bannernew5

Τελευταία Νέα

Η Αθανασία Λουλακάκη για την αναβίωση του Μικρασιάτικου εθίμου των «Βαρβάρων» στη Θήβα: Πώς προέκυψε το γλυκό πιάτο της …Βαρβάρας

Αυτό το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου αναβιώνει από την Ένωση Μικρασιατών Θήβας, το έθιμο των «Βαρβάρων» στο συνοικισμό στη Θήβα στις 6 το απόγευμα. Μία μεγάλη γιορτή στήνεται για 17η χρονιά και καλούνται όλοι να δοκιμάσουν το παραδοσιακό κέρασμα καθώς και πολλά ακόμα κεράσματα που θα είναι στη διάθεση του κόσμο

Για το Μικρασιάτικο αυτό έθιμο μίλησε το πρωί της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στο ράδιο EVRIPOS 90FM, η Έφορος Δράσεων Γειτονιάς και Εθελοντισμού της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, Αθανασία Λουλακάκη.

«Για 17χρονια η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, αναβιώνει στο συνοικισμό το έθιμο των Βαρβάρων. Τα Βάρβαρα, συνδέονται με τη μνήμη και τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας γιατί η γη έχει παράγει τα προϊόντα της και αποδίδει τους καρπούς της. Είναι ένα έθιμο πολύ σημαντικό, γιατί με την παρασκευή των Βαρβάρων, ικανοποιείται μία ποιότητα παρασκευής με βάση τα υλικά που υπάρχουν και αυτό εξυπηρετεί την οικιακή οικονομία της οικογένειας, άρα πλησιάζει προς το ευ ζην. Τα Βάρβαρα μοιράζονται. Και οι χαρές και τα αγαθά της ζωής πρέπει να μοιράζονται σε όλο τον κόσμο. Και έτσι ικανοποιείται και το αίτημα του κοινωνείν» είπε η κα Λουλακάκη και συνέχισε, εξηγώντας μας πως συνδέεται αυτό το έθιμο με την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας.

«Η Αγία Βαρβάρα ήταν Μικρασιάτισσα και Μεγαλομάρτυρας στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Είναι προστάτης του Πυροβολικού και άλλωστε, γιορτάζει και το Πυροβολικό της Θήβας. Αυτό μην το ξεχάσουμε. Έχουμε και μία μεγάλη γιορτή εδώ στη Θήβα. Ο πατέρας της ήταν ο Διόσκορος, ειδωλολάτρης. Και εκείνη προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό κάνοντας πολλά πράγματα για τους Χριστιανούς. Και είχε το θάρρος να προειδοποιήσει τους Χριστιανούς, ο οποίος πατέρας της σκόπευε να εξοντώσει το Χριστιανικό Πληθυσμό, δηλητηριάζοντας τον με ψωμί και τρόφιμα, που θα τους μοίραζε.

Η Αγία Βαρβάρα τους ειδοποίησε και τους παρακάλεσε να φτιάξουν κάτι πρόχειρο με ότι είχαν στο σπίτι τους, και να μην πάρουν το ψωμί και τα τρόφιμα. Και έτσι προέκυψε το γλυκό πιάτο της Βαρβάρας και ο Χριστιανικός Πληθυσμός σώθηκε. »

Το έθιμο το έφεραν πρόσφυγες και στη Θήβα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνέχεια η κα Λουλακάκη, στη Θράκη ονομάζεται «Βαρβάρα», και στους μουσουλμάνους «Ασουρέ», ενώ στη Θήβα τα λένε: «Βάρβαρα».

«Σε αυτή την εποχή που ζούμε και προσπαθούμε να κρατήσουμε την παράδοση, αναβιώνοντας πάρα πολλά έθιμα των προγόνων μας, που σ’ αυτές τις μέρες της Πανδημίας, φαντάζουν μια διέξοδο χαράς και επικοινωνίας για τον κόσμο. Είναι σε εξωτερικό χώρο, οπότε έχουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Περιμένουμε όλο τον κόσμο να μας τιμήσει με την παρουσία του» είπε η κα Λουλακάκη, επισημαίνοντας ότι η φωτιά θα ανάψει από νωρίς το μεσημέρι στο καζάνι. Οι γυναίκες θα βάλουν τα υλικά και θα αρχίσει να σιγοβράζει μέχρι το απόγευμα.

Να σημειωθεί ότι στο καζάνι, τα μέλη της Ένωσης θα βράσουν το σιτάρι, θα προσθέσουν φασόλια, ρεβίθια, κουκιά, σταφίδες, ζάχαρη και καβουρντισμένο σουσάμι και στο τέλος θα προσθέσουν αμύγδαλα και καρύδια, καθώς και λίγο καβουρντισμένο αλεύρι για να δέσει ο χυλός. Πριν σερβίρουν θα βάλουν και κανέλα για άρωμα…
Στις 6 το απόγευμα όσοι παραβρεθούν, θα δοκιμάσουν τα «βάρβαρα», λουκουμάδες και άλλα παραδοσιακά Μικρασιάτικα γλυκά και εδέσματα που θα προσφέρουν οι γυναίκες της Ένωσης. 

Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας είναι μια δραστήρια Ένωση. Το νεοσύστατο Δ.Σ αποτελείται από αεικίνητα μέλη με όρεξη για δράσεις και δραστηριότητες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη συνέχεια, η πρώτη κίνηση ήταν να πάνε να δούνε θέατρο την παράσταση «Κι από Σμύρνη Σαλονίκη». Ήταν κάτι που αφορούσε τον ξεριζωμό της προσφυγιάς.

«Στην πορεία έχουμε διάφορες δράσεις» είπε η κα Λουλακάκη και συνέχισε: «Έχουμε εθελοντισμό γειτονιάς. Έχουμε τρόφιμα που θα μπορέσει να μας φέρει ο καθένας, για να μπορέσουμε να τα δώσουμε σε ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Έχουμε εθελοντισμό γειτονιάς. Δηλαδή, θα φυτέψουμε, θα καθαρίσουμε, χώρους στο συνοικισμό. Στηριζόμαστε στη βοήθεια του Δήμου Θηβαίων, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Και την οικονομική βοήθεια. Έχουμε πολλή όρεξη όλα τα μέλη του Συλλόγου, και θέλουμε να προσφέρουμε.»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΛΟΥΛΑΚΑΚΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΝΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021 15:55

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr