Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Βασίλης Κορκίδης για το λιανεμπόριο: «Μη μας παίρνουν και το καλάθι από τα χέρια-Να μας αφήσουν να παλέψουμε για την επιβίωση μας σεβόμενοι τα μέτρα…»

Τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες που το 2020 που ήταν 50 δις ευρώ, ενώ τα μέτρα μέχρι τον Απρίλιο είναι 31,4 ευρώ. Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου με τους φορείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το «τσουνάμι λουκέτων» που έρχεται το επόμενο διάστημα, στον απόηχο της πανδημίας και να ζητούν να τους αφήσουν να περιορίσουν τις απώλειές τους, με κάθε προσοχή, με κάθε σεβασμό στη δημόσια υγεία.

Στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, μίλησε το πρωί της Τρίτης 12 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης για την κατάσταση που επικρατεί με το λιανεμπόριο, τις χειμερινές εκπτώσεις και τις ενέργειες που γίνονται, έτσι ώστε να επανέλθει η αγορά στην κανονικότητα, το συντομότερο, με οποιοδήποτε τρόπο.

«Υπήρξε μεγάλη δυσφορία το Σαββατοκύριακο που πέρασε από την παράταση του lock down κατά μία εβδομάδα και ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την έναρξη των εκπτώσεων στις 11 Ιανουαρίου. Δεύτερη, Δευτέρα του Ιανουαρίου κάθε χρόνο και διάρκεια μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Όλοι περιμέναν από το “click away” στις γιορτές να περάσουμε στο “click in shop”, και καταλήξαμε στο “click in stop”» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κορκίδης και συνέχισε:

«Αυτό δημιούργησε δικαιολογημένες αντιδράσεις και μάλιστα, αυτό το οποίο ειπώθηκε ότι μπήκαν στη ζυγαριά της Επιτροπής των Επιδημιολόγων τα δημοτικά σχολεία με την αγορά, με το λιανικό εμπόριο, προκάλεσε ακόμα περισσότερο.»

Ο Πρόεδρος μίλησε για την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων τονίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι «Βασιλικότερη του Βασιλέως», διότι η Επιτροπή δεν είναι Κυβέρνηση, κάνοντας όμως μία ιδιαίτερη αναφορά στα πρόσωπα του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάχτυλου και του κ. Σίψα τους οποίους όπως είπε ξεχωρίζει γιατί στις τοποθετήσεις τους είναι ευθείς και ειλικρινείς.

«Περιμένω από την Ελληνική Κυβέρνηση γιατί από εκεί έχω απαιτήσεις και όχι από την Επιτροπή των Επιδημιολόγων οι οποίοι ξαφνικά βγήκαν στα φώτα της δημοσιότητας και πολύ φοβάμαι όπου κάπου έχουνε παρανοήσει το ρόλο τους και το σκοπό τον οποίο αυτή η Επιτροπή θα πρέπει να έχει μια σύνδεση με την πραγματικότητα και με την κοινωνία. Εγώ από την Κυβέρνηση θα ήθελα πολύ να εξισορροπήσει τα επιδημιολογικά και τα οικονομικά φορτία» είπε στη συνέχεια ο κ. Κορκίδης επισημαίνοντας ότι δεν θέλει να δημιουργηθούν κοινωνικοί και οικονομικοί αυτοματισμοί. Ο ένας επαγγελματίας να δείχνει τον άλλον. Από τη στιγμή που υπάρχουν επιδημιολόγοι που λένε ότι ο πιο ασφαλής τρόπος λειτουργίας της αγοράς, είναι το ραντεβού εντός καταστήματος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Που τα έλαβαν όλα αυτά υπόψιν τους την περ. εβδομάδα; Και ξέρω και πάρα πολύ καλά ότι προσπάθησε ο Υπουργός Ανάπτυξης να τους μεταπείσει» είπε ο κ. Κορκίδης και συνέχισε:

«Προσπάθησε να τους πει ότι τα 35.000 “click away” ημερησίως μέσα στις γιορτές από 13 έως 31 Δεκεμβρίου, είναι ελάχιστα μπροστά στο 1.000.000 ανθρώπους που βγάζετε σε κίνηση, ανοίγοντας τα δημοτικά σχολεία. Είναι περίπου 700.000 οι μαθητές και αν υπολογίσει κανείς και τους γονείς που τα συνοδεύουν τα παιδιά το πρωί και το μεσημέρι, μπορεί να καταλάβει κανείς τι επιβάρυνση δημιουργείται. Το θέμα είναι ο συνωστισμός, η κινητικότητα. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε εντός της εβδομάδας την κατάσταση.

Πρόθεση του Υπουργού Ανάπτυξης και της Κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία με το ραντεβού εντός καταστήματος γιατί δε νοούνται εκπτώσεις με κλειστά μαγαζιά. Δε νοοούνται εκπτώσεις στην ένδυση και υπόδηση χωρίς δοκιμή εντός καταστήματος.

Και επειδή η ένδυση και υπόδηση, οι εκπτώσεις σε όλους τους κλάδους στο δίμηνο Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου είναι περίπου 5 δις ευρώ και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθούν από το τζίρο της αγοράς. Όχι τα 5 δις. Τα μισά θέλετε; Το 1/3; Τα 2/3; Δεν ξέρω πόσα θα χαθούν φέτος. Αλλά τουλάχιστον, γιατί εμείς πάντα έχουμε μάθει να κρατάμε μικρό καλάθι. Το είδαμε και στις γιορτές. Κάναμε το 1/3 του τζίρου. Αλλά, μην μας παίρνουν και το καλάθι από τα χέρια. Να μας αφήσουν να παλέψουμε για την επιβίωση μας.

Και επειδή τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες που το 2020 που ήταν 50 δις ευρώ από τον κύκλο εργασιών όλων των δραστηριοτήτων. Ενώ τα μέτρα είναι 31,4 μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Ας μας αφήσουν να περιορίσουμε τις απώλειες, με κάθε προσοχή, με κάθε σεβασμό στη δημόσια υγεία. Με όλα τα μέτρα ασφάλειας.

Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι δεν ζητούν εξεζητημένα ή υπερβολικά πράγματα. Γνωρίζοντας πως η αγορά το επόμενο τρίμηνο θα λειτουργήσει ως ακορντεόν με το «άνοιξε-κλείσε». Και γι αυτό όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος, ο εμπορικός κόσμος ζητά να του δοθεί η δυνατότητα να δουλέψει με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί. Σχήμα οξύμωρο να είναι ανοιχτά τα super market και την ίδια ώρα να μην μπορείς να επισκεφθείς τα άλλα καταστήματα. Μάλιστα ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι θα πρέπει να επαναξετασθεί το θέμα των προϊόντων που θα έχουν τα super markets στα ράφια.

«Δημιουργείται επαγγελματικός αυτοματισμός και ο ένας δείχνει τον άλλον. Το ερώτημα του μικρομεσαίου εμπόρου είναι γιατί τα super markets και όχι εμείς. Δεν ανοίγουν τα υπερκαταστήματα και τα malls. Γι’ αυτό δε θέλουν να ανοίξουν τα μαγαζιά για να μας κλείσουν.» είπε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά και συνέχισε: «Αυτά είναι σενάρια που για να είμαι ειλικρινής δεν ισχύει κάποιο σχέδιο πραγματικό. Δικαιολογημένα όμως, δημιουργούνται αυτού του είδους τις σκέψεις. »

Για να αποφευχθεί αυτός ο επαγγελματικός αυτοματισμός, κοινωνικός ή οικονομικός, να δείχνει ο ένας τον άλλο, θα πρέπει να υπάρχει μία δίκαιη αξιολόγηση. Να επαναξιολογήσουν, να αναθεωρήσουν, να επικαιροποιήσουν, το τι είναι ασφαλές και το τι δεν είναι και όχι μέρα με τη μέρα, γιατί όπως τονίζει ο κ. Κορκίδης, η αγορά δεν δουλεύει μέρα με τη μέρα ούτε βδομάδα με τη βδομάδα.

«Ας κάνουμε ένα σχέδιο τριμήνου. Δηλαδή, μέχρι το Μάρτιο που κλείνει ο κύκλος του κορονοϊού, όπως λένε, της πανδημίας. Να κάνουμε άλλο ένα σχεδιασμό για το επόμενο τρίμηνο, από τον Απρίλιο μέχρι το καλοκαίρι, του εμβολιασμού και της ανοσίας του πληθυσμού και να δούμε πως θα πάμε» είπε ο κ. Κορκίδης και συνέχισε:

«Βεβαίως θα υπάρξουν αλλαγές τροποποιήσεις, αλλά όχι αυτό το ξαφνικό, έτσι αποφάσισαν η Επιτροπή και οι επιδημιολόγοι και η Επιτροπή, να προτείνουν και αυτό γίνεται.»

Συνεπώς, να εξετάζει η Κυβέρνηση και να ζητάει να αιτιολογήσουν οι επιδημιολόγοι, γιατί το αποφασίζουν. Έγινε την προπερασμένη εβδομάδα συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Υπουργό Ανάπτυξης.

«Αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός και τα ξέρω και μπορώ να σας τα επιβεβαιώσω κι εγώ γιατί όλο το Σαββατοκύριακο είχα επικοινωνία μαζί του και μου τα επιβεβαίωσε. Ό,τι ήθελε να ανοίξει, δε μπόρεσε να τους μεταπείσει. Αλλά, αυτή τη βδομάδα ότι είναι βέβαιο ότι θα παρθεί αυτή η απόφαση να λειτουργήσουν 18 του μηνός. Να έχουμε εκπτώσεις με όποιον τρόπο λειτουργήσουν τα καταστήματα. Με αυτόν τον υβριδικό τρόπο. Και θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρει ο Υπουργός να περάσει τη γνώμη του στην Επιτροπή» είπε ο κ. Κορκίδης εκφράζοντας την ανησυχία του για το τι θα συμβεί έχοντας ξεπεράσει την πανδημία.

Οι ψυχολόγοι λένε, όπως ανέφερε ο κ. Κορκίδης κλείνοντας, έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ψυχολογική στήριξη ο ενήλικας, παρά το παιδί. Υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις που στηρίζουν το θέμα της λειτουργίας της αγοράς.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 00:32