Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατερίνα Μπατζελή : «Η διαχείριση αποβλήτων στην Περιφέρεια μας είναι αφημένη στην τύχη τους-Είναι άμεση προτεραιότητα η έγκριση της πρότασης των Δήμων Δελφών και Δωρίδας»

Η επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά», Κατερίνα Μπατζελή έθεσε το θέμα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής διότι όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου που εξέδωσε πριν από λίγο είναι πεπεισμένοι ότι:

Υπάρχει διαφορετική ,προτιμησιακή αντιμετώπιση από την Περιφερειακή Αρχή για κάθε Δήμο όπως εκείνου του Δήμου Χαλκιδέων και της Ευβοίας με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που διασφαλίζουν τη στατικότητά του καθιστώντας την παράτυπη και άκρως επικίνδυνη για την συνέχιση της λειτουργίας του.

Μπλοκάρονται οι χρηματοδοτήσεις ώριμων και ολοκληρωμένων προτάσεων όπως αυτή της Φωκίδας , εφόσον εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν ελεγχθεί όμως από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας τα αιτήματα των Δήμων Δελφών και Δωρίδας για την προμήθεια εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, καφέ κάδοι κλπ) για τη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων, και τη μεταφορά τους στη μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων του δήμου Δελφών. Η μονάδα είναι έτοιμη, αλλά δεν έχει υλικό για να λειτουργήσει.

Ακολουθούνται πολιτικές που στην ουσία αποδυναμώνουν την διαχείριση αποβλήτων και θέτει σε κίνδυνο τις χρηματοδοτήσεις των έργων από κοινοτικούς πόρους.

Δεν έχει συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με την παρουσία του ΦοΣΔΑ οι εξελίξεις των έργων και των θεμάτων που έχουν ανακύψει, αλλά κι ούτε ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός για το εν λογω θέμα βάση της νέας νομοθεσίας.

Επισημάνουμε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα, από την Περιφέρεια Στερεάς δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από το ΠΕΠ, για κανένα έργο που να αφορά το περιβάλλον. Έχει δε αποφασίσει η Διαχειριστική Αρχή να εφαρμόσει τη «συγκριτική» μέθοδο αξιολόγηση με αποτέλεσμα να υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις μέχρι την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων των προτάσεων που έχουν κατατεθεί βάση της Πρόσκλησης, η τελευταία τροποποίηση της οποίας έγινε τον Ιούνιο του 2020. Να υπογραμμιστεί όμως ότι η αξιολόγηση των προτάσεων των Δήμων για την προμήθεια εξοπλισμού για τη διαλογή των βιοαποβλήτων, εάν και στην Προκήρυξη αναφέρεται ότι είναι συγκριτική μεταξύ των προτάσεων ,αφ' ενός δεν είναι δεσμευτικό από τη νομοθεσία, και αφ' ετέρου δεν έχει λογική, αφού προϋπόθεση της χωριστής διαλογής είναι να υπάρχουν οι υποδομές/αποδέκτες των βιοαπόβλητων (Μονάδες Βιολογικής Επεξεργασίας - ΜΕΒΑ, ή Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων - ΜΕΑ). Αυτό που θα έπρεπε να λαμβάνεται υπ' όψη, είναι ποιοί Δήμοι έχουν έτοιμο τον αποδέκτη.

Κατερίνα Μπατζελή επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά» εκ μέρους των Περιφερειακών Συμβούλων-επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο

9η ΟΕ στις 2-03-21

Α. Θέματα βάση των αρμοδιοτήτων της ΟΕ όπως αυτές απορρέουν από το άρθρο 40 του Ν. 4735/2020

Εισηγήτρια :Κατερίνα Μπατζελή εκ μέρους της παράταξης «πατρίδας μας η Στερεά»

Θέμα 1ο :ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΣτΕ ,επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και ενοποίηση των χρηματοδοτήσεων σε όλους τους Δήμους.

  1. 1.Σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 237 παρ. 3β' του ν. 4555/2018), οι Δήμοι που εξυπηρετούνται από κάθε ΦοΔΣΑ, μαζί με την ετήσια εισφορά, πληρώνουν και ένα ποσό, ώστε να σχηματιστεί ένα αποθεματικό που θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, όταν κλείσει, και τη διαχείρισή του για αρκετά χρόνια μετά, όσο θα έχει στραγγίσματα και βιοαέριο. Επομένως, ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ πληρώνουν την αποκατάσταση των ΧΥΤΑ. Στη Στερεά, λειτουργούν οι ΧΥΤΑ Σκύρου, Δομοκού, Λαμίας, Χαλκίδας, Θήβας, Άμφισσας.
  2. 2.Ο Περιφερειάρχης κος Σπανός συμφώνησε με τη Δήμαρχο Χαλκιδέων κα Βάκα, να πληρώσει Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ τα ποσά για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Χαλκίδας (πάνω από 3 εκατ. ευρώ), απαλλάσσοντας ΜΟΝΟ τους Δήμους της Εύβοιας από το κόστος αυτό, ενώ όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι θα πληρώσουν τις αντίστοιχες δράσεις από «ιδίους πόρους»!

Από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι η πρόταση του Δήμου Χαλκιδέων είναι να συνεχίσουν να θάβονται απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας, ακόμα και αφού κορεστεί, «αρκεί» η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να χορηγήσει σχετική τροποποίηση της ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ, στην οποία θα αναφέρεται ότι θα συνεχιστεί η ταφή απορριμμάτων, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για τις αναγκαίες αντιστηρίξεις, τα οποία θα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ερώτημα : Γνωρίζει ο Περιφερειάρχης ότι μια τέτοια απόφαση, που θα επιτρέπει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που διασφαλίζουν τη στατικότητά του, είναι και παράτυπη και άκρως επικίνδυνη; Συμφωνεί με μια τέτοια προοπτική;

Εδώ το δημοσίευμα , που περιλαμβάνει το δελτίο τύπου του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ : https://eviaportal.gr/yperkalypsi-provlepomenis-choritikotitas-chyta-chalkidas/

Ερώτημα: Πόσοι ΧΥΤΑ λειτουργούν στη Στερεά, ποιοί πρέπει να πληρώσουν την αποκατάστασή τους, αν αληθεύει ότι ο Περιφερειάρχης συμφώνησε να πληρώσει την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, και αν ναι, για ποιό λόγο δεν θα πληρώσει τις αποκαταστάσεις και των άλλων ΧΥΤΑ.

  1. 3.Η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Λαμίας είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2014, έκανε το διαγωνισμό ο Δήμος Λαμιέων, «τον τίναξε» στον αέρα και το έργο απεντάχθηκε το 2017. Μετά την εξέλιξη αυτή παρενέβη ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ και εξασφάλισε χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, όχι από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.
  2. 4.Από το 2015 μέχρι σήμερα, από την Περιφέρεια Στερεάς δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από το ΠΕΠ, για κανένα έργο που να αφορά το περιβάλλον. Έχει δε αποφασίσει η Διαχειριστική Αρχή να εφαρμόσει τη «συγκριτική» μέθοδο αξιολόγηση με αποτέλεσμα να υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις μέχρι την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων των προτάσεων που έχουν κατατεθεί βάση της Πρόσκλησης, η τελευταία τροποποίηση της οποίας έγινε τον Ιούνιο του 2020.

Να επισημανθεί όμως ότι η αξιολόγηση των προτάσεων των Δήμων για την προμήθεια εξοπλισμού για τη διαλογή των βιοαποβλήτων, εάν και στην Προκήρυξη αναφέρεται ότι είναι συγκριτική μεταξύ των προτάσεων ,αφ' ενός δεν είναι δεσμευτικό από τη νομοθεσία, και αφ' ετέρου δεν έχει λογική, αφού προϋπόθεση της χωριστής διαλογής είναι να υπάρχουν οι υποδομές/αποδέκτες των βιοαπόβλητων (Μονάδες Βιολογικής Επεξεργασίας - ΜΕΒΑ, ή Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων - ΜΕΑ). Είναι σαφής η αναφορά στον Οδηγό Αξιολόγησης ο διαχωρισμός των έργων και δη η παρ. 2.1.

Άρα, αυτό που θα έπρεπε να λαμβάνεται υπ' όψη, είναι ποιοί Δήμοι έχουν έτοιμο τον αποδέκτη. Κάθε διαχειριστική αρχή επιλέγει αν η αξιολόγηση θα είναι συγκριτική ή άμεση. Οι περισσότερες διαχειριστικές κάνουν άμεσα αξιολόγηση. Η Διαχειριστική Αρχή Στερεάς αποφάσισε να κάνει συγκριτική αξιολόγηση, με αποτέλεσμα να έχει βαλτώσει η χωριστή διαλογή και μάλιστα χωρίς να δείχνει διάθεση ευελιξίας που της παρέχεται εκ του νόμου ,αλλά και εκ της υποχρέωσης της να προχωρήσει σε απορροφήσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ και μάλιστα εκείνων που συνδέονται με το περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών.

Ερωτάται: Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το θέμα όταν στους περισσότερους Δήμους, για την ώρα δεν χρειάζονται καφέ κάδοι και απορριμματοφόρα για τα βιοαπόβλητα, αφού δεν έχουν έτοιμες ΜΕΒΑ. Θα προβείτε σε αλλαγή του κριτηρίου «συγκριτικής αξιολόγησης»;

Στην Περιφέρεια μέχρι σήμερα είναι έτοιμη η ΜΕΒΑ Φωκίδας, για τους Δήμους Δελφών - Δωρίδας. Δεν είναι παράλογο αυτοί οι Δήμοι να περιμένουν πότε θα είναι έτοιμες οι υπόλοιπες υποδομές της Περιφέρειας, μετά από 4-5 χρόνια;

  1. 5.Ήδη λειτουργεί όμως η μονάδα επεξεργασίας των βιοαποβλήτων στην Άμφισσα, εδώ και ένα χρόνο περίπου εκκρεμούν οι προτάσεις που έχουν υποβάλει οι Δήμοι Δελφών και Δωρίδας για καφέ κάδους και απορριμματοφόρα, με αποτέλεσμα, για να λειτουργήσει η ΜΕΒΑ, να μεταφέρονται βιοαπόβλητα από την Αθήνα.

Εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν ελεγχθεί όμως από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας τα αιτήματα των δήμων Δελφών και Δωρίδας για την προμήθεια εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, καφέ κάδοι κλπ) για τη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων, και τη μεταφορά τους στη μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων του δήμου Δελφών. Η μονάδα είναι έτοιμη, αλλά δεν έχει υλικό για να λειτουργήσει. Συνημμένη η επιστολή του Δημάρχου Δελφών.

Ερώτημα: Πόσα χρήματα έχει η Περιφέρεια από το ΠΕΠ για το Περιβάλλον τα τελευταία 5χρόνια , πόσες προσκλήσεις εκκρεμούν, πόσες προτάσεις έχουν γίνει, πόσα χρήματα έχουν δοθεί ;

Να δοθούν από την Περιφέρεια πίνακες με :

α) τα κονδύλια που έχει διαθέσιμα η Περιφέρεια για έργα προστασίας του περιβάλλοντος στο τρέχον ΕΣΠΑ,

β) τις προσκλήσεις που έχουν δημοσιευτεί,

γ) τις προτάσεις των ΦοΔΣΑ και των Δήμων, και

δ) τις μέχρι σήμερα εκταμιεύσεις.

Σημειωτέον ότι, αν δεν τρέξουν οι προσκλήσεις, θα λήξει το ΕΣΠΑ στις 31-12-2023, και θα χαθούν τα χρήματα.

  1. 6.Ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας θεωρείται ένας από τους πλέον οργανωμένους στη χώρα. Οι μόνοι που δεν έχουν καμία ολοκληρωμένη πληροφόρηση για την πορεία της διαχείρισης των αποβλήτων στη Στερεά, είναι τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ερώτημα: Πότε θα κληθούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ για να ενημερώσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο ; Έχει υπάρξει συνάντηση της νέας περιφερειακής αρχής με το ΦοΔΣΑ Στερεάς.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 18:59

Σχετικά Άρθρα