Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πυρκαγιά έξω από τη χωματερή της Κύμης «άναψε φωτιές» στο Δημοτικό Συμβούλιο -Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Μπουραντά –Κέκη: «Και τα της αντιπολίτευσης έχουν όρια- Δεν μπορούμε να λέμε εδώ πέρα ότι θέλουμε!» -

Η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν στις 31/7 νωρίς το πρωί στον εξωτερικό χώρο της χωματερής της Κύμης «άναψε φωτιές» και στο δημοτικό συμβούλιο Κύμης-Αλιβερίου που συνεδρίασε την Πέμπτη 27 Αυγούστου. Το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Κωστας Κέκης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πυροσβέστης που υπηρετεί μάλιστα στο κλιμάκιο της Κύμης.

Με αφορμή την πυρκαγιά στον εξωτερικό χώρο της χωματερής της Κύμης ο κ. Κέκης δε στάθηκε τόσο στην αιτία πρόκλησης της όσο στο γεγονός ότι οι συνέπειες της επιβάρυναν και επιβαρύνουν όπως ο ίδιος επεσήμανε τη υγεία και μολύνουν το περιβάλλον ζητώντας μεταξύ άλλων τη φύλαξη του χώρου.

   « Στη πόλη της Κύμης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή βιώσαμε για άλλη μια φορά τις συνέπειες που επιβάρυναν και επιβαρύνουν την υγεία μας μολύνουν το περιβάλλον από την επικίνδυνη εκπομπή διοξινών από την εκδήλωση πυρκαγιάς στο χώρο των σκουπιδιών στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (πρώην χωματερή).

Στον εξωτερικό χώρο της πρώην χωματερής της Κύμης στις 31/7/20 ξέσπασε πυρκαγιά που γρήγορα επεκτάθηκε στο περιαστικό δάσος. Ο χώρος αυτός έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή δεν υπήρχε φύλακας παρά μόνο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς και για λίγες μόνο ημέρες. Ο καθένας μπορεί να εναποθέσει στην ανεξέλικτη χωματερή ότι σκουπίδι θέλει, υπολείμματα καλλιεργειών, μπάζα από οικοδομές και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα στους κατοίκους της Κύμης, ενώ η πυρκαγιά και η μόλυνση που προκάλεσε δημιούργησαν έντονη ανησυχία λόγω και της εγγύτητας στα σπίτια» είπε ο κ. Κέκης και συνέχισε:

«Με την άμεση κινητοποίηση που έγινε από την Πυροσβεστική Υπηρεσίας, τελικά η φωτιά οριοθετήθηκε αφού βέβαια στο πέρασμα της έκαψε 20 στρεμμάτων δασικής έκτασης από έναν πνεύμονα ζωής της πόλης μας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κατεύθυνση του ανέμου ήταν τέτοια ώστε τα μέτωπα της φωτιάς να μην έχουν κατεύθυνση προς την πόλη της Κύμης, έτσι από τύχη αποτράπηκαν τα χειρότερα.

Διαπιστώσαμε ότι μετά το τέλος της επιχείρησης για την κατάσβεση της Πυρκαγιάς η Δημοτική Αρχή δεν είχε δείξει την δέουσα προσοχή και εξακολουθεί να μην ασχολείται επαρκώς με το σοβαρό αυτό θέμα που αφορά τους σκουπιδότοπους μια και ο όγκος τους αυξάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σημειώνουμε ότι στο τμήμα του βουνού που είναι η χωματερή και εκδηλώθηκε η φωτιά, η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη καθώς αυξάνει των κίνδυνο για νέες εκδηλώσεις με την άναρχη εναπόθεση των σκουπιδιών.

Σήμερα και μετά την εκδήλωση της φωτιάς φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ η οριστική λύση για την διευθέτηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων τόσο στην Κύμη όσο και στο Αλιβέρι και επισημαίνουμε ότι αποτελεί άλλη μια «βόμβα» για την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή του Αλιβερίου ο σκουπιδότοπος του που μεγαλώνει με σταθερά βήματα όπως διαπιστώνουν όλοι οι συμπολίτες μας».

Στον κ. Κέκη απάντησε στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς ο οποίος τον ρώτησε αρχικά, αν ως πυροσβέστης γνωρίζει ότι η πρόκληση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς είναι εμπρησμός. Καθώς, ούτε τα υλικά που υπήρχαν έξω από τη χωματερή μπορούσαν να προκαλέσουν αυτανάφλεξη, ούτε η ώρα ήταν τέτοια που οι θερμοκρασίες να είναι αρκετά υψηλές για να την προκαλέσουν.

Συνεπώς, από τα λεγόμενα του δημάρχου, αντιλαμβάνεται κανεις ότι όλο αυτό έγινε σκόπιμα από κάποιους ή κάποιον προκειμένου για ακόμα μία φορά να δημιουργηθεί θέμα με το δήμο και τα σκουπίδια στην περιοχή της Κύμης.

«Κύριε Κέκη, θέλω να σας ρωτήσω και με την ιδιότητα σας ως πυροσβέστης: Έχεις πάει στο χώρο; Έχεις δει το χώρο; Ξέρεις πότε έπιασε φωτιά εκεί πέρα; Στις 7:30 το πρωί. Πώς δεν έπιασε την ημέρα κι έπιασε το πρωί-πρωί; Έπρεπε να ξέρεις ότι αυτό εκεί ήταν εμπρησμός. Δεν υπάρχει αυτανάφλεξη σκουπιδιών. Και τα της αντιπολίτευσης έχουν όρια. Δεν μπορούμε να λέμε εδώ πέρα ότι θέλουμε!

Σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΣΜΑ στην Κύμη απαντώντας σε ερώτημα του κ. Κέκη απάντησε ότι είναι έτοιμος να λειτουργήσει. Περιμένουν τους οδηγούς…

«Έχουμε τόσο αγωνιστεί για να τελειώσει και να λειτουργήσει ο ΣΜΑ εκεί και έχουμε μία κόντρα από ορισμένους που δημιουργούν προβλήματα. Τώρα έρχεσαι κι εσύ και σαν πυροσβέστης να μας λες τέτοια πράγματα. Αυτό λιγάκι με βγάζει από τα ρούχα μου…Τα σκουπίδια πάνε την ημέρα στη χωματερή και το βράδυ ή νωρίς το πρωί φεύγουνε!» είπε στο τέλος ο κ. Μπουραντάς στον κ. Κέκη.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020 19:04

Σχετικά Άρθρα