bannernew5

Τελευταία Νέα

Σ. Κεδίκογλου: «Για να αλλάξει το κλίμα στην αγορά θα πρέπει η οικονομία της Χώρας να μπει σε τροχιά ανάπτυξης»

Συνέντευξη στην Εφη Ντίνη

Λίγες μέρες πριν τη σημαντικότερη για το μέλλον της Ελλάδας εκλογική αναμέτρηση, ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ στην Εύβοια, Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στα «ΝτΕ.Α.Κ.Κ»  υποστηρίζει ότι για να ανακάμψει η οικονομία της Χώρας θα πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα την οποία μόνο μία κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ μπορεί να εγγυηθεί. Κάνει λόγο για διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα και για στήριξη του επιχειρηματία για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να κρατήσει την επιχείρηση του ανοιχτή. 

Έχουν περάσει μόλις 9 μήνες από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, μέσα στους οποίους έγιναν σημαντικές αλλαγές στη Χώρα. Σήμερα μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου και από την Κυβέρνηση της Ν.Δ καλείστε να απαντήσετε στους ψηφοφόρους που πιστεύουν ότι η επόμενη μέρα δεν θα αλλάξει τίποτα γι αυτούς αφού η κατάσταση είναι δρομολογημένη. Υπάρχει ελπίδα σωτηρίας έστω και τώρα με τη Ν.Δ να ηγείται στον κορμό της νέας Κυβέρνησης ή είναι δεδομένο ότι ο έλληνας θα σφίξει ακόμη περισσότερο το ζουνάρι;

Τα πράγματα είναι δύσκολα. Και η επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ τα έκανε ακόμη δυσκολότερα. Για την ακρίβεια 90δις ευρώ δυσκολότερα. Είναι η πρώτη φορά που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χρεώθηκε τόσα πολλά  μία χώρα και είναι οι πλέον αχρείαστες εκλογές γιατί άλλες θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες μας. Θα πρέπει να σκύψουμε σοβαρά πάνω από τα ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα, με στόχο να δώσουμε τις λύσεις που θα φέρουν τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη χώρα, προχωρώντας σε διαρθρωτικές αλλαγές.  Η  μόνη εγγύηση για να επιτευχθούν οι στόχοι είναι μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ.

 

Το κάλεσμα για συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει αρκετές φορές στο τραπέζι από τον Πρόεδρο της Ν.Δ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Θεωρείτε ότι τη δεδομένη στιγμή και μετά το «πειραματικό» στάδιο διακυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου, ότι μπορεί να ρίξει και άλλο νερό στο κρασί του όπως έκανε και με την ψήφιση του 3ου μνημονίου και να συμπαραταχθεί με τη Ν.Δ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Μόνο αν ο κ. Τσίπρας βάλει στις άκρη τις προσωπικές και τις κομματικές ανάγκες και προτάξει το συμφέρον της πατρίδας. Η πρόσκληση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη απλώς υπογραμμίζει ότι δεν αποκλείουμε τίποτα. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε μόνο με κόμματα που θέλουν την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρηματίες είναι αυτά της αδυναμίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων στην εφορία που για το δεύτερο ο κ. Σαμαράς είχε φροντίσει πριν τις εκλογές του Γενάρη. Τι σχεδιάζει η Ν.Δ για να ανακουφίσει τον μικρομεσαίο επιχειρηματία και τι κίνητρα θα του δώσει προκειμένου να επιβιώσει η επιχείρηση του;

Για τις περισσότερες επιχειρήσεις πρέπει τάχιστα να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. Παράλληλα θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα στον επιχειρηματία έτσι ώστε να τον βοηθήσουμε να τα φέρει ευκολότερα βόλτα στους επόμενους δύσκολους μήνες. Για να επιτευχθεί αυτό όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Να αλλάξει το κλίμα στην αγορά να νιώσουν τη σταθερότητα οι επιχειρήσεις και να βάλουμε άλλες προτεραιότητες. Αντί να επιδοτούμε την ανεργία, πρέπει να στραφούμε στην επιδότηση της εργασίας. Αν μπορέσουμε να επιδοτήσουμε μία θέση εργασίας σε κάθε επιχείρηση, τότε έχουμε μειώσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την ανεργία στο μισό.

Δωρεάν παιδεία και υγεία από τη μία και από την άλλη δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία γιατί κόβοντας τα 5 ευρώ όπως αναφέρθηκε σε συζήτηση στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας μόνο η Χαλκίδα έχει χάσει 200.000€ με τα οποία κάλυπτε βασικές ανάγκες. Από πού θα βρεθούν τα ισοζύγια για δωρεάν υγεία και κατ επέκταση για μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία;

Πρώτα απ όλα θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η κατάργηση των 5€ στα νοσοκομεία ήταν λάθος και θα πρέπει να επανεξετασθεί και να δούμε από πού μπορούμε να αντλήσουμε πόρους για τα ισοζύγια. Σε ότι αφορά την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην Παιδεία, αυτή ήταν άλλη μία παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης Τσίπρα –Καμμένου που προσπάθησε να το περάσει ως πρόταση της Κομισιόν. Απεδείχθη ότι ήταν δική τους πρόταση για να δουν στο τέλος ότι αντίκεινται στο Κοινοτικό Δίκαιο. Γιατί πολύ απλά,  δεν μπορείς να φορολογήσεις την εκπαίδευση.  Τα ισοδύναμα μπορούν να βρεθούν μέσα από τη διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Αν περάσουμε έστω και στο +1 από την ύφεση στην ανάπτυξη τα οφέλη  και τα έσοδα για τον προϋπολογισμό θα είναι τεράστια.

Πώς ο επιχειρηματίας θα πεισθεί να φέρει πίσω στη Χώρα τα χρήματά του και πως και οι ξένοι επιχειρηματίες  θα δουν την Ελλάδα ως πόλο έλξης για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά;

Το απόλυτο προαπαιτούμενο είναι η σταθεροποίηση της Χώρας. Είναι να νιώσει ο επιχειρηματίας ότι υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο. Ότι κάτι κινείται βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Ότι δεν έχει τις τυχοδιωκτικές ιδέες περί νομισματοκοπείου και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στην Ευρώπη και διεθνώς. Αυτά είναι ζητήματα που ξέρουμε και πώς να τα χειριστούμε και πώς να φέρουμε γρήγορα αποτελέσματα.

Τέλος, η Εύβοια είναι ένας Νομός που μαστίζεται από την ανεργία εδώ και πολλά χρόνια. Ως πρώην Υπουργός αλλά και βουλευτής της Ν.Δ επί σειρά ετών έχετε κάνει καταγραφή των αναγκών του Νομού. Υπάρχει πλάνο για το Νομό και αν ναι προς ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε;

Πρώτα απ όλα μην ξεχνάτε ότι κανονικά θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη το πρώτο μεγάλο έργο στην Εύβοια. Μετά από 30 και πλέον χρόνια ήταν έτοιμος να δημοπρατηθεί ο Περιφερειακός της Χαλκίδας, ένα έργο 160 εκ που θα δημιουργούσε εκατοντάδες θέσεις εργασίας και θα επηρέαζε θετικότατα όλη την τοπική οικονομία.

Αυτό δεν έγινε γιατί με τις παλινωδίες της Κυβέρνησης Τσίπρα –Καμμένου που δεν ζήτησαν επιμήκυνση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, κάτι που έκανε τώρα η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Το έργο δεν θα χαθεί, όμως θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει. Το πρώτο μου μέλημα είναι να ξεκινήσει γρήγορα αυτό το μεγάλο έργο που θα σημάνει πολλά και για την τοπική οικονομία.

Από εκεί και πέρα υπάρχει μία σειρά από άλλες δράσεις. Γνωρίζετε ότι με τον ΟΛΝΕ έχουμε αναβαθμίσει τα λιμάνια όλου του νησιού. Πρέπει να γίνουν πλουτοπαραγωγικές πηγές. Στο Μαντούδι η επένδυση είχε παγώσει αλλά πιστεύω ότι αν υπάρξουν συνθήκες σταθερότητας θα μπορέσει να περάσει στη δεύτερη φάση της επένδυσης, που προβλέπει δημιουργία άλλων 200 θέσεων εργασίας. Καταφέραμε να ξανανοίξει η ΙΝΤΕΡΚΕΜ πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπήρχαν βήματα που είχαν γίνει για την ανάπτυξη, και θα τα συνεχίσουμε, τώρα. Το σίγουρο είναι ότι στην Εύβοια θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι οι φορείς και εγώ χαίρομαι που υπάρχει μια καλή συνεργασία με τους εκπροσώπους του Α και Β βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr