bannernew5

Τελευταία Νέα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Δ. Βουρδάνος για το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος στο Αλιβέρι – «Πριν το καλοκαίρι θα έχουμε τα πρώτα δείγματα –Μέσα στη βδομάδα υπογράφουμε με το Δημόκριτο και ξεκινάμε άμεσα…»

Για το στήσιμο και τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος στο Αλιβέρι μίλησε στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη το πρωί της Παρασκευής 6 Μαρτίου ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής και Περιβάλλοντος, Δημήτρης Βουρδάνος.

Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος! Τι είναι; Για ποιο λόγο συστάθηκε; Είναι μία απόφαση που πάρθηκε επι Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κύμη μετά από εισήγηση του τότε Περιφερειακού Συμβούλου Νίκου Στουπή. Θετική η απόφαση από πλευράς Περιφέρειας σε συνεργασία πάντα με το Δήμο Κύμης –Αλιβερίου και αφού η Περιφέρεια θα κάνει σύμβαση με το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ.

Γι’ αυτό το λόγο πήρε απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας πριν από λίγους μήνες και ενέκρινε το ποσό των 100.000€. Την περ. Τετάρτη σε ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης-Αλιβερίου αποφάσισε να παραχωρήσει χώρο για να λειτουργήσει το Παρατηρητήριο και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Μάλιστα, όρισε και εκπρόσωπο στην Κοινωνική Επιτροπή Παρακολούθησης του Παρατηρητήριου Περιβάλλοντος από πλευράς Δήμου, το δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Αναγνώστου, ενώ άφησε στην Περιφέρεια να χειριστεί το θέμα των υπολοίπων 23 μελών που θα συμμετέχουν από φορείς και Συλλόγους της περιοχής σε αυτή την Επιτροπή. Μία Επιτροπή η οποία όπως αναφέρει και ο κ. Βουρδάνος θα συνεδριάζει δημόσια, θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα ακόμα και για την αδειοδότηση των περιβαλλοντικών όρων των εργοστασίων και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις συζητήσεις που θα γίνονται και κάτοικοι της περιοχής.

«Συστήσαμε το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος για τις Βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Αλιβερίου που θα είναι με τη συμμετοχή κοινωνικών, αυτοδιοικητικών, πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός σταθερού μηχανισμού στη διαδικασία πρόληψης, ελέγχου και ελαχιστοποίησης ενδεχομένως της περιβαλλοντικής ζημιάς της εκεί περιοχής» δήλωσε ο κ. Βουρδάνος και συνέχισε:

«Το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος για να λειτουργήσει μέσα από αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου χρειάζεται υλικοτεχνική υποδομή. Ένα σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης και έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης με έναν Επιστημονικό Φορέα, το οποίο επιλέγαμε και είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”, στο οποίο πιστεύω δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του στην αποτελεσματικότητα και στους ελέγχους που κάνει, τα αποτελέσματα.

Και παράλληλα είναι και η έγκριση μιας Κοινωνικής Επιτροπής Παρακολούθησης, η συμμετοχή κοινωνικών, αυτοδιοικητικών, πολιτικών και άλλων παραγόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Νομού Ευβοίας και της ευρύτερης περιοχής εκεί. Το Παρατηρητηριο θα καταγράφει, θα κάνει μετρήσεις περιβαντολλογικών ρύπων σε επιφανειακά, σε υπόγεια ύδατα, σε δείγματα εδάφους κ.α»

Ο κ. Βουρδάνος στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου για την υλοποίηση όλων των παραπάνω με τον οποίο έχουν άριστες σχέσεις. Το επόμενο βήμα της Περιφέρειας είναι να συστήσει αφού ενημερώσει όλους τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής και ορίσουν εκπροσώπους για να επανδρώσουν την Κοινωνική Επιτροπή.

«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έκανε το πρώτο βήμα και να το συστήσει και να το χρηματοδοτήσει» είπε ο κ. Βουρδάνος και συνέχισε: «Είχαμε ήδη μία επικοινωνία με το δήμαρχο πριν από την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και θα έχουμε και νέα συνάντηση με τον κ. Μπουραντά τις επόμενες μέρες παρουσία και του χωρικού Αντιπεριφερειαρχη Γιώργου Κελαϊδίτη για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση για την υλοποίηση».

Και ο κ. Βουρδάνος ξεκαθάρισε ότι οι βιομηχανίες θα πρέπει να υπάρχουν αλλά να λειτουργούν σωστά έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα που έχουν αντίχτυπο στην υγεία των πολιτών που είναι και το πολυτιμότερο αγαθό.

Σε ότι αφορά τη συνεργασία με το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε:

«Πιστεύω ότι σε άμεσο χρονικό διάστημα σε μία επικοινωνία που είχα με το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ χτες ότι πριν το καλοκαίρι θα έχουμε τα πρώτα δείγματα... Μέσα στη επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση με το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ που πιστεύει ότι τα πρώτα δείγματα μπορούμε να τα πάρουμε μέσα στους πρώτους δύο μήνες».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΟΥΡΔΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90fm

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Μαρτίου 2020 03:09

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr