Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο γιατρός Βαγγέλης Πεταχτής μιλά για τις δειγματοληψίες για covid 19 που γίνονται στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου- 79 μοριακά tests με αρνητικό αποτέλεσμα

Πολλές φορές έχουμε επισημάνει την σημαντική δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, ότι «ελέγχει» την Κεντρική Εύβοια και πως λειτουργεί σα μικρό νοσοκομείο στην περιοχή. Το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό με Διευθυντή τον κ. Γεωργίου Αντώνη κάνουν τα πάντα για το συνάνθρωπο καθημερινά.

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, με αφορμή και το κρούσμα που είχε δηλώσει ως κατοικία το πατρικό του στο Αλιβέρι, μίλησε στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM και την εκπομπή της δημοσιογράφου Εφης Ντίνη, ο μόνιμος Γενικός γιατρός του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου, Βαγγέλης Πεταχτής για το ρόλο που έχει διαδραματίσει μέχρι εδώ το Κέντρο Υγείας στην αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων covid 19. Την εξέταση των υπόπτων κρουσμάτων που γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τα μοριακά τεστ αλλά και τα τεστ σε συνανθρώπους μας που ετοιμάζονται για χειρουργικές επεμβάσεις. Ο γιατρός εφιστά την προσοχή όλων αλλά κυρίως των νέων που μπορεί άθελά τους να γίνουν φορείς του ιού.

«Στο Κέντρο Υγείας κάνουμε δειγματοληψία και τα στέλνουμε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ή στο Παστέρ. Τα αποτελέσματα αυτά επειδή υπάρχει ένα πρωτόκολλο που πρέπει να τηρείται, δηλαδή ενημερώνει το Κέντρο αν είναι θετικό τον ίδιο τον ασθενή, υπάρχουν τα προσωπικά δεδομένα» είπε ο κ. Πεταχτής και συνέχισε:

«Κατά δεύτερο χρόνο, ενημερώνει και μας για να μπορέσουμε να παίρνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει και ο κόσμος που έχει έρθει σε επαφή με συγκεκριμένα άτομα που έχουνε που είναι πιστοποιημένο ότι νοσούν, να γνωρίζουν προκειμένου να κάνουν το τεστ.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει, γιατί το συγκεκριμένο κρούσμα είναι στην περιοχή του Αλιβερίου, σε χωριό. Πολλοί συμπολίτες μας, δηλώνουν κατοικία περιοχή Αλιβερίου, αλλά μπορεί να το χουνε κάνει το τεστ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε οποιαδήποτε άλλη πόλη που ζουν ή εργάζονται σ΄ αυτή.

Ο μέσος όρος των νοσούντων έχει πέσει όπως ανέφερε και το Υπουργείο και είναι ηλικίας 28 ετών. Βασικά σε αυτές τις ηλικίες προσοχή. Γιατί αν δεν προσέξουμε τους συγγενείς μας, τους γονείς μας, τους φίλους μας, δυστυχώς είναι μία κατάσταση που θα είναι ανεξέλεγκτη σε λίγο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Πεταχτής στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πως το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίζει τα ύποπτα κρούσματα covid 19. Επισημαίνοντας για να μην ανησυχεί και ο κόσμος, ότι η εξέταση γίνεται στο iso box που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Υγείας και εκεί εξετάζονται έχοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

«Υπάρχει ειδικός χώρος που γίνεται δειγματοληψία δεν κάνουμε μόνο στα ύποπτα περιστατικά. Δηλαδή, αυτά που είναι μετά από εξέταση και όχι μόνο εμπύρετα, γιατί τα συμπτώματα του κορωνοϊού είναι κι άλλα. Αλλά, υπάρχουν και κάποιοι συμπολίτες μας που είναι να κάνουν κάποια χειρουργική επέμβαση. Σε αυτούς πρέπει να γίνει δειγματοληψία και να βγει αρνητικό για να μπορέσει να προχωρήσουν για την αποθεραπεία τους.

Για παράδειγμα, χτες πάρθηκε δείγμα στο Κέντρο Υγείας το οποίο θα κάνει σήμερα προς εξέταση. Έχουμε προγραμματίσει άλλα τέσσερα δείγματα αυτή την εβδομάδα, δηλαδή και 28η που πάντοτε λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και επειδή ο ασθενής θα πρέπει να κάνει την επόμενη μέρα χειρουργείο, θα γίνει δειγματοληψία.

Έχουμε τη δυνατότητα να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε και αυτούς τους ασθενείς που είναι για χειρουργικές επεμβάσεις. Υπάρχει αυτοκίνητο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, το οποίο φεύγει από το Νοσοκομείο της Κύμης, παίρνει τα τεστ, περνάει από τη Χαλκίδα και μετά πηγαίνουν Αθήνα για ανάλυση. Αυτή είναι η διαδικασία.

Εμείς παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας χωρίς να μολύνουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας και μετά το χώρο που εργαζόμαστε. Γιατί είναι και αυτό άσχημο, να εμφανιστεί κρούσμα και να γίνει απολύμανση ή να μη λειτουργεί ο χώρος τελείως αυτή την περίοδο, που είναι η περίοδος του εμβολιασμού για τον ιό της γρίπης ή του πνευμονόκοκκου που έρχονται πολλοί σε μας και το κάνουν. Οπότε, πρέπει να είμαστε με τα μάτια ανοιχτά.

Σε ότι αφορά τα τεστ που είχαν γίνει στο Κέντρο Υγείας από τις 14 Αυγούστου μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, ο γιατρός απαντά:

«Επειδή η οδηγία του ΕΟΔΥ, είναι να κάνεις το τεστ, όταν υπάρχει υποψία, εμείς αυτή τη στιγμή καταγεγραμμένα έχουμε 79 μοριακά τεστ. Και η περίοδος είναι από τις 14 Αυγούστου, οπότε και ξεκινήσαμε να κάνουμε δειγματοληψία. Εγώ πιστεύω ότι είναι αρκετά για την Α βάθμια φροντίδα και για ένα Κέντρο Υγείας που ελέγχει την Κεντρική Εύβοια αυτή τη στιγμή. Όλα τα τεστ είναι αρνητικά. Τουλάχιστον αυτή την ενημέρωση είχαμε εμείς. Δεν υπάρχει κάποιο θετικό από αυτά που έχουμε στείλει εμείς. Οπότε ότι έχει ακουστεί στην περιοχή του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και γενικώς στην ευρύτερη περιοχή, που καλείται το Κέντρο Υγείας ή το Νοσοκομείο της Κύμης. Είναι συμπολίτες μας ίσως που έχουν δηλώσει διαφορετική διεύθυνση κατοικίας και δηλώνουν μετά ότι η μόνιμη κατοικία τους ήταν το Αλιβέρι. Έτσι βγαίνουν τα κρούσματα. Σε μας πάντως δεν έχει περάσει κάτι. Για να μην ανησυχεί και ο κόσμος».

Τέλος, σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, ο κ. Πεταχτής δήλωσε ότι μόνο μικρολεπτομέρειες που λύνονται χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.

kedro igias aliveriou

iso box

giatroi kedro igias alivariou

ΑΚΟΥΣΤΕ  ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΕΤΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Μαϊ 2021 14:33

Σχετικά Άρθρα