Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαγγέλης Ζέρβας: «Ανοιχτά παραμένουν όλα τα καταστήματα ΕΛΤΑ στην Εύβοια- Δημιουργούνται και 24 νέες θέσεις στο Νομό»

Πριν από ένα χρόνο συζητούσαμε αν τα ΕΛΤΑ θα μπορέσουν να καλύψουν την μισθοδοσία του μήνα. Με το μέλλον τους να φάνταζε αβέβαιο. Και όμως, η εθελουσία σε συνδυασμό με την σχέση εργασίας με εργολάβο κράτησαν ανοιχτά τα ΕΛΤΑ με τον κόσμο να τα εμπιστεύεται παρα τα όσα προβλήματα είχαν δημιουργηθεί από αυτή την κατάσταση που επικρατούσε.

Κι επειδή, ότι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό, η Διοίκηση των ΕΛΤΑ έρχεται με ένα νέο Οργανόγραμμα πιο δυνατή και πιο ενισχυμένη από ευρωπαϊκά κονδύλια να ενισχύσει και με μόνιμο προσωπικό πλέον τα καταστήματα όπου καταγράφεται περισσότερος φόρτος εργασίας.

Με αφορμή τα όσα γράφτηκαν περί προβλημάτων στα καταστήματα ΕΛΤΑ στο Αλιβέρι και τα Στύρα, ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων Βαγγέλης Ζέρβας μίλησε το πρωί της Τρίτης 15 Ιουνίου στον EVRIPOS 90FM και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ξεκαθαρίζοντας ότι στην Εύβοια μετά τις τελευταίες εξελίξεις και σύμφωνα με το νέο οργανισμό των ΕΛΤΑ, παραμένουν ανοιχτά όλα τα καταστήματα. Μάλιστα, κάποια από αυτά ενισχύονται και με επιπλέον προσωπικό από το Σεπτέμβριο.

Ενώ παράλληλα, ευχαρίστησε δημόσια τον κόσμο για την κατανόηση και τη στήριξη που δείχνει στα ΕΛΤΑ, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν… Να σημειωθεί ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ενισχύονται με ένα άτομο επιπλέον στη διανομή πόρτα-πόρτα τα καταστήματα ΕΛΤΑ , Νέας Αρτάκης, Ερέτριας και Καρύστου.

Μέσα από αυτή την εκπομπή έχουμε αναδείξει το θέμα των ΕΛΤΑ πολλές φορές. Θα θέλαμε κ. Ζέρβα να μας πείτε τι νεότερα έχουμε σε ότι αφορά το Αλιβέρι και τα Στύρα. Αλλάζει κάτι στη λειτουργία τους;

Καταρχάς να κάνουμε έναν πρόλογο για το πως έχουμε φτάσει εδώ. Μαζί έχουμε κάνει 3-4 εκπομπές τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Έχουμε ξεκινήσει από την αρχή, όταν ξεκίνησε ο νέος σχεδιασμός. Τα προβλήματα και όλα αυτά. Με την εθελουσία έξοδο έφυγε 2000 κόσμος. Εθελουσία έξοδος σημαίνει, ότι πήραν τα κίνητρα που τους έδωσαν τα ΕΛΤΑ, κρίνανε ότι τους συμφέρει το ποσό και είχαμε μείνει ότι θα γινόταν μια εργολαβία για να καλυφθούν οι κενές θέσεις που είχαν προκύψει από την εθελουσία έξοδο.  

Να τα βάλουμε σε σωστή βάση. Πριν 4 μήνες είχαμε ένα πολύ σοβαρό θέμα που το είχαμε αναδείξει από την εκπομπή σας, ότι ο σχεδιασμός που υπήρχε από την Περιφέρεια και είχε και η Διοίκηση των ΕΛΤΑ είχε ως συνέπεια να κλείσουν 8 καταστήματα. Σήμερα, και από την προηγούμενη εβδομάδα που ψηφίστηκε το νέο οργανωτικό πλαίσιο των ΕΛΤΑ, όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν ως έχουν. Το πιο σημαντικό βήμα στην Εύβοια, δεν κλείνει κανένα κατάστημα. Εγώ στα χέρια μου έχω το πλάνο με τα 8 καταστήματα που έκλειναν.

Σας ευχαριστώ που το δηλώνετε αποκλειστικά στον EVRIPOS 90FM και χαίρομαι πραγματικά για αυτή την εξέλιξη…

Όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά και όχι μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην Εύβοια, από την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε το νέο οργανωτικό πλαίσιο το οποίο θα έχει 72 μόνιμους υπαλλήλους. Αυτή τη στιγμή είμαστε 48. Για να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις δηλαδή εκεί που είχαμε υπαλλήλους με εργολαβική σχέση. Βάση του νέου οργανογράμματος θα καλυφθούν από μόνιμους υπαλλήλους. Τι σημαίνει αυτό; ‘Ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα βγει μια προκήρυξη στην Εύβοια όπου θα υπάρξουν 26 θέσεις για μόνιμους υπαλλήλους.

Τα ΕΛΤΑ θα πάρουν περισσότερο κόσμο από ότι έχουν τώρα στην Εύβοια. Σωστά;

Τώρα απασχολεί κόσμο, με εργολαβική σχέση. Στα Στύρα κάλυπτε τους ταμίες. Αλλά δεν μπορούσε κάποιος υπάλληλος που είχε εργολαβική σχέση να αναλάβει ένα γραφείο. Το γραφείο πρέπει να έχει μόνιμο υπάλληλο. Όπως είχαμε πει πριν 4 μήνες, όταν υπάρχει ένας ταχυδρόμος ο οποίος έχει φύγει με εθελουσία και είναι 30 χρόνια σε μια περιοχή, ήξερε τη δουλειά.

Το λάθος που κάνουν οι δήμοι, σε πόλεις όπως είναι η Αρτάκη, το Βασιλικό, είναι ότι δεν έχει οδούς και αριθμούς στους δρόμους, γεγονός που δυσκόλευε τους νέους να κάνουν τη δουλειά τους. Όταν πάει ένας υπάλληλος με εργολαβική σχέση ο οποίος θα πάρει 550€ και τον πάνε στο Αλιβέρι, πως αυτός ο άνθρωπος θα ανταπεξέλθει, όταν δεν υπάρχει παλιός υπάλληλος να τον καθοδηγήσει; Αυτή τη στιγμή έχουν πάει 3 υπάλληλοι και έχουν φύγει. Για 550€ να βγάζουν το φίδι από την τρύπα τους φαίνεται δύσκολο.

Αν αυτό είναι το πρόβλημα ας το δείτε με τη διοίκηση να κάνετε ένα έγγραφο στους δήμους να τους γνωστοποιείτε το πρόβλημα και να το φροντίσουν… Στο Αλιβέρι τι γίνεται;

Πριν 4 μήνες υπήρχε ένας μόνιμος υπάλληλος με το νέο οργανόγραμμα. Ήταν 2 και αφήναμε έναν εκεί βάσει πληθυσμού και σημείων επαφής που είχε το Αλιβέρι. Εκεί καταφέραμε το αγροτικό κομμάτι που ήταν κάποια χωριά πάνω από το Αλιβέρι, ήταν γύρω στα 14 με 15 χωριά, να τα πάρουμε. Έχει δύο πρακτορεία στο Αλιβέρι. Αυτά τα χωριά τα παίρνουν τα πρακτορεία να κάνουν διανομή και έμεινε για τον άλλον υπάλληλο του Αλιβερίου το Αλιβέρι, ο Κάραβος και άλλο ένα σημείο επαφής.

Αν δεν υπάρχει ένας παλιός ταχυδρόμος να δείξει στον καινούργιο δεν είναι εύκολο όχι μόνο εκεί και στον βασιλικό το ίδιο και σε πολλές περιοχές. Το Αλιβέρι έχει δύο άτομα εσωτερικούς στη θυρίδα και έναν ταχυδρόμο. Το πρόβλημα στο Αλιβέρι είναι ότι είναι ο τρίτος υπάλληλος που έχει πάει τους τελευταίους μήνες γιατί οι άλλοι δύο δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν και έφυγαν. Όταν σου λέει έρχεσαι για ένα μήνα και άντε να βγάλεις άκρη. Είναι δύσκολο με 550€, ο άλλος να κάτσει.

Έχει υπαλλήλους το κατάστημα των ΕΛΤΑ στο Αλιβέρι γιατί κυκλοφόρησαν κάτι ανακοινώσεις τελευταία… Δεν έχει πρόβλημα, σωστά;

Δεν υπάρχει θέμα. Το θέμα έχει δημιουργηθεί στην διανομή. Έχει δύο εσωτερικούς υπαλλήλους , μια προϊσταμένη και ένα άτομο στην αλλαγή. Παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα ΕΛΤΑ σε Αλιβέρι, Αυλωνάρι και Κύμη.

Αφού αναφερθήκαμε στο Αλιβέρι να πούμε και δυο λόγια για το Αυλωνάρι και την Κύμη που είχε ακουστεί ότι μπορεί και να έκλεινε κάποιο από αυτά τα καταστήματα των ΕΛΤΑ. Δεν πρόκειται να κλείσουν, σωστά;

Παραμένουν όλα τα καταστήματα ΕΛΤΑ ανοιχτά σε όλο το Νομό, ως έχουν. Έχουν βγει καινούργιες θέσεις. Θα πάρουν μόνιμο κόσμο. Είναι ως έχει, το Αλιβέρι έχει τρία άτομα, θα πάρει ένα άτομο μόνιμο, στη προκήρυξη θα βγάλει σύνολο στην Εύβοια είναι 24 άτομα και οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Και επειδή έχουμε «εγκλωβισμένα» πολλά παιδιά που δουλεύουν 6 με 7 χρόνια με εργολαβική θέση. Φαντάζομαι θα δοθεί προτεραιότητα σε μόρια σε αυτά και που ξέρουν και την δουλειά. Εκεί το πρόβλημα ήταν με τη διανομή.

Όταν θα προκηρυχθεί θέση και θα πάει κάποιος μόνιμος εκεί, όπως όλοι οι μόνιμοι που πήγαμε και αναλάβαμε μια θέση ευθύνης, και μάθαμε τη διανομή. Θέλω να τονίσω κάτι να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που έχει δείξει τεράστια κατανόηση όχι μόνο στο Αλιβέρι και στο Βασιλικό και παντού και που συνεχίζει να εμπιστεύεται τα ΕΛΤΑ.

Τι πρόβλημα υπάρχει στο κατάστημα των Στύρων;

Στα Στύρα υπάρχουν δύο υπάλληλοι. Ο ένας είναι μόνιμος ο οποίος φεύγει με εθελουσία 2 του μηνός και υπάρχει ένας υπάλληλος που είναι στη θυρίδα, ο οποίος είναι με εργολαβική σχέση. Αυτός δεν μπορούσε να αναλάβει το κατάστημα. Δηλαδή, εσωτερικά στα Νέα Στύρα έναν υπάλληλο είχε, ένας παραμένει. Την διανομή στα Νέα Στύρα θα ‘ρθει κάποιος από το Μαρμάρι που κάνει την αγροτική διανομή στο Μαρμάρι να καλύψει και τα Στύρα μέχρι να ‘ρθει μόνιμος υπάλληλος να αναλάβει την θυρίδα. Εκεί έχουν βγάλει δύο θέσεις για μόνιμο προσωπικό. Έχω στα χέρια μου αυτό που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση, που καλύπτει όλα τα γραφεία με μόνιμο προσωπικό. Είναι 72 οι μόνιμες θέσεις για όλο το Νομό.

Τι προβλέπει το νέο οργανόγραμμα;

Με το νέο οργανόγραμμα, επειδή σε πολλά γραφεία έχουν μειώσει το προσωπικό, έχει πολλή δουλειά. Ηεπικοινωνία που είχα με τη διοίκηση και αυτό που με ευχαριστεί κιόλας είναι ότι μια- μια τις περιπτώσεις θα τις δούνε ξεχωριστά. Στην Ερέτρια αφήνουν αυτή τη στιγμή έναν μόνιμο υπάλληλο στη θυρίδα και δύο ταχυδρόμους. Εκεί, με έναν υπάλληλο δεν βγαίνει η δουλεία, είναι αδύνατον; Και επειδή έχει πολλά δέματα πόρτα -πόρτα, μόλις εχθές είχα επικοινωνία, μου είπαν ότι εφόσον ξεπερνάμε τα 50 δέματα πόρτα πόρτα ημερησίως, μπορούμε δικαιολογήσουμε και να στείλουμε έναν υπάλληλο με εργολαβική σχέση.

Δηλαδή, η εργασία μέσω εργολάβου για το χρονικό διάστημα που έπαιρναν τον κόσμο, δεν ευδοκίμησε. Γι’ αυτό και έφευγαν οι εργαζόμενοι. Και προφανώς και γι’ αυτό μετά την εθελουσία προχωρούν σε προσλήψεις μόνιμού προσωπικού τα ΕΛΤΑ;

Το θέμα είναι ότι ακόμη δεν έχει τελειώσει η εθελουσία, τώρα η διοίκηση ασχολείται με αυτό το κομμάτι. Το έχουμε καταγγείλει, είμαστε το πρώτο Σωματείο πανελλαδικά και με την ομοσπονδία. Θέλω να πιστεύω ότι η επόμενη μέρα για τα ΕΛΤΑ και για τον κόσμο θα έχει θετικό πρόσημο. Πριν ένα χρόνο συζητούσαμε αν θα καλυφθεί η μισθοδοσία για να πληρωθούμε τον επόμενο μήνα.

Αυτή τη στιγμή έκλεισε με κερδοφορία. Η κυβέρνηση στήριξε το πρόγραμμα της εθελουσίας και έβγαλε κάποια χρήματα για αναβάθμιση μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια. Το θέμα είναι η διοίκηση να μπορέσει να σταθεί στο ύψος και εκεί που υπάρχει πρόβλημα σε συνεργασία με τον κατά τόπους νομό να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Είχαμε πει μόλις θα φύγουν οι μόνιμοι υπάλληλοι θα υπάρχουν προβλήματα γιατί όταν θα πάει ένας υπάλληλος με εργολαβική σχέση είναι δύσκολο να αναλάβει ένα κομμάτι όπως είναι το Αλιβέρι, το Βασιλικό χωρίς διευθύνσεις με πολλά ονόματα διπλά και τριπλά.  

Στη Σκύρο παραμένουν ως έχουν τα ΕΛΤΑ;

Δεκαέξι καταστήματα, πλην της Σκύρου. Η Σκύρος ενισχύθηκε. Το νέο οργανόγραμμα στη Σκύρο έχει δύο εσωτερικούς και ένα άτομο, στη διανομή. Ζητάω λίγη ακόμη υπομονή από τον κόσμο που έχει δείξει τεράστια υπομονή. Έχουν δίκιο που φωνάζουν και γκρινιάζουν. Η διοίκηση έχει τις ευθύνες της κι αυτή, μην διώχνεις πρώτα τον κόσμο με εθελουσία και μετά παίρνεις το προσωπικό. Αν δεν εκπαιδευτεί ένας ταχυδρόμος 1,2 μήνες πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και να βγάλει την διανομή. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή, ο κόσμος έχει δίκιο. Τα προβλήματα που υπάρχουν θα αγωνιστούμε να τα επιλύσουμε.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ…

Το ίδιο απόγευμα, όπως δήλωσε αποκλειστικά στο eviakosmos.gr ο κ. Ζέρβας, την Πέμπτη 17 Ιουνίου, εκπροσωπώντας το Σωματείο μίλησε με τα Κεντρικά των ΕΛΤΑ ζητώντας την ενίσχυση με ένα άτομο στα καταστήματα Νέας Αρτάκης, Ερέτριας και Καρύστου λόγω αυξημένης κίνησης στα αντικείμενα πόρτα-πόρτα και βρήκε ανταπόκριση. Έτσι, ενισχύονται από την άλλη εβδομάδα με ένα άτομο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΖΕΡΒΑ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 13:58

Σχετικά Άρθρα