bannernew3

Τελευταία Νέα

Αλεξάνδρα Θαλασσινού: 2η συνεδρίαση του Δ.Σ του Ινστιτούτου Παπανικολάου – «Σσσσσ.... Η δημοτική αρχή κοιμάται!»

Της Αλεξάνδρας Θαλασσινού, εκπαιδευτικού, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δήμος για όλους»

Με τέσσερα θέματα ημερήσιας διάταξης και πολλή ένταση υλοποιήθηκε η 2η συνεδρίαση του ΔΣ του Ινστιτούτου Παπανικολάου στην Κύμη την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.

Θέμα 1ο:"Εγκριση σύνθεσης Επιστημονικής Επιτροπής". Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η μείωση των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου από 31 σε 13 ώστε να γίνει λειτουργικό και σε επόμενη συνεδρίαση θα οριστούν τα μέλη του. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Χατζηγιαννακης (μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου και άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου για το Ινστιτούτο Παπανικολάου) από το 2018 και έπειτα δεν έχει καταστεί δυνατόν να συνεδριάσει ποτέ το επιστημονικό συμβούλιο!

Λευκό ψήφισε η κ. Κοκκορη (μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Παπανικολάου ως συγγενικό πρόσωπο) η οποία τόνισε ότι χρειάζεται νομική συμβουλή για αυτό και για την αλλαγή καταστατικού. Διαφωνεί με την ύπαρξη Επιστημονικού Συμβουλίου. Θεωρεί ότι από το 2006 και μετά όταν συντάχθηκε το καταστατικό δεν μπορούν να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που τίθενται σε αυτό. Προτείνει λοιπόν στο νέο καταστατικό να είναι σκοπός η ανάδειξη της παγκόσμιας προσωπικότητας του Γ. Παπανικολάου, η ενημέρωση κι η πρόληψη, η ανάδειξη της Κύμης ως γενέτειρας του. Ακόμη πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι είναι ΝΠΔΔ το καταδικάζει, είναι θηλιά στο λαιμό του, δεν το αφήνει να αναπτυχθεί.

Σε αυτό, η κ. Α. Μπατσα διαφώνησε λέγοντας ότι αν υπήρχε χρηματοδότηση θα αναπτυσσόταν κι ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο καταστατικό μπορεί να οδηγήσει στο να χάσουμε την αυτοτέλεια μας ως ΝΠΔΔ. Ο κ. Καρτελιας ως εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού του Δήμου αλλά και ως μέλος της άτυπης τριμελούς επιτροπής του Ινστιτούτου Παπανικολάου εξέφρασε την άποψη ότι το επιστημονικό συμβούλιο χρειάζεται για να μας αποφαίνεται αν ένα συνέδριο είναι σοβαρό επιστημονικά.

Η κ. Κοκκορη τον ενημέρωσε τότε τα επιστημονικά συνέδρια κι οι ημερίδες διοργανώνονται από εγκεκριμένες επιστημονικές εταιρείες και επομένως δε χρειάζεται να δίνει έγκριση το επιστημονικό συμβούλιο. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Χατζηγιαννακης λέγοντας ότι αυτό που μας λείπει είναι η κουλτούρα της πρόληψης του καρκίνου και ότι η τοπική κοινωνία μπορεί να οργανώνει επιστημονικές ημερίδες και να γίνονται κατόπιν τεστ ΠΑΠ και μαστογραφίες.

Θέμα 2ο: "Ανάθεση καθηκόντων - Ορισμός υπόλογων". Αποφασίστηκε ομόφωνα να οριστούν η κ. Ε. Κερατσα και ο κ. Β. Σαμαράς ταμίες του Ινστιτούτου Παπανικολάου. Ωστόσο εκφράστηκε από την κ. Μπάτσα ο προβληματισμός /απορία γιατί αυτή η απόφαση πρώτα αναρτήθηκε στο Διαύγεια (ήδη από το Δεκέμβριο του 2019 ως απόφαση Δημάρχου)κι ύστερα ήρθε στο ΔΣ του Ινστιτούτου Παπανικολάου.

Θέμα 3ο:"Αίτημα να τεθεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Παπανικολάου το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Γεώργιο Παπανικολάου που θα διεξαχθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων και το Δήμο Πάρου στην Πάρο από τις 24 ως τις 27-09-2020". Η κ. Κοκκορη ως εκπρόσωπος της οικογένειας επιφυλάσσεται και τόνισε πως έχει αρχίσει να γίνεται καπήλευση του ονόματος του Γεωργίου Παπανικολάου. Πιστεύει πως έπρεπε να γίνει στην Κύμη και διαφωνεί με το να τεθεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Παπανικολάου. Πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους ακόμη ότι ο γιατρός κ. Χατζηαντωνιου έχει αναλάβει να διοργανώσει από τις 5 ως τις 9 Σεπτεμβρίου στην Κύμη Συμπόσιο για το Γεώργιο Παπανικολάου. Στο σημείο αυτό ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Παπανικολάου κ. Γ. Ζέρβας ότι το όνομα Γεώργιος Παπανικολάου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, το όνομα του Ινστιτούτου Παπανικολάου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους χωρίς την έγκριση του Δ.Σ του Ινστιτούτου Παπανικολάου.

Ο κ. Καρτελιας πρότεινε να δοθεί η αιγίδα του Ινστιτούτου στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Γεώργιο Παπανικολάου που θα γίνει στην Πάρο, να πάμε να μιλήσουμε, να μην απομονώσουμε τον Παπανικολάου στην Κύμη, να στείλουμε και τη χορευτική ομάδα Αξανεμες και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Κύμης.

Η κ. Α. Χονδρονικόλα είπε ότι με τη λογική αυτή που τίθεται, και η προτομή του δε θα έπρεπε να υπάρχει πάρα μόνο στην Κύμη. Είναι εφευρέτης και σωτήρας όλων των γυναικών του κόσμου και δε μας ανήκει.

Η κ. Μπατσα πρόσθεσε ότι το Σεπτέμβριο του 2012 έγινε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Γεώργιο Παπανικολάου στην Κύμη με μεγάλη επιτυχία με σκοπό να γίνει θεσμός και να υλοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Κύμη. Ρώτησε λοιπόν για ποιο λόγο δε γίνεται στην Κύμη και γιατί το ΔΣ του Ινστιτούτου δε γνώριζε τίποτα για αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αντιδήμαρχος Κύμης κ. Α. Θεοδώρου( εφόσον απουσίαζε λόγω ασθένειας ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Παπανικολάου) δεν ήξερε τίποτα, δεν είχε επικοινωνία με τους γιατρούς και άρα δεν είχε κάτι να πει στους παρευρισκόμενους. Πάντως επέμεινε ότι δεν είναι οικονομικοί οι λόγοι για τους οποίους δε θα γίνει το εν λόγω συνέδριο στην Κύμη(ωστόσο υφίσταται βίντεο με δήλωση του κ. Μαργετη από την εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του δρ. Αριστείδη Διαμαντή για τον Γεώργιο Παπανικολάου όπου αναφέρει ότι το συνέδριο δε θα γίνει για οικονομικούς λόγους στην Κύμη).

Οι μόνοι που γνώριζαν ήταν ο Δήμαρχος και ο κ. Καρτελιας. Εκείνοι είχαν από το Νοέμβριο την επιστολή του κ. Μαργετη στα χέρια τους και ούτε τότε στην 1η συνεδρίαση ενημέρωσαν τα μέλη του ΔΣ του Ινστιτούτου ούτε μετέπειτα για το γεγονός ότι θα διενεργηθεί στην Πάρο. Επίσης ο κ. Α. Θεοδώρου ισχυρίστηκε πως οι σύμβουλοι των Νέων Οριζόντων είχαν έγκαιρη ενημέρωση και πρόσκληση για την εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του κ. Διαμαντή στην Αθήνα, ενώ οι σύμβουλοι της Συμπολιτείας έλαβαν πρόσκληση την Πέμπτη το μεσημέρι για την επόμενη μέρα το βράδυ.

Ήθελαν αλλά δεν πρόλαβαν να παραστούν δηλαδή! Αν πραγματικά το ήθελαν, προλάβαιναν.... Ο κ. Γ. Ζέρβας δήλωσε πως δεν είναι τόσο τραγικό που θα γίνει στην Πάρο κι ότι από εδώ και στο εξής καλό είναι να προσπαθήσουμε να γίνεται στην Κύμη. Η κ. Χαρτσα παρενέβη λέγοντας στην κ. Μπατσα «να μη διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την καμηλό» και ότι η αίγλη του Γεωργίου Παπανικολάου δε χάνεται επειδή θα γίνει το συνέδριο στην Πάρο!

Ο κ. Τρακος(Πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων και Βιοτεχνών Κύμης) συμφώνησε να βγαίνει κι εκτός Κύμης αφού είναι παγκόσμιου φήμης αλλά ο τίτλος αυτός του Πανελλήνιου Συνεδρίου για το Γεώργιο Παπανικολάου να μείνει στην Κύμη. Η Αλεξάνδρα Θαλασσινού (Δημοτική Σύμβουλος) εξέφρασε την άποψη ότι πρώτα από όλα θα έπρεπε από το Νοέμβριο ο Δήμαρχος που το γνώριζε να ενημερώσει πρώτα το ΔΣ του Ινστιτούτου και έπειτα όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και να ληφθεί συλλογική απόφαση από τα συλλογικά αυτά όργανα. Γενικά θεωρεί ότι υπάρχει στοχευμενη έλλειψη ενημέρωσης στους τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους και στους δημότες από τη δημοτική αρχή για πολλά σοβαρά ζητήματα.

Εξέφρασε την άποψη να δίνεται η αιγίδα σε οποιαδήποτε ημερίδα και συνέδριο πραγματοποιείται για τον Γεώργιο Παπανικολάου αλλά ο τίτλος αυτός του Πανελλήνιου Συνεδρίου να μείνει στην Κύμη και να γίνει θεσμός. Επίσης ζήτησε να γίνει κάποια στιγμή μια σοβαρή ενημέρωση για τα οικονομικά του Ινστιτούτου. Τότε δόθηκε η απάντηση ότι συντάσσεται αυτή την περίοδο ο προϋπολογισμός του Ινστιτούτου. Ψηφίστηκε λοιπόν κατά πλειοψηφία να δοθεί η αιγίδα στην Πάρο αλλά από εδώ και πέρα να γίνεται στην Κύμη.

Θέμα 4ο: "Ενημέρωση για πολιτιστικές δραστηριότητες ". Ο κ. Καρτελιας, που του έγινε μετά από όλα αυτά το στομάχι κόμπος, όπως δήλωσε, ενημέρωσε ότι τον πονά η Κύμη, θέλει να βοηθήσει αυτό τον τόπο με πολύ κόπο και έξοδα, θέλει να ανοίξει το σπίτι του Παπανικολάου... Ευχαρίστησε την κ. Αμπελιωτη που τον βοηθά χωρίς να πληρώνεται στη δουλειά που κάνει για την πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου. Επίσης ανακοίνωσε ότι στις 19-02 (επέτειο θανάτου του Γεωργίου Παπανικολάου) θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση στη μνήμη του που θα περιλαμβάνει το πρωί τρισάγιο (ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κύμης κ. Μαργελης το έχει φροντίσει το θέμα αυτό) και βράδυ στο Γηροκομείο Κύμης ομιλία του ακαδημαϊκού κ Θ. Πελεγρινη με θέμα "Η φυγή ως τιμωρία και ως εξορία και μουσική με βιολί, πιάνο και 6 τραγουδια. Για αυτή την εκδήλωση έχει προσφέρει χορηγία 800 ευρώ το κτήμα Σαρλη για να πληρωθούν οι μουσικοί κι ότι θα χρειαστούν και άλλοι οικονομικοί πόροι για τη φιλοξενία, τη διατροφή των φιλοξενούμενων, αφίσες, προσκλήσεις.

Ο κ. Χριστόπουλος και η κ. Μπατσα συμφώνησαν να γίνει αλλά να προσκληθεί και η γυναικολόγος του Νοσοκομείου Κύμης να ενημερώσει για την πρόληψη του καρκίνου. Τότε πήρε το λόγο και ο μοριακός βιολόγος Σταύρος Πηλιχός και τόνισε ότι μόνο με πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν εξυπηρετείται ο σκοπός του Ινστιτούτου Παπανικολάου βάσει καταστατικού. Όταν έχουμε ένα Ινστιτούτο που δε λειτουργεί, που δεν παράγει ερευνητικό έργο. Όταν δε γίνεται ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου. Θα μπορούσε να λειτουργεί αποτελεσματικά αν το εντάσσαμε και σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Επίσης, κατά τη γνώμη του, θα μπορούσαν στην εκδήλωση μνήμης να έρθουν ντόπιοι καλλιτέχνες να παίξουν μουσική και να τραγουδήσουν δωρεάν. Ψηφίστηκε λοιπόν να γίνει η εκδήλωση αλλά χρηματοδότηση δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη (εκτός της χορηγίας των 800 ευρώ). Τέλος ο κ. Καρτελιας ενημέρωσε ότι για να ανοίξει η οικία Παπανικολάου και να γίνει αρχαιολογικός χώρος απευθύνθηκε σε έναν άνθρωπο με επιστημονικό κύρος, τον κ. Μετζικωφ ο οποίος θα φτιάξει ολοκληρωμένο φάκελο με σχέδια, κόστη σχετικά με την οικία Παπανικολάου.

papanikolaou2

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 20:57

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr