Τελευταία Νέα

Ο Ανδρέας Λουκάτος για το Βιομηχανικό Πάρκο Οινοφύτων: Στόχος η βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη σε ένα σημείο κρίσιμο για τη Βιομηχανική οικονομία που είναι η περιοχή των Οινοφύτων- Στην τελική ευθεία το έργο!

Της Έφης Ντίνη

Με αφορμή την κατάθεση του φακέλου στο Υπουργείο, αρχές Μαΐου(6/5), ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και Αντιπρόεδρος Β του ΔΣ της ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων, Ανδρέας Λουκάτος, μίλησε για το έργο πνοής αυτό που θα σημάνει την ανάπτυξη της Βιομηχανίας με γρήγορους ρυθμούς σε ένα χώρο, με όρους και προϋποθέσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος, στην περιοχή των Οινοφύτων, στις 24 Μαϊου, στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90FM.

Το έργο φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά μετά την κατάθεση στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Φακέλου Έγκρισης Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων στις 6 Μάϊου, στο Υπουργείο, από την ΕΑΝΕΠ. Επενδυτές θα μπορέσουν να επενδύσουν στην περιοχή, με μεγαλύτερη άνεση και χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα.

Ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού €116 εκατ. θα χρηματοδοτηθεί με ιδιωτικούς πόρους. Με έκταση 11,5 χιλ. στρέμματα, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο Επιχειρηματικό Πάρκο της χώρας που θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας, με σύγχρονες υποδομές , δίκτυα και προστασία του περιβάλλοντος.

Διττός ο ρόλος του υπό δημιουργία και κατασκευή Βιομηχανικού Πάρκου Οινοφύτων. Αφενός, δημιουργείται ένας χώρος με όλες τις προδιαγραφές για Βιομηχανική Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και αφετέρου δίνεται η δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν πολλές επιχειρήσεις επιπλέον, που σηματοδοτούν δημιουργία πολλών επιπλέων θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Ένα έργο για το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι συναινεί η τοπική κοινωνία. Μπορεί να συνυπάρξει δημιουργικά Βιομηχανία και Τοπική Κοινωνία. Συγκοινωνούντα δοχεία, θα έλεγε κανείς, αφού πολύς κόσμος εργάζεται στις Βιομηχανικές Επιχειρήσεις της περιοχής και θέλουν την ανάπτυξη που θα σημάνει και νέες θέσεις εργασίας, αφού θα δοθεί η δυνατότητα πολύ πιο εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα να επενδύσουν στην περιοχή επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Και το σημαντικότερο, εκτός του ότι δεν θα υπάρξει αναγκαστική απαλλοτρίωση στις εκτάσεις γης, αλλά θα πάρουν υπεραξία, καθώς μιλάμε πλέον για βιομηχανική γη. Και όλο αυτό το εγχείρημα, με νομικά κατοχυρωμένη διαβούλευση.

Κύριε Λουκάτε σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μου και πάμε να δούμε μαζί όλη αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και τώρα παίρνει σάρκα και οστά. Αρχής γενομένης από την ΕΑΝΕΠ που συστήνεται το 2019 για να παίξει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου των Οινοφύτων…

Αναφερθήκατε στην ΕΑΝΕΠ, και όπως είπατε είναι η Εταιρία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου των Οινοφύτων. Σύμφωνα με ένα θεσμικό πλαίσιο που στην Ελλάδα έχει συστηματοποιηθεί μετά το 2011, για να υπάρξει ανάπτυξη ενός Επιχειρηματικού Πάρκου, είτε εξυγίανσης, που είναι το πρώτο που γίνεται στη Χώρα. Και όταν λέμε εξυγίανση εννοούμε ότι ερχόμαστε σε μία περιοχή, το είπατε κι εσείς στην εισαγωγή σας, με άτυπη Βιομηχανική συγκέντρωση. Και προσπαθούμε με τα κατάλληλα έργα υποδομής, με την πολεοδόμηση, με παρεμβάσεις που να βοηθήσουν την καλή λειτουργία της περιοχής, να το μετατρέψουμε όπως πολύ σωστά το είπατε σε ένα Οργανωμένο Επιχειρηματικό Πάρκο.

Θα γυρίσω λίγο το χρόνο πίσω για να καταλάβει και ο κόσμος το τι ακριβώς γίνεται. Συστήνεται το 2019 η ΕΑΝΕΠ; Στην οποία θα πρέπει να αναφέρω ότι λογω του θεσμικού τους ρόλου συμμετέχουν στο Δ.Σ, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας αλλά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, Πάνος Λώλος. Αυτά εκ της θεσμικής τους ιδιότητας…

Πολύ σωστά και συμπληρώνω ότι ο Περιφερειάρχης έχει τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. Είναι μία απόφαση των μετόχων της ΕΑΝΕΠ, αναγνωρίζοντας τον πολύ σημαντικό ρόλο των τριών αυτών φορέων, στα θέματα της περιοχής.

Και επειδή μιλάμε για επιχειρηματικότητα, να σημειώσω εδώ ότι ουσιαστική είναι και η συμβολή του Επιμελητηρίου της Βοιωτίας. Και ο Πρόεδρος, ο κ. Αγνιάδης έχει στηρίξει αρκετά αυτή την προσπάθεια.

Πολύ σημαντική. Είναι και μέτοχος. Το Επιμελητήριο έχει κάνει και μία κίνηση αν θέλετε συμβολικού αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα, να έχει έναν αριθμό μετοχών στην κατοχή του, ακριβώς για να μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια και με την ιδιότητα του μετόχου πέρα από τον γενικότερο ρόλο το, που έχει στο χώρο του «επιχειρείν», όπως σωστά αναφέρατε προ ολίγου.

Πάμε να δούμε και να καταλάβει και ο κόσμος, τι είναι αυτό που γεννά την ανάγκη για τη δημιουργία του πρώτου Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στην Ελλάδα, στην περιοχή των Οινοφοίτων; Τι είναι αυτό που συγκεντρώνει σε μία ομάδα, τους φορείς της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, σε μία εταιρία ανάπτυξης, που ο καθένας από το δική του θέση βάζει πλέον το δικό του λιθαράκι για τη δημιουργία και λειτουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου που θα είναι βιώσιμο, αφενός για τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται αλλά και για εκείνες που ενδεχομένως θα θέλουν να επενδύσουν σε αυτή τη Βιομηχανική Περιοχή; Πώς διασφαλίζονται τα περιβαλλοντικά θέματα για τα οποία έχει γίνει ντόρος τα τελευταία χρόνια; Και βέβαια, πώς συμμετέχει σε όλο αυτό η Τοπική Κοινωνία η οποία απ’ όσο γνωρίζω συναινεί σε όλο αυτό που πάει να γίνει; Να σημειώσω δε, ότι εργάζεται μεγάλος αριθμός ατόμων στις επιχειρήσεις των Οινοφύτων, που θέλει να είναι βιώσιμές…

Με δυο λόγια, με ρωτάτε, γιατί γίνεται αυτό το έργο. Και θα προσπαθήσω κι εγώ να το απαντήσω. Γίνεται, όπως είπα και πριν λίγο, για να μπει μία τάξη, από άποψη προστασίας του Περιβάλλοντος, που πολύ σωστά επισημάνατε είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Από άποψη Πολεοδομικής Οργάνωσης, από άποψη ύπαρξης υποδομών, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και οι επιχειρήσεις που είναι σήμερα εκεί εγκατεστημένες και λειτουργούν αλλά βεβαίως και επιχειρήσεις που θα τους δοθεί η ευκαιρία, σε έναν οργανωμένο υποδοχέα, με τάξη, με ασφάλεια δικαίου, να έρθουν και να επενδύσουν και να λειτουργήσουν στο μέλλον.

Είδατε και στον τύπο πρόσφατα ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, που έχει εκτιμηθεί περίπου στα 116εκ ευρώ πλέον ΦΠΑ. Επειδή με ρωτήσατε για το περιβάλλον. Το 35% αυτού του προϋπολογισμού, αφορά έργα αποχέτευσης και Μονάδα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων που είναι ο σκληρός πυρήνας της Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και των έργων υποδομής για περιβαλλοντική αναβάθμιση για την περιοχή. Αυτό το ποσοστό που δίνω είναι μία πρώτη απάντηση, στο πως μέσα από αυτό το έργο της Ανάπτυξης του Πάρκου, επιδιώκεται η προστασία του περιβάλλοντος.

Θα μπορούσα να συμπληρώσω, ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, της τάξης του 22%-23% αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση και τη διαχείριση των όμβριων υδάτων και αυτό έχει αναμφισβήτητα πέρα από όλα και περιβαλλοντική διάσταση. Και βεβαίως, ένα περίπου 15%, αυτού του προϋπολογισμού, αφορά το ζήτημα του νερού.

Δηλαδή, το ζήτημα της ύπαρξης μιας μονάδας για επεξεργασία νερού ώστε να δίνεται από κει και πέρα για χρήση στις βιομηχανίες και βεβαίως του δικτύου ύδρευσης. Άρα, αυτά τα τρία μεγέθη που έδωσα, υπάρχει μία πρώτη απάντηση με αριθμούς στο ερώτημα πως θα προστατευθεί το περιβάλλον μέσα από αυτή την παρέμβαση. Δεν είναι όμως το μόνο. Μίλησα πριν για Πολεοδομική Οργάνωση.

Τι έκταση θα έχει αυτό το έργο; Και τι περιλαμβάνει το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης;

Το Πάρκο θα έχει μία έκταση, λίγο λιγότερο από 11,5χιλιάδες στρέμματα. Αν θέλουμε να δώσουμε με ακρίβεια τον αριθμό, είναι 11.348 στρέμματα. Σε αυτά τα στρέμματα θα υπάρχουν 2250 στρέμματα που θα είναι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Για να δώσω το μέτρο σύγκρισης, σήμερα στην άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, αυτοί οι χώροι είναι μόλις 590 στρέμματα.

Έχουμε λοιπόν μέσα από την Πολεοδόμηση, μία βελτίωση του ισοζυγίου για κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους και υποδομές της τάξης του 280%. Ένα δεύτερο στοιχείο που θέλω να δώσω σχετικά με την πολεοδόμηση είναι το εξής:

Μέσα από αυτή την πολεοδομική οργάνωση η οποία βεβαίως θα γίνει όπως γίνεται και στον αστικό ιστό, με εισφορά σε γη και χρήμα των ιδιοκτητών είτε είναι εγκατεστημένες επιχειρήσεις είτε είναι μεμονωμένοι πολίτες, ή επιχειρήσεις αδόμητων εκτάσεων στην περιοχή, θα δημιουργηθούν περισσότερα από 3500 στρέμματα, νέων βιομηχανικών γηπέδων.

Επαναλαμβάνω τον αριθμό, περισσότερα από 3500στρέμματα, νέων βιομηχανικών γηπέδων. Αυτό, δίνει αμέσως το μέτρο της δυναμικής για εγκατάσταση νέων επενδύσεων, νέων επιχειρήσεων. Η οικονομία μας να πάει καλά και από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα δούμε αυτή τη δυναμική να εξελίσσεται.

Και σημειώνω, μόνο ένα στοιχείο σε αυτό, ότι αυτή η έκταση, αυτά τα 3.500στρέμματα, κατά διαφορετικό τρόπο όπως συμβαίνει στις βιομηχανικές περιοχές, που έχουμε συνηθίσει και έχουμε γνωρίσει, η ιδιοκτησία θα ανήκει στους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης γης σήμερα, θα βρεθεί προφανώς σε συνέχεια της προσφοράς του γης και χρήμα αλλά με ένα οικόπεδο εντός σχεδίου, με βιομηχανική χρήση.

Άρα, δεν υπάρχει διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης;

Καμία απαλλοτρίωση δεν υπάρχει.

Γιατί αρχικά υπήρχε μία ανησυχία στην τοπική κοινωνία για το τι θα γίνει με τα οικόπεδα και καλά κάνετε και το αποσαφηνίζετε αυτό το θέμα. Και βέβαια αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα πάρουν και υπεραξία.

Προσομοιάζει η διαδικασία κα Ντίνη, όπως πολύ καλά το λέτε, με μία αστική πολεοδόμηση. Θα πάρουν υπεραξία. Μία προκαταρκτική εκτίμηση, ενός εγκρίτου που μας βοηθάει στο χρηματοοικονομικό κομμάτι, είναι ότι η τιμή του στρέμματος θα ανέβει κατά περίπου 240%.

Αυτή την ώρα να σημειώσουμε ότι έχουμε 250 περίπου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή;

Μεταξύ, 250 και 300. Η τάξη μεγέθους αυτή που αναφέρατε. Πολύ σωστά.

Οπότε μιλάμε για το 1/3 του Βιομηχανικού ΑΕΠ της Χώρας. Αυτά πρέπει να τα επισημάνουμε για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία αυτού του μεγάλου έργου που ετοιμάζεται. Κάτι που θα αλλάξει το ρου στην Περιφέρεια Στερεάς γενικότερα. Επηρεάζοντας και την Αττική που βρίσκεται πάρα πολύ κοντά.

Νομίζω πως είναι όπως τα λέτε. Τι θα έχουμε, όταν όλο αυτό το εγχείρημα φτάσει στο τέλος του; Θα έχουμε το μεγαλύτερο Επιχειρηματικό Πάρκο στην Ελλάδα. Το πρώτο εξυγίανσης, όπως είπατε, άρα μπορεί να είναι και ένα πολύ καλό παράδειγμα για τη δουλειά που γίνεται και για άλλες τέτοιες προσπάθειες. Για παράδειγμα, στο Καλοχώρι στη Θεσσαλονίκη ή αλλού.

Και όλο αυτό τοποθετημένο σε συγκεκριμένο σημείο πάνω στον άξονα ΠΑΘΕ. Πολύ κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή. Πολύ κοντά στην Αττική. Πολύ κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. Κοντά στο λιμάνι της Χαλκίδας.

Άρα, θα έχουμε ένα επιχειρηματικό πάρκο σύγχρονο. Με υποδομές για την προστασία του περιβάλλοντος. Αν θέλετε, σημείο κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Περιφέρεια και γενικότερα για τη βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη στη Χώρα. Και εμείς αυτό βλέπουμε. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Αυτή είναι η προσπάθεια μας.

Θα είναι το θέλγητρο για πάρα πολλούς επιχειρηματίες που θα θελήσουν μέσα σε μια οργανωμένη ΒΙΠΕ. Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες για να στήσουν μία επιχείρηση σε ΒΙΠΕ σήμερα. Λύνονται μια σειρά απο προβλήματα με το Πάρκο. Και το γεγονός ότι όπως προαναφέρατε λιμάνια κλπ είναι πολύ κοντά μειώνοντας κατά κάποιο τρόπο και το κόστος μεταφορών των επιχειρήσεων, αντιλαμβάνεται κανείς πως όλο αυτό είναι προς όφελος όλων. Και θα γίνει πόλος έλξης και για ξένους επενδυτές αλλά και για επενδυτές από όλη την Ελλάδα.

Έτσι είναι κα Ντίνη. Και να πω ότι μετά το 2011 υπάρχει μία συστηματική βελτίωση της Νομοθεσίας σε ότι αφορά την προσέλκυση λειτουργίας Βιομηχανιών και άλλων επιχειρήσεων σε οργανωμένους χώρους υποδοχής.

Βεβαίως είναι και άλλα βήματα να γίνουν. Περιμένουμε και εμείς να τα δούμε. Αλλά υπάρχει συνεχής βελτίωση. Αυτό λοιπόν πιστεύω θα αποτυπωθεί και με τον καλύτερο τρόπο, στον τρόπο που θα οργανωθεί και θα λειτουργήσει και το συγκεκριμένο Επιχειρηματικό Πάρκο.

Το σημαντικότερο είναι ότι έχετε κάτσει σε ένα τραπέζι, όλοι οι φορείς και οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι. Κατατίθενται οι προτάσεις. Λύνονται τα οποία θέματα παρουσία και των εκπροσώπων της Τοπικής Κοινωνίας. Θέλω να κλείσουμε με τα ευχάριστα. Πριν από λίγες μέρες κατατέθηκε ο φάκελος στα αρμόδια Υπουργεία. Μετά από πόσα χρόνια;

Όπως είπατε και εσείς η ΕΑΝΕΠ δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2019. Και ο φάκελος κατατέθηκε τον Μάϊο του 2022.

Στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος που είχατε βάλει. Σωστά;

Αυτό ακριβώς. Ήταν εντελώς εντός χρονοδιαγράμματος, όπως αυτό το χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμόστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όχι μόνο για τη δική μας την προσπάθεια αλλά για μία σειρά από παρεμφερείς προσπάθειες λόγω του κορονοϊού. Ήταν λογικό να υπάρξει μία μετάθεση χρονοδιαγράμματος.

Υπήρξαν περίοδοι που δεν μπορούσαν κρίσιμες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα η Τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων. Να κάνει πραγματογνωμοσύνες. Πράγματα, που ήταν απαραίτητα για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι όλος ο σχεδιασμός θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο για τον στόχο που κι εσείς τον είπατε από την αρχή, είναι η βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη σε ένα σημείο κρίσιμο, για τη Βιομηχανική οικονομία που είναι η περιοχή των Οινοφύτων.

Κατατέθηκε στον αρμόδιο Υπουργό, αρχές Μαΐου, ο φάκελος για την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου που νομίζω ότι αυτή θα είναι μία στιγμή ορόσημο για όλους εσάς που έχετε ζήσει από κοντά όλη αυτή την προσπάθεια. Τι περιμένουμε τώρα;

Καταρχάς, από την πλευρά της ΕΑΝΕΠ, έχουμε μία υποχρέωση, να συμπληρώσουμε αυτό τον φάκελο, με την χρηματοοικονομική ανάλυση, την οποία αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με τον σύμβουλο που έχουμε, εξετάζουμε και αξιολογούμε, έτσι ώστε μέσα στον Ιούνιο να συμπληρώσουμε, ως προς αυτή την τυπική απαίτηση, τον φάκελο μας. To οποίο θα συνοδευτεί αμέσως μετά, και από μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου, ενόψει των επόμενων βημάτων της επένδυσης.

Από κει και πέρα, η μπάλα, είναι στην πλευρά των Υπουργείων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι τα δύο Υπουργεία, και σωστό είναι αυτό, που έχουν το ρόλο να εξετάσουν και να αξιολογήσουν το φάκελο μας, να δουν αν χρειάζονται διευκρινήσεις, αν ενδεχομένως χρειάζονται συμπληρώσεις, αν θέλουν να δουν κάποιες αλλαγές. Έτσι πρέπει να γίνει. Έτσι γίνεται η ανάπτυξη των πάρκων.

Αυτή είναι η ασφάλεια δικαίου σε μία ευνομούμενη πολιτεία. Και από όλα, αυτά θα μπορούσε κανείς να πει να εκτιμηθεί, ότι μέχρι το τέλος του 2022, αρχές του 2023 προσδοκούμε να οδηγήσουν στην έγκριση του φακέλου. Σε μία έγκριση ανάπτυξης για το πάρκο, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουμε υποβάλλει και θα περιλαμβάνει και τη περιβαλλοντική αδειοδότηση του πάρκου. Άρα, δεν θα έχουμε σε δύο χρόνους. Θα έχουμε ένα ενιαίο χρόνο, τη συνολική αναπτυξιακή και περιβαλλοντική αδειοδότηση του πάρκου.  

Το ερώτημα που γεννάται τώρα μετά από όλη αυτή τη συζήτηση που έχουμε κάνει είναι: Θα έρθει σε διαβούλευση στην τοπική κοινωνία και τον κόσμο που ζει και δραστηριοποιείται στην περιοχή; Είναι κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες μου ο κόσμος το βλέπει με θετικό πρόσημο…

Καταρχάς και να μη θέλουμε να είμαστε, υπάρχει πρόβλεψη συγκεκριμένη στη Νομοθεσία, ότι τα Υπουργεία τα οποία ανέφερα, περιμένουν να ολοκληρώσουν όλο τον κύκλο της αξιολόγησης. Θα ζητήσουν βάση του Νόμου, να γίνει και διαβούλευση.

Άρα, να τεθεί υπόψιν κρίσιμων φορέων, αναφέρατε ήδη κάποιους. Η Περιφέρεια, ο δήμος Τανάγρας, ενδεχομένως και άλλοι δήμοι, είναι εύστοχη η επισήμανση που κάνατε. Θα τεθεί υπόψιν τους ο φάκελος, προκειμένου να διατυπώσουν παρατηρήσεις.

Και όλα αυτά, θα ληφθούν υπόψη από τα Υπουργεία, για να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση. Από τη δική μας πλευρά θα ήθελα να πω το εξής: Ό,τι πέρα από αυτό που ήδη έχετε αναφέρει, δηλαδή, τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη στη θέση του Προέδρου, τη συμμετοχή του δημάρχου, στο Δ.Σ, του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, εμείς προχωρήσαμε σε μία συνεργασία με τους τέσσερεις αυτούς φορείς και στη φάση που ολοκληρώνουμε τις μελέτες.

Τις παρατηρήσεις που έκαναν, τις λάβαμε υπόψιν και βεβαίως, την ευθύνη κατάθεσης του φακέλου έχει η εταιρεία. Αυτή είναι το Νομικό πρόσωπο που αν θέλετε λογοδοτεί έναντι της πολιτείας, για την πληρότητα του φακέλου αλλά είναι προφανές ότι το σύνολο των παρατηρήσεων ελήφθησαν υπόψη και αυτό θα γίνεται σε όλη την πορεία.

Άρα, διαβούλευση υπάρχει. Υπάρχει αν θέλετε και νομικά κατοχυρωμένη, αλλά υπάρχει ως αυτονόητη, λειτουργική υποχρέωση για την καλή πορεία της ΕΑΝΕΠ.

«Όλα στο φως», όπως λέει ο λαός, κ. Λουκάτε θα μου επιτρέψετε να το πω, ότι γίνεται κάτι πολύ δυνατό, κάτι πάρα πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, κόσμος που εργάζεται στη βιομηχανία, και το σημαντικότερο όλων είναι ότι θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Ας μου επιτραπεί ο σχολιασμός…

Όταν λέμε βιώσιμη ανάπτυξη κα Ντίνη, το είπατε από την αρχή. Είναι περιβαλλοντικό αλλά είναι και αναπτυξιακό και είναι και κοινωνικό. Και σε αυτό το τρίπτυχο, οι θέσεις εργασίας και θα έλεγα οι ποιοτικές και σταθερές θέσεις που προσφέρει η Βιομηχανία, είναι κρίσιμο σημείο για την επιτυχία του όλου έργου, του όλου εγχειρήματος.

Και σε μία χρονική περίοδο, επειδή παρακολουθώ και τα Επιμελητηριακά δρώμενα, όπου τα Επιμελητήρια σε όλη τη Στερεά, έχουν ζητήσει τα παιδιά που αποφοιτούν από τις πανεπιστημιακές και τεχνολογικές σχολές στην Περιφέρεια να απορροφούνται για πρακτική στις επιχειρήσεις της Στερεάς και αναλόγως να κρίνεται ότι κάνει και να παραμένει στη θέση εργασίας. Και να επισημάνουμε ότι όλο αυτό που γίνεται θα αποτελέσει ανάσα πνοής για μία Περιφέρεια που επίσης μαστίζεται από την ανεργία. Αισιόδοξα τα μηνύματα καθώς τα επόμενα χρόνια υπάρχει σχεδιασμός στο Βιομηχανικό Πάρκο Οινοφύτων, να ανοίξουν τις πύλες τους και νέες επιχειρήσεις δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία κα Ντίνη.  

279861882 5324353844293376 7816570563001521800 n

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ.Γ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ Β του ΔΣ της ΕΑΝΕΠ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΥΚΑΤΟΥ στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90FM

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022 00:49

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr