Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βολές κατά Αποστόλου από την Τοπική ΣΥΡΙΖΑ Κύμης-Αλιβερίου για το εργοστάσιο σκουπιδιών στο Αλιβέρι

Η Γραμματεία της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ με αφορμή δημοσίευμα της Ευβοϊκής Γνώμης για τις προθέσεις του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου και τη δημιουργία εργοστασίου απορριμμάτων στο Αλιβέρι προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση:

Με μεγάλη έκπληξη ,ανησυχία αλλά και αγανάκτηση –στον βαθμό που επιβεβαιωθεί- ενημερωθήκαμε μέσω «αποκλειστικού» δημοσιεύματος της εφημερίδας «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ» για πρόθεση άμεσης παραχώρησης,από μεριάς του Ευβοιώτη  Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου ,έκτασης 423 στρεμμάτων που κατέχει το ΥΠΑΑΤ στην περιοχή «Αποκάλυψη-Πλάκες» Αγίου Λουκά –Γαβαλά Αλιβερίου η οποία προέκυψε από παλιά επιφανειακή εξόρυξη   λιγνίτη της ΔΕΗ, ως «Λύση Αποστόλου για εργοστάσιο σκουπιδιών όλης της Εύβοιας».

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε,λίγες μέρες μάλιστα μετά τον 20 Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ όχι μόνο εγκαταλείπει την δέσμευση –υιοθέτηση του αιτήματος της Περιοχής από τον σημερινό Πρωθυπουργό στο αντίστοιχο 1ο συνέδριο , για μετατροπή της συγκεκριμένης έκτασης σε Πράσινο Ενεργειακό Κέντρο και χωροθέτηση ΒΙΠΕ Πράσινων Επενδύσεων. Αλλά διαλέγει μια χτυπημένη και ρημαγμένη, περιβαλλοντικά, περιοχή από την άναρχη και ασύδοτη βιομηχανική δραστηριότητα (προηγούμενη και τωρινή), χωρίς  καν να έχει προταθεί κάτι τέτοιο από ένα επιστημονικό ή κοινωνικό φορέα, για  να προχωρήσει σε κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων όλης της  Εύβοιας. Μια περιοχή που είναι 60 χλμ μακριά από το βασικό σημείο παραγωγής τους ,δίπλα σε δύο μεγάλα κεφαλοχώρια  και 2χλμ  από το αστικό κέντρο του Αλιβερίου των δέκα χιλιάδων κατοίκων.

Μας φαίνεται ψέματα, αν το δημοσίευμα είναι αληθές, ο πρώτος σε ψήφους  βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Εύβοιας ,μαχητικός συμπαραστάτης του μεγαλειώδους περιβαλλοντικού κινήματος ενάντια στην χρήση λιθάνθρακα από την ΔΕΗ, ενάντια στην καύση του RDF από την ΑΓΕΤ  και υπέρ της φιλοπεριβαλλοντικής ανάπτυξης της περιοχής , αντί από την θέση του να πιέσει για την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων  και εξαγγελιών . Βρίσκεται, χωρίς κανείς να τού το ζητήσει , έξω από κάθε πλαίσιο συζήτησης –όσον αφορά την χωροθέτηση του ΠΕΣΔΑ- και χωρίς οποιαδήποτε συνεννόηση με κάποιον αρμόδιο τοπικό φορέα  να εξαγγέλλει  ,διαχειριστής ων ,  την ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΓΗΣ ως κατάλληλης «…κοιλάδας σκουπιδιών» όπως σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεσμεύτηκε σε συνάντηση με μεμονωμένους φορείς της Χαλκίδας  υιοθετώντας την ενημέρωση τους ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα εγκυμονεί «περιβαλλοντικούς κινδύνους για την Χαλκίδα , την Αρτάκη και το Βασιλικό». Αλλά είναι περιβαλλοντικά ακίνδυνη για το Αλιβέρι(;;;;)

Σε ότι μας φορά ,

  1. Στο θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων που για την χρηματοδότησή της υπάρχει σαφής δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού και του Πρωθυπουργού της χώρας προφανώς και αποκλειστικός αρμόδιος φορέας για την χωροθέτηση της είναι   ο Δήμος Χαλκιδέων που οφείλει να ασκήσει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει επί αυτού
  2. στην παρούσα τουλάχιστον φάση, και περιμένοντας τον μεν Υπουργό να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα , την δέ Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις θέσεις  της , θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μάθαμε πάντα να κάνουμε : Να αγωνιζόμαστε μαζί με τον λαό της Περιοχής για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων του .

Σε όσους « ξέχασαν» την δυναμική που εδώ και 30 χρόνια έχει αναπτύξει το περιβαλλοντικό –κοινωνικό κίνημα της Περιοχής να θυμίσουμε ότι πολλές κυβερνήσεις , πολλοί βουλευτές ,πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πέρασαν και άλλαξαν από τούτο τον τόπο στη διάρκεια αυτών των χρόνων. Εμείς μείναμε εδώ και αγωνιζόμαστε…

Η Γραμματεία της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2017 16:12