X

Αποκλεισμός

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή από το Eviakosmos.gr

bannernew3

Τελευταία Νέα

Ο Σπύρος Γεροντίτης μιλά για τα μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων που έχει καταθέσει η ΕΣΕΕ- Τι αναφέρει για τη μείωση ΦΠΑ και τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας ,μέλος της ΕΣΕΕ και νέος Πρόεδρος του ΟΛΝΕ μίλησε το πρωί της Τετάρτης 13 Μαΐου στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη για την Α φάση επιστροφής στην κανονικότητα των επιχειρήσεων της Εύβοιας και εμφανίστηκε αρχικά αισιόδοξος για την κίνηση στα καταστήματα. Παράλληλα ανέφερε τις προτάσεις που έχουν καταθέσει στον αρμόδιο υπουργό για την προστασία των επιχειρήσεων.

«Σίγουρα τις πρώτες μέρες ο κόσμος είχε διάθεση να βγει έξω. Να κάνει βόλτα στα μαγαζιά. Να περάσει στα εμπορικά κέντρα των πόλεων και φυσικά να ψωνίσει, όσοι τουλάχιστον είχαν διαθέσιμο εισόδημα γιατί σίγουρα μετά από ενάμιση μήνα κλεισμένοι στα σπίτια ή χωρίς καταναλωτικές προτιμήσεις » είπε ο κ. Γεροντίτης και συνέχισε:

«Άρα οι πρώτες μέρες κινήθηκαν από την άποψη ότι ήρθε κόσμος, μπήκε στα μαγαζιά και ψώνισε τις πρώτες ανάγκες. Πιστεύω ότι αυτό σε δεύτερη φάση κατά κάποιο τρόπο θα ξεφουσκώσει θα επανέλθει στις κανονικές ροές της εποχής, της αγοράς και από κει και πέρα θα δούμε πως θα κινηθεί. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα είναι μαζεμένος συνολικά γιατί σίγουρα η ανασφάλεια και το άγνωστο είναι κάτι το οποίο επηρεάζει. Περιμένουμε να κλείσουμε ταμείο το Μάϊο και τους επόμενους μήνες για να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε τα πλαίσια που θα κινηθεί η αγορά. Να διευκρινίσουμε ότι οι πρώτες τρεις μέρες θα ήταν πτωτικές. Σίγουρα τα καταστήματα επειδή έχουν στοκ στα καταστήματα τους και στις αποθήκες τους, κάνουν εσωτερικές εκπτώσεις κάποια από αυτά τουλάχιστον και περιμένουν να δουλέψουν μπαίνοντας η θερινή περίοδος για να δούμε πως θα πάμε και τους επόμενους μήνες».

Σε ότι αφορά την ΕΣΕΕ, στην οποία ο κ. Γεροντίτης είναι μέλος του Δ.Σ, ανέφερε ότι παρέδωσε την προηγούμενη μέρα μία επιστολή στην οποία αναλύει τα μέτρα που ζητάει να ληφθούν για τη συνέχεια του έτους. «Υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα τα οποία μας δημιουργούν όχι απλά προβλήματα αλλά μεγάλη ανασφάλεια σε ότι αφορά τη συνέχεια και την επιβίωση των επιχειρήσεων. Από την πρόθεση για χρηματοδότηση, πληρωμές, επιταγές, ενοίκια κ.α» είπε ο κ. Γεροντίτης και συνέχισε:

«Ζητάμε επέκταση οποιασδήποτε ρύθμισης υπάρχει υφιστάμενης και είναι σε 12 δόσεις, τη ζητάμε σε επέκταση 36. Έχει γίνει αυτή τη στιγμή 25% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους προπληρώνουν. Ζητάμε αυτό να γίνει οριζόντια για φέτος. Οριζόντια μείωση δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους μη μισθωτούς φέτος, για το 2020.

Ζητάμε μείωση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων ακριβώς για να μπορέσουν να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους. Γιατί εδώ πέρα είναι μία αλυσίδα και πρέπει όλοι εμείς να κρατήσουμε όλο το υπαλληλικό προσωπικό και να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας όσο είναι δυνατό.

Ζητάμε να συνεχιστεί η αναστολή εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων, πλειστηριασμών και προστασία πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Η επέκταση της προστασίας των πλητόμμενων επιχειρήσεων που ίσχυσε για τους 2 πρώτους μήνες, να συνεχιστεί με διάφορους τρόπους και μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτά είναι τα πρώτα βασικά που ζητάμε.

Από κει και πέρα είναι επείγον και αναγκαία η άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Αυτό το ζητάμε πάρα πολλά χρόνια όμως πλέον έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση είναι άμεσο να προχωρήσει από την Κυβέρνηση.

Υπάρχουν ζητήματα, γιατί όπως ξέρεις πολλές πληρωμές των καταναλωτών στη λιανική πώληση μέσω των μηχανημάτων των POS καταλήγουν σε λογαριασμούς οι οποίοι κατάσχονται αμέσως.   Όταν αυξάνεται η κίνηση μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής μεγαλώνει και ο κίνδυνος αυτής της κατάστασης».

Τέλος, ο κ. Γεροντίτης αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που βγαίνουν. Ήδη οι πρώτες επιχειρήσεις έχουν πάρει πιστοποίηση για έγκριση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Για ποσά που είναι μέχρι 4000 όσοι έχουν υπάλληλο και λίγο λιγότερο όσοι δεν έχουν.

«Είναι ένα πρώτο κομμάτι ρευστότητας που παίρνει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων. Βέβαια, δε φτάνει. Όμως είναι μία πρώτη κίνηση για να δούμε πως θα κινηθούμε από δω και μπρος.

Να πω ότι για τη Νησιωτική Ελλάδα θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό να επανέρθει το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Μειωμένος ο συντελεστής ΦΠΑ κατά 30%, όπως ήταν και πριν το 2015».

Ο κ. Γεροντίτης επισημαίνει πως αν θέλουμε να στηρίξουμε τα νησιά μας και να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση γιατί ο τουρισμός φέτος θα υποστεί μεγάλο πλήγμα, θα πρέπει να δώσουμε και κάποια κίνητρα.

Σε ότι αφορά τον ΟΛΝΕ ο κ. Γεροντίτης ως νέος Πρόεδρος είπε ότι προσπαθούν μαζί με τον κ. Μανιάτη να κάνουν μία πρώτη αποτύπωση σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή, στο οικονομικό, στο Διοικητικό και στο επίπεδο του προγραμματισμού. «Ο ΟΛΝΕ είναι μία εταιρία η οποία πρέπει να λειτουργήσει και είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για όλη την Εύβοια» είπε ο κ. Γεροντίτης.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΕΡΟΝΤΙΤΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Μαϊ 2020 21:26

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr
X

Αποκλεισμός

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή από το Eviakosmos.gr