Τελευταία Νέα

Δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με την επάρατο νόσο που έδινε εδώ και αρκετά χρόνια η 57χρονη Ευαγγελία Κουβαρά από το Αλιβέρι, σύζυγος του μηχανικού Βαγγέλη Σπίθα, η οποία έφυγε χτες το βράδυ από τη ζωή σε νοσοκομείο των Αθηνών όπου νοσηλευόταν, βυθίζοντας στο πένθος συγγενείς και φίλους. Τραγικές φιγούρες τα δυο της παιδιά, η μητέρα της, ο σύζυγος της με τον οποίο έζησε από τα εφηβικά χρόνια και ο αδερφός της Δημήτρης. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή στη μία το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αλιβερίου.

  Όλα αυτά τα χρόνια το σωματείο και οι εργαζόμενοι έδωσαν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΩΝ, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά μας και βάζοντας πάντα μπροστά τους εργαζόμενους και όχι παιχνίδια μηχανισμών .
  Η θέση του σωματείου μας ήταν και είναι πάντα ξεκάθαρη, η ισχύ εν τη ενώσει.

  Κλείνουμε τα αυτιά μας στις κασσάνδρες και σε όλους αυτούς που επιχείρησαν στη Γενική μας Συνέλευση 26/3/24 στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας να βρουν δήθεν διασπαστές και τους λέμε ξεκάθαρα να ψάξουν αλλού. 

 Οι εργαζόμενοι τους έδωσαν αποφασιστικό μήνυμα από την ομόφωνη απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης ,με την στήριξη τους στο σωματείο μας ,στα αιτήματα  μας και στην  κάθοδο στην Αθήνα  στο υπουργείο οικονομικών.

 Συνάδελφοι το σωματείο μας στην Εύβοια δίνει ξεκάθαρες μάχες για την υπεράσπιση των εργαζομένων και μόνο.

  Όλοι αυτοί που έτρεξαν σαν ζιζάνια ότι η κάθοδός μας στην Αθήνα και στο υπουργείο δεν θα είχε αντίκρισμα και δεν θα υπάρξει συνάντηση διαψεύστηκαν  οικτρά.
Συνάδελφοι, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών εργασίας, ενέργειας, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και εκπροσώπους των σωματείων μας με τα αιτήματά μας χωρίς εκπτώσεις, διεκδικώντας δουλειά και τους κάναμε γνωστό ότι πρέπει να δοθεί τρίμηνη παράταση και σε όλο αυτό το διάστημα να κάτσουμε να συζητήσουμε για την προοπτική μας και το μέλλον μας ως εργαζόμενοι.

 Μας δόθηκε απάντηση ότι θα δοθεί άμεσα λύση και αναμένουμε την θέση τους στην αυριανή συνάντηση.

 Εμείς δηλώνουμε προς όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ Εύβοιας και τους κοιτάζουμε στα μάτια ,ότι θα είμαστε πάντα δίπλα τους αγωνιζόμενοι για τα πραγματικά μας προβλήματα, χωρίς ταμπέλες και πατρόνες.
IMG 4158

IMG 4145

 

 

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε πριν από λίγο στη στροφή του MILOSCAMPING στο δρόμο Χαλκίδα-Ερέτρια, λίγο πριν την είσοδο της Ερέτριας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες Ι.Χ συγκρούστηκε με το λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Κύμη- Αθήνα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νεκρός είναι ο οδηγός του Ι.Χ ενώ οι επιβάτες και ο οδηγός του λεωφορείου, είναι καλά στην υγεία του. Στην περιοχή σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ οι επιβάτες του ΚΤΕΛ θα συνεχίσουν το ταξίδι τους με άλλο λεωφορείο. Περισσότερα σε νέα ανάρτηση. Γίνεται ρύθμιση της κυκλοφορίας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασίας απομάκρυνσης των οχημάτων από το οδόστρωμα.

418952905 950224049832595 7370489201540973698 n

418898601 402379179399819 1266032998818480752 n

Για το θέμα δημιουργίας ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων σε περιοχή του δήμου Τανάγρας Ένα επενδυτικό σχέδιο αρκετά σημαντικό που έχει όμως προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις σε επίπεδο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στο δελτίο ειδήσεων του STAR Κεντρικής Ελλάδας στις 21.3.24, στις 8:30μμ, μίλησε ο εκπρόσωπος της ΕΛΒΙΟΚ που έχει αναλάβει την εκπόνηση του συγκεκριμένου έργου, ο κ. Πάνος Σκιαδάς, μηχανικός Περιβάλλοντος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε είναι επιβεβλημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΧΕ –ΛΑΠ Ασωπού η διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων στο Δήμο Τανάγρας, ενώ το ακριβές σημείο κατασκευής του έργου απέχει 3χλμ από κατοικημένη περιοχή.

Ο κ. Σκιαδάς απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Λένας Παρασκευά αναφορικά με το έργο απάντησε:

«Η ΕΛΒΙΟΚ βρίσκεται στη θέση να κατασκευάσει μία περιβαλλοντική υποδομή η οποία έχει χαρακτηριστεί ως αδήριτη ανάγκη για τη μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση της Χώρας.

Η συγκέντρωση αυτή βρίσκεται στο δήμο Τανάγρας και έρχεται να καλύψει τις ανάγκες επεξεργασίας, ανακύκλωσης και εναπόθεσης των καταλοίπων αυτής της Βιομηχανικής δραστηριότητας. Και το λέμε αδήριτη ανάγκη γιατί είναι κάτι που έχει προέλθει έπειτα από τους επιστημονικούς φορείς, οι οποίοι έσκυψαν πάνω στο πρόβλημα, που άρχισε να αναδεικνύεται το 2007.

Μιλάω για το Τεχνικό Επιμελητήριο, για τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, για το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μιλάω για σωρεία δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες όλες κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα: ό,τι για να εξυγιανθεί αυτή η Βιομηχανική συγκέντρωση η οποία λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια, χωρίς κάποια δομή, χωρίς κάποια οργάνωση χρειάζονται 2 βασικές υποδομές: Η μία είναι, μία επεξεργασία των υγρών αποβλήτων και μία επεξεργασία και διαχείριση των στέρεων αποβλήτων. Αυτή η μονάδα, το έργο της ΕΛΒΙΟΚ έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη των στερεών αποβλήτων.»

Σύμφωνα με τον κ. Σκιαδά, πρόκειται για ένα απαραίτητο έργο που η κοινωνία γνωρίζει ότι χρειάζεται εδώ και πολλά χρόνια. Και αυτό γίνεται στο πλαίσιο ενός «νοικοκυρέματος» της περιοχής εκεί.

«Δε μπορεί να επέλθει οποιοδήποτε νοικοκύρεμα μιας περιοχής αν δεν έχεις τις σωστές υποδομές» τόνισε στη συνέντευξη του στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, ο κ. Σκιαδάς και συνέχισε: «Κατ΄αρχην τίποτα δεν ήρθε ξαφνικά. Όπως είπα τα συμπεράσματα ήταν ευρέως γνωστά εδώ και περίπου 15 χρόνια. Η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση η οποία ξεκίνησε από τον Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη όχι μόνο απλώς συμπεριελάμβανε αλλά απαιτούσε την κατασκευή αυτή και στο πλαίσιο αυτής της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης της λεκάνης του Ασωπού, περιελάμβανε ένα από τα έργα που ήταν η διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, διότι διαφορετικά δε θα μπορούσε να προχωρήσει για χρηματοδότηση και δε θα ήταν μία ολοκληρωμένη αναβάθμιση της περιοχής του Ασωπού. Άραγε, θα ήταν απολύτως απαραίτητο να γίνει και αυτό. Και απαιτήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Το θέμα έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις και στις απορίες του κόσμου απαντά ο κ. Σκιαδάς, για το είδος των αποβλήτων που θα μεταφέρονται εκεί καθώς και για τον όγκο αυτών για τον οποίο έχει γίνει πολύς λόγος, υπό το φόβο να μην εξελιχθεί σε μία μεγάλη «χωματερή αποβλήτων» που θα μεταφέρονται εκεί απόβλητα από όλη την Ελλάδα.

«Έχει έρθει η ώρα να παραθέσουμε και εμείς τι είναι αυτά τα βιομηχανικά απόβλητα. Τι είναι αυτός ο χώρος» επισημαίνει στη συνέχεια, ο κ. Σκιαδάς ο οποίος αναφέρει:

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, και παρεμπίπτοντος χτες, βρέθηκα σε μία συγκέντρωση στην οποία υπήρχαν κάποιες φωνές οι οποίες περιέγραφαν τον χώρο, χωρίς να ξέρουν καν τι είναι αυτό που περιγράφουν. Άμα δούμε τα δημοσιεύματα, τα ρεπορτάζ, μιλάνε για μία χωματερή τοξικών αποβλήτων.

Η εποχή των χωματερών έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η χωματερή ίσως χρησιμοποιείται σκόπιμα από αυτούς που το χρησιμοποιούν για να δηλητηριάσουν την τοπική κοινωνία. Για να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη. Χωματερές υπήρχαν στα Οινόφυτα. Ομολογουμένως, ήταν οι δημοτικές χωματερές λειτουργούσαν και έκαιγαν ακατάπαυστα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα μέχρι πριν περίπου 10 χρόνια. Η εποχή αυτή έχει περάσει. Δεν υπάρχει καμία χωματερή και χρησιμοποιείται σκόπιμα όπως είπα για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν ανεξέλεγκτο χώρο. »

Στην συνέχεια ο κ. Σκιαδάς περιέγραψε το χώρο όπως δημιουργείται με ευρωπαϊκές προδιαγραφές: «Είναι ένας μοντέρνος χώρος ο οποίος θα είναι ο πιο ασφαλής χώρος. Και το λέω κατηγορηματικά αυτό στην Ευρώπη γιατί η ΕΛΒΙΟΚ έχει επιλέξει μία μέθοδο η οποία όχι απλώς πληροί τις προδιαγραφές της νομοθεσίας, όχι απλώς θα είναι ένας χώρος που τον έχουν στην Γερμανία και στη Γαλλία, αλλά υπερπληροί τις προϋποθέσεις του Νομοθέτη κατά 3 εως 7 φορές.»

Ο κ. Σκιαδάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει κανένα τοξικό απόβλητο το οποίο θα εναποτεθεί επισημαίνοντας πως ο χαρακτηρισμός «τοξικό» προφανώς χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων και για τη δημιουργία ερεθισμού της κοινής γνώμης.

«Δεν υπάρχουν τοξικά απόβλητα. Υπάρχουν βιομηχανικά απόβλητα τα οποία βάση νομοθεσίας η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο διερμηνείας. Κανένα τοξικό απόβλητο δεν μπορεί να εναποτεθεί επι του εδάφους σε καμία χώρα της Ε.Ε. Αρα, μιλάμε για απόβλητα τα οποία εναποτίθενται βάση νομοθεσίας, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Τέτοιοι χώροι υπάρχουν παντού. Υπάρχουν σε όλες τις χώρες και υπάρχουν και άλλοι χώροι σαν αυτό στην Ελλάδα. Τα απόβλητα είναι ένα υλικό το οποίο είναι ακριβό να μεταφερθεί. Φανταστείτε τα αστικά απορρίμματα. Δεν έχουμε έναν κεντρικό ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ για τη διαχείριση όλων των απορριμμάτων της Χώρας.

Ο χώρος αυτός είναι σχεδιασμένος και θα κατασκευαστεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Δεν έχουμε καμία επαφή με καμία άλλη εταιρία εκτός Περιφέρειας Στερεάς η οποία επιθυμεί να φέρει τα απόβλητα εδώ. Βασικός στόχος να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής αυτής. Δεν πρόκειται να έρχονται απόβλητα από το εξωτερικό και πιστεύω ότι η Κεντρική Κυβέρνηση σχεδιάζει το σχεδιασμό αυτή τη στιγμή και την ανάδειξη και άλλων τέτοιων χώρων. Αλλά, η ανάπτυξη τέτοιων χώρων στην Ελλάδα, προϋποθέτει κάποιον ο οποίος είναι διατεθειμένος να προχωρήσει και να υλοποιήσει ένα έργο. Όταν όμως υπάρχουν όλες αυτές οι αντιδράσεις, οι άδικες για όποιον καταλαβαίνει τι είναι αυτός ο χώρος, ο οποίος είναι διατεθειμένος να πάει να δει τι είναι αυτός ο χώρος στο εξωτερικό, χώροι απολύτως επισκέψιμοι.»

Για το θέμα μιλούν επίσης ο πατήρ Ιωάννης Οικονομόπουλος που ασχολείται με το περιβάλλον και τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού χρόνια, ο κ. Μέρκος –Χημικός Μηχανικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ 21.3.24 στις 20:30

 

Ο Δήμος Ορχομενού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Παραδοσιακό Σύλλογο Ορχομενού και την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – ΟΠΑΣΤΕ, συνδιοργάνωσαν και φέτος με μεγάλη επιτυχία το παραδοσιακό «Καρναβάλι Ορχομενού», με το οποίο κορυφώθηκαν οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις του 2024.

Οι Απόκριες στον Ορχομενό ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου 2024 με το «Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού» σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορχομενού και συνεχίστηκαν διαδοχικά, από την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, με την «καλή φωτιά» σε  Άγιο Δημήτριο, Κόκκινο και Ακραίφνιο.

Την Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 απολαύσαμε την επιτυχημένη διοργάνωση του 8ου MaskaRun Ορχομενού, τον πρωτότυπο αγώνα δρόμου με μάσκες και συμμετοχές απ` όλη την Ελλάδα, με την υπογραφή του έμπειρου Ορχομένιου αθλητικογράφου και συγγραφέα κ. Μπάμπη Ζαννιά.

Ακολούθησαν συνολικά για 10 ημέρες αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλο τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ορχομενού για να φτάσουμε στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας όπου η εκκίνηση δόθηκε με την «Νυχτερινή παρέλαση» στον Ορχομενό και την μεγάλη «καλή φωτιά» στην κεντρική πλατεία, το Σάββατο, 16 Μαρτίου 2024, με παρουσιαστές την κα Έλενα Παπλωματά και τον κ. Γιώργο Κουβάρα.

Την Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024, ο Ορχομενός «βούλιαξε» από κόσμο με την μεγάλη παρέλαση των αρμάτων, στην οποία παρέλαση συμμετείχαν ο Σύλλογος  Γονέων και Κηδεμόνων 1ου και 2ου Δημοτικού  Σχολείου Ορχομενού και Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Ορχομενού, ο Σύλλογος Γυναικών Ορχομενού «Νεφέλη» , τα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών Σπυριδούλα Τσάπρα, ο Σύλλογος «Άσκηση, Ψυχαγωγία, Υγεία Ορχομενού», το Γενικό Λύκειο Ορχομενού και οι «Κουκούγεροι», με την συμμετοχή των Batala Atenas, που και φέτος κατάφεραν και έδωσαν τον δικό τους ξεχωριστό τόνο, τόσο στη  νυχτερινή παρέλαση, όσο και στην παρέλαση της Κυριακής. Παρουσιαστές τους φετινού Καρναβαλιού ήταν η κα Έλενα Παπασταύρου και ο κ. Νίκος Καϊλης.

Οι φετινές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τα παραδοσιακά Κούλουμα στο λόφο της Δραγατσούλας, με την συμμετοχή εθελοντών και της  Ένωσης Εμπόρων Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορχομενού, αλλά και στα Δ.Δ. Παύλου και Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή των τοπικών Συλλόγων.

«Στην επέτειο των 65 χρόνων παράδοσης, το «Καρναβάλι Ορχομενού» ξεπέρασε κάθε προσδοκία με την πόλη να πλημμυρίζει από κόσμο όλο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν μια παρέλαση αρμάτων, στην οποία συνδυάζονται μοναδικά το χθες και το σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τους εθελοντές μας και τα μέλη του Πολιτιστικού και Παραδοσιακού Συλλόγου Ορχομενού, που χάρις στο μεράκι τους, το κέφι τους, την φαντασία τους διατηρούμε αυτή την ξεχωριστή παράδοση στον τόπο μας.

Ευχαριστίες απευθύνω στη Διοικήτρια κα Παρασκευή Καραϊσκου και στη δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος Ορχομενού και σε κάθε μέλος των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων και των Γυναικείων ομάδων που πλαισίωσαν όλες μας τις εκδηλώσεις.  Ευχαριστώ επίσης τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό, την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού κα Φανή Παπαθωμα και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας κ. Γιώργο Ντασιώτη για την σημαντική τους υποστήριξη καθώς και τους χορηγούς μας. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου και φυσικά το προσωπικό του Δήμου Ορχομενού που είναι επί ποδός όλες αυτές τις ημέρες.

Το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ  ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ είμαστε ΕΜΕΙΣ, κι` αυτό το αποδείξαμε και φέτος. Να είμαστε όλοι καλά και όλοι μαζί και του χρόνου. Καλή Σαρακοστή», δήλωσε με το πέρας των αποκριάτικων εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Γιώργος Τζαβάρας.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων επιμελήθηκαν  η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Βασιλική Καραβαγγέλη, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Τσεκούρας, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ορχομενού κα Ανδριάνα Κατσαντώνη και ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ορχομενού κ. Παναγιώτης Τσεκούρας.

Ευχαριστούμε, τέλος, τους χορηγούς και συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Βοιωτίας και την Ένωση Εμπόρων Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορχομενού, τις εταιρείες Protergia, Εκκοκκιστήρια Αγγελούσης, Φάρμα Χαρτάκη, Μόρνος ΑΕ. και Κτήμα Μουσών και τον χορηγό των εκτυπώσεων Pressious Arvanitidis.

Την υγειονομική κάλυψη των εκδηλώσεών μας είχε αναλάβει εθελοντικά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός -  Περιφερειακό Τμήμα Λιβαδειάς.

Χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεών μας ήταν οι τηλεοπτικοί σταθμοί  ΣΚΑΪ και Star Κεντρικής Ελλάδας, οι εφημερίδες ΝΕΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΔΙΑΒΗΜΑ και ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ, οι ιστοσελίδες ORCHOMENOS PRESSASOPICHOSVIOTIA24, PERMISSOS PRESS και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΣΕΙΡΙΟΣ FM, ΡΑΔΙΟ ΘΗΒΑ και EVRIPOS FM

 1

2

3ΟΡΧ

4ORXO

7ORXO

9ORXO

10ORXO

11ORXO

12ORXO

13ORO

14ORXO

15ORXO

16ORXO

17ORXO

19ORXO

20ORXO

21ORXO

22ORXO

23ORXO

24ORXO

26ORXO

28ORXO

29ORXO

 

 

  • Απαγόρευση της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού κατά δημοσιογράφων, εκτός από σαφώς καθορισμένες περιπτώσεις
  • Όλα τα ΜΜΕ υποχρεούνται να δημοσιοποιούν πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς
  • Μηχανισμός που αποτρέπει τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες από το να περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου

Την Τετάρτη το Κοινοβούλιο έδωσε το τελικό πράσινο φως στον νέο κανονισμό της ΕΕ για την προστασία δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης από πολιτικές και οικονομικές παρεμβάσεις.

Ο νέος κανονισμός, που εγκρίθηκε με 464 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 65 αποχές, ορίζει ότι τα κράτη μέλη υποχρεούνται να προστατεύουν την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και ότι θα απαγορεύονται όλες οι μορφές παρεμβάσεων σε συντακτικής φύσης αποφάσεις.

Προστασία του έργου των δημοσιογράφων

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν στις αρχές να πιέζουν δημοσιογράφους και συντάκτες να αποκαλύπτουν τις πηγές τους, όπως για παράδειγμα με την προσωπική τους κράτηση, με την επιβολή κυρώσεων, με έρευνες στα γραφεία τους ή με την εγκατάσταση παρεμβατικού λογισμικού παρακολούθησης στις ηλεκτρονικές συσκευές τους.

Το Κοινοβούλιο εξασφάλισε σημαντικές εγγυήσεις όσον αφορά τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας, η οποία στο εξής θα επιτρέπεται μόνο κατά περίπτωση και μόνο εφόσον υπάρχει άδεια από δικαστική αρχή η οποία ερευνά σοβαρά εγκλήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι παρακολουθούμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τη συνεχιζόμενη παρακολούθησή τους και θα μπορούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια εναντίον της.

Συντακτική ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης

Για να μη χρησιμοποιούνται τα δημόσια μέσα ενημέρωσης για πολιτικούς σκοπούς, οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους θα πρέπει να επιλέγονται με διαφανείς και αμερόληπτες διαδικασίες και για επαρκώς μεγάλες θητείες. Δεν θα επιτρέπεται η απόλυσή τους πριν από τη λήξη της σύμβασής τους, εκτός αν δεν πληρούν πλέον τα επαγγελματικά κριτήρια.

Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης πρέπει να χρηματοδοτούνται με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο και η χρηματοδότησή τους θα πρέπει να είναι βιώσιμη και προβλέψιμη.

Διαφάνεια όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ

Για να μπορεί το κοινό να γνωρίζει ποιος ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης και ποια συμφέροντα μπορούν να επηρεάζουν τα ρεπορτάζ τους, όλα τα μέσα που καλύπτουν θέματα της ειδησεογραφίας και της επικαιρότητας θα πρέπει να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τους ιδιοκτήτες τους σε μια εθνική βάση δεδομένων, ακόμη και αν ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο κράτος. Ο κανόνας αυτός ισχύει για όλα τα μέσα, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Δίκαιη κατανομή της κρατικής διαφήμισης

Στο εξής, όλα τα ΜΜΕ θα πρέπει να δημοσιοποιούν τα έσοδά τους από κρατική διαφήμιση και κρατική χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ.

Κάθε δημόσια χρηματοδότηση σε μέσα ενημέρωσης ή διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να δίνεται με βάση δημόσια, αναλογικά και αμερόληπτα κριτήρια. Επίσης θα πρέπει να δημοσιεύονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πού κατευθύνεται η κρατική διαφήμιση κάθε χώρας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού ετήσιου ποσού και του ποσού που δίνεται σε κάθε μέσο ενημέρωσης.

Προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ από τις μεγάλες πλατφόρμες

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι θα συμπεριληφθεί ένας μηχανισμός που θα αποτρέπει τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Facebook, το X (πρώην Twitter) και το Instagram, από το να περιορίζουν ή να διαγράφουν αυθαίρετα περιεχόμενο που προέρχεται από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Σε πρώτο στάδιο, οι πλατφόρμες θα πρέπει να διακρίνουν ποια μέσα ενημέρωσης είναι ανεξάρτητα και ποια όχι. Κάθε φορά που μια πλατφόρμα προτίθεται να διαγράψει ή να περιορίσει το περιεχόμενό ενός μέσου ενημέρωσης, το μέσο θα πρέπει να ειδοποιείται σχετικά και να έχει τη δυνατότητα να απαντήσει εντός 24 ωρών. Μόνο αφού απαντήσει, ή αν δεν απαντήσει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η πλατφόρμα θα μπορεί να διαγράψει ή να περιορίσει το εν λόγω περιεχόμενο, εφόσον αυτό εξακολουθεί να μην πληροί τις προϋποθέσεις της.

Τα μέσα ενημέρωσης θα μπορούν να προσφεύγουν σε όργανο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών και να ζητούν γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπηρεσιών Μέσων Ενημέρωσης. Πρόκειται για έναν νέο φορέα που ιδρύεται με τον κανονισμό για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και στον οποίο θα συμμετέχουν οι ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών.

Δηλώσεις

«Η σημασία της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης για μια λειτουργική δημοκρατία δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά», δήλωσε η εισηγήτρια της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Sabine Verheyen (ΕΛΚ, Γερμανία). «Η ελευθερία του Τύπου απειλείται παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης: η δολοφονία στη Μάλτα, οι απειλές για την ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία και πολλά άλλα παραδείγματα το καταδεικνύουν σαφώς. Η ευρωπαϊκή νομοθετική πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι η απάντησή μας σε αυτή την απειλή και αποτελεί ορόσημο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Λαμβάνει υπόψη και προστατεύει τον διπλό ρόλο των μέσων ενημέρωσης ως επιχειρήσεων και ως θμεατοφυλάκων της δημοκρατίας», κατέληξε.

Η εισηγήτρια της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Ramona Strugariu (Renew, Ρουμανία) δήλωσε: «Οι δημοσιογράφοι έχουν πλέον έναν σύμμαχο, ένα σύνολο εργαλείων που τους προστατεύει, ενισχύει την ανεξαρτησία τους και τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, τις παρεμβολές και την πίεση που συχνά αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους. Ο κανονισμός αυτός αποτελεί απάντηση στους Orbán, Fico, Janša, Putin και όσους θέλουν να μετατρέψουν τα μέσα ενημέρωσης σε δικά τους εργαλεία προπαγάνδας ή να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις και να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατίες μας. Κανένας δημοσιογράφος δεν πρέπει να φοβάται ποτέ οποιαδήποτε πίεση όταν κάνει τη δουλειά του και ενημερώνει τους πολίτες.»

Σχετικές πληροφορίες

Εγκρίνοντας την παρούσα έκθεση, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για την ΕΕ, όπως αυτές εκφράστηκαν στην τελική έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης:

- θεσπίζοντας νομοθεσία για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης και επιβάλλοντας τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ στον τομέα των ΜΜΕ, προκειμένου να αποφευχθούν τα μεγάλα μονοπώλια, καθώς και να διασφαλιστεί η πολυφωνία και η ανεξαρτησία τους από αδικαιολόγητες πολιτικές, εταιρικές ή/και εξωτερικές παρεμβάσεις (προτάσεις 27 παράγραφοι 1 και 2)

- καταπολεμώντας την παραπληροφόρηση μέσω της νομοθεσίας και των κατευθυντήριων γραμμών για τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης (33 παράγραφος 5)

- υπερασπίζοντας και στηρίζοντας τα ελεύθερα, πλουραλιστικά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και διασφαλίζοντας την προστασία των δημοσιογράφων (37(4)).

Την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου- Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού , Δημήτρη Τσιόδρα με τίτλο: «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση –Οι Περιπέτειες ενός οράματος». Ένα βιβλίο που μέσα από τις σελίδες του ταξιδεύει τον αναγνώστη στα όσα καταγράφονται στις διαμάχες στο Εσωτερικό της Ένωσης, από το ξεκίνημα της και στη διάρκεια κομβικών στιγμών, που καθόρισαν και επηρεάζουν ακόμη την κοινή πορεία. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανος και η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο , Βουλευτής Ν.Δ Α Αθηνών, Άγγελος Συρίγος, ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, η Δρ. Ασπασία Αλιγιζάκη, δικηγόρος, μέλος ΕΔΙΠ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Έφη Ντίνη.

Την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για την έλευση του νέου έτους πραγματοποίησε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Εύβοιας. Η όμορφη εκδήλωση έλαβε χώρα, στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Φορέα “Κ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ”, με τη μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, των Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων καθώς και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και με την ευλογία της πίτας ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Ιωάννης Φαφούτης.

Το θεσμικό μέρος ξεκίνησε με την προβολή βίντεο αφιερωμένο στην ιστορία του Επιμελητηριακού Θεσμού και στην ιστορία των 90 χρόνων του Επιμελητηρίου Εύβοιας, όπως έχουν αποτυπωθεί στο πέρασμα του χρόνου αλλά και στο Επετειακό Λεύκωμα που εξέδωσε πρόσφατα ο Φορέας.

Ακολούθησε ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Γεροντίτη ο οποίος αποτίμησε επιγραμματικά το συνολικό έργο του Φορέα κατά το προηγούμενο έτος και παρουσίασε το πλάνο δράσεων για το 2024, υπογραμμίζοντας τα εξής : “ Με το βλέμμα μπροστά, θα συνεχίσουμε και το 2024 να εκπροσωπούμε, να υποστηρίζουμε και να προασπίζουμε με θέρμη την επιχειρηματική δραστηριότητα και δη την ευβοϊκή, αναπτύσσοντας διαρκώς δυναμικές παρεμβάσεις προς την Πολιτεία. Καταθέτοντας ουσιαστικές προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων μας. Παράλληλα θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε ένα μεθοδευμένο πλάνο αναπτυξιακού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Ένα πλάνο προσανατολισμένο να ισχυροποιήσει συνολικά την οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας και ταυτόχρονα να ενδυναμώσει ποιοτικά όλη την ευβοϊκή επιχειρηματικότητα. Για την ελληνική οικονομία η χρονιά ξεκίνησε με θετικά μηνύματα. Μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η εμπιστοσύνη στη σταθερότητα, στην αξιοπιστία και στις προοπτικές της οικονομίας μας είναι σε υψηλά επίπεδα. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την κινητοποίηση επενδύσεων, που επιταχύνουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Έχουμε, λοιπόν, λόγους να αισιοδοξούμε. Το πρόσταγμα της ολικής ανάταξης της ελληνικής οικονομίας οφείλει να μας ενώνει. Με στόχο μια ανάπτυξη με διάρκεια και ποιότητα. Μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην παραγωγικότητα, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στη γνώση και στη σύνεση “.

Το θεσμικό μέρος ολοκληρώθηκε με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου να επιβραβεύει την προσφορά στην επιχειρηματικότητα, την υλοποίηση δράσεων και έργων που στήριξαν την οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία, να επιβραβεύει τις γόνιμες συνέργειες και συνεργασίες που στάθηκαν ιδανικά ικανές για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και πρωτοβουλιών. Σε αυτό το πλαίσιο ο Φορέας απένειμε Τιμητικές διακρίσεις :

                 

         Στον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, για την πολύτιμη προσφορά του - ως πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων - στην επιχειρηματικότητα και για την ουσιαστική στήριξη του στα Επιμελητήρια και τον Επιμελητηριακό Θεσμό. Το Βραβείο παρέδωσε ο Γ. Γ. της ΚΕΕΕ – Πρόεδρος ΠΕΣ Στερεάς Ελλάδας - Πρόεδρος Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης.

Στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας κ. Γιώργο Κελαϊδίτη, για το πολύτιμο έργο και την προσφορά του στο Νομό Εύβοιας από διάφορες θέσεις ευθύνης με προεξέχουσα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας. Το Βραβείο παρέδωσε ο Βουλευτής Εύβοιας κ. Σίμος Κεδίκογλου.

            

Στη Δήμαρχο Χαλκιδέων κα Έλενα Βάκα, για το καθοριστικό της έργο από τη θέση της Δημάρχου υπέρ της αναπτυξιακής πορείας και προοπτικής του Δήμου Χαλκιδέων και για την εποικοδομητική συνεργασία της με το Επιμελητήριο Εύβοιας επί προγραμμάτων που αναβαθμίζουν και προάγουν την τοπική επιχειρηματικότητα. Το Βραβείο παρέδωσε η Βουλευτής Εύβοιας κα Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη.

Στον Προέδρο της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιο Καββαθά, για την πολύτιμη συμβολή του ΙΜΕ στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και για την γόνιμη συνεργασία του με το Επιμελητήριο Εύβοιας υπέρ της αναβάθμισης των ευβοϊκών επιχειρήσεων. Το Βραβείο παρέδωσε η Βουλευτής Εύβοιας κα Κατερίνα Καζάνη.

         Στον Τέως Νομάρχη Εύβοιας κ. Αθανάσιο Μπουραντά, για την πολυετή προσφορά του στο Νομό από διάφορες θέσεις ευθύνης με προεξέχουσα του Νομάρχη. Το Βραβείο παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

 

   Όλοι οι τιμώμενοι ευχαρίστησαν το Επιμελητήριο για την αναγνώριση του έργου τους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος ανέφερε : Eζησα μία πραγματικά συγκινητική εμπειρία. Το Επιμελητήριο Εύβοιας αποφάσισε να με βραβεύσει, αν και τώρα πλέον είμαι Υπουργός Υγείας, για την θητεία μου ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σημειώστε ότι είναι η πρώτη φορά στην σταδιοδρομία μου που έλαβα ένα βραβείο ως Υπουργός ενός Υπουργείου για την θητεία μου σε ένα προηγούμενο. Τα λόγια που ακούστηκαν από όλους, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Βοιωτίας και τον Πρόεδρε της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθά ήταν ιδιαιτέρως τιμητικά και συγκινητικά. Η αναγνώριση της δουλειάς σου όταν πια έχεις φύγει και δεν σε χρειάζονται είναι ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής για έναν πολιτικό “.

   Την καθιερωμένη πλέον ετήσια συνάντηση του Επιμελητηρίου και του συνόλου σχεδόν των θεσμικών εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας πέραν των προαναφερθέντων τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι εξής :

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Δημήτριος Βουρδάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού  & Πολιτισμού κα Φανή Παπαθωμά, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας κ. Δημήτριος Σέρρας, ο Δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου κ. Μπαράκος Νικόλαος, ο Δήμαρχος Σκύρου κ. Κυριάκος Αντωνόπουλος, η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δ. Χαλκιδέων κα Ελένη Αϊδίνη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας κ. Ευάγγελος Χαϊνάς, ο Τεχνικός Σύμβουλος Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Ηλίας Μπουρμάς, ο Συνταγματάρχης της Σχολής Πεζικού κ. Γεώργιος Παπανικολάου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Πύραρχος κ. Κωνσταντίνος Ψαρρός, ο Λιμενάρχης Χαλκίδας Πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας κ. Πάνος Λώλος και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου κ. Νίκος Καμπόλης, η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κα Ιωάννα Δαριβέρη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Κυρίτσης και ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Αρβανίτης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Εύβοιας κ. Ιωάννης Κοτρογιάννης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημήτριος Γκίκας, ο Πρόεδρος του Τεχνικου Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Κωνσταντίνος Λάππας, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας και Μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου κα Παρασκευή Αγιοστρατίτη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Εύβοιας κ. Ηλίας Θαλάσσης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/Θμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Βελής και ο Διοικητικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ κ. Σταμάτης Βαρδαρός.

   Την εκδήλωση την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος του STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ κα Ιωάννα Καραγιάννη, πέραν των ανωτέρω τίμησε με την παρουσία του και σχετικό χαιρετισμό ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Αυτιάς.

     Από πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου παρέστησαν, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Μώρος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ιωάννης Μαραγκός, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Σπυρίδων Κουτσαύτης, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κ. Βασίλης Βαρελάς, ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων κ. Χρήστος Παύλου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μεταποίησης κ. Δημήτρης Βαρελάς, η Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος κα Σοφία Κόλλια – Βότση, ο Πρόεδρος του ΣΑΜΕΕ κ. Θεοδόσης Γεωργουλόπουλος, η Εκπρόσωπος Τουρισμού κα Παρασκευή Μπουραντά, ο κ. Νικόλαος Φωκίτης, ο κ. Δημήτριος Κατσίκας και ο κ. Ευάγγελος Αλεξανδρής.

Ο τυχερός της κλήρωσης έλαβε δώρο ένα ταξίδι προσφορά του ταξιδιωτικού πρακτορείου YANNA TOURS.

adonis 2 1024x538

51Α

 

21 1

14 2

 

17Α

20 1

24

31

 

33 1

40

32

2 26

3 23

4 15

5 8

6 6

8 9

10 8

12 2

16 1

Σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του αλιευτικού τουρισμού

«Ο κλάδος της αλιείας έχει πολλές δυνατότητες και τον πιστεύουμε. Θέλουμε να τον πάμε βήματα μπροστά», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με εκπροσώπους της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του αλιευτικού τουρισμού, παρουσία και του υφυπουργού του ΥΠΑΑΤ, Σταύρου Κελέτση, του ΓΓ Γιώργου Στρατάκου και μέλη του Δ.Σ του ΕΦΕΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός επεσήμανε ότι άμεσος στόχος είναι η δημιουργία δύο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από τον κλάδο της αλιείας. Πιο συγκεκριμένα, όσοι ασχολούνται με την Αλιεία και τον Αλιευτικό Τουρισμό θα ενταχθούν στη μία Διεπαγγελματική Οργάνωση και όσοι ασχολούνται με τις Υδατοκαλλιέργειες (αλιεύματα εκτροφής) στη δεύτερη. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και στις δύο, οι απασχολούμενοι με τις ιχθυόσκαλες, τις εξαγωγές, τη μεταποίηση καθώς επίσης και τα Επιμελητήρια.

«Κάνουμε ένα επόμενο βήμα μετά το Συνέδριο Αλιείας για να υπάρχει σοβαρότερη και καλύτερη εκπροσώπησή σας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ παροτρύνει τη δημιουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων πέρα από τις Ομάδες Παραγωγών και τους Συνεταιρισμούς.

Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην καταγραφή των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο εν λόγω κλάδος, όλων όσων ακούστηκαν στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, με σκοπό να γίνει μια προτεραιοποίηση των βασικών ζητημάτων προκειμένου να οριστούν επόμενες ενέργειες επί αυτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ στο 9o Παγκόσμιο Συνέδριο Our Ocean που θα πραγματοποιηθεί, στην Αθήνα, στις 16 και 17 Απριλίου. Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Συνέδριο, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευσή της για μετάβαση σε μια «Γαλάζια οικονομία» για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα μιας νέας ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας, καθώς και για την αντιμετώπιση ορισμένων βασικών προκλήσεων, όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή, η μη βιώσιμη αλιεία και η θαλάσσια ρύπανση. Επιπρόσθετα, τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας ένα παγκόσμιο Συνέδριο για την Αλιεία, με εκπροσώπους του F.A.O και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, ακόμη, στο πρώτο Ενωσιακό Κέντρο για την Ευζωία των Υδρόβιων ζώων που δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά και στη συνάντηση των 9 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED 9), που πραγματοποιήθηκε με ελληνική πρωτοβουλία στις 24 Ιανουαρίου, όπου τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα των ψαριών εισβολέων, επί του οποίου εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση.

Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι αναμένονται οι τελικές προτάσεις από τις αναπτυξιακές εταιρείες που συμμετέχουν στην ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού προκειμένου να επεξεργαστούν και να ενταχθούν στο επόμενο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ που θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη σύσκεψη υπό τον ΥπΑΑΤ μετείχαν οι Κωνσταντής Παγώνης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων Γρι Γρι, Γιάννης Μπουντούκος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, Γιώργος Λιβανός Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών, Γιώργος Κατσοτούρχης Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Μεγάλων Πελαγικών Ψαριών Καλύμνου, Νίκος Σταμούλος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας και Αλιευτικού Τουρισμού Ελλάδος, Χρήστος Τσακιριός Πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Λέρου, Δημήτρης Σακάτης Πρόεδρος Μέσης Αλιείας Καβάλας, Γιάννης Αθηναίος Γραμματέας της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας και Αλιευτικού Τουρισμού Ελλάδος, Απόστολος Τουραλιάς Πρόεδρος Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Σταύρος Αρβανιτάκης Γραμματέας Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών (Σ.Α.Σ.Ε.Λ.), Ελευθέριος Τριανταφυλλίδης μέλος Σ.Α.Σ.Ε.Λ., Αριστείδης Μαντζουράτος Μέλος Σ.Α.Σ.Ε.Λ και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αναγέννηση Μεσσολόγι, Γιώργος Γκίλης Πρόεδρος Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών (Σ.Α.Σ.Ε.Λ.), Αναστάσης Δραγάνης Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Μυδοκαλλιεργειών Οστρακοκαλλιεργειών (ΣΕΜΥΟ), Γιώργος Πιτάκας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), Αντωνία Βασιλείου Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Αλιευτικού Τουρισμού, Αντώνης Ροκάκης Ιχθυέμπορος - Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων, Απόστολος Αποστολάκος Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στις Ιχθυόσκαλες, Xαριτίνη Φραγκιαδάκη Ειδική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων, Κώστας Βερβίτης Πρόεδρος Μυδοκαλλιεργητών Κύμινων, Κωσταντίνος Κουτσοφιός από μέρους των Μυδοκαλλιεργητών Πιερίας και Αντώνης Προύσης από την Ένωση Ιχθυεμπόρων Συνδέσμου Πειραιά.

ΦΩΤΟ 2 27

ΦΩΤΟ 3 19

Μία πολύ σημαντική ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου της Εύβοιας από την Εταιρία Γενικής Ιατρικής «Ιπποκράτης» σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Εύβοιας και το Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας με θέμα: «Ιατρική και νοσηλευτική ευθύνη».

imip6

Η ημερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Γκίκα και του Προέδρου της Εταιρίας Οικογενειακής Ιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», Δημήτρη Καρανάσιου.

imip2

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ψαχνών Γενικός Γιατρός Νίκος Δήμου ανέπτυξε το θέμα Προβληματισμοί περί Ιατρικής και Νοσηλευτικής Ευθύνης. Σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πλέον γίνεται μάθημα προπτυχιακών μάθημα των ιατρικών σπουδών. Από το πρώτο έτος ενημερώνονται οι φοιτητές για το θέμα. Ενώ στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις κατηγορίες ιατρικού λαθους, επισημαίνοντας τα διαγνωστικά λάθη –λάθος διάγνωση, λανθασμένη γενική εκτίμηση των εργαστηριακών εξετάσεων, παράληψη κατάλληλης πράξης σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΨΑΧΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, Αστέρης Κουρούπης ο οποίος μεταξύ άλλων εστίαση στην αλλαγή του Νόμου σε ότι αφορά το ποινικό μέρος της δίκης. Καθώς από τις … όπως είπε τα δικαστήρια θα μπορούν να επιβάλλουν και ποινές φυλάκισης στους γιατρούς, για αμέλεια, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι και σήμερα.

imip7

 

«Μέχρι τώρα η ανθρωποκτονία από αμέλεια τιμωρείτο με φυλάκιση 3 μήνες μέχρι πέντε χρόνια. Έρχεται σήμερα ο σύγχρονος Νομοθέτης και τροποποιεί τη συγκεκριμένη διάταξη και την κάνει 2 χρόνια. Η ποινή με την οποία μπορεί να ξεκινήσει ένα δικαστήριο αν ο κατηγορούμενος» είπε ο κ. Κουρούπης και συνέχισε:

«Αυτό σημαίνει αν καταδικαστεί ο κατηγορούμενος, δηλαδή αν θα τον δικάσουν είναι δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να πάει φυλακή. Γιατί πλέον η αναστολή που ξέραμε μέχρι τώρα, δε θα ισχύει, γιατί ο Νόμος άλλαξε. Από την 1η Μαΐου και μετά δεν τίθεται θέμα αναστολής γι’ αυτά τα αδικήματα. Η αναστολή θα είναι μέχρι το ένα έτος. Πάνω από το ένα έτος αναστολή δεν προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Αν ξεκινήσετε από τα δύο χρόνια ή πάτε στα τρία χρόνια υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα μπορεί να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους ακόμα και στη φυλακή.»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Κουρούπης θα υπάρχει πλέον σχετική δυσκολία και στην αναγνώριση ελαφρυντικών.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. Κουρούπη εδώ:

imip5

 

Σημαντική η παρουσίαση από τη νοσηλεύτρια Βασιλική Γιαπλέ της εργασίας της Δρ. Μαρίας Καλαφάτη Π.Ε Νοσηλεύτριας η οποία δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην ημερίδα. Ανέπτυξε το θέμα Νομικής και Ηθικής Ευθύνης των νοσηλευτών κατά την άσκηση του επαγγέλματος. Τι είναι νόμιμο και τι ηθικό να πράξει ένας νοσηλευτής σε ζητήματα υγείας πολύ σοβαρά; «Όταν κάνω αιμοδιήθηση ή αιμοδιάχυση λίγο πριν καταλήξει εφόσον ξέρω ότι ο ασθενής δε θα επιβιώσει. Ο γιατρός ακολουθεί το Νομικό κομμάτι. Ηθικά όμως; Τι είναι το σωστό και για τους δύο; Και για το γιατρό και για το νοσηλευτή;».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ της κας Βασιλικής Γιαπλέ

imip3

Για το ρόλο του Ιατροδικαστή στη δίκη αναφέρθηκε ο εμπειρότατος ιατροδικαστής Αναστάσιος Θεοδωρίδης. «Έχω παραβρεθεί σε δίκες όλα αυτά τα χρόνια σε ποσοστό 90% από την πλευρά των γιατρών και ένα 10% από την πλευρά των συγγενών. Ποιος είναι ο ρόλος του ιατροδικαστή σε αυτές τις υποθέσεις; Εκτός του να κάνει τη νεκροψία-νεκροτομή όταν έρθει το μοιραίο. Σπανίως θα οριστεί ως πραγματογνώμονας. Όταν είναι σωματική βλάβη που προέρχεται από ιατρική αμέλεια, συνήθως ορίζονται συνάδελφοι της κατάλληλης ειδικότητας. Έχει παρεξηγηθεί ο ρόλος του ιατροδικαστή στα θέματα ιατρικής αμέλειας. Γιατί και χθες ο Εισαγγελέας μου είπε: Μα για όλα είστε ειδικοί; Συνήθως ο ιατροδικαστής θα έρθει να μιλήσει για θέμα χειρουργικό, νευροχειρουργικό για θέμα γυναικολογικό » είπε ο κ. Θεοδωρίδης και συνέχισε: «Δυστυχώς, δε θα υπάρξει ποτέ σε θέμα οικογένειας, να έρθει κάποιος συνάδελφος να καταθέσει κατά συναδέλφου. Σπανίως θα δούμε κάτι τέτοιο. Έχουμε δει πάρα πολλές υποθέσεις που φτάνουν στα δικαστήρια. Προηγουμένως είπατε ότι πρόκειται να το κάνουν δεν ξέρω αν θα περάσει, μία επιτροπή από τους ιατρικούς συλλόγους, έτσι ώστε να μη φτάνουν όλες οι υποθέσεις στα δικαστήρια. Εδώ έρχεται απέναντι ο ιατροδικαστής που ξέρει αυτές τις υποθέσεις και λέει ότι αν θα υπάρξουν τέτοιες επιτροπές πολλές υποθέσεις δε θα πάνε στα δικαστήρια. Και θα έρθει και ο αντίλογος των συγγενών οι οποίοι θα πουν: Η συντεχνία σας θέλει να καλύψει τα περιστατικά αυτά και όπως μία ΕΔΕ σε πολλά νοσοκομεία λέει ότι δε φταίει κανένας, και μία απόφαση του ιατρικού συλλόγου ή της επιτροπής θα λέει δε φταίει ο γιατρός…»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ ΑΝ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

 

 

Σημαντικά ερωτήματα τέθηκαν μεταξύ άλλων από τους γιατρούς κ.κ. Συμεωνίδη και την καρδιολόγο του Νοσοκομείου της Χαλκίδας Κάτια Μεγάλου.

imip4

Ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιώργος Μαρίνος ο οποίος παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον την ημερίδα δήλωσε στο τέλος αυτής μεταξύ άλλων: «Εγώ θα παραμείνω γιατρός …Δεν αλλάζω επάγγελμα!» Τονίζοντας μεταξύ άλλων στην σύντομη τοποθέτηση του ότι πολλοί γιατροί λόγω της αυστηρής νομοθεσίας για να αποφύγουν τις ευθύνες ασχολούνται πλέον με την έρευνα. Ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. Μαρίνου

 

Μία άλλη διάσταση στην όλη συζήτηση έδωσε μοιράζοντας την εμπειρία του, από Χώρες του Εξωτερικού που ο ίδιος εργάσθηκε πριν από πολλά χρόνια, ο ογκολόγος –Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Βασίλης Αρμόνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία των κατευθυντήριων οδηγιών για τα περισσότερα νοσήματα.

«Η αξία των κατευθυντήριων οδηγιών που δυστυχώς στη Χώρα μας δεν υπάρχουν, για τα περισσότερα νοσήματα. Άρα, θα έπρεπε να πιέσουμε να υπάρξουν βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για τα περισσότερα νοσήματα, προσαρμοσμένες με την ιδιομορφία της Χώρας. Δηλαδή, δεν είμαστε μία Χώρα η οποία έχει τις άπειρες δυνατότητες στο γεωγραφικό χώρο που εξελίσσεται μία ιατρική πράξη. Κατευθυντήριες οδηγίες πρέπει να εισαχθούν και στη Χώρα μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αρμόνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. Αρμόνη

Σελίδα 1 από 997

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr