bannerlive

Τελευταία Νέα

Μίλτος Χέλμης: Υπερφορολόγηση και Φ.Π.Α φέρνουν φέτος πτώση του τουρισμού 10% τουλάχιστον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Στην εκπομπή «ταδε έφη» και στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm μίλησε την Παρασκευή 14 Ιουνίου το πρωί, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Εύβοιας, Μίλτος Χέλμης ο οποίος αναφέρθηκε στην τουριστική κίνηση και έτσι όπως διαμορφώνεται τη φετινή σεζόν όπως και για τα αίτια που βγάζουν εκτός ανταγωνισμού τους ελληνικούς προορισμούς. Η υπερφορολόγηση και ο υψηλός Φ.Π.Α στην Ελλάδα, δυστυχώς αποτελούν για τους ανταγωνιστές του τουριστικού προϊόντος της Μεσογείου «βούτυρο στο ψωμί».

Ποιοι ήταν οι στόχοι της Ένωσης Ξενοδόχων και αν επιτεύχθηκαν τι σκοπεύετε να κάνετε από δω και πέρα;

Είχαμε κάνει μια στόχευση. Είχαμε ξεκινήσει να δημιουργούμε ένα σύνθετο προϊόν τουριστικό και αυτό θα το πετυχαίναμε σε συνεργασία με ανθρώπους που ασχολούνται με τον ενναλακτικό τουρισμό ή έχουν χώρους επισκεψιμότητας όπως είναι τα οινοποιεία.

Θεωρώ ότι κάναμε βήματα. Βάλαμε στο παιχνίδι και το Επιμελητήριο Ευβοίας και με την τελευταία ημερίδα που είχαμε κάνει ένα WORK SHOP στο ξενοδοχείο ΛΟΥΣΥ πήγε καλά. Είχαν έρθει μάλιστα και πράκτορες από το εξωτερικό. Του χρόνου και με τη βοήθεια του ADVENTURE TOURS, το οποίο βοήθησε πολύ πιστεύω πως αυτό θα διογκωθεί.

Έχουν ήδη ξεκινήσει τα πρώτα αποτελέσματα και θα επισκεφθούν το Νησί Σεπτέμβριο –Οκτώβριο. Θεωρώ ότι με σταθερά βήματα ανοίγουμε λίγο τις αγορές για την Εύβοια. Η γενική στόχευση η δική μας είναι να κάνουμε την Εύβοια κατάλληλη για το silver τουρισμό.

Αυτό που εδώ χρειάζεται είναι μία βοήθεια από τους δήμους και την Περιφέρεια διότι το να αναπτύσσεται τουριστικά μία περιοχή συμπαρασύρει και την γενικότερη ανάπτυξη των υποδομών και των παροχών. Είναι μία ολιστική ανάπτυξη μιας περιοχής.

Εάν μπορέσουμε και κάνουμε προσβάσιμες τις πόλεις για ανθρώπους πάνω από 60-65 ετών, θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε και την περίοδο του τουρισμού. Αλλά θέλουμε να έχουμε πολύ καλά νοσοκομεία για να αισθάνονται ασφαλείς και πολύ καλά οργανωμένες πόλεις.

Σε συνδυασμό με τον εναλλακτικό θεωρώ ότι είναι μία στόχευση που μπορεί βέβαια να είναι λίγο μακροπρόθεσμη αλλά πρέπει σιγά-σιγά να τη χτίσουμε.

Εύβοια-Σκύρος, στοχεύει στον τουρισμό πλέον για την οικονομική ανάπτυξη είναι το προϊόν που περιμένει να πουλήσει περισσότερο. Φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια πως είναι τα πράγματα;

Φέτος τα μηνύματα δεν είναι τόσο καλά όσο ήταν τις προηγούμενες χρονιές. Λένε ότι θα έχουμε κάποια πτώση γύρω στο 10% . Κάποια στιγμή είχε ξεκινήσει καλά η περίοδος με προκρατήσεις.

Και μετά έγινε μία κοιλιά. Ίσως να είναι αυτό που λέγεται γενικότερα ότι θα υπάρξει μια πτώση διότι έχει πάρει πάρα πολύ κόσμο η Τουρκία. Και γενικά έχουν μπει όλοι οι ανταγωνιστές στη Μεσόγειο, από τα άλλα Κράτη που παλιά δεν ήταν μέσα στο παιχνίδι. Και αυτό οπωσδήποτε δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.

Που οφείλεται αυτό;

Οι τιμές μας δεν είναι πια ανταγωνιστικές. Υπάρχει μία υπερφορολόγηση στα ξενοδοχεία και αναγκαστικά αυξάνονται οι τιμές. Ο Φ.Π.Α είναι αρκετά υψηλός ακόμα. Όλα αυτά δημιουργούν θέματα.

Υπήρξε ανταπόκριση από τους αρμόδιους όλα αυτά τα χρόνια που χτυπήσατε πόρτες για να λύσετε προβλήματα του κλάδου σας;

Μερικά λύνονται και μερικά όχι. Ακόμα το προϊόν έτσι όπως φορολογείται σήμερα δεν είναι δυστυχώς ανταγωνιστικό. Ήδη έχουμε τον υψηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α. από όλες τις ανταγωνίστριες Χώρες. Μας είπαν ότι θα πάει στο 11% αλλά και πάλι υψηλός είναι. Σκεφτείτε ότι παλιά είχαμε 6% και τώρα έχει πάει στο 13%.

Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα. Δεν μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστικές τιμές. Όλα αυτά δυσκολεύουν την κατάσταση. Χρειάζεται δουλειά πάνω σε αυτό. Να ξέρετε ότι ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας. Εμείς μόνοι μας αν δε συνδράμουν όλοι είναι δύσκολο να προχωρήσουμε. Χρειάζεται όπως σας είπα και στην αρχή μία ολιστική ανάπτυξη. Πρέπει να το παλέψουμε και να προσπαθήσουμε να πείσουμε και τους άλλους.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019 21:47

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr