Τελευταία Νέα

Ο Κώστας Τριανταφύλλου για το νερό στον Οξύλιθο: «Από την άγνοια του κινδύνου στην σκληρή πραγματικότητα και στον πανικό»

Ο Τοπικός Σύμβουλος Οξυλίθου Κώστας Τριανταφύλλου στο παρακάτω κείμενο αναφέρεται στην υδροδότηση του Οξυλίθου και στα θέματα που έχουν προκύψει τελευταία στα τοπικά συμβούλια. Στην παρακάτω επιστολή του που έστειλε προς δημοσίευση στο eviakosmos.gr αναφέρεται και στη στάση της Προέδρου ως προς την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος καταθέτοντας τις απόψεις του.

Η επιστολή έχει ως εξής:


Η ύδρευση Οξυλίθου για όσους δεν γνωρίζουν, είναι δημιούργημα της τότε κοινότητας Οξυλίθου με πρόεδρο τον Κων/νο Βελισσαρίου και  κατά ένα μεγάλο ποσοστό του συλλόγου των Οξυλιθιωτών, που συνέταξε τις μελέτες του έργου, αγόρασε τις σωλήνες, και ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση της Νομαρχίας Εύβοιας και προσωπική εργασία Οξυλιθιωτών.

Το έργο αυτό, για την εποχή του ήταν πρότυπο για όλη την Εύβοια και καμάρι των Οξυλιθιωτών. Ήταν το έργο που έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του Οξυλίθου, έναντι άλλων περιοχών, και συνέβαλε στο να γίνει το χωριό μας πόλος έλξης επισκεπτών και να γεμίσουν σπίτια όλες ανεξαιρέτως οι πλαγιές του.

Την ευθύνη της κατασκευής του έργου ανέλαβε Επιτροπή που όρισε ο τότε πρόεδρος, ο οποίος και μου έκανε την μεγάλη τιμή, να με ορίσει μέλος της επιτροπής, μαζί με τρεις μηχανικούς του εμπορικού ναυτικού, που δυστυχώς οι δυο δεν είναι εν ζωή, και μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω την κατασκευή του έργου από την θεμελίωση μέχρι την ολοκλήρωση του.

Στη συνέχεια αποδέχθηκα πρόταση που μου έγινε από τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής και από τον τότε πρόεδρο να αναλάβω την συντήρηση του έργου, πράγμα που έκανα για τριανταπέντε χρόνια και ανταποκρίθηκα κατά γενική ομολογία, όπως και το έργο, με κάποια μικροπροβλήματα  στους κεντρικούς αγωγούς στην Αγία Άννα και στο Πλατάνι που αποκαταστάθηκαν.

Το έργο αυτό που έδωσε τόση μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη του χωριού, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το έκαναν θέμα αντιπαλότητας. Έγινε δε θέμα αντιπαλότητας λόγω ανικανότητας και έλλειψης βούλησης των ιθυνόντων, ιδιαίτερα εφέτος με τις αλλεπάλληλες διακοπές που δεν είχαν προηγούμενο. Στην πρόθεση μου, να απαντήσω με ευθύτητα  στο μήνυμα που μου έστειλε η κ. Κατσαρή,  δέχθηκα απροκάλυπτη επίθεση από την ίδια και τον περίγυρό της, λέγοντας μου ότι βγάζω την ουρά μου απ’ έξω και άλλα διάφορα. Για να καταλάβετε   το μήνυμα που έλαβα λέει: ¨Κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΣΤΕΙΛΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΟ Κ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΖΗΤΑΩ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. ΣΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ¨.

Της απάντησα: ¨ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ, ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΠΗΓΕΣ ΜΟΝΗ ΣΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΚΑΝΑΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΣ ΟΤΙ ΕΧΑΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ¨.

Αλήθεια τόσες μέρες που ήταν η κ. Κατσαρή που μας λέει τώρα ότι ανήκει στην αντιπολίτευση; Φαίνεται, ότι αργά κατάλαβε τις μη δυνατότητες της.

Θυμήθηκε δε και ανέφερε το όνομα του τέως αρχηγού της έκπτωτου εδώ και καιρό, αυτού που:

- δεν αξιώθηκε να αντικαταστήσει διακόσια μέτρα αγωγών, στην Αγία Άννα και στο Πλατάνι δεκαπέντε χρόνια, και έμενε το χωριό βδομάδες χωρίς νερό

- αυτού που δεκαπλασίασε την τιμή του νερού στον Οξύλιθο

- αυτού που με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο που συνέταξε, σταμάτησε την οικιστική και οικονομική ανάπτυξη Οξυλίθου, καταβαραθρώνοντας την αξία της γης

- αυτόν που έβριζε τους προέδρους στη πλατεία και η αφεντιά της με τον περίγυρό της χειροκροτούσαν εν χωρώ, που κατηγορούσε τους υπαλλήλους για τις όποιες διακοπές του νερού

- αυτού που ποτέ δεν ανελάμβανε τις ευθηνές του

- αυτού που αποκαλούσε πρόεδρο τον πατέρα της (σύμβουλο της μειοψηφίας εκλεγμένο με τον εν παύσει διατελούντα), και άλλους συμβούλους της παράταξης του

- αυτού που επί δημαρχίας του ερχόταν η Πολεοδομία στα σπίτια των ¨αντιφρονούντων¨ προέδρων, μετά από ανώνυμες ή ¨επώνυμες¨καταγγελίες.

Μετά από όλο αυτό το αμαρτωλό παρελθόν της παράταξής της και της ίδιας τολμάει τώρα η κ. Κατσαρή να πιάνει στο στόμα της το όνομα του Δημάρχου κ. Μπουραντά και του αντιδημάρχου κ. Θεοδώρου, που δεν διακατέχονται από την καθεστωτική νοοτροπία του αφεντικού της και της ίδιας.

  

Όσο για μένα ότι βγάζω την ουρά μου απ’ έξω, έχω να της  θυμίσω ότι πήγα στο αντλιοστάσιο με δυο μέτρα χιόνι το 2017 πάνω σε μπουλντόζα. Μετά από πολυήμερη διακοπή νερού έβγαλα την αντλία και την πήγα στη γέφυρα, την έστειλα στο Αλιβέρι με τρακτέρ και την ίδια μέρα την τοποθέτησα στη θέση της. Και με το περίσσιο θράσος που την διακρίνει και την ¨ικανότητα¨ να φεύδεται,  έγραψε στο   fakebook ότι με ενέργειες της  αποκαταστάθηκε  το πρόβλημα της ύδρευσης στο χωριό !!!

Για να το κάνει κάποιος αυτό χρειάζεται  μεγάλο θράσος, κάτι που φαίνεται ότι δεν τις  λείπει.

Πέρυσι τέτοια εποχή   μετά από πολυήμερη διακοπή νερού με παρακάλεσε ο τότε αρμόδιος της ΔΕΥΑΚΑ κ. Δ. Μούντριχας να αναλάβω προσωρινά τα αντλιοστάσια μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Για μια εβδομάδα ήμουν εκεί και η ¨πρόεδρος¨ ούτε που φάνηκε. Είχε όμως το θράσος να ρωτήσει τον τότε αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΚΑ παρουσία προέδρων της περιοχής, με ποίου εντολή πήγα στο αντλιοστάσιο και πόσα χρήματα πήρα, για να πάρει την απάντηση που της χρειαζόταν.

Μετά από έξι μήνες η ίδια διαπίστωσε με τον κ. Καραγιάννη ότι η εφεδρική αντλία δεν ήταν στη θέση της και κατηγόρησε εμένα και τον τότε αντιπρόεδρο ότι χάσαμε την αντλία, την οποία η ΔΕΥΑΚΑ είχε στείλει στην αντιπροσωπεία για επισκευή κάτι που όφειλαν να γνωρίζουν  και οι δυο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες φθάσαμε στο κατακαλόκαιρο και ζήσαμε όλοι αυτά που ζήσαμε και ο λόγος που έμεινε το χωριό από νερό είναι, ότι τοποθετήθηκε τότε πριν από έξη μήνες στο αντλιοστάσιο λάθος αντλία, και το λάθος διαπιστώθηκε όταν η αντλία της μέρες αιχμής, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο μέγεθος της κατανάλωσης. Τότε όμως, παραμονές δεκαπενταύγουστου, δεν υπήρχε και η δυνατότητα παρέμβασης, δηλαδή αντικατάστασης της αντλίας, γιατί οι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΚΑ δεν είχαν φροντίσει εδώ και ένα χρόνο να υπάρχει στη θέση της εφεδρική αντλία που είναι άκρως απαραίτητη σε κάθε αντλιοστάσιο. Έπρεπε δηλαδή να πάθουμε για να μάθουμε τη σημασία της;

Βέβαια και η κ. Κατσαρή δεν ζήτησε κάτι τέτοιο. Ή δεν γνώριζε τίποτα ή ήταν πολύ απασχολημένη με το facebook.


Στο ερώτημα γιατί επελέγη η συγκεκριμένη αντλία μόνο αυτός που την αγόρασε μπορεί να απαντήσει

- Γνώριζε άραγε ο κ. Καραγιάννης τα βασικά  δεδομένα που ήταν απαραίτητα για την αγορά της;

- Ποιός ήξερε και τον ενημέρωσε;

- Μήπως η κ. Κατσαρή;  Γνώριζε ποια ήταν η κατανάλωση νερού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γνώριζε τι μανομετρικό πρέπει να έχει η αντλία, το μήκος του αγωγού και τη διατομή του;

- Γνώριζε ο κ. Καραγιάννης τι αντλία, πόσους ίππους και τι μανομετρικό, προέβλεπε η μελέτη του κ. Κυπαρισσού;

Ασφαλώς και δεν γνώριζαν και αυτό  φάνηκε εκ του αποτελέσματος.

- Η κ. Κατσαρή και ο κ. Καραγιάννης μπορούν να ενημερώσουν τους κατοίκους αν υπάρχει και λειτουργεί εφεδρική αντλία στο  πάνω αντλιοστάσιο;

- Τι θα συμβεί σε περίπτωση βλάβης της αντλίας;

- Ποιές οι ενέργειες που έχουν κάνει;


Μπορούν να μου πουν, αν ενδείκνυται η τοποθέτηση υποβρύχιας αντλίας σε πηγάδι βάθους επτά (7) μέτρων;  Γνωρίζουν να μου πουν στα πόσα μέτρα βρίσκεται  αυτή τη στιγμή η στάθμη του νερού, και στα πόσα μέτρα το ποτήρι τις αντλίας; Γνωρίζουν ότι μια υποβρύχια ανάλογα της ιπποδύναμής της χρειάζεται δυο  και δυόμιση μέτρα νερό για να λειτουργήσει ενώ οι φυγόκεντρες αντλίες αντλούν και από μισό μέτρο;

-  Ποιός έχει την ευθύνη της αλλαγής των αντλιών από φυγόκεντρες σε υποβρύχιες;

-  Έχετε επίγνωση τι θα συμβεί αν αργήσει να βρέξει το φθινόπωρο;

-  Η αντλία θα βγει έξω από το νερό και θα κτυπάτε παλαμάκια, και θα  σας φταίει πάλι ο Τριανταφύλλου που δεν πήρε τηλέφωνο τον Μπουραντά;


Προς τους συγχωριανούς μου  δηλώνω ότι κατανοώ το πρόβλημα και στο μέτρο που μου αναλογεί ζητώ  συγνώμη, ζητώ συγνώμη από αυτούς που διάλεξαν το χωριό μας σαν καλοκαιρινό προορισμό να περάσουν τις διακοπές τους και που δυστυχώς υπέστησαν αυτά που υπέστησαν. Όπως είπα σε όλους όσους μου τηλεφώνησαν και όπως τους εξήγησα δεν γινόταν τίποτα, το κακό δυστυχώς είχε γίνει σε προγενέστερο χρόνο όταν κάποιοι πήραν τη πρωτοβουλία να αλλάξουν την αντλία, χωρίς να ενημερώσουν κανέναν ούτε μένα που θα τους προστάτευα. Αναφέρομαι στον κ. Καραγιάννη, αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΚΑ και την κ. Κατσαρή η οποία μέσω του μεγαλύτερου ειδησεογραφικού
site της Εύβοιας και αφού πρώτα εκφράστηκε με τα καλλίτερα λόγια για τον αντιπρόεδρό της ΔΕΥΑΚΑ, ανακοίνωσε στους κατοίκους την αλλαγή της αντλίας και στη συνέχεια ανέφερε -και άκουσαν οι πολίτες της Εύβοιας- ότι ο κ. Τριανταφύλλου και ο κ. Μούντριχας -τότε αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚΑ- έχασαν την εφεδρική αντλία κάτι που επανέλαβε και στις μέρες μας.


Γνωρίζουν και οι δυο - από το δελτίο αποστολής - ότι η ΔΕΥΑΚΑ έστειλε την αντλία στην αντιπροσωπεία και καλά έκανε. Συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους τους άλλους.

Ρωτάω : οι ίδιοι θα βρούν ποτέ το κουράγιο να αναλάβουν τις ευθύνες τους;

Θέλω με την ευκαιρία να εκφράσω την λύπη μου, που είμαι μέλος ενός Συμβουλίου το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντα του χωριού. Που έχει μετατραπεί, με ευθύνη της πλειοψηφίας σε ζούγκλα και που οι σύμβουλοι απειλούν ο ένας τον άλλον χρησιμοποιώντας λέξεις πεζοδρομίου. Που χρειάζεται η παρουσία της Αστυνομίας προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δυστυχώς το νοσηρό κλίμα διχασμού που καλλιεργεί η πλειοψηφία μεταφέρεται και στα καφενεία, όπου κάποιοι έχουν αναγορευτεί σε αυτόκλητους δικαστές και κατηγορούν διαρκώς τον έναν και τον άλλον. Τέτοιο είναι το επίπεδό τους που προσπαθούν να αναδειχθούν με το αισχρό λεξιλόγιο και κατηγορώντας τους πάντες με τον πιο χυδαίο τρόπο.


Τελειώνω με τα λόγια της γιαγιάς μου: ¨παιδί μου στη ζωή πρέπει να προσπαθείς πάντα να έχεις το καλύτερο, και να μην ξεχάσεις ποτέ ότι ο καθένας αυτό που δικαιούται έχει¨.


Εγώ τα λόγια της γιαγιάς δεν τα ξέχασα ποτέ, φαίνεται όμως πως πολλοί συμπατριώτες μας ή δεν άκουσαν τέτοια λόγια ή δεν τα τήρησαν.

Μην παραπονούμαστε λοιπόν, και να προσέχουν όσοι δεν τα άκουσαν ή τα ξέχασαν γιατί υπάρχουν και χειρότερα. 

Κων/νος Τριανταφύλλου

       Τοπικός Σύμβουλος Οξυλίθου

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr