bannernew5

Τελευταία Νέα

Ο Βουλευτής Εύβοιας της Ν.Δ, Καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ, Διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ και Καθηγητής Ορθοπεδικής στο Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ, Σπύρος Πνευματικός σε συνέντευξη του τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη για την πανδημία, τον εμβολιασμό αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργήσει όλο αυτό που βιώνουμε.

Ο ίδιος έχει κάνει το εμβόλιο της pfizer. Αν και όπως είπε αισθάνεται πιο ασφαλής από πριν εντούτοις εμφανίζεται διστακτικός να απαντήσει στο αν θα πρέπει να το κάνουν ορισμένες κατηγορίες πολιτών. Από την άλλη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις και σε άλλους τομείς που θα έχει αυτή η πανδημία εκφράζοντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του για τη νέα γενιά που είναι το μέλλον αυτού του τόπου.

Ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη η Χώρα μας να αντιμετωπίσει το κύμα της πανδημίας το περασμένο Φθινόπωρο; Γιατί δεν έγιναν περισσότερες προσλήψεις στα νοσοκομεία και γενικότερα στις δομές υγείας; Γιατί δεν κάναμε περισσότερες κλινικές ΜΕΘ COVID προκειμένου να μην δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα σε πολλά νοσοκομεία που στο άκουσμα και άλλων κρουσμάτων, σήμαιναν συναγερμό και δήλωναν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν θα αντέξουν; Τι γίνεται με το εμβόλιο; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Τι γίνεται με τους θανάτους από άλλες αιτίες που χρεώνονται covid 19;

«Περάσαμε μία δύσκολη φάση από το Σεπτέμβριο και μετά. Είχαμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Είχαμε προβλήματα. Έπρεπε να περιορίσουμε τις δραστηριότητες μας για να μπορέσουμε να ανακόψουμε την μετάδοση του ιού στους ανθρώπους της κοινωνίας μας. Και να μπορέσουμε τελικά να αποσυμφορήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς.

Δεν είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει προφανώς για κανέναν. Όλοι είναι στενοχωρημένοι, όλοι είναι ψυχολογικά πιεσμένοι σε όλα τα επίπεδα. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα χρόνο τώρα σχεδόν ακούμε τα ίδια και τα ίδια. Υπάρχει φόβος που κυριαρχεί σε ένα μέρος του πληθυσμού, τουλάχιστον, ό,τι κάτι κακό θα συμβεί. Και το τελευταίο κομμάτι είναι πως θα μπορέσει τελικά ο καθένας να ξεπεράσει τις επιπτώσεις τελικά όλης αυτής της διαδικασίας τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε ψυχικό επίπεδο που αφορά όλες τις παραγωγικές ηλικίες της Χώρας μας και γενικά του πλανήτη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πνευματικός.

Θεωρείτε ότι το Σύστημα Υγείας της Χώρας θωρακίστηκε σε τέτοιο βαθμό που ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα νέα «κύματα» της πανδημίας που περιμέναμε από το Φθινόπωρο; Αρκούν οι προσλήψεις που έγιναν στους χώρους υγείας; Ο σχεδιασμός με τις ΜΕΘ ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες;

Η ερώτηση αυτή είναι πολυδιάστατη γιατί, τι σημαίνει να οχυρωθεί παντελώς ένα σύστημα υγείας; Δεν είναι ακριβώς αλήθεια ότι υπάρχουν ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό. Οι ελλείψεις πολλές φορές είναι τεχνητές. Η ανεπαρκής έλλειψη προσωπικού, δεν είναι ακριβής.

Θα πρέπει να φτιάξουμε υγειονομικούς χάρτες. Να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό, κλίνες κ.λ.π και μ αυτόν τον τρόπο να καταλήξουμε απόλυτα σε ένα νούμερο, το οποίο θα πούμε ότι τόσο είναι το minimum για να μπορούμε να παρέχουμε απόλυτες συνθήκες υγείας. Η πανδημία μας έτρεξε και έγιναν και πάρα πολλές προσλήψεις αλλά και πάλι τα φαινόμενα που μπορεί να μας ξεγελούνε. Γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν ελλείψεις ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Άρα, πρέπει να λύσουμε πρώτα το φαινόμενο αν χρειάζεται κόσμος, που χρειάζεται και πως θα τους προσλάβουμε, έτσι ώστε όλοι αυτοί να μπορούν να είναι παραγωγικοί.

Το δεύτερο θέμα, ρωτάνε για τις κλίνες στις ΜΕΘ. Δε θα μπω στις πολιτικές κουβέντες που γίνονται ότι εμείς παραλάβαμε 500 κρεβάτια και τα έχουμε κάνει 1000. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε περισσότερα κρεβάτια μονάδας εντατικής θεραπείας, από αυτά που παραλάβαμε. Αυτό όμως, και πάλι υπάρχει ένα χρυσό νούμερο που είναι απαραίτητο. Η πανδημία είναι εδώ και θα φύγει τελικά. Είναι αναγκαίο στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας να κάνουμε 50 -60 κρεβάτια ΜΕΘ; Δηλαδή, να φτιάξουμε 100.000 κρεβάτια σε όλη την Ελλάδα, όταν χρειαζόμαστε 1000 στην καλύτερη περίπτωση σε μία κανονική χρονιά; Και όταν τελειώσει αυτό το πράγμα, τι θα τα κάνουμε τα υπόλοιπα κρεβάτια; Τα οποία είναι πάρα πολύ ακριβά.

Άρα και αυτή είναι μία παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας στην «οχύρωση». Και δεν είναι σωστό να εκμεταλλευόμαστε αυτή την κατάσταση, σαν πολιτική αντιπαράθεση. Θα έπρεπε να συμπλέουμε και να έχουμε μία κοινή άποψη για τον τρόπο που πρέπει να κινήσουμε αυτή τη διαδικασία και όχι να το κάνουμε με διάθεση στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης. Δυστυχώς, αυτό οδηγεί όλη την κατάσταση σε λάθος ατραπούς.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ποιοι νοσούν. Ποιοι από αυτούς που νοσούν κινδυνεύουν περισσότερο; Σίγουρα όχι τα παιδιά. Σίγουρα όχι οι μεσήλικες. Αν πάρουμε τα στατιστικά και το κόψουμε κομμάτι-κομμάτι. Από 0-18 ετών δεν έχει φανεί ότι υπάρχουν τραγικές καταλήξεις. Εκτός από υπερπάνιες εξαιρέσεις.

Σήμερα, υπάρχει ένα δημοσίευμα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» όπου γίνεται λόγος για ανεπαρκείς εξηγήσεις και ελλιπή στοιχεία και στην περίπτωση θανάτων από covid 19, εκτός ΜΕΘ. Υπάρχει θέμα όπως θα γνωρίζετε κι εσείς και έχει μεταφερθεί πολλές φορές από κόσμο και σε μας, αναφορικά με θανάτους όπως π.χ από καρκίνο που «χρεώνονται» ως αιτία, τον κορονοϊό. Αυτό δεν επηρεάζει τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε από θανάτους από κορονοϊό;

Σε ότι αφορά αν χρεώνονται οι θάνατοι, covid 19, η αλήθεια είναι ότι προφανώς για κάποιο λόγο, πολλά από τα περιστατικά, αρκούσε να βρούμε ότι ο ασθενής έχει προσβληθεί από covid 19, και τελικά να αποδοθεί αιτία θανάτου σε αυτό το πράγμα.

Αν θέλουμε να είμαστε λίγο πιο αναλυτικοί σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει τελικά να ψάξουμε τον αριθμό των θανάτων αντίστοιχα, πέρυσι ή πρόπερσι, στις ίδιες ηλικίες. Εδώ πέρα βρήκαμε διαγνώσεις κορονοϊού, καταχωρηθήκανε πολλά περιστατικά, σα θάνατοι από κορονοϊό.

Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να δούμε τελικά, αν έχουν μειωθεί οι θάνατοι από καρκίνους, από εμφράγματα ή από άλλες νόσους και τελικά αν ο ολικός αριθμός θανάτων συμβαδίζει με τον αριθμό θανάτων που είχαμε σε μία άλλη εποχή, αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Αυτό, δυστυχώς, δεν έχω τα στοιχεία να σας το στηρίξω γιατί δεν μπορώ να το ξέρω.

Ως προς την αναφορά που κάνετε, πάλι δεν είμαι απόλυτος γνώστης. Νομίζω ότι εδώ πέρα παίρνουμε μία δήλωση από έναν υπουργό και τη μεταφράζουμε όπως μας εξυπηρετεί, ανάλογα με το πώς θέλει να κάνει κάποιος την πολιτική, ποιον θέλει να αντιπολιτευθεί ή να συμπολιτεύεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ότι αφορά τι θανάτους έχουμε από covid 19 , εκτός ΜΕΘ, είναι ένα ζήτημα που είναι πολύ δύσκολο να το κοιτάξει κάποιος και να το αντιμετωπίσει.

Σε ότι αφορά το εμβόλιο, οι απόψεις διίστανται. Θα ήθελα την προσωπική σας άποψη, για ένα εμβόλιο που για πρώτη φορά στον άνθρωπο έχουμε παρέμβαση στο mRNA

Εγώ εμβολιάστηκα την περ. εβδομάδα ως γιατρός και είμαι ευτυχισμένος που το έκανα και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους αυτούς που δεν έχουν κάποια προφανή αντένδειξη, να το κάνουν. Νομίζω ότι αλλάζει ο κόσμος που αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα. Και νομίζω ότι είναι ο δρόμος προς την ελευθερία από αυτό το τραγικό πράγμα που ζούμε. Από τη στιγμή που το έκανα νιώθω άλλος άνθρωπος. Νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια.

Κατά πόσο πιστεύετε μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους που βρίσκονται σε αναπαραγωγική φάση, στο άκουσμα ότι από τη στιγμή που θα κάνεις το εμβόλιο και για 6 μήνες οι σεξουαλικές επαφές θα πρέπει να γίνονται με προφυλακτικά και πως δεν επιτρέπεται ούτε ο θηλασμός για 4 μήνες;

Δεν έχουμε ακόμα στοιχεία για μερικές κατηγορίες ανθρώπων. Από αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων, τις εγκύους π.χ αφού το αναφέρουμε έτσι καλό είναι να αποφεύγεται αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός απλά και μόνο γιατί δεν έχουμε στοιχεία.

Όμως, στην πραγματικότητα θα πρέπει να μιλάμε με στοιχεία. Είμαστε επιστήμονες. Ή τουλάχιστον αυτοί που μιλάνε στις τηλεοράσεις κ.λπ. είναι επιστήμονες και θα πρέπει να θέτουν στοιχεία, όχι απλές ερωτήσεις.

Αυτό που το κάνει πιο δύσκολο όλο αυτό είναι ότι αμφισβητείται και από επιστημονικό κόσμο…

Το προνόμιο του να βγεις στην τηλεόραση ή σε κάποιο μέσο είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το εκτιμήσει κάποιος και να το κάνει με σεβασμό προς το πλήθος. Ο καθένας που παίρνει το μικρόφωνο για 15 λεπτά δεν πρέπει να θεωρήσει ότι αυτά τα 15 λεπτά δημοσιότητάς και να του δοθεί η ευκαιρία να πει αυτό που θέλει να πει έτσι απλά για να αποκτήσει ένα κοινό. Θα πρέπει να τεκμηριώνει τα λεγόμενα του.

Έχουν βγει διάφοροι και λένε ότι το εμβόλιο θα έχει διάρκεια μόνο τρεις μήνες. Το εμβόλιο θα διαρκεί για 6 μήνες. Δεν έχουμε ιδέα! Δεν υπάρχει γνώση αυτή τη στιγμή του τι θα συμβεί. Και πιθανότατα δεν ισχύει όλο αυτό το πράγμα. Δεν έχουμε τέτοια στοιχεία. Άρα, δεν είναι σωστό να βγαίνει ο καθένας και να λέει πόσο θα διαρκέσει το εμβόλιο.

Το δεύτερο, λένε ότι αυτοί που θα κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να φοράνε μάσκα γιατί μεταδίδουν κλπ. Δεν έχει αποδειχθεί σε καμία μελέτη ότι συμβαίνει το ένα ή το άλλο. Γίνονται μελέτες. Στα πειραματόζωα, στις πρώτες σειρές, είδαν ότι δεν επηρεάζει το εμβόλιο.

Τώρα, για να διευκολύνουμε λίγο τον κόσμο. Τα εμβόλια mRNA. Η πλατφόρμα του εμβολίου τουmRNA είναι κάτι που εφαρμόζεται στην επιστήμη, τα τελευταία 20 με 30 χρόνια. Είναι μία γνωστή πλατφόρμα. Είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Και είναι κάτι το οποίο ήταν έτοιμο. Γι΄ αυτό το λόγο βγήκε και η αγορά του εμβολίου τόσο γρήγορα. Γιατί ήταν έτοιμη τεχνολογία. Δεν ήταν κάτι καινούργιο.

Το mRNA δεν αλλάζει το DNA του ανθρώπου. Το πλεονέκτημα του είναι ότι στοχεύει στην πρωτεΐνη η οποία έχει η ακίδα στο κύτταρο που είναι αυτό που επιτρέπει στον ιό να εισβάλει στο κύτταρο και να κάνει τη ζημιά. Χτυπάνε αυτή την πρωτεΐνη και το εξαφανίζουν. Με το που κάνουμε το εμβόλιο εκπαιδεύεται ο οργανισμός να παράγει όλες τις σειρές ανοσίας.

Σε ότι αφορά τη χρήση προφυλακτικού, η εταιρία το λέει αυτό γιατί προφανώς δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή για να στηρίξει το έτσι ή το αλλιώς.

Έρχονται και μια σειρά όμως άλλων εμβολίων που δεν έχουν σχέση με το mRNA. Σωστά;

Ναι. Είναι τα κλασσικά εμβόλια. Υπάρχουν το ρώσικο και το κινέζικο που αφορούν το DNA κατευθείαν ενώ της astrazeneca το εμβόλιο είναι κλασσικό εμβόλιο όπως τα υπόλοιπα. Θα κυκλοφορήσουν στην αγορά 150 εμβόλια.

Το εμβόλιο πρέπει όλοι οι άνθρωποι βάση των ενδείξεων, να το κάνουν. Δεν πρέπει να φοβούνται δε θα βγάλουν δύο κεφάλια και τρία χέρια Πρέπει οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες να εμβολιαστούν άμεσα για να μπορέσει τελικά να «ανοίξει» η κοινωνία.

Και εδώ επανέρχομαι σε αυτό που είπα στην αρχή ότι αν σπάσουμε ανά κατηγορίες τη θνησιμότητα κ.λ.π. Από τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό που καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι αληθινό νούμερο, είναι ακόμα μικρότερο. Υπάρχουν ένα σωρό ασυμπτωματικοί που κυκλοφορούν γύρω μας, οι οποίοι είναι πρόβλημα. Δεν νοσήσανε ποτέ.

Αν χρησιμοποιήσουμε το χειρότερο σενάριο, ότι οι μόνοι που νοσήσανε είναι αυτοί που διαγνώσαμε, και πάλι βλέπουμε ότι η θνησιμότητα στην ηλικία 0 με 18 είναι ανύπαρκτες, 18 με 40 είναι πάρα πάρα πολύ χαμηλή, 40-60 είναι κάτω από 5 τοις χιλίοις και 85 και πάνω ανεβαίνει το νούμερο σε 85% . Δηλαδή, ένας άνθρωπος που είναι 80-85 ετών έχει 33 φορές περισσότερη πιθανότητα να πάθει μία καταστροφή, από ένα νέο άνθρωπο υγιή.

Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την τρύπα που είμαστε, πρέπει να εμβολιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους εφόσον δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε. Γιατί αυτοί κινδυνεύουν. Αυτοί γεμίζουν τις μονάδες γιατί είναι πιο βεβαρημένοι από άποψη υγείας. Άρα, ο χρόνος νοσηλείας που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερος. Πρέπει να προστατέψουμε τις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες. Και αυτό το πράγμα θα είναι και η λύση του προβλήματός μας. Γιατί κατά τα άλλα τα ποσοστά είναι πολύ πολύ χαμηλά.

Άρα, βλέποντας όλη αυτή την εικόνα θα πρέπει να δούμε και τις συνέπειες που έχει αυτός ο μόνιμος εγκλεισμός, τόσο στην οικονομία, τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας και σύντομα, όσο και στην ψυχική υγεία όλων μας.

Όλων των ηλικιών αλλά κυρίως των νέων παιδιών. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή γίνεται ένα πράγμα το οποίο με ξεπερνάει. Εμείς ουσιαστικά υποθηκεύουμε το μέλλον της Χώρας μας που είναι τα παιδιά μας. Δεν τα αφήνουμε να πάνε σχολείο, δεν τα αφήνουμε να πάνε να διασκεδάσουν. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της Χώρας. Χωρίς νέους ανθρώπους, που θα είναι υγιείς και με κίνητρα πολλά, πολύ δύσκολα θα πάμε μπροστά.

Τα προβλήματα στην οικονομία είναι εμφανή. Τα διαδοχικά «lock down» στον εμπορικό κόσμο δημιουργούν λουκέτα. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει για να αποφευχθούν τα χειρότερα;

Προφανώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας νοήμων άνθρωπος ο οποίος δεν καταλαβαίνει ότι η συνέχιση μιας τέτοιας κατάστασης οδηγεί σε αδιέξοδα. Μπορούμε να περιμένουμε ενίσχυση από την ΕΕ. Αλλά νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά φτάνουμε στο «the point of not return». Δηλαδή, υπάρχει το σημείο μη επιστροφής. Νομίζω ότι πρέπει να βιαστούμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την καθημερινότητά μας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ ΣΠΥΡΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ

 

Για τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη στην Π.Ε Βοιωτίας χτες μίλησε σήμερα το πρωί στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας για θέματα Υγείας Ανδρέας Τοουλιάς με αφορμή το καθολικό lock down που ισχύει από χτες το πρωί για την Π.Ε Βοιωτίας μετά την αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκαν σε ηλικίες κάτω των 44 ετών.

Στο μεταξύ, αυξήθηκαν τα κρούσματα χτες στην Εύβοια. Σύμφωνα με οσα δήλωσε ο κ. Τοουλιάς στην Εύβοια χτες για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν επίσημα από τον ΕΟΔΥ, 20 κρούσματα, 11 στη Χαλκίδα, 5 Ν. Αρτάκη, 2 στα Ψαχνά και 2 στον Πούρνο.

Σε ότι αφορά στη Βοιωτία την Τρίτη ο ΕΟΔΥ έδωσε 29 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τα οποία 9 στη Θήβα, 4 στην Αλίαρτο, 11 Οινόφυτα –Τανάγρα, 2 στο Σχηματάρι, 2 Αντίκυρα και 2 στον Ορχομενό.

Στην Π.Ε της Φθιώτιδας σημειώθηκαν 10 κρούσματα, στην Ευρυτανία 4 ενώ στη Φωκίδα δεν υπήρξε καταγραφή κρουσμάτων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Τοουλιάς, την Τρίτη στην Περιφέρεια Στερεάς είχαμε συνολικά 63 κρούσματα ενώ από Δευτέρα είχαμε 22 κρούσματα.

«Μας ανησυχεί ότι από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου έως 10 Ιανουαρίου είχαμε σύνολο στη Στερεά 254. Ενώ την προηγούμενη βδομάδα από 28.12 έως 3.1, είχαμε 105, τα μισά» δήλωσε ο κ. Τοουλιάς.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τοουλιά η εντολή που έχει έρθει από τον κ. Χαρδαλιά κάνει λόγο για πιο αυστηρό το lock down με μία σειρά μέτρα ανάμεσα στα οποία και η απαγόρευση λειτουργίας των λαϊκών αγορών όταν την ίδια ώρα αφήνουν ανοιχτά τα σχολεία, γεγονός που προβλημάτισε όπως είπε τον Περιφερειάρχη ο οποίος δεσμεύτηκε να το συζητήσει με την Υπουργό Παιδείας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΤΟΟΥΛΙΑ

 

 

 

Οι εμπόριο και οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά και την παράταση του lock down και αυτή την εβδομάδα στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις. Για «εργαλειοποίηση» της πανδημίας και βίαιη αναδιάρθρωση του κλάδου υπερ των ισχυρών επικρίνει η ΕΣΣΕ την Κυβέρνηση μετά την παράταση του lock down στα καταστήματα.

Για την τραγικότητα της κατάστασης μίλησε στον ΕΥΡΙΠΟ90 FM και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας Νίκος Αίσωπος, την ίδια μέρα που ξεκινούσαν θεωρητικά οι εκπτώσεις. Εκεί όπου είχαν εναποθέσει τις ελπίδες ανάκτησης έστω και μικρού μέρους του εξανεμισμένου τζίρου.

«Ήταν η σημαντικότερη από τις σεζόν που έχουμε χάσει και του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου διότι μετά τις χειμερινές εκπτώσεις δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία, ώστε να πουλήσουμε έστω και σε τιμές κόστους τα χειμερινά μας εμπορεύματα» είπε ο Πρόεδρος και συνέχισε:

«Αυτό όπως καταλαβαίνετε θα φέρει μια αλυσιδωτή αντίδραση ένα φαινόμενο ντόμινο. Απούλητα εμπορεύματα σημαίνει απλήρωτοι προμηθευτές. Απλήρωτοι προμηθευτές σημαίνει δυσκολία να φέρουμε τα ρούχα της επόμενης σεζόν. Ρούχα παπούτσια και αξεσουάρ. Είναι οι τρείς κλάδοι του εμπορίου που είναι καθαρά εποχικοί και είναι εντελώς διαφορετικό το αντικείμενο σαν προϊόν, το καλοκαίρι από το χειμώνα».

Σε ότι αφορά την προσδοκία που είχε καλλιεργηθεί για λειτουργία τουλάχιστον με τη μορφή του click away, ο κ. Αίσωπος επισημαίνει ότι είναι ημίμετρο.

« Αν θεωρήσουμε από το μηδέν κάτι κάναμε, σίγουρα υπάρχει μία αύξηση του τζίρου. Εγώ διαφωνώ κάθετα με την ορολογία ακορντεόν. Αυτό το άνοιγμα- κλείσιμο. Άμα χρησιμοποιούσαμε τον όρο ακορντεόν θα σήμαινε ένα κανονικό άνοιγμα και μετά πάλι κλείσιμο. Από τη στιγμή όμως που χρησιμοποιούμε το ημίμετρο του “Click away” , θεωρώ ότι είμαστε κλειστά. Tο ίδιο λέει και το υπουργείο.

Επομένως, εγώ θεωρώ ένα διαρκές κλείσιμο από το Νοέμβριο. Άρα, η μέθοδος “click away” βοήθησε κάποια συγκεκριμένα μαγαζιά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν βοήθησε το σύνολο της αγοράς. Ούτε και τους στόχους που είχε το κάθε κατάστημα ώστε να παραστεί βιώσιμο.

Από κει και πέρα θεωρώ παράλογο να αρχίσουμε πάλι την συζήτηση για να μπούμε πάλι σε “click away”.

Γιατί σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού του κ. Γεωργιάδη το “click away” έγινε για να αποφευχθεί ο συνωστισμός κατά την διάρκεια των εορτών. Πλέον δεν έχουμε γιορτές. Επομένως, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να ξαναέρθει το “click away”. Να πω ότι ο συνωστισμός με το “click away” δεν αποφεύχθηκε γιατί αν κάποιος δεν μπορεί να δοκιμάσει ένα προϊόν, θα αναγκαστεί να πάει να το ξανά αλλάξει. Επομένως, θα ξαναέρθει στην αγορά» δήλωσε ο κ. Αίσωπος.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Χαλκίδας, αναφέρθηκε στις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, επισημαίνοντας ότι ευνοήθηκαν πάρα πολύ. Κυρίως, όπως είπε οι μεγάλες πλατφόρμες μιλώντας για πολυεθνικές. Για μεγάλες εταιρείες που έχουν το know -how. Είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος προσέγγισης από το ηλεκτρονικό κατάστημα στο φυσικό κατάστημα.

«Τα μαγαζιά πρέπει να ανοίξουν να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που κανένας από τους Υπουργούς δεν έχει θίξει ότι δεν τα τηρήσαμε και να τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία» είπε ο κ. Αίσωπος.

Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου ο κ. Αίσωπος ανέφερε ότι εν μέσω πανδημίας δεν μπορούν να γίνουν κινητοποιήσεις. Γιατί οι συμμετέχοντες κινδυνεύουν με πρόστιμα όπως και σύλλογοι που προωθούν τέτοιες ενέργειες.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Επιμελητήριο του Πειραιά, σύμφωνα με τα οποία μία στις 4 επιχειρήσεις κινδυνεύει με λουκέτο. Και αναρωτιέται ποιες θα είναι οι επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην ίδια την κοινωνία.

«Είμαστε προ του οριστικού θανάτου των επιχειρήσεων μας» είπε ο κ. Αίσωπος.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

 

 

 

Με αποκλειστικές δηλώσεις για το μέλλον της ομάδας που κατάφερε μέσα σε 6 χρόνια να σημειώσει 6 διαδοχικές νίκες φτάνοντας στην Α1 Κατηγορία και τα σχέδια της οικογένειας Θεοδώρου για τον Γυμναστικό Σύλλογο της Κύμης, μίλησε το πρωί της Τρίτης 12 Ιανουαρίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο Πρόεδρος της Ομάδας της Κύμης και Αντιδήμαρχος Δ.Ε Κύμης, Αλέξανδρος Θεοδώρου.

Μία ομάδα που έγραψε την δική της ιστορία στο μπασκετικό βιβλίο έκλεισε ένα κύκλο με τα νέα σχέδια του επιχειρηματία Αλέξανδρου Θεοδώρου να είναι έτοιμα να πάρουν σάρκα και οστά και να ακουστεί και πάλι το πρώτο σφύριγμα του τζαμπολ, αυτή τη φορά στο καινούργιο γήπεδο της Κύμης, με την ιστορική ομάδα να επιστρέφει στο φυσικό της περιβάλλον. Ένα έργο για το οποίο ο Αντιδήμαρχος Κύμης τρέχει, έχοντας στα χέρια του τις μελέτες, προκειμένου να βρει χρηματοδότηση.

«Το να παίζει μία ομάδα στην Α1 Κατηγορία απαιτεί να είναι εταιρία» είπε ο Αλέξανδρος Θεοδώρου ξεκαθαρίζοντας πως η ομάδα δεν πουλήθηκε. «Πουλήθηκε η εταιρία και όχι η ομάδα», μας δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αφορμή για αυτή την κουβέντα με τον σημερινό Αντιδήμαρχο και επι σειρά ετών Πρόεδρο της ομάδας του Γυμναστικού Συλλόγου της Κύμης, στάθηκε ένα αφιέρωμα του basketblog.gr το οποίο προκάλεσε συγκίνηση όχι μόνο στους Κουμιώτες που είδαν αυτή την ομάδα να απογειώνεται μέσα σε λίγα χρόνια, αλλά και σε όλους αυτούς που ταξίδευαν από άλλες περιοχές προκειμένου να απολαύσουν πλούσιο θέαμα.

«Ο Γυμναστικός Σύλλογος Κύμης είναι ένα παιδί το οποίο η οικογένεια μου και με μένα μπροστά και φυσικά τον πατέρα μου που ήταν από τους στυλοβάτες σ αυτή την προσπάθεια. Και φυσικά όλη την οικογένεια. Δεν ξεχωρίζω κανέναν, καταφέραμε αυτό που λίγοι μπορούσαν να καταφέρουν» δήλωσε ο κ. Θεοδώρου και συνέχισε:

«Με την έναρξη της νέας χρονιάς, το 2021, ένα μεγάλο αθλητικό μπλογκ έκανε μία αναφορά σε ομάδες οι οποίες περάσανε και άφησαν κάτι. Και η πρώτη ομάδα ήταν ο Γυμναστικός Σύλλογος Κύμης. Από κει και πέρα η απόφαση της οικογένειας να θέσει σε αναστολή τη δραστηριότητας της ομάδας ήταν καθαρά όλα αυτά που ζούσα εγώ για αρχή μέσα στα συμβούλια του ΕΣΑΚΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών).»

Ο κ. Θεοδώρου στη συνέχεια τόνισε ότι μέσα από την συμμετοχή του στα Δ.Σ της ΕΣΑΚΕ τότε, δεν έβλεπε να αλλάζει κάτι. Και συγκεκριμένα να δεν έβλεπε «φως στο τούνελ» σε ότι αφορά την οικονομική στήριξη των ομάδων που για να κρατηθούν στις υψηλές θέσεις έχουν υπέρογκα έξοδα που με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

«Έτσι πήραμε την απόφαση να αναστείλουμε τη δράση της. Τα μηνύματα που έλαβα τόσο από φίλους αλλά και από κόσμο που ασχολείται χρόνια με το μπάσκετ, ήταν ό,τι έχω κάνει την καλύτερη επιλογή» είπε ο κ. Θεοδώρου, ξεκαθαρίζοντας πως η ομάδα δεν έχει πουληθεί!

«Έχει πουληθεί η εταιρία! Η ομάδα σαν ομάδα υφίσταται. Είμαι Πρόεδρος και θα παραμείνω Πρόεδρος» τονίζει και ανοίγει τα χαρτιά του για πρώτη φορά στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της οικογένειας να βάλει στο παιχνίδι και πάλι το Γυμναστικό Σύλλογο της Κύμης. Ο κ. Θεοδώρου επισημαίνει πως αν η Κύμη είχε γήπεδο η ομάδα θα ήταν ενεργή στον τόπο που την ανέδειξε.

«Στόχος της οικογένειας είναι όταν με το καλό γίνει το γήπεδο, να επιστρέψει η ομάδα στην Κύμη και να είναι ενεργή. Πονάμε που δεν υπάρχει. Πονάμε που δεν δίνουμε αυτή τη χαρά στον κόσμο αλλά πρέπει και ο κόσμος να καταλάβει ότι όλο αυτό ήταν δαπανηρό και χωρίς ανταπόκριση» μας δήλωσε αποκλειστικά, ο κ. Θεοδώρου.

Ο Αντιδήμαρχος της Κύμης εκτός από τις προθέσεις του για επαναφορά της ομάδας του Γυμναστικού Συλλόγου Κύμης, στην έδρα της, μίλησε και για τις ενέργειες που ο ίδιος κάνει όλο αυτό το διάστημα προκειμένου η Κύμη να αποκτήσει ξανά κλειστό γήπεδο μπάσκετ.

«Θεωρήσαμε σα δημοτική αρχή ότι θα πρέπει να πάμε σε κάτι καινούργιο. Έχουμε ήδη μελέτη έτοιμη. Αυτό το εγχείρημα που πήγαμε να κάνουμε σε πρώτη φάση, λόγω του ότι το ποσό για την κατασκευή αυτού ήταν υπέρογκο, και μετά από την συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης που είχαμε με τον Υπουργό, δεν μας επιτρέπει να αγγίξουμε ένα τέτοιο ποσό, όταν η Κύμη έχει και άλλες ανάγκες» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος και συνέχισε: «Κάνοντας και πάλι μία συνάντηση με το δήμαρχο και την Τεχνική Υπηρεσία, προχωράμε σε μία ανασύνταξη της μελέτης προκειμένου να προσαρμοστεί σε ένα έργο για το οποίο θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και τη χρηματοδότηση για την άμεση υλοποίηση του».

Το γήπεδο θα γίνει στον χώρο που είναι το κατεστραμμένο κλειστό γήπεδο της Κύμης. Όπως δήλωσε αποκλειστικά στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm ο Αντιδήμαρχος προχωρούν ήδη στις άδειες και τις εργασίες κατεδάφισης του γηπέδου αυτού.

Τέλος, η εκτίμηση του Αντιδημάρχου είναι πως αν η κατασκευή του γηπέδου φτάσει μέχρι και 1.500.000€ θα μπορέσουν βάζοντας πλάτη Υπουργείο και Περιφέρεια, όπου με τους αρμόδιους έχει συζητήσει ο κ. Θεοδώρου, να χρηματοδοτηθεί και να ολοκληρωθεί άμεσα.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι το θέμα το κυνηγάω. Το θέμα δεν το αφήνω. Καθημερινά ασχολούμαι. Καθημερινά πιέζω. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια από τη μία στιγμή στην άλλη. Δεν έχω σκοπό να περάσει μία δεκαετία για να έχει η Κύμη γήπεδό. Όμως ασχολούμαι σοβαρά με το θέμα και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα» είπε ο Αντιδήμαρχος.

 

meleti 1 

 

MELETI2

egrafo1

egrafo2

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

 

Τραυματισμένος μεταφέρθηκε πριν από λίγο στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας ο 71χρονος οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου που από άγνωστη αιτία εξετράπη της πορείας του στην περιοχή Άγιος Δημήτριος στην Άνω Βάθεια, του Δήμου Ερέτριας, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eviakosmos.gr το smart που οδηγούσε 71χρονος οδηγός από αγνωστη αιτία, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη καταλήγοντας σε γκρεμό. Χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ομάδας των Εθελοντών της Ομάδας «Αμαρύνθια Αρτεμις» για τον απεγκλωβισμό του οδηγού από το όχημα το οποίο έφερε 4 τούμπες και κατέληξε 20 μέτρα περιπου έξω απο το οδόστρωμα, σε γκρεμό. Ο οδηγός βρέθηκε εκτός οχήματος τραυματισμένος αλλα καλεσε ο ιδιος απο το κινητό του τηλέφωνο σε βοηθεια.

Πυροσβέστες και εθελοντές κατάφεραν να ανεβάσουν στο δρόμο τον τραυματία, ο οποίος με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας. Να σημειωθεί ότι ο οδηγός είχε τις αισθήσεις του και μιλούσε στους εθελοντές.

Στην περιοχή έβρεχε και ήταν περιορισμένη η ορατότητα και το οδόστρωμα ολισθηρό σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο eviakosmos.gr αυτόπτες μάρτυρες που έσπευσαν να βοηθήσουν τον οδηγό.

troxaio1

troxaio3

Κόκκινος συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωί στην Π.Ε Βοιωτίας καθώς τέθηκε από σήμερα σε καθεστώς lock down προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού SARS- CoV-2. Την απόφαση πήραν σε έκτακτη, ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην Π.Ε Βοιωτίας έως την ερχόμενη Δευτέρα απαγορεύεται μεταξύ άλλων, η μετακίνηση των κατοίκων από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, αναστέλλονται οι θρησκευτικές τελετές ενώ θα μετακινούνται μόνο για περιστατικά υγείας.

Μετά τη σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στην Π.Ε Βοιωτίας στις 10 το πρωί και διήρκησε περίπου 2,5 ώρες, στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, οι δήμαρχοι της Βοιωτίας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Στερεάς για θέματα Υγείας, Ανδρέας Τοουλιάς, ο ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ Αγάλος Φωτόπουλος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α , η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά δήλωσε:

«Το plan B το οποίο ήταν σχεδιασμένο από εμάς σε περίπτωση που κάποια Π.Ε εισέρχετο σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, άρα βλέπετε ένα πακέτο βοήθειας στην κρίση πάνω δόθηκε από τον Περιφερειάρχη. Είναι γεγονός ότι ως Βοιωτοί βιώνουμε μία κατάσταση η οποία είναι αρκετά δύσκολη. Μία κατάσταση στην οποία έτσι όπως μου αποτυπώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Χαρδαλιά αντιστοιχεί στα εξής συγκεκριμένα νούμερα τα οποία θα παρακαλούσα τους συμπολίτες μου να μην έρχονται σε επαφή, μάλλον να μην πιστεύουν σαητ που δίνουν αναληθή στοιχεία.

Αυτή τη στιγμή στη Βοιωτία έχουμε 180 ενεργά κρούσματα, έχουμε 476 στενές επαφές (καραντίνα), όμως με τα εξής χαρακτηριστικά: 65% κινητικότητα αυτών των κρουσμάτων αναμεσά στις δύο Μητροπολιτικές μας πόλεις Θήβα-Λιβαδειά και βέβαια το όριο ηλικίας είναι κάτω των 44 ετών. Αυτό είναι τελικά που οδήγησε την Υγειονομική Επιτροπή και το αρμόδιο Υπουργείο στο να εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και βεβαίως εμείς οφείλουμε να κάνουμε από τη δίκη μας πλευρά αυτό το οποίο αποδείχθηκε από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ότι ήμασταν έτοιμοι σε περίπτωση ενός lock down σε οποιαδήποτε Π.Ε.

Δεν έχουμε παρα να υλοποιήσουμε τα μέτρα τα οποία είναι για μία εβδομάδα. Είναι στο χέρι μας να εξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έχοντας χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο πια, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουν απόλυτη σχέση με τον covid. Καθήκον μας είναι να σώζουμε όσο περισσότερες ζωές μπορούμε. Και το κάνουμε καταθέτοντας τον καλύτερο μας εαυτό.»

Κατά την τηλεδιάσκεψη, αναπτύχθηκε και συμφωνήθηκε σχέδιο τεσσάρων σημείων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, αλλά και την άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών, που επιφέρουν τα επιπλέον μέτρα πρόληψης.

Και συγκεκριμένα:

  • Α)Ευρεία διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων με rapid tests, από την Oμάδα Διαχείρισης Covid-19 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
  • Β)Λειτουργία πενταψήφιας τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης και καταγραφής αιτημάτων παροχής βοήθειας των πολιτών της Π.Ε. Βοιωτίας.
  • Γ) Αυξημένη μέριμνα για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων πολιτών, οι οποίοι πλήττονται ιδιαιτέρως από τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα.
  • Δ)Συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βοιωτίας στον έλεγχο τήρησης των μέτρων, αλλά και των Νοσοκομείων Λιβαδειάς - Θήβας για την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών.

Του Γιάννη Μαραγκού- Γ.Γ Επιμελητηρίου Εύβοιας

Η "συμβουλευτική" που ανεπιτυχώς προσπαθεί να παρέχει προς την κυβέρνηση η συγκεκριμένη  Ομοσπονδία της Εύβοιας δια της Προέδρου της είναι ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη. Όταν όμως αυτό γίνεται για μακρά περίοδο και τα οφέλη για τον εμπορικό κόσμο είναι από ελάχιστα έως μηδενικά, όταν είναι ορατός ο κίνδυνος αφάνισης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, τότε επιβάλλεται αλλαγή πλεύσης και σκληρότερης πολιτικής.

Τότε τα έργα ακολουθούν των λόγων και ο διάλογος! αντικαθίσταται με πράξεις.
Με ορθή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και όλων των μέτρων ασφαλείας επιβάλλεται η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του εμπορικού κόσμου με δυναμικότερο τρόπο όπως αρμόζει σε μία Επαγγελματική Ομοσπονδία και όχι με επικοινωνιακές  διεκδικήσεις μέσα απο Twitter, Facebook και δελτία τύπου.  Άλλωστε η άσκηση του διαλόγου μέσα απο τεκμηριωμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, την διαφύλαξη της επιχειρηματικότητας, των επιχειρήσεων, αλλά και την στήριξη των επαγγελματιών,  τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο είναι άλλοι θεσμοθετημένοι φορείς που κατά κοινή ομολογία όπως έχει  αποδειχθεί με σύνεση και υπευθυνότητα το κάνουν πολύ καλά. 

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που είχε προηγηθεί, της συνέντευξη μας, ο κ. Βελισσαρίου, στη συνέντευξη του στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στις 8 Δεκεμβρίου 2020, αναφέρθηκε και στο θέμα που συζητήθηκε και αφορά την επανεκκίνηση του έργου «Φράγμα Σέττας- Μανικίων», όπου ψηφίστηκε η επιλογή συμβούλου ο οποίος θα επανεντάξει το έργο αφού γίνει σχετική μελέτη που θα το ξεκολλήσει για να ενταχθεί ως χρηματοδοτικό πρωτόκολλο στο σχέδιο ανάκαμψης, δεδομένου ότι είναι πολύ μεγάλο το ποσό.

«Η συμμετοχή μου και η υποστήριξη μου στο έργο αυτό είναι δεδομένη καθώς επίσης και το Όνειρο μου είναι να δω να ολοκληρώνεται το έργο αυτό, όσο και αν φαίνεται μακρινό όνειρο, ένεκα της πολύχρονης εγκατάλειψης του» είπε ο κ. Βελισσαρίου και συνέχισε αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν με την ολοκλήρωση του έργου:

«Καταρχήν λύνεται το πρόβλημα άρδευσης και ύδρευσης σχεδόν της Νοτίου Ευβοίας. Καλύπτοντας και ένα μέρος του Δήμου Ερέτριας. Δεύτερον, το έργο αυτό μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο και αιχμή ανάπτυξης του αθλητικοτουριστικού και αγροτουριστικού προϊόντος της περιοχής μας και τρίτον η μεγάλη υδροδυναμική του ενέργεια, μπορεί να προσφέρει φθηνό ενεργειακό δυναμικό, ενδεχομένως σε κατοίκους της περιοχής μας. Εάν αυτά όλα αποτιμηθούν σωστά, μιλάμε για ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό όφελος» επισημαίνει ο κ. Βελισσαρίου και συνεχίζει:

«Για ένα έργο που χειμάζει εδώ και καιρό και που το Κράτος μας έχει δαπανήσει δεκάδες εκατομμυρίων μέχρι εδώ. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και για την πατρίδα μου. Θα πρέπει και οι πατριώτες μου κάποια στιγμή να ξεσηκωθούμε και να διεκδικήσουμε κάτι για την Περιφέρεια μας. Το Φράγμα των Μανικίων αποτέλεσε για μένα ένα ερέθισμα.

Όμως, δε θα πάψω να ενδιαφέρομαι για το τρομερό οδικό δίκτυο. Σε προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια ήδη ετέθησαν θέματα και επιλογή συμβούλων και για την παράκαμψη της Βάθειας και για την παράκαμψη του Βασιλικού. Θα ήθελα εδώ να προσθέσω και την αξιοποίηση του λιμανιού της Κύμης. Αν ενεργοποιηθούν όλα αυτά τα έργα ενεργοποιηθούν, η Νότια Εύβοια θα εμφανίσει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο.»

Ο Πρόεδρος της Αργοοδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας, Τάσος Βελισσαρίού, ξεκαθαρίζει πως δεν εκλέχτηκε για να αντιπολιτεύεται κανέναν και πως θα ασκήσει γόνιμη αντιπολίτευση. Όμως θα συμπολιτεύεται όλους αυτούς που βοηθάνε την περιοχή του.

Ποδαρικό με απολογισμό του 2020 και με όσα έχει στο πρόγραμμα να υλοποιήσει το 2021 το Τοπικό Συμβούλιο της Κύμης, έκανε το βράδυ της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κύμης Άγγελος Μαργέλης στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψής, τονίζοντας την άριστη συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο της Κύμης, Αλέξανδρο Θεοδώρου.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες, όπως είπε εργασθήκαν ως τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Κύμης, ώστε ανάλογα να κοστολογηθούν τα αποτελέσματα και οι προσπάθειες.

Τα Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων όπως είπε ο κ. Μαργέλης, λειτουργούν ως γνωμοδοτικά όργανα και οι προτάσεις τους μέσω του Αντιδημάρχου, μετατρέπονται σε εισηγήσεις προς τον Δήμο.

«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Κοινότητα δεν λειτουργεί και απευθείας προς τον Δήμο, για θέματα διοικητικά όπως προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, δαπανών και οικονομικών ενισχύσεων σε διάφορα θέματα. Μέσω αντιδημάρχου προωθούνται οι εισηγήσεις για έργα ή διάθεση μηχανημάτων» ειπε ο κ. Μαργέλης και συνέχισε:

«Κατά το 2020 οι συνθήκες που επηρέασαν την απόδοση των προσπαθειών του Συμβουλίου, ήταν η έλλειψη προσωπικού κοινωφελούς εργασίας (8μηνα ΟΑΕΔ από Φεβρουάριο μέχρι Σεπτέμβριο), οι οδικές καταστροφές κατά την διάρκεια του χειμώνα 2019-2020 μέχρι και την άνοιξη , η μη εφαρμογή των προβλεπομένων εργασιών από πλευράς Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, βασικά ο καθαρισμός των ρεμάτων , η μη εφαρμογή του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και τελικά η πανδημία με την επέλαση του κορωνοϊού Covid-19.

Θα πρέπει να επισημάνουμε στο σημείο αυτό, ότι η περιοχή της Κύμης έρχεται μετά από μία πενταετή εγκατάλειψη, όπου δεν τέθηκε από πλευράς έργων, αγροτικής οδοποιίας κλπ, λίθος επί λίθου, κοινώς πλήρη υποβάθμιση, ότι η πλειοψηφία του τοπικού Συμβουλίου είναι του αντιπάλου συνδυασμού του εκλεγέντος Δημάρχου και λόγο του κορωνοϊού η κακή λειτουργία του Συμβουλίου της Κοινότητας. Η αξιολόγηση των προαναφερθέντων και η βαρύτητα επί των έργων είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και η παρούσα τοποθέτηση είναι αντικειμενική και στηρίζεται σε απόλυτα αληθή στοιχεία, μη επιδεχόμενα αμφισβήτησης.

Παρά ταύτα εργασθήκαμε με ζήλο και προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, συνεργασθήκαμε στενά με το Αντιδήμαρχο ΔΕ Κύμης και καταφέραμε κάποια αποτελέσματα τα οποία θα αναφέρουμε στη συνέχεια. Βέβαια από αυτά που έγιναν, ήταν και στις προγραμματικές δηλώσεις και του Αντιδημάρχου, άλλωστε και αυτός Κυμαίος είναι και βλέπει τα προβλήματα, απλά έγιναν το 2020 στο οποίο και αναφερόμαστε και όχι την προηγούμενη πενταετία.

Για να είμαστε βέβαια σοβαροί θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα τοπικά συμβούλια γενικά, δεν είναι σε θέση να γνωμοδοτήσουν για θέματα πέραν της καθημερινότητας , αλλά και αν επιτύχουν σε αυτά, θα έχουν κάποιο καλό αποτέλεσμα.»

Ο Πρόεδρος Άγγελος Μαργέλης ανέφερε τα παρακάτω κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης:

Απολογισμός Εργασιών 2020

«Το πρώτο έργο που ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις του συνδυασμού μας, ήταν η σύνδεση του « τυφλού » φρεατίου που υπάρχει στην οδό Γαλάνη, στο ύψος του ΟΤΕ και το οποίο υπήρχε πρόβλεψη και σχεδίαση να συνδεθεί με το υπόγειο ρέμα στο ύψος του ΚΕΠ. Έγινε στο τέλος Φεβρουαρίου.

Του Αγίου Αθανασίου η Κοινότητα Κύμης σε συνεργασία με την Δ.Ε. Κύμης, πραγματοποίησε την τελετή βράβευσης των μαθητών που πέτυχαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και των αριστούχων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου.

Με την έναρξη του χρόνο, είχαμε καταστροφές και κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για πρώτη φορά αλλά και να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση στη συνέχεια γιατί οι καταστροφές συνεχίσθηκαν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης και μετά από έκτακτες επιχορηγήσεις να αποκατασταθεί ένα οδικό δίκτυο , κατά βάση αγροτικό μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων, στη Στέρνα, στη Φαλάριο και στο Μισόκαμπο.

Τον Μάρτιο του 2020 άρχισε η διμηνιαία διανομή τροφίμων από το ΤΕΒΑ, η οποία συνεχίσθηκε όλο τον χρόνο με ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγο των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Τον   Απρίλιο πραγματοποιήσαμε με την βοήθεια του Δήμου, απολύμανση στην Κύμη και στην Παραλία της Κύμης, την οποία επαναλάβαμε τον Αύγουστο και προ των εορτών των Χριστουγέννων.

Μετά από ενέργεια του Αντιδημάρχου ΔΕ Κύμης διατέθηκαν και τοποθετήθηκαν στην Κεντρική Πλατεία της Κύμης και πέριξ αυτής μικροί κάδοι απορριμμάτων.

Στα πλαίσια της αγροτικής οδοποιίας πραγματοποιήθηκαν εργασίες διάνοιξης δρόμων στο Λιβάδι και στο Καμάρι. Η εργασία είναι ημιτελής. Επίσης πραγματοποιήθηκαν ανάλογες εργασίες και στις περιοχές Λιθαρής και Πλακαρά.

Πραγματοποιήθηκε στα Κριεζά ο διαγωνισμός για τις ακτές Σουτσίνι και Λιμανάκι. Η εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό για την καντίνα στο Σουτσίνι, αποκατέστησε και τον δρόμο από Μοσόκαμπο προς Κάβο Σουτσίνι και για πρώτη φορά λειτούργησε με τάξη και καθαριότητα και έγιναν και έργα υποδομής που θα παραμείνουν στον τόπο.

Οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού του 2020 στην Κύμη, που τις διοργάνωσε και τις παρουσίασε η Κοινότητα Κύμης, πλην των εκδηλώσεων του Μορφωτικού .Εκπολιτιστικού. Συλλόγου Κύμης, ήταν οι μοναδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Κύμη, με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου, μέσω του Αντιδημάρχου της Δ.Ε. Κύμης. Η πρώτη εκδήλωση-δράση ήταν η έκθεση τοπικών προϊόντων στην κεντρική πλατεία της Κύμης και η δεύτερη η συναυλία του Βασίλη Λέκκα, στο θεατράκι του Μ.Ε.Σ.Κύμης. Και οι δύο εκδηλώσεις στέφθηκαν εν μέσω πανδημίας και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με εξαιρετική επιτυχία.   Να ευχαριστήσω εδώ την Σύμβουλο της Κοινότητας Κύμης κ. Κουτέλου που ήταν η ψυχή και όχι μόνο και των δύο εκδηλώσεών ,καθώς και την Σύμβουλο κ. Γαλάνη που φιλοτέχνησε προσκλήσεις , ενημερωτικά φυλλάδια και ότι άλλο έντυπο κυκλοφόρησε και ανέχθηκαν και οι δύο την γρίνια του Προέδρου.

Πραγματοποιήθηκε την 14 Σεπτεμβρίου 2020 ο καθιερωμένος αγιασμός στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κύμης, κάτω από αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες που επιβάλει ο κορωνοϊός . Ήταν ένας αγιασμός με αντιπροσωπείες.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 07.10.2020 η προγραμματισμένη από την Κοινότητα Κύμης, φθινοπωρινή καθαριότητα εσωτερικάτης πηγής του Χωνευτικού.

Πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στο χώρο του μνημείου που έχει κατασκευασθεί προς τιμήν των χειριστών του ελικοπτέρου Απάτσι που συνετρίβει τον Νοέμβριο του 2008, κοντά στην Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, στην Κύμη,Ταγματάρχη Δημήτρη Σκούρα και Λοχαγού   Θανάση Κακαμπάκο.

Από τις αρχές Νοεμβρίου άρχισαν οι καθαρισμοί σε φρεάτια και χαντάκια ενός Κύμης, εργασία που ολοκληρώθηκε τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στις 07.10.2020 ζητήσαμε με έγγραφο προς την ΔΕΥΑΚΑ, να πραγματοποιήσει, μετά τον καθαρισμό που πραγματοποιήσαμε στην πηγή του Χωνευτικού, έλεγχο της ποιότητας του νερού στην Κύμη. Η ΔΕΥΑΚΑ αντέδρασε άμεσα και τα αποτελέσματα μετά την ανάλυση ήταν εξαιρετικά. Βέβαια αυτό δεν αλλάζει την εμφάνιση του νερού, μετά από κακοκαιρία η σοβαρή βλάβη.

Μετά από διάθεση από τον Δήμο υλικού, η Κοινότητα επέβλεψε και προετοίμασε χώρους όπου υπήρχαν προβλήματα μετά από εργασίες της ΔΕΥΑΚΑ.

Η Κοινότητα Κύμης, με την υποστήριξη του Δήμου , πρώτη στο είδος της, μέσω Αντιδημάρχου, δημιούργησε την δυνατότητα να συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, λόγο των αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο κωδικός εισόδου έχει δοθεί ελεύθερα για όποιον θέλει να παρακολουθήσει την συνεδρίαση.

Στις   27 και 30 Δεκεμβρίου 2020   διεξήχθη για όλους τους δημότες της Κύμης ΔΩΡΕΑΝ έλεγχοςταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) στο ισόγειο της οικίας Παπανικολάου, μια πρωτοβουλία της Δ.Ε. Κύμης και σε συνεργασία με την ομάδα διαχείρισης COVID-19 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας!

Ανακεφαλαιώνοντας θα λέγαμε ότι στην ζώνη ευθύνης δεν υλοποιήθηκαν οι υποχρεώσεις της ΠΣΤ και δεν εφαρμόστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου. Ο λόγος βασικά πιστεύουμε ότι είναι η συγκεντροποίηση έργων και δαπανών, με αποτέλεσμα αρχίζοντας από Αλιβέρι μέχρι να φθάσουμε στην Κύμη ή τα μηχανήματα να χαλάσουν ή τα χρήματα να τελειώσουν.

Τέλος κοινή διαπίστωση είναι ότι το προσωπικό της έδρας του Δήμου δεν έχει την απόδοση που απαιτείται είτε λόγο ελλείψεως προσωπικού είτε λόγω φόβου αναλήψεως ευθύνης, επίσης οι Κοινότητες δεν ενημερώνονται από τον Δήμο και ούτε καν λαμβάνουν απάντηση στα θέματα που αναφέρουν, εσχάτως μάλιστα δεν καλούνται και στις συνεδριάσεις του ΔΣ λόγο συνωστισμού, λες και όταν γίνονται οι συνεδριάσεις εκ περιφοράς η με τηλεδιάσκεψη θα υπήρχε ανάλογο πρόβλημα. Άραγε οι αποφάσεις του ΔΣ είναι νόμιμες, όταν δεν συμμετέχει ένας πρόεδρος η Κοινότητα του οποίου επηρεάζεται από μια απόφαση;  

Από πλευράς υποστήριξης από τον Δήμο και μετά από αιτήσεις για υλικά ρύθμισης κυκλοφορίας, όπως πινακίδες, καθρέφτες ,κολωνάκια, καθώς εξοπλισμό ένδυσης και υπόδησης προσωπικού καθαριότητας και χειρονακτικών εργασιών, αλλά ακόμα και υλικά για την προστασία από τον κορωνοϊό εν μέσω πανδημίας, δεν έχουμε πάρει ούτε απάντηση ούτε και τα υλικά που ζητάμε.

Σχεδίαση Έργων για 2021

Η πρώτη μας επιδίωξη είναι να πραγματοποιηθούν τα έργα που περιλαμβάνονταν στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του Δήμου του 2020, ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις , αγροτική οδοποιία, έργα επί της αγροτικής οδοποιίας και αποκατάσταση προβλημάτων που δημιουργήθηκαν κατά διάρκεια των καταστροφών και κατολισθήσεων των αρχών του 2020 και την αποκατάσταση αυτών. Όλα τα σημεία είναι γνωστά στον Δήμο. Επίσης άσφαλτος και τσιμέντο στην πόλη της Κύμης, επι του οδικού δικτύου, που έχει να συμβεί από το 2015, όταν ασφαλτοστρώθηκε η οδός Γαλάνη από ΜΑΜ μέχρι περίπτερο Βάχλα και η οδός Αλκιβιάδου από πλατεία Κύμης μέχρι οικία Παπανικολαου.

Να υλοποιηθούν τα αναφερόμενα στο πρόγραμμα της ΔΕΥΑΚΑ για το έτος 2020, όπως δοκιμαστικές γεωτρήσεις και σύνδεση των παροχών με το νέο δίκτυο κ.α.

Η πλήρης ανακατασκευή της παιδικής χαράς στην κεντρική πλατεία της Κύμης.

Η αποκατάσταση του Νεκροταφείου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της επέκτασης του Νεκροταφείου των Εισοδίων της Παναγίας στην Κύμη

Η δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Η διάθεση στην Κοινότητα Κύμης τα αναφερόμενα στη σχολάζουσα διαθήκη ακίνητα του Γεωργικόπουλου και του ακινήτου του συλλόγου «Αγίου Νικολάου »

Επίσης θα πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τον ΟΛΝΕ για όλα τα θέματα της Παραλίας και ειδικά για την σχεδίαση για τις αλλαγές που σκοπεύουν να επιφέρουν.

Να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για τον εορτασμό των 200χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Τέλος να επαναλάβουμε τις εκδηλώσεις με την έκθεση των τροφίμων και κάποια εκδήλωση υπό την μορφή συναυλίας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης καλό θα ήταν να υλοποιήσουμε και το σεμινάριο Αστρολογίας που είχαμε σχεδιάσει για το 2020, αλλά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού μας εκτροχίασαν από το πρόγραμμά μας.

Να τονίσουμε δε ότι η καθημερινότητα είναι η βασική μας προτεραιότητα. Καθαριότητα, φωτισμός , ρέματα, φρεάτια, χαντάκια και αγροτική οδοποιία.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά απαιτούνται άτομα και το 8μηνο λήγει τον Απρίλιο, ο ΟΑΕΔ δεν προτίθεται να προσλάβει άτομα για το 2021 και θα πρέπει από τώρα να ξεκινήσουμε ενέργειες για να καλύψουμε το κενό.»

πογκας                                                

Η Αντίδραση του πρώην Προέδρου Δημήτρη Πόγκα: «Πέντε χρόνια δεν κάναμε τίποτα οι προηγούμενοι από σας;»

Τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κύμης, ενόχλησαν κάποια στιγμή τον πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Πόγκα ο οποίος αντέδρασε: «Πέντε χρόνια δεν κάναμε τίποτα οι προηγούμενοι από σας;» ρώτησε ο κ. Πόγκας, απευθυνόμενος στον κ. Μαργέλη και συνέχισε: «Αυτά που μας λες τα είχαμε κάνει και εμείς… Τι μας κατηγορείς; Εμείς κάναμε πρώτοι τους διαγωνισμούς στο Σουτσίνι. Εσείς δεν κάνατε ποτέ!»

«Αυτός είναι ο απολογισμός του τι κάναμε εμείς. Είπε κανένας ότι δεν τα κάνατε;» απάντησε στον κ. Πόγκα ο Πρόεδρος στη συνέχεια…

Η γνωστή γυναικολόγος –μαιευτήρας του Νοσοκομείου Χαλκίδας εμβολιάστηκε κατά του covid 19. Η ίδια ζει καθημερινά με τον εφιάλτη της πανδημίας στη δουλειά της, έχοντας μάλιστα αντιμετωπίσει και καταστάσεις με ετοιμόγεννες θετικές στον κορονοϊό. Η Κατερίνα Καζάνη, εκανε σήμερα το εμβόλιο στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας και δήλωσε αμέσως μετά : «Εύχομαι να είναι η αρχή του τέλους...Μετά τον εμβολιασμό κυρίαρχό συναίσθημα η αισιοδοξία». Στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες καθώς πρόκειται για μία σοβαρή επιστήμονα και πολύ καλή γιατρό.

Σελίδα 1 από 690

kimi denpao

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr