωνικού Τείχους της Χαλκίδας, το οποίο είχε διασωθεί κατά τη διάρκεια ανέγερσης του Επιμελητηρίου και βρισκόταν στο υπόγειο του κτιρίου.

«Διασώθηκε το συγκεκριμένο σημείο του τείχους το 1965» είπε ο κ. Κατσός και συνέχισε: «Πριν από 5 χρόνια πληροφορούμαι ότι υπάρχει αυτό το κομμάτι κάτω από το Επιμελητήριο. Αιφνιδιαστικά, όπως οφείλει να κάνει τη δουλειά του ο κάθε ερευνητής, γενικότερα δημοσιογράφος, πήγα στο Επιμελητήριο και ζήτησα να κατέβω στο υπόγειο για να δω τι ακριβώς υπάρχει…Αρχικά συνάντησα έκπληξη γιατί δεν ήξερε κανείς τι υπάρχει το υπόγειο».

Ο κ. Κατσός στη συνέχεια μοιράζεται την εμπειρία του αυτή, στον υπόγειο χώρο του Επιμελητηρίου όπου κατέβηκε ο ίδιος και είδε το Τείχος της Χαλκίδας που είναι 3 με 4 μέτρα πλάτος.

«Βγάζω στον αέρα το θέμα και τονίζω ότι πρέπει το συγκεκριμένο σημείο να αναδειχθεί και όχι να μπει ένα απλό τζάμι ώστε να φαίνεται, αλλά να δημιουργηθεί εκεί ένα μικρό μουσείο ιστορίας των Τειχών της Χαλκίδας προκειμένου και αυτό να ενταχθεί σε ένα σύνολο έργων που θα μπορούσε να είναι επισκέψιμο και έτσι και ο πολίτης της Χαλκίδας να έρθει σε επαφή με το παρελθόν της πόλης, αλλά και ο επισκέπτης να έχει όσα περισσότερα ενδιαφέροντα πράγματα να δει στη Χαλκίδα. Όταν το δημοσίευσα αυτό, στην αρχή υπήρχε πολύ μεγάλη αδιαφορία…Και συνάντησα ακόμα και χλευαστικά σχόλια, σιγά τώρα μην καθίσουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Σταδιακά αυτό άρχισε να αλλάζει» είπε ο κ. Κατσός.

Ο κ. Κατσός στη συνέχεια αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα στη Χαλκίδα. «Πολύ σπουδαίο είναι και το σημείο των Μεσαιωνικών Τειχών της Χαλκίδας, στο οποίο είναι εμφανές εντός της Σχολής Πεζικού, είναι πίσω από το Λαογραφικό Μουσείο της Χαλκίδας και πέρυσι είχα κάνει μία δημόσια παρουσία στο Αμφιθέατρο της Χαλκίδας, όπου έλεγα ότι το συγκεκριμένο κομμάτι να ενοποιηθεί με την περιοχή που είναι ακριβώς έξω από τη Σχολή Πεζικού. Να ενοποιηθεί αυτός ο χώρος και να γίνει μία ανασκαφή εκεί γιατί βρίσκεται θαμμένος από κάτω ένας ολόκληρος Προμαχώνας.

Τα όσα είχε αναφέρει σε δημοσίευμα του για τα ιστορικά ευρήματα στον υπόγειο χώρο του Επιμελητηρίου ο Βάγιας Κατσός μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://square.gr/o-upogios-thisavros-tou-epimelitiriou/2821?fbclid=IwAR1ZeK9BqHxibV9jbbHzm65tqVLYFGKs17KDzKDulcRSlRjJmlj0aT6a_ZQ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΓΙΟΥ ΚΑΤΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 01:48

Σχετικά Άρθρα