Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γιώργος Ζέρβας για την αιμοδοσία στο Αλιβέρι: «Στο κόκκινο όλες οι Τράπεζες αίματος της Χώρας λόγω της πανδημίας» -Τι δήλωσε για τα κρούσματα covid 19 και τους εμβολιασμούς στο Δήμο Κύμης –Αλιβερίου

Με αφορμή την Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1η Μαρτίου,από τις 9 το πρωί έως τη μία μετά το μεσημέρι, στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, ο Ιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Αυλωναρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Covid 19 του Δήμου Κύμης Αλιβερίου Γιώργος Ζέρβας, μίλησε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, το πρωί στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στην εκπομπή «Ταδε έφη…» στον Evripos 90fm, για την σημασία που έχει στις μέρες μας η εθελοντική αιμοδοσία, περισσότερο από ποτέ, λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Ζέρβας δηλώνει ικανοποιημένος για την πορεία των εμβολιασμών στο δήμο γενικότερα και ειδικότερα ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι επειδή όλα τα μέλη του Δ.Σ Κύμης-Αλιβερίου είναι εμβολιασμένα, θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης δημοτικά συμβούλια από τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, αναφέρει ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα αλλά τα συμπτώματα τους είναι συμπτώματα κρυολογήματος στην πλειοψηφία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και περιπτώσεις βαριάς νοσηλείας αλλά και θανάτων.

Σε ότι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη, στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου, ο κ. Ζέρβας επισημαίνει ότι και τα τρία εμβολιαστικά κέντρα το ποσοστό ξεπερνά το 70%, σε ηλικίες άνω των 60 ετών και στους ανθρώπους που παρουσιάζουν υποκείμενα νοσήματα.

«Όπως γνωρίζουμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εδώ και αρκετούς μήνες, όλες οι Τράπεζες Αίματος σε όλη τη Χώρα, βρίσκονται στο κόκκινο» δήλωσε ο κ. Ζέρβας για την αιμοδοσία και συνέχισε: «Δηλαδή, εκτός του ότι έχουμε τα προβλήματα τα οποία μας έχει δημιουργήσει η πανδημία του covid, δυστυχώς, δεν υπάρχουν αποθέματα αίματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στις μεταγγίσεις, τόσο των έκτακτων περιστατικών όσο και των χρόνιων περιστατικών. Έχουμε φτάσει σε σημείο ασθενείς που μεταγγίζονται σετακτά χρονικά διαστήματα, για παράδειγμα για μεσογειακή αναιμία, να χρειάζονται μεταγγίσεις μέχρι να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες μονάδες αίματος. »

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζέρβας στη συνέχεια, το πρόβλημα έλλειψης αίματος σημειώνεται κυρίως λόγω του ότι πολλοί εθελοντές αιμοδότες, νοσούν με Covid και δεν μπορούν να δώσουν αίμα. Επισημαίνοντας ότι το καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, κυρίως γιατί αυξάνονται τα τροχαία ατυχήματα και οι ανάγκες για αίμα πολλαπλασιάζονται.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε και στην πολύ σοβαρή προσπάθεια που γίνεται στην Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου Νέων Αυλωναρίου. «Σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Οριού, πραγματοποιήσαμε μία Εθελοντική Αιμοδοσία πριν από λίγες μέρες στο Αυλωνάρι όπου συγκεντρώθηκαν 50 μονάδες αίματος και δόθηκαν και 6 δείγματα μυελού των οστών για την Παγκόσμια Τράπεζα. Και έχει συγκεντρωθεί ένας σοβαρός αριθμός δειγμάτων σε σχέση με την πληθυσμιακή κατάσταση στο δήμο μας» είπε ο κ. Ζέρβας.

Σε ότι αφορά την Εθελοντική Αιμοδοσία της Τρίτης 1Η Μαρτίου στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, ο γιατρός ανέφερε ότι η αιμοδοσία γίνεται για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος Αλιβερίου, από τις 9 το πρωί έως τη μία μετά το μεσημέρι. «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το προσωπικό από το Νοσοκομείο της Χαλκίδας και ιδιαίτερα όλους και το ιατρικό και το παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και τους οδηγούς που μας βοηθάνε κάθε φορά. Ανταποκρίνονται στα αιτήματα μας άμεσα. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ τους. Σημαντικό, ότι δεν χρειάζεται να έχει προηγηθεί τεστ για covid 19, ούτε πιστοποιητικό νόσησης.

Στη συνέχεια, ο γιατρός, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Covid 19, του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο δήμο με τα κρούσματα, επισημαίνοντας και τι προβλέπει το πρωτόκολλο τώρα.

«Πλέον δεν υπάρχουν τα αυστηρά πρωτόκολλα που υπήρχαν πριν από μερικούς μήνες. Όποιος κάνει κάποιο τεστ και βρίσκεται θετικός στον ιό, η καραντίνα έχει μειωθεί. Η ημέρα που γίνεται το τεστ, θεωρείται μέρα μηδέν. Και πρέπει να μείνει σε κατ΄οίκον περιορισμό άλλες πέντε μέρες. Δηλαδή, έξι μέρες σύνολο από την ημέρα που γίνεται το τεστ. Βέβαια, με την προϋπόθεση ότι την 5η μέρα, που γίνεται το τεστ δεν υπάρχουν συμπτώματα όπως πυρετού και βήχα. Δηλαδή, δε χρειάζεται να υποβληθεί σε άλλο τεστ, αυτός που έχει διαγνωσθεί ήδη θετικός. Όμως, δεν πρέπει να έχει αυτά τα συμπτώματα, για να βγει έξω ελεύθερος και φυσικά να κυκλοφορεί πλέον και με μάσκα υψηλής προστασίας. Και να τηρεί τα μέτρα που επιβάλλονται ούτως ή άλλως» ανέφερε ο κ. Ζέρβας και συνέχισε επισημαίνοντας ότι ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγχει.

Αρμοδιότητα είναι της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας. Μπορεί όπως είπε να έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου, όσο στην Εύβοια και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά ο κόσμος σε σχέση με την αρχή της πανδημίας είναι πιο συνειδητοποιημένος. «Σε αυτό το κύμα πανδημίας πρέπει να πούμε ότι οι ασθενείς είναι με ηπιότερη συμπτωματολογία. Η συντριπτική πλειοψηφία εμφανίζει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Αυτό όμως, δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Γιατί πρέπει να σας πω ότι και στην περιοχή μας έχουμε και περιπτώσεις θανάτων και σοβαρών νοσηλειών.

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό στο Δήμο, όπως προαναφέραμε ο γιατρός επισημαίνει ότι στους άνω των 60 ετών και όσους πάσχουν από άλλες νόσους το ποσοστό των εμβολιασμών αγγίζει το 70% στις δύο δόσεις των εμβολίων και ένα 65% στην αναμνηστική δόση.

«Όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις, έχουν προγραμματίσει να κάνουν και την τρίτη. Αυτό είναι ένα ευχάριστο γεγονός, γι΄ αυτό βλέπουμε και ηπιότερα συμπτώματα. Άνθρωποι που μας επισκέπτονται στα ιατρεία μας με βεβαρημένο ιστορικό, εμφανίζουν και αυτοί μία ήπια συμπτωματολογία. Και ακόμα και αυτοί που νοσηλεύονται, η νοσηλεία τους διαρκεί λίγες μέρες. Δυστυχώς, έχουμε και κάποια δυσάρεστα γεγονότα όπως σας είπα, που δε θα μπορούσαμε να αποφύγουμε, όχι μόνο τώρα με τον κορονοϊό, αλλά και με τις άλλες ιώσεις» είπε ο κ. Ζέρβας.

Κλείνοντας, ο γιατρός σημείωσε ότι συνεχίζονται και οι κατ΄οίκον εμβολιασμοί, στους οποίους συμβάλλει και ο δήμος Κύμης-Αλιβερίου, με όχημα της Υπηρεσίας καθώς και ένα όχημα από το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι στη διάθεση του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου για να κάνει το νοσηλευτικό προσωπικό τους εμβολιασμούς στα σπίτια τους. Και ο κ. Ζερβας και οι υπόλοιποι γιατροί του Κέντρου Υγείας μεταβαίνουν με τα δικά τους οχήματα στα χωριά προκειμένου να κάνουν εμβολιασμούς. «Φροντίζουμε τον κόσμο όσο μπορούμε και θα είμαστε δίπλα του» είπε ο γιατρός.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΕΡΒΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ EVRIPOS 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 01:18

Σχετικά Άρθρα