Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΠΕΔ δίπλα στους ακρίτες του Δήμου Αγράφων – Τη δημιουργία ΟΧΕ για Ευρυτανία και Φθιώτιδα ζήτησε ο Πρόεδρος Ν. Σουλιώτης από τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό

Μία μοναδική εμπειρία έζησαν οι αυτοδιοικητικοι α βαθμού της Περιφέρειας Στερεάς που ταξίδεψαν μέχρι τα ιστορικά Άγραφα και συγκεκριμένα στο χωριό Ραπτοπουλο, για την πραγματοποίηση της 9ης συνεδρίασης της ΠΕΔ, παρουσία και του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού και της Αντιπεριφερειάρχη Κατερίνας Καλαντζή. Τους δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τις αγωνίες και τα προβλήματα του Δήμου Αγράφων, για να καταλήξουν όλοι μαζί στο τέλος ότι αυτός ο δήμος θέλει και τη μεγαλύτερη στήριξη και αρωγή από όλους.

Τόσο των μελών της ΠΕΔ, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης Α βαθμού, της αυτοδιοίκησης Β βαθμού, καθώς τίμησε με την παρουσία του τη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, κάνοντας ανακοινώσεις για την τουριστική ανάπτυξη της Λίμνης των Κρεμαστών αλλά και τη δημιουργία ΟΧΕ, πάγιο αίτημα του Προέδρου της ΠΕΔ για την στήριξη των ορεινών περιοχών των Νομών Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Αλλά και της Κεντρικής Εξουσίας στην οποία μέσα από τους δύο αυτοδιοίκητούς βαθμούς πρέπει να φτάσουν τα προβλήματα και να ασκηθούν οι ανάλογες πιέσεις για να επιλυθούν χρόνια προβλήματα. Προβλήματα που συνάντησε μετά από 45 χρόνια στο χωριό Πρασιά ο Δήμαρχος Αλιάρτου –Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του, συγκινημένος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν». Αυτή τη διαπίστωση έκανε και ο ίδιος για το χωριό του.

Ενώ συγκίνησαν τα λόγια της Διευθύντριας της ΠΕΔ Λίτσας Γεραντώνη που είχε την ευκαιρία να περπατήσει τα χωριά και να συνομιλήσει με τον κόσμο κάνοντας τη μεγαλύτερη διαπίστωση, ότι για μας ήταν ένα ταξίδι ζωής αλλά και εμπειρία ζωής. Τα πράγματα όπως επεσήμανε η Διευθύντρια, για τους ανθρώπους εκεί είναι δύσκολα. (θα γίνει νέα ανάρτηση)

Στα θέματα που απασχολούν το δήμο Αγράφων αναφέρθηκε εκτενέστερα ο δήμαρχος Αλέξης Καρδαμπίκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την ΠΕΔ που εμπράκτως βρέθηκε δίπλα στους δημότες του, με κύριο θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής και εμπράκτως μέσα από τις αποφάσεις αυτής της συνεδρίασης στέλνει την υποστήριξη της στο δήμο Αγράφων διεκδικώντας όλοι μαζί από όπου χρειάζεται λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν. (Περισσότερα σε νέα ανάρτηση)

Ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, τόνισε το θέμα της επιδότησης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί και αφού ανέφερε ότι το νέο ΕΣΠΑ θα είναι σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο, ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, να συμπεριληφθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, βρισκόμαστε στη φάση της Τεχνικής Υποβολής Προσέγγισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να υπάρχει μία ΟΧΕ (οικονομική χωρική ενότητα) που θα αφορά τις ορεινές περιοχές.

«Θα αφορά δηλαδή, τους δύο μειονεκτικούς και πληθυσμιακά αλλά και σε στοιχεία ανεργίας, ενότητες της Περιφέρειας μας, την Π.Ε Ευρυτανίας και την Π.Ε Φωκίδας. Είμαστε στη διάθεση σου κ. Σπανέ στη σύνταξη και κοστολόγηση της πρότασης. Πιστεύω, ότι θα είναι η καλύτερη σημερινή απάντηση στα θέματα που μπήκανε, έτσι ώστε ο δικός μας άνθρωπος ο Περιφερειάρχης μας, τα επόμενα 6 χρόνια, να μπορεί με ένα ειδικό πρόγραμμα, μέσα από αυτή την Οικονομική Χωρική Ενότητα που θα συμπεριλάβει τις Ορεινές μας περιοχές.

Θα υπάρχει μία κοστολογημένη πρόταση, θα συνεργαστεί και ο Γιώργος Ταγκούλης με την εκτελεστική αρχή, έτσι ώστε να έχουμε τα πρώτα απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Και εσύ να είσαι εκεί που είσαι και να κατευθύνεις όλη αυτή την προσπάθεια, την επόμενη περίοδο, γιατί φαντάζομαι ότι κι εσύ θα είσαι υποψήφιος για Περιφερειάρχης» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σουλιώτης.(Περισσότερα σε νέα ανάρτηση)

Σημαντική και η εισήγηση του Δημάρχου Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλη, σε ότι αφορά το θέμα είσπραξης των οφειλών από τους δήμους. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση, με τον κ. Ταγκαλή να ξεκαθαρίζει για ακόμα μία φορά ότι το Κράτος πρέπει να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να μπορέσουν οι δημότες να ανταπεξέλθουν, αφού οι δήμοι δεν έχουν καμία δικαιοδοσία παρέμβασης ή σβήσιμο αυτών των οφειλών. Τα μέλη του Δ.Σ της ΠΕΔ συντάχθηκαν με την πρόταση του κ. Ταγκαλή και πήραν σχετική απόφαση η οποία θα σταλεί αρμοδίως(αναλυτικά η εισήγηση του κ. Ταγκαλή σε νέα ανάρτηση).

Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ στα Άγραφα συμμετείχαν οι δήμαρχοί : Γιώργος Ντασιώτης(Αλιάρτου –Θεσπιέων), Έλενα Βάκα (Δήμος Χαλκιδέων), Παναγιώτης Ταγκαλής (Δελφών), Γιώργος Τσαπουρνιώτης (Δημος Μαντουδίου-Λίμνης –Αγίας Άννας), Γιώργος Χατζής (Δήμαρχος Μακρακώμης), Γιώργος Ψαθάς (Δήμος Διρφυων –Μεσσαπίων), Μπάμπης Λιώλος (Δημος Δομοκού), Σούλα Στιβαχτή (Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας). Εκπροσώπησαν οι αντιδήμαρχοι Νίκος Μπαράκος (Δήμο Κύμης-Αλιβερίου), Παναγιώτης Φώσκολος (Δήμος Λαμιέων), Αλέκος Καρδαμπίκης (Δημος Αγράφων).

Παραβρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος Αμφίκλειας –Ελάτειας Πετρούλα Τσιρνόβα, ο Αντιδήμαρχος Αμφίκλειας -Ελάτειας Σωτήρης Κουτρουμάνος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Δήμου Κώστας Τσιάμης, ο Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων Βασίλης Γουρνής, η Αντιδήμαρχος Αγράφων Ηρω Νταλαφούρα, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων Τζοβάννα Γκόγκου, ο δημοτικός σύμβουλος Χαλκίδας Μιχάλης Κεράτσας, ο δημοτικός σύμβουλος Θηβαίων Σταμάτης Χαλβατζής, η δημοτική σύμβουλος Διστόμου-Αράχωβας –Αντίκυρας Ελένη Σύρου. Τέλος, τίμησαν με την παρουσίαση οι Πρόεδροι των χωριών και Τοπικοί σύμβουλοι.

peda26

peda1

peda3

peda2

peda4

peda5

peda6

peda8

peda9

peda10

 

peda11

peda12

peda13

peda42

peda14

peda15

peda17

peda18

peda19

peda20

peda21

peda22

peda23

peda24

peda25

peda40

peda27

peda28

peda30

peda32

peda33

peda34

peda35

peda37

peda38

peda39

peda41

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 17:34

Σχετικά Άρθρα