Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Κώστας Μαργαρίτης με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης: «Την Παρασκευή η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης –Ευκαιρία να πετύχουμε να αναβαθμίσουμε το κύρος της Ελλάδας»

Με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης ο δημοσιογράφος Κώστας Μαργαρίτης μίλησε την Τρίτη 12 Μαΐου στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη για το ρόλο της Ευρώπης στις μέρες μας αλλά και τα όσα μπορεί η Ελλάδα να πετύχει ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη από την Παρασκευή 15 Μαΐου που αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Μετά από 70 χρόνια από την Ιδρυτική Διακήρυξη όπου οι βασικές έννοιες της Ευρώπης, ειρήνη και αλληλεγγύη, ειδικά η δεύτερη έχει ξεχαστεί στο χρονοντούλαπο της Γερμανίας και των λαγών της. Των ουρών της που δε θέλουν σε μία τέτοια κρίσιμη στιγμή όπου χτύπησε όλο τον κόσμο η νόσος covid-19 να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» είπε ο κ. Μαργαρίτης και συνέχισε:

«Εξαρχής είχαμε τονίσει στη φιλόξενη εκπομπή σου ότι καλό είναι να μιλάμε πάντα για επιδοτήσεις και όχι για δάνεια. Επιδοτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να μην έχουμε απολύσεις. Επιδοτήσεις για μεγάλους επιχειρηματίες. Επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανάλογα με το ΑΕΠ της κάθε Χώρας και ανάλογα με τη ζημιά που έχει υποστεί.

Μην ξεχνάτε ότι η πατρίδα μας πέρασε 10 χρόνια μνημόνια. Δε μπορούμε να συζητούμε δάνεια. Και τι να το κάνω εγώ; Βγαίνουν και μου διαφημίζουν ότι θα μας δώσουν δύο χρόνια άτοκα δάνεια. Ε και; Μετά από δυο χρόνια; Δεν είναι δάνειο;».

Ο κ. Μαργαρίτης επισημαίνει ότι δε συζητάμε κάτι τέτοιο διότι δεν έφταιξε η οικονομία της Ελλάδας. Ήρθε μία πανδημία. «Άρα όταν γιορτάζουμε την Ευρώπη στεκόμαστε εκεί. Και μάλιστα να σας πω και κάτι πρόσφατο από το ρεπορτάζ που υπάρχει γιατί ξέρετε ότι εξειδικεύομαι πάνω σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 500 εκ ευρώ για τη στήριξη των αυτοαπασχολουμένων προσώπων συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολουμένων διαχειριστών μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την έξαρση του κορονοϊού.

Και μάλιστα, η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή ένα καθεστώς για την εφάπαξ καταβολή ύψους 800€ ανά αυτοαπασχολούμενο πρόσωπο. Αυτό, για να μπορέσει μέσα σε αυτή την κατάσταση να μπουν ηθοποιοί να μπει ο κόσμος του πολιτισμού. Να μπουν δηλαδή και οι κοινωνικές αυτές ομάδες οι οποίες κατά κάποιον τρόπο είχαν μείνει λίγο στο περιθώριο».

Στη συνέχεια, ο κ. Μαργαρίτης μίλησε για τις επιχειρήσεις και τις παρατάσεις που τις αφορούν. Κάνοντας μία ευρύτερη οικονομική ανάλυση ο κ. Μαργαρίτης είπε:

«Οι Διεθνείς Οίκοι λαμβάνουν υπόψιν τους πληθώρα παραγόντων για να καταλήξουν σε εκτιμήσεις για το αξιόχρεο μιας Χώρας. Γιατί άκουσαν οι ακροατές μας πολλά πράγματα τελευταία στις τηλεοράσεις για να μην υπάρχει σύγχυση.

Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζουν οι αναπτυξιακές πολιτικές. Όχι όμως οι προοπτικές μιας μόνο χρονιάς. Εκτιμώ ότι θετική επίδραση στις αξιολογήσεις των Διεθνών Οίκων για την πατρίδα μας είχαν δύο παράγοντες:

Ο πρώτος έχει να κάνει με τη δέσμευση της Κυβέρνησης να μείνει στο δρόμο των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μακροχρόνια αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Και ο δεύτερος έχει να κάνει με τη στήριξη που παρέχει στις οικονομίες της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η συμμετοχή της Χώρας μας στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τόσο στο μόνιμο όσο στο έκτακτο της νόσου covid-19, νομίζω ότι θα πρέπει να ήταν καθοριστικής σημασίας για την αξιολόγηση των Διεθνών Οίκων. Και επίσης να μην ξεχνάμε ότι εμείς σε αυτή την κρίση έχουμε τρία βασικά πλεονεκτήματα. Ένα ισχυρό μαξιλαράκι, ένα ισχυρό υπερπλεόνασμα που έγινε εδώ και πολλά έτη. Και επίσης ότι βγαίνουμε στις αγορές και δανειζόμαστε χαμηλότοκα. Συν την ποσοτική χαλάρωση».

Ο Κώστας Μαργαρίτης στη συνέχεια αναφέρει ότι αν διεκδικήσουμε και απορροφήσουμε τα προγράμματα επιδοτήσεων που ήδη δίνονται για την απασχόληση, για την καινοτόμα επιχείρηση, για την έρευνα, για την υγεία κυρίως, τα οποία θα είναι όλα άτοκα, θα είναι επιδοτούμενα. Δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα.

Για τη σύσταση του εθελοντικού κράτους, μίλησε στη συνέχεια ο Κώστας Μαργαρίτης και για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να τις εκμεταλλευτούμε για να ξεφύγουμε από τη βαθιά ύφεση.

Τέλος αναφέρθηκε στον εσωτερικό και κοινωνικό τουρισμό. «Θα πρέπει να προσέξουμε να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Για να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας σημαίνει ότι θα πρέπει να στηρίξουμε την εγχώρια εσωτερική κατανάλωση με όσο το δυνατόν γίνεται πιο καλό τρόπο. Χρειάζεται έξυπνο management για να τα καταφέρουμε» δήλωσε ο κ. Μαργέτης.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός ότι η Χώρα μας αναλαμβάνει από την Παρασκευή 15 Μαΐου έως τις 18 Νοεμβρίου την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Ένα κορυφαίο γεγονός που θα έχει ως κύρια ατζέντα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως τόνισε και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ο κ Βαρβιτσιώτης και θα πρέπει αισιόδοξα ,ευρωπαϊκά και διαδικτυακά γιατί θα είναι η πρώτη συνεδρίαση που θα γίνει διαδικτυακά να πετύχουμε να αναβαθμίσουμε για ακόμα μία φορά το κύρος της Ελλάδας» είπε ο κ. Μαργαρίτης.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90fm

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Μαϊ 2020 01:35

Σχετικά Άρθρα