bannernew6

Τελευταία Νέα

Το ένα λουκέτο διαδέχεται το άλλο στα μαγαζιά στην Παραλία της Χαλκίδας- Έκλεισε χτες «ιστορικό» café –Β. Ευθυμίου: «Εξοργίστηκα και πήρα τηλέφωνο το Σταϊκούρα»

Σε μία τουριστική πόλη όπως είναι η Χαλκίδα, δίπλα από τη Γέφυρα του Ευρίπου, αντί να πολλαπλασιάζονται οι επιχειρήσεις εστίασης δίνοντας μια «τουριστική» νότα στην πόλη με τα «τρελά νερά», κλείνουν τα παραλιακά μαγαζιά το ένα πίσω από το άλλο. Αποκορύφωμα το λουκέτο που έβαλε γνωστό ιστορικό café της παραλίας με δραστηριότητα πάνω από 40χρόνια.

Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όλους. Όχι μόνο το Σωματείο Εστίασης του Νομού που κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να στηρίξει τους επιχειρηματίες –μέλη του που πληρώνουν ακριβά το τίμημα της πανδημίας που εδώ και δύο χρόνια ταλανίζει και τη Χώρα μας. Η εστίαση μάτωσε και συνεχίζει να αιμορραγεί καθώς και τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών αφορούν τη στήριξη των εργαζομένων και όχι των επιχειρηματιών που βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο!

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή της δημοσιογράφου Έφης Ντίνη, στο ράδιο evripos90fm, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, το πρωί, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Εστίασης Εύβοιας, Βασίλης Ευθυμίου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εστίασης, κάνοντας έκκληση στους βουλευτές του Νομού και στους Φορείς να ενεργήσουν για να μην μετρήσουμε άλλα λουκέτα το 2022 στο συγκεκριμένο χώρο.

«Η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική. Όπως είπατε κι εσείς, ιστορικό κατάστημα της πόλης έβαλε λουκέτο. Δεν είναι το μόνο. Έχουν ήδη κλείσει 5 καταστήματα και στην Παραλία της Χαλκίδας» είπε ο κ. Ευθυμίου και συνέχισε:

«Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον στα δυσβάσταχτα έξοδα που έχουνε. Γνωρίζουμε όλοι τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες, και τους περιορισμούς που έχουμε εν μέσω πανδημίας, οι οποίοι δεν αφήνουν περιθώριο στις επιχειρήσεις να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να είναι βιώσιμες.»

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ευθυμίου την Πέμπτη το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των μέτρων είχε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών τον κ. Σταϊκούρα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι ήδη το Σωματείο μαζί με άλλα Σωματεία από όλη την Ελλάδα είχαν καταθέσει τις προτάσεις βιωσιμότητας των επιχειρήσεων εστίασης τόσο στον κ. Σταϊκούρα φτάνοντας μάλιστα μέχρι τον Πρωθυπουργό.

«Έκανα μία επαφή μαζί του μετά την συνέντευξη. Δεν έγινε δεκτή καμία πρόταση μας. Ζητάμε μεταξύ άλλων μείωση των ενοικίων ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι κλειστές επιχειρήσεις. Από τη στιγμή που παίρνει απόφαση η Κυβέρνηση να σε κλείσει και να σε περιορίσει. Να σου δώσει το δικαίωμα να καταβάλεις το μειωμένο ενοίκιο ή στις κλειστές επιχειρήσεις να μην καταβάλεις ενοίκιο, από τη στιγμή που παίρνει απόφαση η Κυβέρνηση να σου βάλει λουκέτο. Και κάποιο επίδομα ειδικού σκοπού για να μπορέσεις να πληρώσεις τις 30 και πλέον χρήσεις τουλάχιστον που έχει ένα κατάστημα που μένει κλειστό» είπε ο κ. Ευθυμίου και συνέχισε:

«Από κει και πέρα από το νερό, το τηλέφωνο, ασφαλιστικές εισφορές. Είναι χρήσεις που τρέχουν από τη στιγμή που ένα μαγαζί κλείνει. Από κει και πέρα τα μόνα μέτρα που ανακοίνωσε χτες και ο κ. Σταϊκούρας, και γι’ αυτό εξοργίστηκα και τον κάλεσα στο τηλέφωνο. Είναι ότι ανακοίνωσε μέτρα για τους εργαζόμενους. Με ενημέρωσε ότι τους εργαζόμενους θα τους προσέξουμε.

Η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι έχει πρόβλημα ο εργαζόμενος αλλά δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει θέμα ο επιχειρηματίας. Βασικά η αναστολή των εργαζομένων, αλλού αποσκοπεί. Στη συγκράτηση της ανεργίας. Το δικαίωμα που μας δίνει να βγάλουμε σε αναστολή τον εργαζόμενο είναι 15 μέρες. Έχει σαν προϋπόθεση να τον κρατήσεις ένα μήνα μετά.

Οπότε καταλαβαίνετε κι εσείς, ότι μία έκρηξη της ανεργίας, θα είχε αντίχτυπο όχι τόσο καλό για την Κυβέρνηση. Παρόλα αυτά τα χρήματα που δίνει η Κυβέρνηση στον εργαζόμενο στα 17 ευρώ την ημέρα, δεν τα παίρνει καμία επιχείρηση εστίασης. Οι επιχειρήσεις εστίασης, ξέρουμε πληρώνουν από 30 ευρώ και πάνω. Οπότε, αντιλαμβάνεστε κι εσείς ότι δίνονται αυτά τα χρήματα για άλλους ευνόητους λόγους.»

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνουν συναντήσεις όλων των Σωματείων εστίασης της Περιφέρειας. Ενώ ο κ. Ευθυμίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή τα αλλεπάλληλα λουκέτα σε καταστήματα εστίασης. Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Ευθυμίου, έχει ενημερώσει για το θέμα τους βουλευτές και τους φορείς του Νομού που πρέπει να πιέσουν. Από τον περασμένο Μάιο δεν στηρίζονται οι επιχειρήσεις εστίασης από την Κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

«Πρέπει να σκύψουμε όλοι από πάνω, γιατί ο κλάδος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη Χώρα. Τα λουκέτα και η ανεργία, που θα έρθουν δεν θα μπορέσουν να συγκρατηθούν, όπως τώρα. Τώρα μόνο με τα νούμερα μπορούν να συγκρατήσουν την ανεργία» είπε ο κ. Ευθυμίου.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 22:55

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr