Τελευταία Νέα

Ο Σίμος Κεδικογλου για την Αγορά της Χαλκίδας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κωλυσιεργεί, ακολουθώντας την τακτική των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα

Να δοθούν  απαντήσεις σχετικά με την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού ο Σίμος Κεδίκογλου, υπογραμμίζοντας ότι και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κωλυσιεργεί, ακολουθώντας την τακτική των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα.

Πιο συγκεκριμένα, στην  ερώτηση που κατέθεσε  επισημαίνει, πως παρά τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, ότι το υπουργείο θα συμβάλλει στην έγκριση της οριστικής μελέτης αποκατάστασης το γρηγορότερο, μόλις υποβληθεί από το Δήμο, αυτό που -δυστυχώς- διαπιστώνεται στην πράξη είναι κωλυσιεργία και παρελκυστική συμπεριφορά.

Αναφέρει, επίσης, ότι: «Η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων να αναβάλει τη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου 2018 για την έγκριση της οριστικής μελέτης: «Αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας καθώς και Ανάπλαση των επιφανειών της γειτνιάζουσας Πλατείας Αγοράς» με την αιτιολογία της διενέργειας αυτοψίας, προκειμένου να διαπιστώσει την αναγκαιότητα της πρότασης των μελετητών, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς δεδομένης αυτής της εξέλιξης, η δημοπράτηση του έργου παραπέμπεται στις καλένδες.

Ο Σίμος Κεδίκογλου απαριθμώντας τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή  τόσο για τη συντήρηση, στερέωση και προστασία του ετοιμόρροπου μνημείου -σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού- όσο και για την προστασία και ανάδειξη του συγκροτήματος της Δ.Α. ζητά να απαντήσει η Υπουργός,σε ποιές ενέργειες θα προβούν, προκειμένου να εγκριθεί άμεσα από το ΚΣΝΜ η οριστική μελέτη, έτσι ώστε να δημοπρατηθεί το έργο της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας εντός του 2018;

Την ερώτηση συνυπογράφει και ο βουλευτής Αττικής , Μάκης Βορίδης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ακολουθεί την τακτική των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα με ένα ακόμα ενδεικτικό παράδειγμα να αποτελεί και η περίπτωση της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας.

Παρά τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, ότι το υπουργείο θα συμβάλλει στην έγκριση της οριστικής μελέτης αποκατάστασης το γρηγορότερο, μόλις υποβληθεί από το Δήμο, αυτό που -δυστυχώς- διαπιστώνεται στην πράξη είναι κωλυσιεργία και παρελκυστική συμπεριφορά.

Η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων να αναβάλει τη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου 2018 για την έγκριση της οριστικής μελέτης: «Αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας καθώς και Ανάπλαση των επιφανειών της γειτνιάζουσας Πλατείας Αγοράς» με την αιτιολογία της διενέργειας αυτοψίας, προκειμένου να διαπιστώσει την αναγκαιότητα της πρότασης των μελετητών, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς δεδομένης αυτής της εξέλιξης, η δημοπράτηση του έργου παραπέμπεται στις καλένδες.

Ο εν λόγω χώρος είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του από 25ετίας με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα του να καταρρεύσει, ενώ αποτελούσε για τη Χαλκίδα υγειονομική βόμβα και χώρο στέγασης αστέγων και παραβατικών στοιχείων.

Ο Δήμος Χαλκιδέων, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το κτηριακό συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς, έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες συντήρησης, στερέωσης και προστασίας του ετοιμόρροπου μνημείου χώρου σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα, για την προστασία και ανάδειξη του συγκροτήματος της Δ.Α.Χ, προκήρυξε Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων για την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία της, το Μάιο του 2016 και  αφού είχαν προηγηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύνταξη της προμελέτης, η οποία είχε εγκριθεί από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και το ΚΣΝΜ το Μάρτιο του 2016. Μετά από προσφυγές στις 18-12-2017 υπογράφηκε η σύμβαση με την Κοινοπραξία των μελετητών για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης κατασκευής του έργου. Τον Ιούνιο του 2018 οι οριστικές μελέτες που συντάχθηκαν με τις οδηγίες των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, όπου ήταν απαραίτητο,  υποβλήθηκαν προς έγκριση και τον Ιούλιο του 2018 αναμενόταν η συνεδρίαση του ΚΣΝΜ για την έγκριση της οριστικής μελέτης, έχοντας ήδη λάβει ο Δήμος Χαλκιδέων προέγκριση για τη χορήγηση δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το έργο της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς.

Πλέον, μετά και την αναβολή της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων ο Δήμος δηλώνει, ότι η αποκλειστική ευθύνη για τυχόν κατάρρευση του κτηρίου ή πρόκλησης ατυχήματος βαρύνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κα. Υπουργός:

Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να εγκριθεί άμεσα από το ΚΣΝΜ η οριστική μελέτη, έτσι ώστε να δημοπρατηθεί το έργο της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας εντός του 2018;

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 01:02

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr