Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Αλεξάνδρα Θαλασσινού για το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος στο Αλιβέρι: «Σήμερα εμείς νοιώθουμε δικαιωμένοι και ο Δήμαρχος εκτεθειμένος ότι παραπλάνησε το Δημοτικό Συμβούλιο»

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος για όλους» Αλεξάνδρα Θαλασσινού η οποία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 16.10 έφερε ως κατεπείγον εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της λειτουργίας της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου για τη λειτουργία των βιομηχανιών στην περιοχή του Αλιβερίου και ειδικά για την καύση RDF αναφερόμενη και στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που είχε ληφθεί πριν από λίγους μήνες στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κύμη. Η ίδια σε δελτίο τύπου που εξέδωσε πριν από λίγο αναφέρεται στα όσα διαδραματίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο.

Η κα Θαλασσινού αναφέρει:

Στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου στις 16 Οκτωβρίου τέθηκε από τη δημοτική μας παράταξη προ ημερησίας διάταξης το σοβαρότατο και κατεπείγον ζήτημα λειτουργίας της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου για τη λειτουργία των βιομηχανιών στην περιοχή του Αλιβερίου και ειδικά για την καύση RDF. Το θέμα αυτό, παρά την παρελκυστική κατ’ αρχήν στάση του Δημάρχου, συζητήθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων, παρουσία εκπροσώπων του Περιβαλλοντικού Συλλόγου και κατοίκων της περιοχής Μυλακίου.
Ο Δήμαρχος αποτυγχάνοντας να πείσει ότι δε χρειάζεται συζήτηση αφού έχει ληφθεί απόφαση από την Περιφέρεια ,ισχυρίσθηκε στη συνέχεια ότι δεν ήταν ενημερωμένος, και κατόπιν επέρριψε ευθύνες στη Περιφέρεια ότι δεν του είχε αποστείλει τα σχετικά έγγραφα.
Επιμείναμε σθεναρά, διευκρινίζοντας ότι:
• το θέμα είναι να υλοποιηθεί η απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου με τις διαδικασίες που απαιτείται να ακολουθηθούν από την πλευρά του Δήμου, για τις οποίες έχει δεσμευτεί, και που προβλέπει πως η εν λόγω Επιτροπή συνιστά ένα συλλογικό όργανο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά με συνευθύνη λειτουργίας του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, ο οποίος αναλαμβάνει τη φιλοξενία, το συντονισμό και τη στήριξή της σε ανθρώπινους πόρους
• δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι – η μη αποστολή δήθεν ενημέρωσης από την Περιφέρεια, που την αμφισβητήσαμε ως επιχείρημα – όταν από το μεσημέρι προσωπικά είχαμε αποστείλει σε όλα τα μέλη του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ διαχρονικά όλο το πακέτο των αποφάσεων της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής για το θέμα.

Και βέβαια σήμερα εμείς νοιώθουμε δικαιωμένοι, και ο Δήμαρχος εκτεθειμένος ότι παραπλάνησε το Δημοτικό Συμβούλιο όταν :
-λάβαμε στα χέρια μας έγγραφο της Περιφέρειας από 19 Ιουνίου (το οποίο δίδουμε στη δημοσιότητα) που τον καλούσε να ορίσει τον εκπρόσωπό του στην Επιτροπή,
-μάθαμε μάλιστα ότι έγιναν και οχλήσεις ενδιάμεσα να μεριμνήσει για το ορισμό των τοπικών εκπροσώπων από τους φορείς , και
-από φορείς του Μυλακίου (που συμμετείχαν στη σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου) ότι έχει από καιρό υπάρξει άκαρπο λόγω φόρτου εργασίας αίτημα συνάντησης τους μαζί του.

Τελικά, αφού συζητήθηκε, λήφθηκε πλειοψηφική απόφαση υπέρ της πρότασής μας, καθώς τεκμηριωμένα πείσαμε την πλειοψηφία των συμβούλων ότι :
---Δεδομένης της κλιματικής αλλαγής κρίνεται απαραίτητο σε μια περιοχή, όπως αυτή του Αλιβερίου, που είναι αναμφίβολα ιδιαίτερα επιβεβαρυμένη περιβαλλοντικά από τη βιομηχανική δραστηριότητα και κυρίως από την τσιμεντοβιομηχανία και ακόμη ειδικότερα από την καύση RDF η ευαισθησία μας πρέπει να είναι διαρκής, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα που εκφράζεται έντονη η διαμαρτυρία των κατοίκων του Μυλακίου ότι ιδιαίτερα στη παρούσα φάση εκφράζονται οσμές έντονες που συνηγορούν στο γεγονός ότι έχουμε μια διαφοροποίηση όσον αφορά τις συνθήκες καύσης και τη χρησιμοποιούμενη πρώτη ύλη. ---Περνάμε στο τελευταίο τρίμηνο εφαρμογής του Περιφερειακού Προϋπολογισμού και δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για σύναψη της προγραμματικής σύμβασης στα πλαίσια του Παρατηρητήριου Περιβάλλοντος, για τη διενέργεια ανεξάρτητων μετρήσεων όσον αφορά την καύση του RDF.
---Έχει περάσει ένας χρόνος από την συνεδρίαση στην Κύμη του Περιφερειακού όπου υπήρξε η απόφαση , με συναίνεση του Δήμου , για την σύσταση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου για τη λειτουργία των βιομηχανιών στην περιοχή Αλιβερίου και ειδικότερα για την καύση του RDF, και 4 μήνες από τότε που το Περιφερειακό Συμβούλιο συνέταξε τον κανονισμό Εσωτερικής της Λειτουργίας , ως την τελευταία από μεριάς του υποχρέωση, και ο Δήμος, πιθανά και δικαιολογημένα λόγω των εκλογών δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε καμία ενέργεια.
---Βρισκόμαστε μπροστά σε Ανανέωση των Περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του εργοστάσιου της ΑΓΕΤ, και δεν έχουμε ουσιαστικά οιαδήποτε αποτίμηση εφαρμογής των προηγούμενων, παρά μόνον ό,τι η ίδια η εταιρεία θα μας ανακοινώσει.
Έτσι σήμερα, η Δημοτική αρχή υποχρεούται να προχωρήσει στις ακόλουθες ενέργειες:
1. Διάβημα στη Περιφέρεια για την υλοποίηση της απόφασης της διενέργειας ανεξάρτητων μετρήσεων ( διοξινών και φουρανίων) μέσω της άμεσης υπογραφής της σύμβασης με αντίστοιχο επιστημονικό φορέα.
2. Να εγγραφεί και στον Περιφερειακό προϋπολογισμό του 2020 αντίστοιχη δαπάνη για τη διαχρονική εφαρμογή του συστήματος ανεξάρτητων μετρήσεων στα πλαίσια του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος.
3. Να υλοποιήσει άμεσα ο Δήμος τις δεσμεύσεις του (παραχώρηση χώρου, διάθεση υπαλλήλου και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή) για την φιλοξενία της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου και να ορίσει σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον υπεύθυνο που θα παρακολουθεί την εξέλιξη της δράσης του, τους εκπροσώπους του στην Επιτροπή και ποιον θα υποδείξει να συμμετάσχει στη Συντονιστική Επιτροπή.
4. Να καλεστούν και να συγκροτηθεί άμεσα το συλλογικό όργανό της, αφού οι φορείς ορίσουν εκπροσώπους τους, διαδικασία που οφείλει ο Δήμος να παρακολουθεί στενά.
5. Να ζητήσει ο Δήμος από την Περιφέρεια πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για κάθε φάση της διαδικασίας ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων της ΑΓΕΤ.

Η σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου μπορεί να γίνει ένα εργαλείο ισχυρό και χρήσιμο στα χέρια της Τοπικής Κοινωνίας και των κινημάτων της ώστε η βιομηχανική δραστηριότητα ναι μεν να παρέχει θέσεις εργασίας και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων και όλων των έμβιων εν γένει όντων.
Η χωρίς κανένα έλεγχο και σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία παραγωγή ρύπων συνιστά εξ’ αρμοδιότητας τεράστια ευθύνη όλων μας, ιδιαίτερα των αιρετών της Αυτοδιοίκησης.
Μόνο ως «παράσιτα» μπορεί να ακούγονται σχόλια εκλεγμένων Συμβούλων, που μάλιστα είχαν αναλάβει ευθύνες πρωταγωνιστικές στον αγώνα ενάντια στο RDF και στην ουσία τον υπονόμευσαν , εκφυλίζοντάς τον στο κρέμασμα ενός πανώ, και οι φωνές από γνωστά «παπαγαλάκια» ότι θα κλείσει το εργοστάσιο και θα χαθούν θέσεις εργασίας.
Αλγεινή εντύπωση, προκάλεσε η στάση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δύναμης που μέχρι σήμερα συμμετείχε στον μαζικό συλλογικό αγώνα, να αντιταχθεί στις προτάσεις μας, στο όνομα τάχα της ιδεολογικής τους διαφοροποίησης για τα κίνητρά μας.
Οι μάσκες έπεσαν! Οι κάτοικοι της περιοχής υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου και διάφοροι κάνουν τάχα πολιτική !
Η διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων του Δήμου μας μέσα από τον κοινωνικό έλεγχο ανεξάρτητου φορέα για την εφαρμογή ή μη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τις βιομηχανίες είναι πάνω από παρατάξεις, κόμματα, μικροπολιτικά παιχνίδια και συμφέροντα που ενδεχομένως υπηρετούν! Στο χέρι μας είναι, και στο συσχετισμό δύναμης που κάθε φορά δημιουργείται, αν οι αγώνες μας θα έχουν αποτελέσματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 00:06

Σχετικά Άρθρα