Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατερίνα Μπατζελή: « Η Εύβοια είναι ένας πολύ αδικημένος Νομός και ο πιο τυχερός Νομός είναι η Ευρυτανία»

Μία δυναμική γυναίκα με εμπειρία στην πολιτική, η Κατερίνα Μπατζελή διεκδικεί την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως υποψήφια Περιφερειάρχης με το ΚΙΝ.ΑΛ με το συνδυασμό «Πατρίδα μας η Στερεά», στις επερχόμενες εκλογές και μοιράζεται τις σκέψεις και τα σχέδια της μαζί μας στη συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη 26 Μαρτίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη. Θεωρεί ότι ο Νομός της Εύβοιας είναι ο πιο αδικημένος σε αντίθεση με την Ευρυτανία επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στις υποδομές και στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Είστε μια γυναίκα που διαθέτετε μία εμπειρία για να πάρετε το τιμόνι στα χέρια σας και να ασχοληθείτε τώρα με το Β βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς η Κατερίνα Μπατζελή αποφασίζει να ηγηθεί ενός συνδυασμού σε μία πολύ μεγάλη Περιφέρεια, όπως είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Πιστεύω πως όλη αυτή η εμπειρία που έχει ο καθένας μας είτε εγώ ως υποψήφια Περιφερειάρχης αλλά και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και τη γνώση που έχουμε για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Εκτιμώ ότι η εμπειρία που έχει κάποιος, αν θέλει να την ακουμπήσει στον τόπο του, μπορεί. Πάρα πολλοί ξεκινούν από ένα άλλο επίπεδο. Ασχολούνται με τα τοπικά, τα περιφερειακά και μετά θέλουν να κάνουν τη γενική τους πολιτική στο Εθνικό Κοινοβούλιο εφόσον είναι μέσα στα πολιτικά και στα κομματικά τους ενδιαφέροντα.

Θα έλεγα ότι αν θέλεις να φτιάξεις πράγματα, πρέπει να έχεις τη γενική γνώση, πρέπει να είσαι δικτυωμένος, πρέπει να γνωρίζεις ανθρώπους, διαδικασίες , έτσι ώστε αυτά τα οποία έρχεται να κάνεις πράξη, να δει ο συμπολίτης ένα έργο, να το σχεδιάσεις, να το χρηματοδοτήσεις, να το υλοποιήσεις.

Ξέρετε, η Βουλή είναι μία γενική εκπαίδευση. Ειδική εκπαίδευση, το μεταπτυχιακό ας το πούμε έτσι, είναι όταν ασχολείσαι με τα τοπικά σου. Και όσο κατεβαίνει ο βαθμός, δηλαδή φτάνει ακόμα και στο βαθμό του δημάρχου, θεωρώ ότι είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος ρόλος για τις σημερινές καταστάσεις αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο το Ελληνικό Κράτος είναι αποκεντρωμένο. Διότι αυτά είναι συνδεδεμένα. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια και το Κράτος είναι συγκοινωνούντα δοχεία τα οποία πρέπει να βελτιώσουν και τη σχέση τους.

Μπαίνετε σε μία Περιφέρεια όπου υπάρχουν και άλλοι συνυποψήφιοι, από την οποία αποχωρεί ένας «δυνατός» Περιφερειάρχης. Δε νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητήσει κανεις το έργο του Κώστα Μπακογιάννη και την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του. Θα ήθελα και τη δική σας εκτίμηση πάνω σε αυτό και να μας πείτε, ποια είναι τα δικά σας σχέδια;

Τα δικά μου σχέδια στην Περιφέρεια είναι να συνεχίσω ένα έργο δυναμικό. Να είναι αναγνωρίσιμη η Περιφέρεια με βάση έργα μεγάλα επενδυτικά. Με έργα τα οποία θα μπορέσουν να δώσουν αναπτυξιακή πνοή και με έργα τα οποία θα δημιουργήσουν απασχόληση. Διότι η Χώρα μας, η Περιφέρεια μας πάσχει από ανεργία. Και είναι ανεργία κυρίως των νέων. Στόχος μας είναι καθαρά ο πολίτης. Και αν δε δημιουργήσεις μεγάλα έργα, διασυνδέσεις των μικρών επιχειρήσεων με τις μεγάλες επιχειρήσεις, να δημιουργήσεις υποδομές που να διευκολύνουν την κάθε παραγωγική διαδικασία, την παραγωγική συνεργασία.

Οι μικρές με μεγάλες επιχειρήσεις να δημιουργούν καινοτομία. Να μην αποψιλώνεται η Περιφέρεια σου από Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς, διότι ως επακόλουθο της αποψίλωσης αυτής θα είναι και η έλλειψη καινοτομίας και εκσυγχρονισμού της οικονομίας του τόπου.

Άρα, εγώ παραλαμβάνω μια σκυτάλη, όπως το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο περιλαμβάνει τη σκυτάλη από τους προηγούμενους για να δημιουργήσει έργα. Και νομίζω ότι θα το πετύχουμε.

Είστε έμπειρη πολιτικός που γνωρίζει πολύ καλά όχι μόνο το Νομό της Φθιώτιδας όπου εκλέγεστε ως βουλευτής τα προηγούμενα χρόνια, όμως είμαι σίγουρη παρακολουθούσατε στενά το τι γινόταν στην Περιφέρεια Στερεάς. Θα ήθελα να μου πείτε, με το διάβα των χρόνων γιατί έχετε την εμπειρία να κάνετε τη σύγκριση. Ποιο Νομό της Περιφέρειάς μας θεωρείτε πιο αδικημένο σε έργα;

Την Εύβοια. Με μία λέξη. Και το θεωρώ ότι είναι αδικημένη πρώτον γιατί από το 2011-12 θα μπορούσαν να αρχίσουν, γιατί ποτέ δεν τελειώνουν τα μεγάλα έργα μέσα σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε πολύπλοκες διαδικασίες. Όμως, έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια που τουλάχιστον ένα μέρος ενός μεγάλου οδικού άξονα Βορρά-Νότου ή Ανατολή –Δύση, δηλαδή Χαλκίδα- Κύμης που είναι μικρότερος άξονας αλλά με μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας προς την Κύμη. Θεωρώ ότι θα ήταν εκείνα τα μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει.

Μιλάτε για έργα υποδομής, μιλάτε και για δρόμους;

Θεωρώ ότι ο άξονας που ενώνει την Εύβοια από το Βορρά στο Νότο αλλά και που ενώνει την Εύβοια με την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα αρχίζοντας από την Ιτέα το Λιμάνι βαίνοντας προς την Κύμη είναι ο άξονας που θα δημιουργήσει τη διευρωπαϊκή, τη μεγάλη ανάπτυξη στη Στερεά Ελλάδα, να γίνει κόμβος.

Συνεπώς, θεωρώ ότι η Εύβοια αδικήθηκε ή καθυστέρησε στις υποδομές και μαζί της καθυστέρησε και η Στερεά Ελλάδα σε μεγάλες αναπτυξιακές εξελίξεις. Δε μπορεί να εξελίσσεται η Θεσσαλία, να εξελίσσεται η Βόρεια Ελλάδα και η Θράκη για άλλους λόγους και η Στερεά Ελλάδα με ανάχωμα την Εύβοια, να μην μπορεί να αναπτυχθεί. Θεωρώ πως ήταν ένας πολύ αδικημένος Νομός και ο πιο τυχερός Νομός είναι η Ευρυτανία.

Μετά από αυτά που αναφέρετε να υποθέσω ότι θα δώσετε και το μεγαλύτερο βάρος στην Εύβοια, χωρίς βέβαια να αδικηθούν και οι άλλοι Νομοί;

Δεν είναι θέμα αδικίας. Είναι θέμα σχεδιασμού. Διότι αν δεν αναπτυχθεί η Εύβοια και δεν το λέω εις βάρος κάποιου άλλου Νομού. Σας είπα ότι είναι το ανάχωμα της αναπτυξιακής εξόδου της Στερεάς Ελλάδας. Όταν περνάνε όλα τα μεταφορικά μέσα, γραμμές, τρένα, εθνική οδός, πρέπει να δημιουργηθεί λιμάνι προς ανατολάς. Για να έχουν σημασία.

Δεύτερον, όταν αναπτύσσονται ενεργειακοί κόμβοι, δηλαδή η ενέργεια θα πρέπει να δώσει μία ώθηση στη Στερεά Ελλάδα, η οποία είναι γεμάτη από ενεργειακούς κόμβους και από ορυκτά. Είναι και στην Εύβοια. Η περιοχή Ψαχνών, με τη Λάρυμνα απέναντι. Δεν μπορείς να την εγκαταλείπεις. Θα έλεγα αντίθετα πρέπει να την ενισχύσεις. Όχι με αυτές καθ’ αυτές τις μορφές που υπάρχουν. Πιθανόν να τις συμπληρώσεις με κάτι άλλα ,πιο σύγχρονα.

Όταν η Κάρυστος πλήγεται από τις ανεμογεννήτριες, δεν μπορείς να αφήσεις αυτό τον Νομό, οι ΑΠΕ να είναι η κατάρα της. Πρέπει να είναι η δημιουργία. Η ανάπτυξή της. Πρέπει να αλλάξεις τις σχέσεις, τις συμφωνίες, τα ανταποδοτικά τέλη, και το χωροταξικό των ανεμογεννητριών, οι οποίες αν ήταν 10 θα έχουν γίνει 1000.

Ανοίγετε ένα πολύ μεγάλο θέμα. Κατά πόσο όμως, γιατί έχετε διατελέσει και Ευρωβουλευτής, γνωρίζετε πολύ καλά τις αποφάσεις της Ε.Ε, μία περιφέρεια μπορεί να παρέμβει στη δημιουργία ή μη αιολικών πάρκων, όταν έχουν ληφθεί αποφάσεις τετελεσμένες από την Ε.Ε; Ποια μπορεί να είναι η σχέση Ε.Ε –Υπουργείου και Περιφέρειας για την ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας; Μπορεί η περιφέρεια να κάνει παρέμβαση σε αυτό;

Ως Χώρα και ως Ευρώπη έχουμε να πιάσουμε ένα στόχο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Να αντικαταστήσουμε την παλιά μορφή, λιγνίτες κ.α με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μπορεί να είναι αιολικά, φωτοβολταϊκά να είναι βιομάζα, ένα μεγάλο πακέτο το οποίο εμείς και προς όφελός μας, πρέπει να γίνει αυτό. Δεν μπορείς να είσαι εκτός. Να αρνείσαι την εξέλιξη, την υγεία, την προστασία του Περιβάλλοντος. Σε καμία περίπτωση. Κάναμε πριν 10 χρόνια ένα «χωροταξικό σχεδιασμό». Εγκρίθηκε, αποφασίστηκε, ευρωπαϊκά και εθνικά. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Εγώ μιλάω για το επιπλέον που μπορεί να γίνει ή να υπάρχουν άλλοι όροι διαχείρισης και ανταποδοτικότητας στην τοπική, εθνική και περιφερειακή κοινωνία από την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να ξέρετε ότι ήδη έχει προκηρυχθεί μία μελέτη όπου θα σχεδιάσει το καινούργιο χωροταξικό όλο και το πώς έχει πορευθεί το μέχρι τώρα σύστημα.

Άρα το πρόβλημα έχει εντοπιστεί. Εγώ, δε θα μπω στο αν θα πρέπει να έχουμε ή όχι ανεμογεννήτριες ή όχι και αν οι πολίτες είναι ευαίσθητοι απέναντι σε αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη ευαισθησία και το κατανοώ. Το θέμα είναι πως θα διαχειριστούμε όχι για να βρούμε ένα συμβιβασμό. Συμβιβασμοί στη ζωή των ανθρώπων και στην προστασία του Περιβάλλοντος δεν υπάρχουν. Υπάρχουν σωστές λύσεις. Εμείς λοιπόν λέμε ότι με βάση τα καινούργια δεδομένα που μας έρχονται αλλά και πλέον χαρτογραφώντας την ενεργειακή κατάσταση της Περιφέρειάς μας, θα δούμε πως μπορούμε να το διαχειριστούμε.

Η Εύβοια είναι όλα αυτά οι υποδομές που σας είπα νωρίτερα. Υποδομή είναι και η ενέργεια με την ευρύτερη έννοια. Θα πρέπει να είναι Ναυαρχίδα πλέον της Στερεάς Ελλάδας. Και δεν το λέω γιατί μιλάω σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό της Εύβοιας. Μιλάω γιατί το πιστεύω. Όπως η Βοιωτία θα πρέπει να δώσει μεγάλη ανάπτυξη στην Βιομηχανική της περιοχή.

Η εξυγίανση του Ασωπού η οποία ψηφίζεται αυτές τις μέρες στην Εθνική Βουλή, δεν είναι γενικά μία προσπάθεια αέναων διαδικασιών και ιστοριών και διαβουλεύσεων. Εάν δεν γίνει θα χαθεί πολύς πλούτος. Τόσο για τις βιομηχανίες που είναι εγκατεστημένες, όσο και για την τοπική κοινωνία. Δεν μπορεί να λειτουργήσει τα πρόστιμα είναι σημαντικά.

Πάνω από όλα όμως είναι η δημόσια υγεία, σωστά;

Αδιαπραγμάτευτη πολιτική και στόχος. Δεν το κουβεντιάζω. Η Φθιώτιδα, δεν μπορεί να μη γίνει Κέντρο Διακομιστικού Εμπορίου, όταν είναι κόμβος προς λιμάνια, προς Εθνικούς Άξονες. Δεν μπορεί η Ευρυτανία με τον Ορεινό όγκο, να μη γίνει ένας ορεινός όγκος διαχειρίσιμος ενεργειακά, τουριστικά. Να είναι τα καινούργια δίκτυα που μας ενώνουν με το υπόλοιπο της Ρούμελης.

Η Φωκίδα. Δεν υπάρχει πιο όμορφος Νομός. Με Δελφούς διεθνές σύμβολο και ιστορικό και θρησκευτικό. Γι΄ αυτό λέω ότι εμείς, η καινούργια Περιφερειακή Αρχή πρέπει να δημιουργήσουμε έργα φάρους. Οι μεθεπόμενοι θα κάνουν κάτι άλλο. Αλλά να αφήσουμε κάπου κάτι που ο πολίτης να λέει ναι έγινε αυτό προς όφελός μου.

Να πω στο σημείο αυτό ότι τον τελευταίο καιρό έχετε περπατήσει πάρα πολύ την Εύβοια και φαίνεται ότι είστε γνώστης των θεμάτων που απασχολούν. Θέλω να μου πείτε, επισκεπτόμενοι την περασμένη εβδομάδα το Νότο, τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση στις επαφές σας με τον κόσμο;

Είδα κόσμο ηλικιακά πολύ μεγάλο. Το δημογραφικό πρόβλημα στο Αλιβέρι και στην Κύμη ήταν αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο. Και το διαπιστώνουν και οι ίδιοι. Δε μπορεί ο πληθυσμός σε ένα πολύ δυναμικό κομμάτι ενός Νομού με το Αλιβέρι με Ενέργεια, η Κύμη με το λιμάνι. Μία πανέμορφη πόλη ιστορικά, πολιτιστικά, κοντά στην Αθήνα να έχουμε μία μείωση του πληθυσμού.

Δεν μπορείς να αναπτύξεις ή να δώσεις προοπτική σε ένα τόπο όταν δεν έχει νέους ανθρώπους. Όταν ο Τουρισμός δεν έχει αναδειχθεί γιατί είναι μια προσφορά υπηρεσιών η οποία στους νέους ανθρώπους πιθανώς σε πρώτη φάση είναι μία «εύκολη ιστορία», εάν έχουν τις υποδομές και τις συγκοινωνίες.

Σε ότι αφορά το «κλείσιμο» του ψηφοδελτίου σας σε τι κατάσταση είστε;

Είμαστε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Έχουμε κλείσει περίπου, μετά την πρόσφατη αύξηση, βάση του Νόμου κατά 50% τη δυνατότητα που έχουμε για τους υποψηφίους. Έχουμε κλείσει περίπου το 80%. Δεν βιαζόμαστε.

Θα ανακοινωθούν και άλλες υποψηφιότητες από την Εύβοια;

Βέβαια και ιδιαίτερα από τη Χαλκίδα οι οποίες έχουν κλείσει. Εγώ τους υποψηφίους τους παρουσιάζω με ένα γεγονός με το οποίο συνδέουν τη δράση τους. Έτσι λοιπόν, κατά την επίσκεψή μου στη Χαλκίδα τον επόμενο καιρό θα πούμε και για τα στελέχη τα οποία θα έρθουν να συνδράμουν στην ενίσχυση του Περιφερειακού Ψηφοδελτίου.

 ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΕΔΩ:

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 03:10

Σχετικά Άρθρα

X

Αποκλεισμός

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή από το Eviakosmos.gr