Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ για τη διαχείριση των απορριμμάτων: «Δυστυχώς μέχρι σήμερα και με την ανοχή των Δημάρχων της Εύβοιας, δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση των έργων»

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Χαλκίδα με την συμμετοχή των Διοικητικών Συμβουλίων του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Χαλκιδέων , του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ευβοίας, με την παρουσία και συμμετοχή του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) κ. ΝΙΚΟΥ ΤΡΑΚΑ.

Βασικό θέμα στην σύσκεψη ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει στον ΧΥΤΑ Χαλκίδας σχετικά με την εξυπηρέτηση των παραγόμενων απορριμμάτων των Δήμων Χαλκιδέων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου, Καρύστου και Διρφύων – Μεσσαπίων.

Αρμόδιος για την λειτουργία του ΧΥΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ είναι ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε, ο οποίος έχει και την ευθύνη για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων (ΜΕΑ & ΧΥΤΥ) . Δυστυχώς μέχρι σήμερα και με την ανοχή των Δημάρχων της Εύβοιας, δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση των έργων. Μάλιστα πρότειναν στον Δήμο Χαλκιδέων να πηγαίνει τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας και οι υπόλοιποι Δήμοι στην Άμφισσα. Αν συμβεί αυτό τότε οι κάτοικοι της Εύβοιας θα επιβαρυνθούν οικονομικά με αύξηση των τελών καθαριότητας και οι προϋπολογισμοί των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων θα περιοριστούν με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε , συνεχίζει την άδικη πολιτική εις βάρος των Δήμων της Εύβοιας, παρά το σημαντικό ποσό που παρέλαβε από το Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Κεντρικής Εύβοιας, κατά την έναρξη λειτουργίας του. Μια ματιά στους προϋπολογισμούς (αύξηση λειτουργικών εξόδων σε μισθώματα, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών) και στα τεχνικά προγράμματα ( απουσία έργων και μελετών στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας σε σχέση με τους υπόλοιπους ΧΥΤΑ του φορέα) των τελευταίων ετών δείχνουν την ευθύνη του φορέα για αυτή την κατάσταση. Επιπλέον η απορροφητικότητα από το ΕΣΠΑ , σε σχέση με άλλες περιφέρειες είναι χαμηλή.

Εν όψει της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε, με θέμα τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας, αποφασίσαμε ομόφωνα τα κάτωθι:

1) Να γίνει άμεσα επέκταση (καθ΄ ύψος και πλάτος) του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του και μέχρι την ολοκλήρωση των έργων από τον φορέα για την κατασκευή της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Χαλκίδας (ΜΕΑ & ΧΥΤΥ)

2) Σε περίπτωση που επιλεγεί ο ΧΥΤΑ ΙΣΤΙΑΙΑΣ και ο ΧΥΤΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, τα έξοδα να βαρύνουν το ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε και όχι τους Δήμους, καθώς είναι αρμόδιος φορέας για την εκτέλεση των έργων και έχει την ευθύνη για την καθυστέρησή τους.

3) Να συσταθεί επιτροπή από εκπροσώπους των 3 Σωματείων και να γίνουν συναντήσεις με τις δημοτικές αρχές των Δήμων Χαλκιδέων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου, Καρύστου και Διρφύων – Μεσσαπίων, ώστε στην επερχόμενη συνέλευση να απαιτήσουν την συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ και σε καμία περίπτωση να μην δεχτούν επιπλέον κόστος για τους δημότες και τους Δήμους.

Χαλκίδα , 23 Μαΐου 2022

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Μαϊ 2022 22:07

Σχετικά Άρθρα