bannernew6

f spanos

spyrou

                                           

Τελευταία Νέα

Στη σκιά αστυνομικών που πήγαν για έλεγχο αδειών λειτούργησε κανονικά το Κυριακάτικο παζάρι των Κονιστρών αυτή την Κυριακή- Η τοπική κοινωνία πήρε μέτρα για να το περιφρουρήσει…

Το θέατρο του παραλόγου ζουν στην Κονίστρα με το θέμα της Κυριακάτικής λαϊκής που ενώ τόσα χρόνια λειτουργούσε κανονικά μετά από καταγγελία πριν από λίγες μέρες, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εμπορίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βεβαίωσαν 38 πρόστιμα των 500 ευρώ έκαστο, στηριζόμενοι σε Νόμο του 2017 που εξαιρεί τους παραγωγούς με νωπά προϊόντα. Κάτι που όπως φαίνεται ισχύει όμως για τις νεοσύστατες Κυριακάτικές λαϊκές –παζάρι και όχι στην περίπτωση της Κονίστρας, που η Κυριακάτική αγορά έχει γίνει θεσμός καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών λειτουργεί πάνω από 100 χρόνια.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης-Αλιβερίου στις 27 Αυγούστου, με έγγραφο του ο Εμπορικός Σύλλογος Κονιστρών , ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κονιστρών και ο Α.Ο Κονιστρών και Περιχώρων αιτήθηκε να συνεχίσει να λειτουργεί η Κυριακάτικη αγορά –παζάρι Κονιστρών όπως γινόταν μέχρι σήμερα, που ψηφίστηκε ομόφωνα.

Μάλιστα στο ιστορικό της Τοπικής Κυριακάτικης Αγοράς που αναφέρουν στο έγγραφο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η Κυριακάτικη λαϊκή Κονιστρών ορίζεται το 1922 ενώ σε ότι αφορά τις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις επι της αγοράς, σε άλλο σημείο του εγγράφου αναφέρουν ότι με την υπ. Αριθμ. 18/83 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου η οποία ελήφθη στα πλαίσια του τότε ισχύοντος Νόμου 5647/1932 , έχει καθοριστεί ο τρόπος λειτουργίας για το παζάρι της Κυριακής.

Στο έγγραφο αναφέρεται και το ισχύον Νομοθετικό Καθεστώς σύμφωνα με το οποίο οι Κυριακάτικες αγορές ρυθμίζονται σήμερα από το άρθρο 38 του νόμου 4497/2017 όπως αυτός έχει τροποποιηθεί από το άρθρο 101. Στο άρθρο 59 του ανωτέρου Νόμου, προβλέπονται δύο σημαντικές μεταβατικές διατάξεις για τη λειτουργία των αγορών.

Και συγκεκριμένα προβλέπεται, όπως αναφέρεται και στο έγγραφο για όλες τις υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του παρόντος αγορές του άρθρου 38, ο οικείος δήμος εκδίδει με απόφαση δημοτικού συμβουλίου κανονισμό λειτουργίας εναρμονισμένο με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Στο άρθρο 101 του Νόμου προβλέπεται ότι οι υφιστάμενες άδειες για Κυριακάτικες αγορές ισχύουν έως τη συνταξιοδότηση των κατόχων τους.

Οι Σύλλογοι έστειλαν έγγραφο το Σάββατο 29 Αυγούστου και στο Αστυνομικό Τμήμα Κύμης ζητώντας να μην γίνει καμία παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της Κυριακάτικης Αγοράς των Κονιστρών, σεβόμενοι την απόφαση του Δ.Σ, μέχρι να αποφανθεί σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει, το αρμόδιο Υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του eviakosmos.gr ανάμεσα σε εκείνους που κάνουν καταγγελίες είναι και παραγωγός από άλλη περιοχή. Σήμερα το Κυριακάτικο παζάρι λειτούργησε κανονικά παρόλο που και πάλι υπήρξαν «καλοθελητές» και έκαναν καταγγελίες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του eviakosmos.gr, ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας ο οποίος διαβεβαίωσε τις αρχές ότι η λαϊκή λειτουργεί ΝΟΜΙΜΑ!

Ωστόσο, μετά από καταγγελία αυτή τη φορά το Αστυνομικό Τμήμα Αλιβερίου, έφτασαν εκτός από αστυνομικούς του Α.Τ Κύμης, αναμεσά τους και ο αναπληρωτής Διοικητής Νίκος Πηλιχός, αυτή τη φορά όμως όχι για να κάνουν έλεγχο νομιμότητας της λαϊκής αλλά για να ελέγξουν τις άδειες των μικροπωλητών.

Ευγενέστατοι όπως ανέφεραν στο eviakosmos.gr μικροπωλητές που συμμετείχαν στη λαϊκή, οι αστυνομικοί, έκαναν τις απαιτούμενες συστάσεις όπου χρειάστηκε και βεβαίωσαν μόνο μία παράβαση μετά από καταγγελία.

Αφορμή ζητάνε όπως λέει ο κόσμος, κάποιοι με καταγγελίες να διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία της συγκεκριμένης λαϊκής προφανώς για να βεβαιωθούν πρόστιμα δημιουργώντας για ακόμα μία φορά προβλήματα στους μικροπωλητές που συμμετέχουν σε αυτή.

Αλήθεια, ποιοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν τη λειτουργία της λαϊκής των Κονιστρών; Όταν το τελευταίο διάστημα η παρουσία των αστυνομικών είναι αισθητή προκειμένου να κάνουν οποιονδήποτε έλεγχο; Γίνεται κάτι αντίστοιχο στις λαϊκές που πραγματοποιούνται στα γύρω χωριά;

Μέχρι τώρα είχαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν την τελευταία φορά, από το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Αλήθεια, τι θα γίνει με τα πρόστιμα που ήδη έπεσαν πριν λίγες μέρες στους παραγωγούς; Δε γνώριζαν οι αρμόδιοι το καθεστώς λειτουργίας της Κυριακάτικης λαϊκής των Κονιστρών; Πώς έδιναν άδειες στους παραγωγούς όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί από το 2017 μέχρι και σήμερα δεν είχε τεθεί ζήτημα «παράνομης λειτουργίας» της συγκεκριμένης λαϊκής;

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους και που θα πρέπει να προβληματίζουν όλους εκείνους που «ελαφρά τη καρδία» καταγγέλλουν, χωρίς να πληρώνουν το «τίμημα» στο τέλος και εκείνους που «κόβουν» πρόστιμα στηριζόμενοι σε ένα Νόμο που προφανώς δεν γνωρίζουν στο σύνολό του, όπως καταγγέλλει ο κόσμος. Σε ότι αφορά τις Κονίστρες, ως προς αυτό, μάλλον ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση.

Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του στο τελευταίο Δ.Σ, στηρίζει την Κυριακάτικη λαϊκή Κονιστρών. Οι σύλλογοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς επίσης. Η τοπική κοινωνία έχει πάρει όλα τα μέτρα, ακόμα και φύλαξης τους χώρου, για να την περιφρουρήσει! Και επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για τα αυτονόητα… Μόνο που αυτή τη φορά σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν όπως ισχυρίζονται και οι απαιτούμενες ενέργειες για να λογοδοτήσουν κάποιοι στη δικαιοσύνη…

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από αύριο θα υποβληθούν μηνύσεις σε καταγγέλλοντες που με κάθε τρόπο διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία μιας Κυριακάτικης λαϊκής, που λειτουργεί νόμιμα σύμφωνα με τον Εισαγγελέα και βάζουν σε περιπέτειες τους συμμετέχοντες σε αυτές.

 

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr