bannernew5

Τελευταία Νέα

Νίκος Δήμου: «Ίσως εγώ που είμαι προστατευμένος με τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι πιο ακίνδυνο να εκτεθώ στον ιό σε σχέση με κάποιον με μια μάσκα απλή που δίπλα του βρίσκεται ένας φορέας του covid 19»

Στην εκπομπή «Τάδε Έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm μίλησε ο Συντονιστής-Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ψαχνών, Γενικός Γιατρός Νίκος Δήμου την Τρίτη 17 Νοεμβρίου το πρωί, για το πώς το Κέντρο Υγείας Ψαχνών σε ετοιμότητα πάντα, αντιμετωπίζει όλο αυτό τον καιρό της Πανδημίας τα πιθανά κρούσματα, με covid 19.

Μάχη με τον «αόρατο εχθρό» δίνουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών έχοντας όπως αναφέρει ο κ. Δήμου κατάλληλα εκπαιδευτεί και φορώντας όλον εκείνον τον εξοπλισμό που θα τους προστατέψει στην προσπάθεια να κάνουν την πρώτη διάγνωση οι γιατροί και εν συνεχεία να σταθούν δίπλα σε εκείνους που θα βρεθούν θετικοί.

Την ίδια ώρα το Κέντρο Υγείας Ψαχνών λειτουργεί σαν ένα μικρό νοσοκομείο. Με μονάδα βραχείας νοσηλείας, με ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτικό που καλύπτει τις ανάγκες. Έχοντας αποκτήσει πρόσφατα παιδίατρο και εν αναμονή της πρόσληψης ενός καρδιολόγου. Ενώ δρομολογείται και η πρόσληψη ενός οδοντιάτρου.

Μηνιαίως σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM ο κ. Δήμου κλείνουν 1000 έως 1050 ραντεβού στα Τακτικά Ιατρεία που αφορούν την συνταγογράφηση, την εξέταση και την παρακολούθηση και 900 έως 1000 περιστατικά περνούν από το Τμήμα Επειγόντων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Στην πρώτη γραμμή κι εσείς καθώς φτάνουν εμπύρετα περιστατικά και στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών. Θα μας πείτε πως είναι η κατάσταση τον τελευταίο διάστημα; Ποια μέτρα έχετε πάρει και τι περιστατικά έχετε αντιμετωπίσει, διότι απ’ όσο γνωρίζουμε κάνετε και Rapid tests

ΔΗΜ: Όχι μόνο Rapid test, κάνουμε και το μοριακό test, το P.C.R

Σε τι κατάσταση βρίσκεστε, από άποψη εγκαταστάσεων το Κέντρο Υγείας Ψαχνών;

ΔΗΜ : Σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις μας είναι καλά. Περάσαμε βέβαια μία περιπέτεια το καλοκαίρι με τις πλημμύρες, που είχαμε στην περιοχή και στο Κέντρο Υγείας, αλλά αποκαταστάθηκε άμεσα η λειτουργία του. Έγιναν οι απαραίτητες επισκευές που χρειάστηκαν, με την βοήθεια της Υγειονομικής Περιφέρειας. Ήμασταν από την πρώτη στιγμή σε λειτουργία πάλι. Συνεχίσαμε τη μάχη του κορωνοϊού, που είχε ξεκινήσει από πέρυσι το Μάρτιο και συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή όπως όλα τα Κέντρα Υγείας. Άλλωστε, αυτή είναι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας,. Τα Κέντρα Υγείας και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να είναι στην πρώτη γραμμή.

Στην πρώτη γραμμή λοιπόν το Κέντρο Υγείας Ψαχνών. Υπάρχει ειδικός χώρος που βλέπετε τα εμπύρετα περιστατικά, εντός ή εκτός του Κέντρου Υγείας, σε ISOΒΟΧ;

ΔΗΜ: Είναι εντός του Κέντρου Υγείας ο χώρος, αλλά μπαίνουν από διαφορετική είσοδο. Η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες εισόδους του Κέντρου Υγείας που οδηγούν στα κανονικά επείγοντα που έχουμε. Είναι έτσι η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Ψαχνών που μας βοήθησε και δε χρειάστηκε να κάνουμε επιπλέον προσθήκη και ακόμη υπάρχει πρόσβαση για φορείο στο συγκεκριμένο χώρο.

Έτσι εξετάζονται εκεί τα περιστατικά, ό,τι εμπύρετο και ό,τι έχουμε υποψία ότι μπορεί να σχετίζεται με οποιαδήποτε νόσο που έχει πυρετό ή μπορεί να σχετίζεται με κορονοϊό. Αυτό γινόταν από πέρυσι, από την αρχή που εμφανίστηκε ο κορονοϊός, τον Ιανουάριο 2020.

Άρα λοιπόν εσείς ήσασταν από την αρχή όπως όλα τα Κέντρα Υγείας στην πρώτη γραμμή. Να δούμε πόσα περιστατικά έχουν περάσει εμπύρετα που έγιναν Rapid tests και πόσα μοριακά έχετε κάνει;

Έχουμε κάνει περίπου στα 60 ως 70 Rapid τεστ και τα προμηθευτήκαμε τώρα τελευταία πριν 2-3 βδομάδες όπως τα προμηθεύτηκαν όλα τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία.

Όμως, είχαμε ξεκινήσει και κάναμε από πριν το μοριακό τεστ. Έχουμε κάνει γύρω στα 40 ως 50 P.C.R, τα οποία έρχεται και τα παίρνει ένα όχημα του νοσοκομείου Χαλκίδας, τα στέλνει στο νοσοκομείο στην Αθήνα και παίρνουμε το ίδιο απόγευμα το αποτέλεσμα.

Για να γίνεται όλη αυτή διαδικασία και για να μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα κρούσματα covid 19 είστε κατάλληλα ενδεδυμένοι παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας;

ΔΗΜ: Έχουμε εξοπλισμό και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Του γιατρού που εξετάζει και της νοσηλεύτριας που συνοδεύει. Όλοι είναι εξοπλισμένοι κατάλληλα. Γίνεται συχνός καθαρισμός και απολύμανση του χώρου μετά από κάθε επίσκεψη οποιουδήποτε εμπύρετου περιστατικού. Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα προστασίας. Προσέχουμε ιδιαίτερα διότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ειδικά όταν μετά από αρκετές ώρες επέρχεται η κόπωση. Και πάντα τονίζουμε στους συναδέλφους ότι οι γιατροί πρέπει πρώτα να παίρνουμε τα μέτρα προστασίας μας και ασφάλειας μας.

Εκπαιδεύτηκε το προσωπικό;

ΔΗΜ: Ναι! Το προσωπικό έκανε την απαραίτητη εκπαίδευση και όσο αφορά την χρήση, από Νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Χαλκίδας, την Υπεύθυνη της Επιτροπής Λοιμώξεων. Σε οτι αφορά πως ντυνόμαστε και πώς αφαιρούμε τον εξοπλισμό, γιατί είναι εξίσου σημαντικό, διότι όταν ντύνεσαι δεν έχεις τίποτα ενώ όταν αφαιρείται ο εξοπλισμός, είναι το πολύ σημαντικό, γιατί εκεί μπορεί να υπάρχει το μικρόβιο.

Είναι αλήθεια ότι για να αφαιρέσεις τον εξοπλισμό, χρειάζονται περισσότερα από ένα άτομο;

ΔΗΜ: Κυρίως είναι κινήσεις που τις κάνει μόνο του το άτομο που φοράει τον εξοπλισμό διότι έχει εκπαιδευτεί και γνωρίζει και με την καθημερινή επανάληψη, γίνεται βίωμα. Ακολουθούμε τις κινήσεις τις συγκεκριμένες, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Πως είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών από άποψη προσωπικού; Βγαίνουν οι βάρδιες και οι εφημερίες;

ΔΗΜ: Το Κέντρο Υγείας Ψαχνών είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Πατάει πάνω σε τρεις δήμους. Είναι ο δήμος Διρφύων- Μεσσαπίων που είναι η έδρα του Κέντρου Υγείας. Και έχουμε εξυπηρετούμενες περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων όπως είναι η Αρτάκη και η Δροσιά. Επίσης, ανήκουν σε μας το Βαθύ, ολόκληρο το Ληλάντιο Πεδίο και αυτό που θα σας κάνει εντύπωση είναι ότι και ο Δήμος Ερέτριας, ανήκει σε εμάς. Πράγμα που σημαίνει ότι, πατώντας στους τρεις δήμους, έχουμε τα Περιφερειακά Ιατρεία και τις εξυπηρετούμενες κοινότητες, υπό την αιγίδα μας. Δηλαδή, τα εξυπηρετούν οι δικοί μας γιατροί.

Θέλετε να μας πείτε ότι ο γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου της Ερέτριας κάνει τις εφημερίες του στα Ψαχνά; Αντί για το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου π.χ που είναι πιο κοντά;

ΔΗΜ: Ναι, διότι αυτός είναι ένας «αναχρονιστικός χάρτης υγείας», όπως χαρακτηρίζω εγώ. Αποτελεί ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να δούμε κάποια στιγμή και να γίνει νέος σχεδιασμός. Διότι δεν είναι δυνατόν να φεύγει ο γιατρός από την Ερέτρια για να κάνει την εφημερία στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών, όταν κοντινότερο είναι το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου όπου και εξυπηρετούνται περιστατικά της Ερέτριας. Για να καταλάβετε, στις αρμοδιότητες του Κέντρου Υγείας Ψαχνών, έχουμε αυτή τη στιγμή 15 Περιφερειακά Ιατρεία και 28 εξυπηρετούμενες κοινότητες, σύνολο 43.

Υπηρετούν τα Περιφερειακά Ιατρεία 23 Γενικοί Γιατροί συν 4 που είμαστε στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών. Από αυτούς, δεν κάνουν όλοι εφημερίες στο Κέντρο Υγείας καθώς ένα μέρος τους, εξυπηρετούν το νοσοκομείο.

Όπως επίσης, είναι πάρα πολλές οι εξυπηρετούμενες κοινότητες, αν τις απαριθμήσουμε. Κάθε γιατρός δεν είναι μόνο σε ένα χωριό, έχει και γύρω-γύρω όπως για παράδειγμα της Μακρυκάπα ο γιατρός του περιφερειακού ιατρείου, ταυτόχρονα πηγαίνει στην Γλυφάδα, στον Άγιο Αθανάσιο, στην Άτταλη, στην Πλατάνα…

Αμέσως μετά από εσάς, το επόμενο Κέντρο Υγείας είναι του Μαντουδίου. Άρα, από τον Άγιο και κάτω εξυπηρετείτε εσείς. Κι αυτό που είναι το περίεργο της όλης ιστορίας, είναι ότι εξυπηρετείτε ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου χαλκιδέων εκτός από το Βασιλικό που εξυπηρετείται από ΤΟΜΥ Βασιλικού…

ΔΗΜ: Η Αρτάκη, όλες οι κοινότητες του Ληλαντίου και η πόλη του Βασιλικού, ο δήμος Ανθηδώνας ακόμη και το Βαθύ Αυλίδος ανήκει σε εμάς. Αυτό βέβαια δημιουργεί ορισμένα προβλήματα, όσο αφορά, τον εξοπλισμό για τα Περιφερειακά Ιατρεία. Τα διάφορα αναλώσιμα ακόμη και το μελάνι για τον εκτυπωτή που θα γράψει τις συνταγές ή τα φύλλα Α4, τα προμηθεύονται από εμάς.

Ανήκουμε στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια κι έχουμε καλή συνεργασία, δεν έχουμε παράπονο. Έχουμε όμως ανάγκες, συν ότι τελευταία, κάνουμε προσπάθεια για να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας. Έχουμε πλέον παιδίατρο και εμείς.

Με ποιες ειδικότητες γιατρών καλύπτετε τις ανάγκες αυτή τη στιγμή;

ΔΗΜ: Έχουμε Γενικούς Ιατρούς, Ειδικευμένους. Αγροτικούς έχουμε μόνο 2, δηλαδή, άνευ ειδικότητας. Οι υπόλοιποι είναι ειδικευμένοι γιατροί και με εξειδικεύσεις. Όπως έχουμε για το ζαχαρώδη διαβήτη, για την αναπνευστική αναζωογόνηση. Όλοι οι γιατροί έχουν μια ειδικότητα. Πλέον έχουμε την παιδίατρο, εδώ και δύο μήνες η οποία ορίστηκε επικουρικός παιδίατρος εδώ, στο Κέντρο Υγείας. Και να πω για πρώτη φορά δημόσια μέσα από την εκπομπή σας, ότι έχει προκηρυχθεί θέση καρδιολόγου, οπότε τέλος της χρονιάς ή αρχές της επόμενης, θα έχουμε κοντά μας και καρδιολόγο. Έχει προκηρυχθεί η θέση από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια και είναι στην διαδικασία της επιλογής.

Κύριε Δήμου επειδή τα Κέντρα Υγείας είθισται αφού έχουν όλες αυτές τις ειδικότητες να λειτουργούν πολλές φορές σαν μικρά νοσοκομεία. Όπως μας αναφέρατε έχετε όλες σχεδόν τις ειδικότητες για να εξυπηρετήσετε. Και βέβαια να επισημάνουμε ότι η απόσταση να φύγεις από τα Ψαχνά για να πας στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, είναι περίπου ίδια απόσταση για να πας από το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου προς το νοσοκομείο της Χαλκίδας. Άρα λοιπόν χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να γίνουν οι διακομιδές.

Κρατάτε περιστατικά εκεί; Διαθέτετε βραχεία νοσηλεία στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών;

ΔΗΜ: Έχουμε βραχεία νοσηλεία όπως πάντα είχαμε και κρατάμε περιστατικά. Ό,τι χρειάζεται και ότι μπορεί να μείνει εδώ. Ήδη, έχουμε εξοπλιστεί και με μηχάνημα το οποίο μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις γενικής αίματος και έχουμε τεστ τροπονίνης για τα καρδιολογικά.

Επειδή δεν έχουμε μικροβιολογικό εργαστήριο από τότε που συνταξιοδοτήθηκε η μικροβιολόγος κι έμεινε κενή η θέση, ξεκινάμε να κάνουμε αιμοληψίες εμείς και με αυτοκίνητο που θα τα παραλαμβάνει, θα μεταφέρονται στην Χαλκίδα οι εξετάσεις αίματος που αφορούν όχι τα επείγοντα αλλά τον τακτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Με την κάλυψη του καρδιολόγου, ολοκληρώνεται το θέμα των ειδικοτήτων στο Κέντρο Υγείας των Ψαχνών;

ΔΗΜ: Πάμε βήμα - βήμα. Δηλαδή, κοιτάμε να καλύψουμε πρώτα ανάγκες που έχουν να κάνουν με το να μην κινδυνεύει άμεσα μία ζωή. Για παράδειγμα γυναικολόγο, δεν έχουμε. Βέβαια, όλες οι ειδικότητες είναι χρήσιμες. Άλλα πρώτα πρέπει να καλύψουμε τις καθημερινές ανάγκες ασθενών, οι οποίοι δυσκολεύονται να μετακινηθούν στην Χαλκίδα για να πάνε στον καρδιολόγο. Όπως υπερήλικες που η μετακίνησή τους δεν είναι εύκολη. Όπως αυτή τη στιγμή, οι άμεσες βλέψεις μας είναι να ζητήσουμε και έναν οδοντίατρο.

Να σας αναφέρω και κάποια στατιστικά στοιχεία, ό,τι αυτή τη στιγμή κλείνουμε 1000 έως 1050 ραντεβού το μήνα στα Τακτικά μας Ιατρεία που αφορούν την συνταγογράφηση, την εξέταση και την παρακολούθηση. Επίσης έχουμε 900 έως 1000 περιστατικά στο Τμήμα Επειγόντων μηνιαία. Και απ’ αυτά τα άτομα, ένα μεγάλο μέρος, είναι από το Δήμο Χαλκιδέων. Δηλαδή, από την Έξω Παναγίτσα, την Αρτάκη και τα λοιπά που έρχονται εδώ. Κάτι που μας τιμά και μας ευχαριστεί.

Αυτό που τιμά όλους σας, είναι ότι υπάρχει σωστή αντιμετώπιση των περιστατικών. Δεν έχει αναφερθεί κάτι αρνητικό για την εξυπηρέτηση στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών. Ο κόσμος μιλάει με τα καλύτερα λόγια και για τους γιατρούς και για το νοσηλευτικό προσωπικό και όπως είπαμε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς με τον covid 19, που έχουμε έναν εχθρό απέναντι μας. Είστε αυτοί που εργάζεστε στο Kέντρο Υγείας Ψαχνών, είστε στην πρώτη γραμμή χωρίς βέβαια να εξαιρέσουμε τον αγροτικό γιατρό ή τον γιατρό του Περιφερειακού Ιατρείου, οι οποίοι γιατροί δεν δέχονται πλέον τα εμπύρετα περιστατικά, για να τα εξετάσουν στο ιατρείο τους και τα στέλνουν σε πρώτη φάση σε εσάς και στο νοσοκομείο.

ΔΗΜ: Υπάρχει άριστη συνεργασία και είναι πολύ έμπειροι, όλοι οι γιατροί μας. Να τονίσουμε ότι το Κέντρο Υγείας Ψαχνών εφημερεύει καθημερινά με δύο εξειδικευμένους γιατρούς και επιπροσθέτως έχουμε καταφέρει μια πολύ καλή συνεργασία, ειδικά με τον covid τώρα, και με την Υγειονομική Υπηρεσία αλλά και με την Διοικητική Περιφέρεια, με τον με τον κ. Τοουλιά καθώς και με τον κ. Φωτόπουλο που είναι υπεύθυνος για τις ιχνηλατήσεις όπως και με το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων. Δουλεύουμε καλά, προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε διότι οι δυσκολίες είναι μπροστά μας.

Όλος ο κόσμος κινδυνεύει αυτή τη στιγμή αλλά κι εσείς που είστε στην πρώτη γραμμή, γιατί έχετε να αντιμετωπίσετε καταστάσεις που έρχεστε άμεσα απέναντι με τον ιό, τις περισσότερες φορές.

ΔΗΜ: Πολλές φορές λέω πως ίσως εγώ που είμαι προστατευμένος με τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι πιο ακίνδυνο να εκτεθώ στον ιό, σε σχέση με κάποιον που χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με μια μάσκα απλή που δίπλα του  βρίσκεται ένας φορέας του covid 19.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΨΑΧΝΩΝ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 19:59

kimi denpao

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr