Τελευταία Νέα

Με αναφορά στους αγωνιστές της Κύμης το μήνυμα του Αλέξανδρου Θεοδώρου για την 25η Μαρτίου

Με μία μικρή ιστορική αναδρομή, γυρίζοντας πίσω στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, και στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι αγωνιστές της Κύμης, επέλεξε ο Αντιδήμαρχος Κύμης να στείλει τις ευχές του για τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου. Σήμερα το πρωί παρακολούθησε την Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι τιμώντας τους αγωνιστές της Επανάστασης, στο Μνημείο Ηρώων στην Κύμη.

Ο κ. Θεοδώρου έγραψε:

«Γιορτάζει σήμερα η Ελλάδα τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της ανεξαρτησίας. Και τιμά τους χιλιάδες, γνωστούς και άγνωστους, αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

Γιορτάζει και η Κύμη μας, η πόλη που τρεις φορές κάηκε και λεηλατήθηκε από τον Ομέρ Μπέη της Καρύστου για τη συμμετοχή της στον αγώνα.

Και τιμά τους προκρίτους της Ιωάννη Αστέρη, Ιωάννη και Νικόλαο Ζαχαρόπουλο και Σταμάτη Νικολάκη, που εκτελέστηκαν στη Χαλκίδα με την έναρξη της επανάστασης.

Τιμά τον οπλαρχηγό της Γιωργάκη Παππά, που έπεσε από τους πρώτους, αλλά και τους άλλους οπλαρχηγούς και αγωνιστές της ευρύτερης περιοχής από τις οικογένειες Αστέρη, Γιαννάκη, Δήμου Μήτρου, Γλωσσώτη, Ζαφειρίου, Δεληγεώργη, Γανώση, Κωνσταντίνου, Λούλη, Μαρινάγη, Νικολαϊδη κλπ, που πρόσφεραν τα παιδιά τους και τις περιουσίες τους στον κατά ξηρά και θάλασσα αγώνα.

Τιμά τον πλοίαρχο Σταμάτη Αστέρη, που διέσωσε με το πλοίο του χιλιάδες γυναικόπαιδα και, το 1842 δολοφονήθηκε στον αποκλείστη, όντας Δήμαρχος Κυμαίων.

Τιμά τους προγόνους του Παπανικολάου, του Βελισσαρίου, του Παππά, που συνέχισαν να τιμούν την καταγωγή τους.

Πιστεύω όμως ότι η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη τους είναι να αγαπάμε την ιδιαίτερη πατρίδα μας, όπως την αγάπησαν κι αυτοί, και να παλεύουμε για τη διάσωση της μακραίωνης ιστορίας και της κουλτούρας της.»

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 13:27

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr