Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΟΔΕ Εύβοιας: «Νομοσχέδιο έκτρωμα κλείνει το ΤΕΙ Στερεάς»

Αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, η νέα κυβερνητική πλειοψηφία του Σύριζα και των προθύμων, προχώρησε στην πρώτη νομοθετική της πρωτοβουλία: το κλείσιμο του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, επισημαίνει με δελτίο τύπου η ΝΟΔΕ Εύβοιας και συνεχίζει:

Με ένα νομοσχέδιο «έκτρωμα», το οποίο είναι πλέον Νόμος του κράτους, κλιμακώνεται το αφανισμός της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της χώρας, με τελευταίο θύμα την Εύβοια:

  • χωρίς κανένα σχεδιασμό,
  • χωρίς αιτιολόγηση,
  • χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του νέου μοντέλου συγχωνεύσεων ιδρυμάτων, καθώς το υπουργείο δεν προσκόμισε οικονομικά στοιχεία στο λογιστήριο του κράτους για την οικονομική βιωσιμότητα των τμημάτων που ιδρύονται.
  • χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια,
  • χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας προτού αποφασιστεί η απορρόφησή του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών – γιατί περί απορρόφησης πρόκειται και μάλιστα βίαιης και ισοπεδωτικής.
  • Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ακαδημαϊκής κοινότητας και παρά τις εντονότατες διαφωνίες του του Πρύτανη του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
  • Χωρίς μέριμνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, και
  • Χωρίς μελέτη βιωσιμότητας των νεοσύστατων τμημάτων, όπως έχει επισημάνει σχετικά η ΑΔΙΠ (η αρμόδια Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση), την οποία τώρα θέλουν να ελέγξουν τοποθετώντας τον σύμβουλο του κ. Γαβρόγλου και εμπνευστή του εγχειρήματος στην προεδρία της.

Με έδρα τα Ψαχνά προβλέπεται να λειτουργήσουν νεοσύστατα τμήματα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αμφιβόλου βιωσιμότητας, αμφιβόλου ελκυστικότητας για υποψηφίους και αμφιβόλου μονιμότητας στην πόλη, τη στιγμή που καταργούνται σχολές και τμήματα αιχμής, με υψηλή συμμετοχή, υψηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας και με άρτιες εγκαταστάσεις, προσωπικό και εργαστήρια εκατομμυρίων, και οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν είναι σχολές που «πρέπει να ολοκληρώσουν τον ιστορικό τους κύκλο» όπως ανερυθρίαστα έχει δηλώσει ο κ. Γαβρόγλου, όπως:

  • Τμήμα Τεχνολογίας Μηχανικών Αεροσκαφών
  • Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού
  • Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
  • Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
  • Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Σημειώνεται ενδεικτικά ότι μόνο η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών στην Χαλκίδα δέχεται περί τους 800 φοιτητές ανά έτος. Αν όλη η Σχολή μετατραπεί σε τμήμα Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας πόσους ωφελούμενους θα δέχεται το χρόνο; (Σήμερα το τμήμα Μηχανικών Αεροσκαφών δέχεται 150 φοιτητές ανά έτος).

Το μόνο που θα καταφέρει, τελικά, η Κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει Τμήματα θνησιγενή, με χαμηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας, στο όνομα μιας δήθεν αναδιάταξης του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης με τη μέθοδο του ράβε - ξήλωνε.

Επιπλέον, αφαιρείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Εύβοια ένα αυτόνομο ίδρυμα, άρα αφαιρούνται κεφάλαια καθώς η περιφέρεια δεν θα εμφανίζεται στη διεθνή κοινότητα ως ακαδημαϊκή οντότητα και μακροχρόνια αποδυναμώνεται ο ρόλος της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην ανάπτυξή της.

Απέναντι σε αυτή την απίστευτη προχειρότητα της Κυβέρνησης, η θέση της Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει εκφραστεί από τον ίδιο τον πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ξεκάθαρη:

Στηρίζουμε την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση και τη θεωρούμε μοχλό ανάπτυξης και προστιθέμενης αξίας στην εθνική οικονομία. Δεν πιστεύουμε στην άκρατη «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ έτσι όπως ξεδιπλώνεται από τις πρωτοβουλίες Γαβρόγλου. Έχουμε εκφράσει έγκαιρα τις έντονες επιφυλάξεις μας για την προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε τόσο σημαντικές παρεμβάσεις, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και μελέτη.

Όμως, παράλληλα, είχαμε εξαρχής επισημάνει ότι από τη στιγμή που οι πρωτοβουλίες αυτές γίνουν νόμοι του κράτους, δεν θα είναι στις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας, όταν πολύ σύντομα αναλάβει την κυβέρνηση, να αντιστρέψει άμεσα αυτή την αλλαγή, διότι εμείς δεν πιστεύουμε στη λογική του ράβε ξήλωνε. Και, σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι στα Ιδρύματα και τα παιδιά που φέτος θα δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις δεν φταίνε σε τίποτα.

Την ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώνεται και την οποία πολύ σύντομα θα βιώσουμε στα Ψαχνά και στην ευρύτερη περιοχή έχει απολύτως ο κ. Γαβρόγλου και οι βουλευτές του Σύριζα Εύβοιας, που με τη δική τους ψήφο το βράδυ της Πέμπτης, έβαλαν την ταφόπλακα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Τομέας Παιδείας, ΝΟ.Δ.Ε. Ευβοίας

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 20:26