Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακοινώσεις Σταϊκούρα για τους πληγέντες της Εύβοιας: Εννιά παρεμβάσεις στήριξης – Πιστή στις δεσμεύσεις της η Κυβέρνηση- Τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές…

«Εννιά παρεμβάσεις είχαμε δεσμευτεί να κάνουμε και τις 9 ή τις υλοποιήσαμε ή τις υλοποιούμε σε 14 μέρες. Μια συλλογική δουλειά» δήλωσε το βράδυ της Τρίτης 25 Αυγούστου, από το Περιφερειακό Μέγαρο της Εύβοιας, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος όπως ανέφερε στην αρχή της  τοποθέτησης του ήρθε μετά από 14 μέρες στην Εύβοια για να «λογοδοτήσει»…

Να ανακοινώσει ο ίδιος, τις εννιά παρεμβάσεις για τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, του Βουλευτή Εύβοιας της Ν.Δ Σίμου Κεδίκογλου, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού και του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργου Κελαϊδιτη, των δημάρχων Χαλκιδέων Έλενας Βάκα και Διρφύων –Μεσσαπίων κ.α.

«Ήρθα μετά από 14 μέρες ξανά για να λογοδοτήσω… » είπε ο κ. Σταϊκουρας αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα, προχώρησε στην ανάγνωση των 9 παρεμβάσεων που αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια Υπουργεία για τις οποίες εκδόθηκαν υπουργικές αποφάσεις:

  1. Αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων, βεβαιωμένων κα ληξηπρόθεσμων, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2021 για τους δημότες Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων.
  2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών για την οικοσκευή. Εκδόθηκε άμεσα απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιχορήγηση του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων ύψους 300.000€ και του δήμου Χαλκιδέων ύψους επίσης 300.000€ για άμεση βοήθεια 600 ευρώ σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά που έχει πληγεί η κύρια κατοικία τους για την κάλυψη των κύριων πρώτων αναγκών τους.
  3. Αποζημιώσεις σε υποδομές. Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση του Δήμου Χαλκιδέων με το ποσό των 700.000€, από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από Θεομηνίες. Και αντίστοιχα για το Δήμο Διρφύων –Μεσσαπίων εκδόθηκε απόφαση για ποσό 500.000€ από το ίδιο πρόγραμμα.
  4. Αποζημιώσεις στους αγρότες. Προχώρησε από τον ΕΛΓΑ η άμεση καταγραφή ζημιών ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί και οι οποίες αρχικά εκτιμώνται σε 1,4 εκ ευρώ.
  5. Επιχορήγηση έκτακτης εφάπαξ χορήγησης με τη μορφή επιδόματος η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000€ ανα κατοικία και για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες των οποίων η επιχείρηση επλήγη το ποσό των 8.000€ ανα επιχείρηση. Η οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη.
  6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από Θεομηνίες. Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση της σχετικής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών , Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών αναφορικά με την οριοθέτηση περιοχών και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής σχετικά με για την αποκατάσταση ζημιών από τις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος δέχονται δηλώσεις από πληγείσες επιχειρήσεις μέχρι τις 11 Σεπτέμβριου και να προχωρήσει η έκδοσή υπουργικής απόφασης για την επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.
  7. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός μιας οριοθετημένης περιοχής.
  8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των δήμων που έχουν πληγεί. Σχεδιάζονται μία σειρά ρυθμίσεων από τις Τράπεζες σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
  9. Επιχειρήσεις των δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 3 που θα ανακοινωθεί αρχές Σεπτεμβρίου, ειδικά για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και στις Δ.Ε Ληλαντίων και Ν. Αρτάκης να μην απαιτείται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα η μείωση του τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

«Για την άμεση εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων η Κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμα μία φορά έμπρακτα ότι υλοποιεί συντονισμένα με ταχύτητα, συνέπεια, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πρωτοφανούς καταστροφής» είπε κλείνοντας ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Να σημειωθεί εδώ ότι σε ερώτηση στην συνέχεια, του eviakosmos.gr στον κ. Σταϊκούρα για το τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές και αν έχει κάποια σχετική πληροφόρηση από τον κ. Βρούτση, μας απάντησε ότι θα δει ο ίδιος το θέμα τις επόμενες μέρες, μιλώντας με τον αρμόδιο Υπουργό.

 

staik1

staik2

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 01:44

Σχετικά Άρθρα