Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φάνης Σπανός: «Είναι μονόδρομος η διάνοιξη κοίτης στο Λήλαντα…- Αποζημίωση και εξαγορά των κατοικιών» - Τι ανέφερε για το Φράγμα των Ψαχνών

Μονόδρομος όπως είπε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, στη Χαλκίδα, είναι η διάνοιξη της κοίτης του Λήλαντα ποταμού προκειμένου να μην ξαναβιώσουμε αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή. Έκανε μία αναφορά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο ποτάμι τα χρόνια που πέρασαν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η πολιτεία έχει νομιμοποιήσει την παρανομία διαχρονικά.

«Θα πρέπει να οδηγηθούμε πραγματικά και σε κάποιες τομές. Επιλογές που ξεπερνούν τη συνήθη αντιπλημμυρική θωράκιση. Επιλογές που μπορεί να είναι δύσκολες οι οποίες όμως ειπώθηκαν από κάποιους συναδέλφους και από κάποιους φορείς» είπε ο Περιφερειάρχης και συνέχισε:

«Επιλογές όμως που είναι απόλυτα κρίσιμες αυτή τη στιγμή για να μπορούμε να κοιτάμε μπροστά με ασφάλεια και αισιοδοξία.

Το Φράγμα των Ψαχνών. Ένα μεγάλο έργο 33 εκ ευρώ, ήταν εξαιρετικά σημαντικό και πριν από τις πλημμύρες. Σήμερα δεν είναι απλά σημαντικό. Είναι απολύτως επιτακτικό και πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να επιμείνουμε για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του.

Φράγμα Λήλαλαντα… Φαίνεται, προκύπτει, το εισέπραξα και από την εισήγηση του κ. Καθηγητή, ότι είναι και αυτό μια στρατηγική επιλογή. Εδώ πέρα δεν έχουμε μελετητική ωριμότητα. Όμως, αυτό δεν πρέπει να είναι ανάσχεση της επιδίωξής μας. Το αντίθετο. Θα πρέπει να μας κάνει να βιαζόμαστε ακόμα περισσότερο.

Σήμερα, που έδειξε η φύση ότι μπορεί να φτάσει τα φαινόμενα σε αυτό το μέγεθος, θεωρούμε ότι πρέπει να πάμε σε μία μελέτη και για το Φράγμα του Λήλαντα. Ωστόσο, νομίζω ότι θα πρέπει να μιλήσουμε καθαρά στον κόσμο για τις εκβολές. Να αναγνωρίσουμε μία απλή πραγματικότητα στην οποία δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας της υδραυλικής για να την καταλάβει.

Ένα ποτάμι με 80 ή 100 μέτρα κοίτη, δε μπορεί στις εκβολές του να έχει 30 ή 40. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι εκεί πέρα δεν πήγαν να φτιάξουν τα σπίτια τους ούτε οι δισεκατομμυριούχοι. Καθημερινοί. Άνθρωποι απλοί πήγαν και έφτιαξαν σπίτια κάποτε. Όσοι είναι από την περιοχή γνωρίζουν για ανθρώπους που διετέλεσαν και βουλευτές οι οποίοι κάνανε μεσιτεία και κόψανε οικόπεδα και έγινε το φαινόμενο της πλαζ Μανικα. Και βέβαια με μία πολιτεία που έβγαλε τότε και οικοδομικές άδειες. Κάτι που μας ξεπερνά όλους.

Σήμερα. Με αυτά τα δεδομένα. Με αυτή την πραγματικότητα θεωρούμε ότι το φέρνουμε ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι πρέπει να πάμε σε διάνοιξη κοίτης. Είναι μονόδρομος για να μπορούμε μία μέρα να πούμε ότι δεν ανησυχούμε στο ελάχιστο, όταν κατεβάζει νερό ο Λήλαντας.

Οικοδομούμε μια πρόταση και τη θέτουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την αποζημίωση –εξαγορά και απομάκρυνση ενός απαραιτήτου, του ελάχιστου δυνατού αριθμού κατοικιών και βέβαια τα αντίστοιχα έργα διαμόρφωσης κοίτης, έτσι ώστε το μεγάλο ποτάμι της Εύβοιας να βρίσκει με φυσικό τρόπο την έξοδο του στη θάλασσα και να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Σαφώς, αυτό περιλαμβάνει μέσα και την οριοθέτηση που ούτως ή άλλως ολοκληρώνεται η μελέτη να έχουμε την πολιτική βούληση να πάμε σε πράξεις γενναίες που ενδεχομένως να στεναχωρούν αλλά θα μας κάνουν να είμαστε εντάξει με τη συνείδηση μας εμείς.

Θα πραγματοποιήσουμε ένα ραντεβού με τον Υπουργό Περιβάλλοντος για να δουλέψουμε για ένα τέτοιο στρατηγικό πρόγραμμα.»

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 18:38

Σχετικά Άρθρα