Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Βασίλης Κορκίδης μιλά στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM για τα δύο καινούργια προγράμματα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων- Ποιες Τράπεζες άνοιξαν τη στρόφιγγα και δίνουν δάνεια με ευρωπαϊκές εγγυήσεις

Ειδήσεις που τονώνουν την αγορά, ανοίγουν τους δρόμους σε νέους επιχειρηματίες να στήσουν τις επιχειρήσεις τους και δίνουν ευκαιρίες σε επιχειρηματίες να πάρουν δάνεια από συγκεκριμένες Τράπεζες με ευρωπαϊκές εγγυήσεις έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του την Τρίτη 17 Απριλίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM και στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος για το μέλλον του «επιχειρείν» επισημαίνοντας όμως ό,τι θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό για να είναι πλέον βιώσιμες οι επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα «κλειδιά» - χρηματοδοτικά εργαλεία στα χέρια νέων και υφιστάμενων επιχειρηματιών, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ό,τι τρέχουν ήδη δύο επιχειρηματικά προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Αυτή τη στιγμή, σαφέστατα υπάρχουν κάποιες πηγές χρηματοδότησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αλλά δυστυχώς, δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Και δε θα ενεργοποιηθούν, μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία των stress tests των τραπεζών. Όλα αυτά τα προγράμματα είτε λέγεται ΕΣΠΑ, είτε πακέτο Γιουνκέρ, είτε λέγεται Αναπτυξιακός Νόμος για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κ.α, περνάνε μέσα από τις Τράπεζες» είπε ο κ. Κορκίδης και συνέχισε:

«Έρχονται να προστεθούν ακόμη δυο προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 300εκ ευρώ με επιχορήγηση 70%-100% και μέχρι 100.000€, με φοροαπαλλαγή. Αφορά νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σημαίνει μια μικρή επιχείρηση που δεν έχει σύνδεση με κάποια πολυεθνική, δεν είναι θυγατρική, και το πρόγραμμα αυτό θα λήξει μέχρι τις 30 Ιουνίου και οι ενισχύσεις για υπάρχουσες επιχειρήσεις, το οποίο λήγει στις 15 Δεκεμβρίου. Αυτά είναι τα δύο νέα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Στο μεταξύ μία πολύ σοβαρή προσπάθεια που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω δανειοδότησης των Τραπεζών παίρνει σάρκα και οστά με μικροποσά που δίνουν δυο Τράπεζες με ευρωπαϊκές εγγυήσεις.

«Πριν λίγο καιρό, κάτι που προσπαθούσαμε εδώ και καιρό με πολύ αγώνα ήταν να διοχετευθούν μικροδάνεια στις μικρές επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες. Ήδη η EUROBANK και η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ υπέγραψαν μία τέτοια συμφωνία με εγγυήσεις ευρωπαϊκές και σας πληροφορώ ό,τι η Εύβοια είναι μία από τις περιοχές που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη συμφωνία. Αρα οι νέοι θα μπορούν να πάρουν ένα δάνειο μέχρι 12.000€, με πολύ χαμηλό επιτόκιο και αποπληρωμή σε 3,5 χρόνια και να ξεκινήσουν μία εξυπνη επιχείρηση. Αυτό, αυτή τη στιγμή αφορά τους Νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορίνθου και Κρήτης. Δεν έχει εξαπλωθεί ακόμη σε όλη την Ελλάδα».

Αναφορικά με την ενημέρωση των ενδιαφερομένων ο κ.Κορκίδης επεσήμανε ό,τι τα Επιμελητήρια έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν. Η ΕΣΕΕ όπως είπε «βομβαρδίζει» καθημερινά με σχετικά έγγραφα προς ενημέρωση των μελών των Ομοσπονδιών, Εμπορικών Συλλόγων και των Επιμελητηρίων.

Ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε και στην έρευνα της ΕΣΕΕ για τα λουκέτα στις επιχειρήσεις. «Αυτό που παρατηρούμε είναι ό,τι δε βλέπουμε νέα λουκέτα. Και από την άλλη μεριά δεν βλέπουμε και νέες επιχειρήσεις να δημιουργούνται και εμπορικά καταστήματα» δήλωσε ο κ. Κορκίδης και συνέχισε: «Υποχωρούν τα κλειστά καταστήματα ιδιαίτερα στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις και στους δήμους, σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε. Όμως το ποσοστό, 1 στα 4 κλειστά καταστήματα εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ επεσήμανε ό,τι αυτό που παρατηρείται είναι ό,τι τα καταστήματα τα οποία νοικιάζονται τείνουν στην επιχειρηματικότητα ανάγκης και όχι ευκαιρίας. Που σημαίνει καφέ, fast food , σουβλατζίδικα και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με την εστίαση. Με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει ο κ. Κορκίδης να δημιουργούν ένα κορεσμό και να έχουν διάρκεια τα 3 χρόνια. Και κλείνοντας αυτοί, να κλείνουν και οι δίπλα τους.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 00:55

Σχετικά Άρθρα