Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κώστας Γαλάνης: «Η “Πυξίδα” είναι μία ασπίδα για τους μαθητές στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό- Τι είναι το “άριστον τέστ”

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού Κώστας Γαλάνης δουλεύει αθόρυβα μεν ουσιαστικά δε στα θέματα των αρμοδιοτήτων του. Πολλές από τις προτάσεις του βρήκαν ανταπόκριση από τον Περιφερειάρχη και πολύ σύντομα πήραν σάρκα και οστά. Μία από αυτές είναι και η «ΠΥΞΙΔΑ» η οποία ξεκίνησε πέρυσι και φέτος, επιστρέφει πιο εμπλουτισμένη σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού αγγίζοντας περισσότερους μαθητές που ανταποκρίθηκαν με χαρά σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που έχει παρουσιαστεί η ημερίδα.

Για την «ΠΥΞΙΔΑ», την ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 11 το πρωί στην Π.Ε Βοιωτίας στη Λιβαδειά και το απόγευμα στις 7 στην Π.Ε Εύβοιας μίλησε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, στην εκπομπή «τάδε έφη» στο ράδιο Evripos 90fm, ο κ. Γαλάνης από τη Λαμία από όπου και ξεκίνησαν οι ενημερωτικές ημερίδες για να ταξιδέψουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Στερεάς.

«Εμείς πέρυσι ξεκινήσαμε αυτή την καινοτόμο δράση με το όνομα “πυξίδα” που είναι και συμβολικό γιατί ουσιαστικά προτρέπει, συμβουλεύει και λύνει προβληματισμούς. Απαντάει σε ερωτήματα και σε απορίες στους μαθητές και πολύ περισσότερο στους μαθητες που κλείνουν τον κύκλο της Β βάθμιας εκπαίδευσης και μπαίνουν στο κλασσικό ερώτημα, πολλές φορές έως πάρα πολλές φορές: Μετα το λύκειο που; Ποιο επάγγελμα να επιλέξουμε » είπε ο κ. Γαλάνης και συνέχισε:

«Όλα αυτά τα ερωτήματα πλανώνται στον κόσμο το μαθητικό, στο χρονικό διάστημα που κλείνουν τον κύκλο στη Β βάθμια. Είπαμε εμείς, με τον Περιφερειάρχη να προσφέρουμε και να βοηθήσουμε οσο γίνεται περισσότερο στο να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα και να απαντηθούν θα αυτά τα ερωτήματα και να ακολουθήσουν ένα συμβουλευτικό ρόλο, με έμπειρους και καταξιωμένους ανθρώπους και ανθρώπους που πράγματι μπορεί να είναι μέντορες στα παιδιά μας και στο αύριο.»

Στη συνέχεια ο κ. Γαλάνης αναφέρθηκε στην «ΠΥΞΙΔΑ» η οποία ξεκίνησε πέρισυυ με τα webinar, με 35 επαγγέλματα, και έφτασε να εχει ξεπεράσει τις 8000 παρακολουθήσεις κάτι που πραγματικά όπως επεσήμανε, έδειξε ότι αυτή τους η δράση είναι χρήσιμη.

«Είναι μία δράση που πρέπει να τη θεσμοθετήσουμε. Πρέπει να τη βελτιώσουμε και να την εμπλουτίσουμε. Γιατί αυτή η ανταπόκριση δείχνει ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από ενημέρωση και από συμβουλευτικό τομέα» είπε ο κ. Γαλάνης και συνέχισε:

«Φέτος, προσθέσαμε τις 5 ημερίδες, στις πρωτεύουσες των ενοτήτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Στρατηγάκη ο οποίος είναι ένας καταξιωμένος σύμβουλος σταδιοδρομίας με πολλές επιτυχίες στο χώρο του. Ξεκινήσαμε από τη Λαμία όπου υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από το μαθητικό κόσμο. Και πράγματι, το δεύτερο κομμάτι που βάλαμε, οι δεύτερες δράσεις που προσθέσαμε φαίνεται ότι ο κόσμος τις χρειάζεται. Χρειάζεται να ακούσει, να επικοινωνήσει, να ενημερωθεί. Αυτό έγινε στην ημερίδα που κάναμε στη Φθιώτιδα και πήγε πάρα πολύ καλά».

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις Π.Ε Ευρυτανίας, στο Καρπενήσι, στην Π.Ε Φωκίδας, στην Άμφισσα όπου ολοκληρωθήκαν οι ημερίδες με την Κυριακή 3 Απριλίου που ολοκληρώνονται σε Π.Ε Βοιωτίας και συγκεκριμένα στη Λιβαδειά το πρωί και το απόγευμα στην Π.Ε Εύβοιας, στη Χαλκίδα.

Στις καινοτομίες που προστέθηκαν στις ημερίδες αυτές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη συνέντευξή του ο κ. Γαλάνης, φέτος, ήταν και ένα κομμάτι, το «άριστον τεστ».

«Είναι ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, ψυχομετρικό θα έλεγε κανείς, εννοώντας ότι και υποδεικνύει με τα ερωτήματα που κάνει την επαγγελματική τάση του μαθητή αλλά ταυτόχρονα έχει ένα δεύτερο κύκλο, που μέσα από αυτό τον κύκλο δείχνει αν και ο χαρακτήρας του είναι συμβατός μ αυτή την τάση. Δηλαδή, είναι ένα πολύ προσεγμένο τεστ που θα το πάρουν όλοι όσοι συμμετέχουν στις ημερίδες και τα σεμινάρια. Ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός. Και το δίνει δωρεάν η Περιφέρεια σε όλους τους μαθητές» είπε ο κ. Γαλάνης.

Τέλος, ο κ. Γαλάνης ανέφερε ότι η Πυξίδα είναι μία ασπίδα για μαθητές και γονείς. Ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο των ΙΕΚ. Ενώ τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 4 Απριλίου.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΛΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Απριλίου 2022 01:30

Σχετικά Άρθρα