bannernew5

Τελευταία Νέα

Νίκος Μπαράκος: «Με υποστελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία ο δήμος κάνει μελέτες, υλοποιεί έργα και εντάσσει μεγάλα έργα σε προγράμματα χρηματοδότησης»

Στη «μάχη των έργων» ρίχνονται καθημερινά οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου με τον Αντιδήμαρχο Νίκο Μπαράκο να παραμένει ώρες ολόκληρες δίπλα τους προκειμένου να μπορέσουν να εκπονήσουν νέες μελέτες για έργα, να επιβλέψουν έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη και να σταθούν στο πλευρό των δημοτών, εξετάζοντας μία σειρά υποθέσεων τους, που φτάνουν καθημερινά στην Υπηρεσία και τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν.

Για τις μελέτες που εκπονούνται, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, εκείνα που δρομολογούνται να γίνουν και τα έκτακτα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος ο δήμος μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν διάφορες περιοχές κυρίως στις υποδομές, μίλησε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ο Αντιδήμαρχος Έργων Νίκος Μπαράκος στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και την εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη.

Αντιδήμαρχε, άλλα έργα είναι σε εξέλιξη, άλλα εκπονούνται, άλλα δρομολογούνται και άλλα διεκδικούνται και στο δικό σας δήμο. Τι γίνεται με τα έργα και την εκπόνηση μελετών στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Όλα είναι σημαντικά, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, υπάρχουν περιπτώσεις έργων τα οποία είναι υπό εντάξει υπάρχουν τα προγράμματα που τρέχουν και οι χρηματοδοτήσεις που διεκδικούμε. Όλοι οι δήμοι καταβάλουν προσπάθεια όπως βλέπουμε σε ολόκληρη την Εύβοια και γενικότερα στην Ελλάδα. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία με τα προγράμματα που τρέχουν, όπως κι εμείς από τη μεριά μας προσπαθούμε και καταφέρνουμε σε αρκετές περιπτώσεις να έχουμε ευχάριστα αποτελέσματα. Συνεχίζουμε με τις δυνάμεις που έχουμε όσο μπορούμε να διεκδικήσουμε όσα περισσότερα.

Ας ξεκινήσουμε από το τι διεκδικείτε σε πρώτη φάση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο δίνει χρήματα και την ευκαιρία να γίνουν μελέτες για έργα που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να γίνουν. Έχουμε ευχάριστες ειδήσεις και για το Δήμο Κύμης Αλιβερίου μετά από την συνεδρίαση της Π.Ε.Δ και τα όσα ανακοινώθηκαν από τον κύριο Θεοδωρικάκο;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Υπάρχει σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που είναι μία μετεξέλιξη του προγράμματος «Φιλόδημος». Υπάρχουν ανοικτές, αρκετές προσκλήσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές. Δίνουν τη δυνατότητα στους δήμους να λύσουν χρόνια και μεγάλα προβλήματα. Υποδομών, λύματα, ύδρευση, κτίρια, αγροτική οδοποιία και απορρίμματα.

Είναι πολύ μεγάλες προσκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθούμε να προετοιμαστούμε. Βέβαια, όλα γίνονται κάτω από δύσκολες συνθήκες που ισχύουν για όλους μας όπως ξέρετε. Τώρα με την πανδημία, έχουν επέλθει νέες συνθήκες εργασίας. Με τις δυνατότητες που έχουν οι υπάλληλοι να παίρνουν άδειες ειδικού σκοπού για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα τους, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Το ένα είναι στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εντάχτηκε ο καινούργιος βρεφονηπιακός σταθμός της Κύμης ο όποιος έχει προϋπολογισμό γύρω 1.000.000€ και προβλέπει την κατασκευή εξ ολοκλήρου του βρεφονηπιακού σταθμού από την αρχή μέχρι και τον εξοπλισμό του.

Είναι ένα έργο το οποίο είχε προσκληθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» αλλά δεν είχε προχωρήσει η ένταξη γιατί άλλαξε το πρόγραμμα και οι διαδικασίες. Επειδή ήταν εντελώς ώριμο και είχε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτης». Οπότε, με την ανακοίνωση και του Υπουργού, είναι στα χέρια μας η χρηματοδότηση. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εγγράψουμε το ποσό στον προϋπολογισμό και θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες δημοπράτησης.

Περίπου ίδια περίπτωση, είναι και το καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα το οποίο και αυτό είναι μία πρόταση ώριμη που είχαμε υποβάλει, η οποία δεν είχε προχωρήσει γιατί στο πρόγραμμα του υπουργείου, υπήρχε ένας προϋπολογισμός ο οποίος είχε εξαντληθεί.

Όμως, έγιναν από ότι έχω αντιληφθεί οι σωστές κινήσεις. Αυξήθηκε ο συνολικός προϋπολογισμός για τη χώρα και εντάχθηκαν και οι επόμενες προτάσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και η δικιά μας. Είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό θα ακολουθήσει η διαδικασία στο επόμενο συμβούλιο. Να το εγγράψουμε και να εγκρίνουμε την μελέτη που είναι ήδη έτοιμη, για να μπορέσουμε το ταχύτερο δυνατό να δημοπρατήσουμε αυτά τα έργα, τα οποία θα λύσουν χρόνια προβλήματα.

Το θέμα του βρεφονηπιακού της Κύμης είναι σημαντικό, διότι, αυτή τη στιγμή στεγάζεται σε νοικιασμένο χώρο. Έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ γονείς, παιδιά, όλη τοπική κοινωνία. Αλλά και το θέμα με τα αδέσποτα είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί θα έχουμε μία σύγχρονη υποδομή του Δήμου η οποία θα μπορεί να στεγάσει σε κατάλληλες συνθήκες τα ζώα συντροφιάς. Να τους παρέχει αυτά που προβλέπονται και να δώσει και την δυνατότητα στο φιλοζωικό σύλλογο που συνεργαζόμαστε αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται, να υπάρχει ένα μέρος που θα μπορούν να πηγαίνουν τα ζώα. Να είναι το κατάλληλο μέρος που θα τυχαίνουν της κατάλληλης φροντίδας. Να μπορούν να προχωρούν και σε υιοθεσίες. Μέριμνα μας να λειτουργήσει σωστά!.

Και βέβαια με μία υποστελεχμένη τεχνική υπηρεσία που δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Πολλές φορές επιστρέφετε και εργάζεστε κι εσείς τα απογεύματα στο δήμο, για να τρέξουν πολύ περισσότερο κάποια θέματα της Τεχνικής Υπηρεσίας εφόσον δεν υπάρχει στελέχωση των υπηρεσιών. Αληθεύει;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Είναι έτσι όπως το λέτε και φαντάζομαι ότι αυτό ισχύει για τους περισσότερους επαρχιακούς δήμους ίσως και για κάποιους αστικούς αλλά εμάς. Η κατάσταση είναι πράγματι πάρα πολύ δύσκολη παρότι ενισχυθήκαμε με προσωπικό στις τελευταίες προσλήψεις του ΑΣΕΠ. Μετά τις μετατάξεις των υπαλλήλων, καταλήξαμε να είμαστε λιγότεροι από ότι πριν.

Παρόλα αυτά, έστω και με τον αριθμό των υπαλλήλων που διαθέτουμε, οι οποίοι είναι λίγοι αλλά είναι καλοί, προσπαθούν, σέβονται τη δουλειά τους, την αγαπάνε και ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, προσπαθούμε να καταφέρουμε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα.

Είναι δύσκολο βέβαια, γιατί ο κόσμος μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται, όπως είπατε κι εσείς και δεν είναι και υποχρεωμένος. Αλλά ένας δήμος έχει πάρα πολλές αρμοδιότητες. Πέρα από τις διεκδικήσεις των έργων υπάρχουν μελέτες που πρέπει να συνταχθούν, υπάρχουν τα έργα που είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν τα αιτήματα των πολιτών τα οποία και αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Είναι πολύ μεγάλος όγκος της δουλειάς και δυστυχώς το προσωπικό δεν επαρκεί. Απλά προσπαθούμε όσο μπορούμε να δίνουμε το κάτι παραπάνω και να ανταποκρινόμαστε.

Εμείς είμαστε ένας πάρα πολύ μεγάλος δήμος και σε πληθυσμό και σε έκταση με πάρα πολλές τοπικές κοινότητες. Ο αριθμός των μηχανικών που έχουμε είναι «αστείος» ας μου επιτραπεί η έκφραση. Κανονικά με βάση τον οργανισμό εσωτερικών υπηρεσιών θα έπρεπε να είχαμε δεκαπέντε και έχουμε τρεις. Είναι δηλαδή πάρα πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί κανείς.

Για να κατατεθούν οι μελέτες και γενικότερα ο φάκελος υπάρχουν αντίστοιχα ιδιόκτητοι χώροι που θα γίνουν τα προαναφερόμενα έργα;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Στην Κύμη, είναι αυτό που προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Στο Αλιβέρι, επειδή υπάρχει ένας χώρος που λειτουργεί ένα καταφύγιο σε παλιές εγκαταστάσεις. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα εφόσον εξασφαλίζεις πολυετή μίσθωση αυτού του χώρου, να το φτιάξεις και σε μισθωμένο χώρο.

Στον ήδη υπάρχοντα χώρο που είναι και σήμερα θα το κατασκευάσουμε. Είναι εξασφαλισμένη η μίσθωση του για πάνω από 15 χρόνια. Είναι ένας χώρος που το διαχειρίζεται ο δήμος και θα τον διαχειρίζεται για πολλά χρόνια..

Τι έργα αφορούν οι μελέτες που θέλετε να εντάξετε στο «Αντώνης Τρίτσης» ;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Μία σημαντικότατη πρόσκληση αφορά τις υποδομές ύδρευσης. Ήδη εκπονείται μία μελέτη για αντικατάσταση και νέα χάραξη για το δίκτυο Ύδρευσης της Κύμης. Όπως γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, το νερό που έρχεται στην Κύμη, περνάει μέσα από τα χωριά.

Γίνονται ζημιές, πολλές από αυτές σε δυσπρόσιτα σημεία που δεν μπορείς πολλές φορές εύκολα να εντοπίσεις τις φθορές που συμβαίνουν και τις βλάβες. Τώρα με αυτή την προσπάθεια που κάνουμε θα μπορέσουμε να το αντικαταστήσουμε και να το φτιάξουμε από την αρχή καινούργιο. Να τελειώνουμε οριστικά με ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα για την Κύμη. Να εξασφαλίσουμε ένα καινούργιο δίκτυο που θα μεταφέρει το νερό με ασφάλεια στην περιοχή της Κύμης.

Στην ίδια πρόταση θα συμπεριλάβουμε γιατί έχουμε έτοιμες μελέτες, την ύδρευση του Καλάμου που είναι μία τουριστική περιοχή και έχει ανάγκη από ένα τέτοιο έργο, επίσης. Είναι ώριμη αυτή η μελέτη. Και ενδεχομένως και την περίπτωση του Τραχηλίου που και αυτό έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Μπορεί να είναι πολύ μικροί αυτοί οι προϋπολογισμοί σε σχέση με την Κύμη αλλά είναι μία ευκαιρία, ότι ώριμες μελέτες έχουμε και ότι περιπτώσεις χρήζουν αντιμετώπισης να τις συμπεριλάβουμε. Πρόκειται για τις προτάσεις που θα κάνουμε εμείς. Μένει να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε και την χρηματοδότηση..

Εκτός αυτών, υπάρχει μια άλλη πρόταση που αφορά τα λύματα. Και εκεί τελειώνουμε επίσης την μελέτη του Βιολογικού τον Πετριών των Αγίων Αποστόλων. Η μελέτη του Βιολογικού είναι ώριμη, με περιβαλλοντική αδειοδότηση ενώ ταυτόχρονα εκπονούμε και την μελέτη των δικτύων. Δηλαδή, να συνδέσουμε τα χωριά με την εγκατάσταση. Πάμε καλά και θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτοιμοι. Είναι κι αυτό πολύ σημαντικό έργο για εμάς, γιατί οι Πετριές είναι το πιο τουριστικό μέρος.

Είχαν εξασφαλιστεί τα χρήματα για τον ΒΙΟΚΑ Πετριών, τώρα βάλατε μέσα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τις συνδέσεις οι οποίες δεν προβλεπόταν για όλη την περιοχή;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Ναι πραγματικά τώρα κάνουμε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση. Να επισημάνω, ότι στο πρόγραμμα «Τρίτσης», χρηματοδοτούνται Βιολογικοί Καθαρισμοί και σε περιοχές που είναι κάτω από 2000 κατοίκους. Αυτές που είναι πάνω από 2000 κατοίκους θεωρούνται οικισμοί Γ κατηγορίας. Υπάρχει μία πρόβλεψη στις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτούνται πρώτα της Γ κατηγορίας οικισμοί, οι μεγαλύτεροι. Γι’ αυτό και οι πιο μικροί έμειναν εκτός. Έτσι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε και αυτές τις μικρές και το επιλέγουμε.

Αυτό το λέμε για όσους εύλογα αναρωτηθούν, γιατί φτιάχνουμε το Βιολογικό τον Πετριών και δεν χρηματοδοτούμε τον Βιολογικό του Αλιβερίου ή το δεύτερο της Κύμης. Αυτούς προσπαθούμε ήδη να τους εντάξουμε στο ΕΣΠΑ γιατί γι’ αυτούς έχουμε εκεί την δυνατότητα να τους εντάξουμε. Ενώ για το ΒΙΟΚΑ των Πετριών όπως και του Αυλώνος που το είχαμε εντάξει στο «Φιλόδημος» δεν μπορούσαμε να το εντάξουμε σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Γι’ αυτό και γίνεται αυτή η επιλογή.

Επίσης, υπάρχει μια άλλη πρόσκληση, που αφορά την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών αλλά και με τη χρήση νέας τεχνολογίας. Δηλαδή, για να το πούμε πιο κατανοητά, μπορείς να αλλάξεις τις αντλίες ή να αλλάξεις κάποιον εξοπλισμό, που έχουν τα δίκτυα σου, να μειώσεις το κόστος ενέργειας και στην ουσία να μειώσεις και την κατανάλωση.

Να μειώσεις και τις πομπές ρύπων και ταυτόχρονα μπορείς να κατασκευάσεις και ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο ή να βάλεις μία μικρή ανεμογεννήτρια. Υπάρχουν αυτές οι δράσεις που μπορεί να κανείς για να γίνεις πιο ανεξάρτητος και πιο φιλικός στο περιβάλλον, ως δήμος. Και αυτό το ετοιμάζουμε. Αυτές είναι μεγάλες προτάσεις με προϋπολογισμούς αρκετά υψηλούς και προσπαθούμε.

Υπάρχουν επίσης προσκλήσεις για την αγροτική οδοποιία. Παρεμβάσεις σε κάποιους δρόμους που προς όφελος των επαγγελματιών που έχουν γεωργικές εκτάσεις. Να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε αυτές και αν χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις να ασφαλτοστρώσουμε. Όπως προβλέπεται μέσα από το πρόγραμμα.

Υπάρχει και μία πρόσκληση που αφορά τις κτιριακές υποδομές. Εδώ γίνεται μία προσπάθεια μεγάλη και για το Διοικητήριο στο Αλιβέρι αλλά και για κάποια άλλα που θα ανακοινώσουμε αργότερα.

Να σταθούμε λίγο στο ΒΙΟΚΑ Αυλωναρίου όπου κάποια χώρια εξαιρούνται και δεν μπαίνουν στην μελέτη που προϋπήρχε;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Καταρχήν να σας πω ότι όλα αυτά που σας ανέφερα και αφορούν τους ΒΙΟΚΑ και τις υποδομές ύδρευσης, γίνονται σε συνεργασία με τα στελέχη της ΔΕΥΑΚΑ. Επειδή δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία και μηχανικούς για να έχει αυτόνομη υπηρεσία, αναγκαστικά την υποστηρίζει ο Δήμος. Όμως τα στελέχη της ΔΕΥΚΑ, ο καινούργιος Γενικός Διευθυντής κ. Στρουμπουλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Καραγιάννης, ο Δήμαρχος, εργαζόμαστε όλοι μαζί, συλλογικά πάνω σε αυτά που ανέφερα.

Σε ότι αφορά τον ΒΙΟΚΑ Αυλωναρίου, είχαμε την τύχη από τον πρώην Δήμο Αυλώνος να υπάρχει ώριμη μελέτη για τον Βιολογικό και μία μελέτη για τα δίκτυα. Βέβαια να επισημάνουμε ότι όταν έχεις μία μελέτη που έχει γίνει το 2009, όπως αυτές που είχαν γίνει επί δημαρχίας του κου Κατσούλη, χρειάζονται μία επικαιροποίηση για να έχει τις τιμές και τις προδιαγραφές του σήμερα. Γιατί σίγουρα ήταν άλλες οι ανάγκες το 2009 και πληθυσμιακά. Όταν υπάρχει μία μελέτη, η δουλειά που πρέπει να γίνει για να επικαιροποιηθεί είναι πολύ λιγότερη από το να μην υπάρχει τίποτα. Γι’ αυτό και λέμε ότι όποιος αφήνει μελέτες αφήνει στην ουσία περιουσία.

Οπότε εμείς αυτές τις μελέτες τις επικαιροποιήσαμε. Μάλιστα, η προϊσταμένη μας, η κα Τόλιζα, η οποία ήταν και τότε μηχανικός στο δήμο Αυλώνος και τις γνωρίζει, εφόσον η ίδια τις είχε επιμεληθεί και τις είχε παρακολουθήσει. Αυτές τις μελέτες υποβάλαμε και τις έχουμε εντάξει. Το έργο των δικτύων σύνδεσης με το Βιολογικό του Δήμου Αυλώνος, δημοπρατήθηκε και βρισκόμαστε, στην διαδικασία που έχουμε έναν προσωρινό ανάδοχο. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε τον οριστικό ανάδοχο για να μπορέσει να ξεκινήσει και η κατασκευή του έργου. Δηλαδή οι αγωγοί, οι κεντρικοί συλλεκτήρες που θα συνδέσουν τα χωριά με το ΒΙΟΚΑ. Μπορεί να φαίνεται ένταξη ενός έργου αλλά είναι δύο υποέργα και ο εργολάβος που δίνει προσφορά στο ένα δεν είναι υποχρεωμένος να αναλάβει και το άλλο. Ούτε σημαίνει ότι πρέπει να είναι ο ίδιος. Άλλωστε τώρα έγινε ο ένας διαγωνισμός.

Το έργο του ΒΙΟΚΑ Αυλώνος είχε σύμβαση από παλιά και γίνεται υποκαταστάση. Τώρα έχουμε κάποια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε σε σχέση με την υποκατάσταση έχει γίνει μία προσφυγή. Θα το αντιμετωπίσουμε όμως και σύντομα πιστεύω ότι θα έχουμε καλά νέα. Το έργο των κεντρικών συλλεκτήρων προχωράει ξεχωριστά και μάλιστα είναι πιο μεγάλο σε προϋπολογισμό. Η χρηματοδότηση θα γίνει από το «Φιλόδημος».

Υπάρχουν νεότερα για την αποκατάσταση του ΒΙΟΚΑ στο Αλιβέρι στον οποίο παρατηρούνται προβλήματα δυσλειτουργίας;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Έχουμε ετοιμη μελέτη με περιβαλλοντική αδειοδότηση για αναβάθμιση και επέκταση του ΒΙΟΚΑ ενώ είμαστε σε επαφή με το υπουργείο περιβάλλοντος για να υποβάλλουμε πρόταση. Θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να το εντάξουμε αυτό το έργο γιατί και εδώ έχουμε μία ώριμη μελέτη και το Αλιβέρι είναι μεγάλη πόλη.

Εδώ να πω κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε όλοι. Το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί έργα τα οποία δεν έχουν ξανά χρηματοδοτηθεί, την προηγούμενη εικοσαετία, αυτό σημαίνει ότι αν έχεις πάρει χρήματα το 2000, θα ξαναπάρεις, για την ίδια εγκατάσταση, μετά από 20 χρόνια. Ο ΒΙΟΚΑ του Αλιβερίου γιατί είναι από τους πιο παλιούς, τελευταία φορά που είχε χρηματοδοτηθεί ήταν το 1999. Μέχρι πέρυσι λοιπόν, δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί και πάλι.. Τώρα που μπορούμε θα πρέπει να προχωρήσουμε για την αναβάθμιση του, ώστε λυθούν πολλά προβλήματα.

Προχωράτε και στην κατασκευή 2ου ΒΙΟΚΑ στην Κύμη;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Βρισκόμαστε στη διαδικασία, να ωριμάσουμε μελέτη για το δεύτερο ΒΙΟΚΑ της Κύμης, ο οποίος δεν θα είναι ΒΙΟΚΑ μόνο για την Κύμη. Σχεδιάζουμε ότι θα καλύπτει όλη την περιοχή και τα χωριά και το παραλιακό κομμάτι. Εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε 50 βιολογικούς, θα πρέπει ο σχεδιασμός μας να είναι τέτοιος ώστε με 4-5 μονάδες να καλύψουμε όλο το Δήμο.

Διότι. οι ΒΙΟΚΑ έχουν μεγάλο κόστος λειτουργίας και δεν τοποθετούνται οπουδήποτε. Ούτε είναι λύση να έχεις 20 βιολογικούς διότι δεν μπορείς οικονομικά να τους συντηρήσεις. Πρέπει ο σχεδιασμός να είναι συνολικός για όλο το Δήμο και να καταλήγει σε αποτελέσματα που θα καλύπτουν όλες τις περιοχές. Οπότε, κάτω από αυτό το πρίσμα σχεδιάζουμε το δεύτερο ΒΙΟΚΑ της Κύμης.

Με την Τηλεμετρία τι κάνετε στο Δήμο;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Βρισκόμαστε στη φάση ανάθεσης, στον τελικό ανάδοχο και στην Τηλεμετρία. Ένα έργο που έχει προϋπολογισμό 3.000.000€ και αφορά όλο το Δήμο. Σε πολύ μεγάλα τμήματα των Δικτύων ύδρευσης θα τοποθετηθεί εξοπλισμός, για να διαπιστώνουμε διαρροές, βλάβες, μείωση της ροής του νερού. Οπότε, θα είναι πιο εύκολο να προσδιορίσουμε και πιο γρήγορα να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα.

Κολυμβητήριο Αλιβερίου- Ένα έργο σημαντικό για το δήμο. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Το κολυμβητήριο είναι στη φάση ολοκλήρωσης των μελετών. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έως το τέλος του χρόνου αρχές του επόμενου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες που αφορούν την κατασκευή του κολυμβητηρίου.

Είναι αρκετές. Αρχιτεκτονική, στατική ηλεκτρομηχανολογική και γεωτεχνική που έχουν γίνει ήδη. Όλα αυτά εκπονούνται αυτή τη στιγμή και πολύ σύντομα θα έχουμε μία ολοκληρωμένη μελέτη για την κατασκευή Κλειστού κολυμβητηρίου στον Κάραβο, στην περιοχή Καπνίση. Το θέμα της χρηματοδότησης μετά είναι κάτι που μας απασχολεί και το φροντίζουμε από τώρα.

Μπορεί να είναι και μέσα από το πρόγραμμα «Τρίτσης» υπό προϋποθέσεις. Μπορεί και μέσα από άλλο πρόγραμμα. Το θέμα και εδώ είναι να έχεις ώριμη μελέτη. Όταν έχεις μία ώριμη μελέτη είσαι έτοιμος να την καταθέσεις και να πάρεις τη χρηματοδότηση. Είναι πολύ πιο χρονοβόρο να προετοιμάσεις τις μελέτες από το να κατασκευάσεις ένα έργο.

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου επλήγη από την κακοκαιρία πριν από μερικούς μήνες. Χρειάστηκε να γίνει αποκατάσταση σε πάρα πολλά σημεία, σε κάποια έγινε σε κάποια εκκρεμούν οι αποκαταστάσεις κυρίως στις υποδομές. Πήρε και χρήματα έξτρα ο δήμος γι’ αυτές. Ποιες έγιναν και ποιες είναι σε εκκρεμότητα ακόμα;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Είχαμε σοβαρότατο πρόβλημα και πάρα πολλές ζημιές. Την καταγραφή την κάναμε αμέσως. Ήταν ζημιές σε όλο το Δήμο. Δεν υπήρχε περιοχή που να είχε εξαιρεθεί. Βέβαια, δεν ήταν παντού ίδιες οι συνέπειες των φαινομένων. Υπήρχαν περιοχές που επλήγησαν πολύ πιο έντονα. Τώρα βρισκόμαστε στην φάση που ολοκληρώνουμε τις μελέτες για να δημοπρατήσουμε τα έργα που είχαμε καταγράψει ως ζημιές.

Η χρηματοδότηση που μας ήρθε είναι 3.300.000€ περίπου και αυτό βέβαια είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Χωρίς αυτά τα χρήματα δεν θα μπορούσαμε να αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις ζημιές. Εκεί μας βοήθησε η Περιφέρεια πάρα πολύ και μεσολάβησε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Τώρα έχουμε τα χρήματα και θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς για να γίνουν οι αποκαταστάσεις. Υπάρχουν ζημιές σε όλες τις δημοτικές ενότητες, είναι έξι (6) συνολικά οι εργολαβίες που θα βγουν. Η μία αφορά μόνο την περίπτωση της Κορασίδας που είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Μία άλλη αφορά όλες τις ζημιές που γίνανε στην Κύμη. Μία ακόμα αφορά τις ζημιές που έγιναν στην Δ.Ε Αυλώνος, στην Κονίστρα και μία ακόμη που αφορά τις αποκαταστάσεις στην αγροτική οδοποιΐα.

Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκείνα του Απριλίου, διαλύθηκαν οι περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι. Δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί. Διέλυσε το αγροτικό μας δίκτυο το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Με αυτή την εργολαβία που θα βγάλουμε, θα προσπαθήσουμε, να κάνουμε κάποιες αποκαταστάσεις. Όχι μια απλή επιδιόρθωση δρόμων αλλά να κατασκευαστούν κάποια τεχνικά έργα να κάνουμε κάποιες διαβάσεις για να μπορεί να προστατεύεται ο δρόμος και να μην χαλάει συνέχεια. Αυτά βέβαια είναι τεχνικά ζητήματα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και αυτό.

Να μιλήσουμε για το Φράγμα των Μανικιών που είναι ίσως το πιο σημαντικό έργο για το Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Σε ποια φάση βρισκόμαστε;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Από την αρχή το Φράγμα των Μανικιών αποτελούσε την πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι ένα από τα δύο πιο σημαντικά έργα για την περιοχή. Το Φράγμα των Μανικίων και οι παρακάμψεις του κεντρικού οδικού άξονα, οι οποίες μπορεί να μην είναι κάποιες στο Δήμο μας αλλά είναι πολύ σημαντικές για το Δήμο μας.

Για παράδειγμα η παράκαμψη του Βασιλικού και της Αμαρύνθου, είναι ζωτικής σημασίας για το Δήμο μας. Και γι’ αυτό ο Δήμαρχος, έχει κάνει αλλεπάλληλες επαφές με το Υπουργείο και με έγγραφα από χρόνια μέχρι και τώρα. Κάνει μεγάλο αγώνα για να δοθεί στη νότια Εύβοια και στην περιοχή μας μία δυνατότητα ευκολότερης οδικής πρόσβασης, η οποία θα πολλαπλασιάσει και τις δυνατότητες ανάπτυξης. Έχουμε δίπλα μας ένα μεγάλο αστικό κέντρο με πολύ πληθυσμό και αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι ο κόσμος να μπορεί να έρχεται εδώ σύντομα και να απολαμβάνει όλα όσα μπορούμε να του προσφέρουμε σε όλα τα επίπεδα.

Σε ότι αφορά το Φράγμα, είναι ένα έργο το οποίο το διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Αυτό που πρέπει να γίνει, όπως συζητήσαμε και πρόσφατα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεώργιο Κελαϊδίτη, είναι μία μελέτη που απομένει, η οποία θα αποτυπώνει την κατάσταση του Φράγματος όπως είναι τώρα. Επειδή έχουνε περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο κομμάτι του. Και με βάση αυτή την μελέτη, θα γίνει και η επικαιροποίηση των μελετών που ήδη υπάρχουν. Εφόσον γίνει αυτό έχουμε την διαβεβαίωση της Περιφέρειας ότι στο επόμενο συμβούλιο θα το περάσουν για να το αναθέσουν.

Έτσι, το φράγμα θα είναι απολύτως ώριμο σαν έργο δηλαδή οι μελέτες του θα είναι έτοιμες και θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είτε κάπου αλλού. Βρισκόμαστε στο παρά ένα, για να ολοκληρωθούν οι μελέτες.

Έχει γίνει αντιληπτό από όλους, πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο και όλοι εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, για να εξασφαλίσουμε την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Να επαναλάβω ότι είναι ένα έργο το οποίο δεν είναι εκ του μηδενός, είναι ένα έργο στο οποίο έχουνε πέσει εκατομμύρια. Εφόσον έχει μείνει έτσι και δεν ολοκληρώνεται, αυτά πάνε χαμένα.

Μιλάμε για ένα έργο το οποίο έχουν επενδυθεί χρήματα και με κάποια χρήματα ακόμη μπορεί να ολοκληρωθεί, ώστε να δοθεί ανάσα πνοής με το θέμα του νερού αφού το Φράγμα μπορεί να υδροδοτήσει όλο το Δήμο Κύμης Αλιβερίου και τον πρώην Δήμο Αμαρυνθίων. Μιλάμε όπως αντιλαμβάνεστε για μία τεράστια έκταση και για μεγάλο κομμάτι πληθυσμού και το νερό που μπορεί να συλλεχθεί εκεί και να διοχετευθεί είναι πάρα πολύ σε ποσότητα και δεν θα αντιμετωπίσουν ξανά ποτέ πρόβλημα.

Αντιλαμβάνεστε ότι όταν θα υπάρχει νερό σε αφθονία από το Φράγμα, θα γίνει σταδιακά και μία αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα σε όλη την περιοχή ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια υπέραντλείται ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές και αυτό φυσικά θα σταματήσει όταν θα υπάρχει νερό. Είναι πάρα πολλά τα οφέλη. Η περιοχή του Φράγματος, όποιος την έχει επισκεφθεί ξέρει ότι είναι μια πανέμορφη περιοχή και αν κατασκευαστεί το φράγμα θα έχει και μια τεράστια τουριστική ανάπτυξη.

Να μιλήσουμε για το έργο στα Χάνια Αυλωναρίου, με τις πεζοδρομήσεις που βρίσκεται σε εξέλιξη;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Το έργο αυτό κατασκευάζεται ακόμη. Πρόκειται για ένα έργο που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά διότι άλλαξε ο εργολάβος. Ο προηγούμενος δε συνέχισε την εργολαβία, οπότε έπρεπε να ξανά γίνουν οι διαδικασίες από την αρχή, για να προχωρήσουμε με τον επόμενο.

Αυτό το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των πεζοδρομίων και την ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου από τη γέφυρα μέχρι μέσα στα Χανιά, στην διασταύρωση για το σχολείο. Θ τελειώσουμε τώρα τα πεζοδρόμια υπάρχει όμως η σκέψη επειδή από κει θα περάσει και ο αγωγός που λέγαμε που είπαμε πριν για τον ΒΙΟΚΑ, να σταματήσουμε το έργο της ασφαλτόστρωσης ούτως ώστε να κατασκευαστεί πρώτα ο αγωγός και μετά οριστικά να ασφαλτοστρωθεί και να τελειώσει η παρέμβαση.

Έχουμε άλλα έργα σε εξέλιξη με ασφαλτοστρώσεις;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Υπάρχει ένα μεγάλο έργο από το ΕΣΠΑ στην περιοχή Μουρτάρι -Μουρτερή όπου υπάρχει ένας δρόμος αγροτικός που θα ασφαλτοστρωθεί και θα βοηθήσει στην ασφαλέστερη πρόσβαση στην παραλία της Μουρτερής.

Περνάει μέσα από το Πυργί και έχει προϋπολογισμό 1.000.000€. Είναι στην φάση της υλοποίησης, κατασκευάζεται και σύντομα θα ολοκληρωθεί. Υπάρχουν κι άλλα έργα που είναι σε εξέλιξη και δημοπρατούνται όπως άλλες αγροτικές οδοποιίες.

Έχετε και έργα που γίνονται από τα ανταποδοτικά της αιολικής;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Βεβαίως, στα χωριά. Είναι γεγονός βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς ότι όλα αυτά τα έργα προϋποθέτουν μελέτες επίβλεψης και μηχανικούς. Οι ρυθμοί μας δεν θα είναι αυτοί που θα θέλαμε. Δεν μπορείς με 3 με 4 μηχανικούς να εκτελέσεις 50 έργα ταυτόχρονα. Προσπαθούμε όσο μπορούμε.

Για τα έργα που προέρχονται από ανταποδοτικά της ενέργειας των αιολικών έχουμε εγκρίνει το συμβούλιο περίπου τις 10 μελέτες για όλα τα χωριά και τώρα θα προχωρήσουμε στους διαγωνισμούς. Είναι έργα που τα έχουν επιλέξει οι τοπικές κοινότητες.

Να ολοκληρώσουμε με τις παιδικές χαρές και τη δημοπράτηση αυτών που είναι σε εξέλιξη;

Ν.ΜΠΑΡΑΚΟΣ: Είμαστε στη φάση που προχωράμε για οριστικό ανάδοχο σε ότι αφορά τις παιδικές χαρές που έχουν ενταχθεί στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Έγινε ο διαγωνισμός. Είχαμε τέσσερις προτάσεις και προχωράει από την επιτροπή διαγωνισμού. Σύντομα θα έχουμε και εκεί τον οριστικό ανάδοχο. Ένα λογικότατο σενάριο, είναι να έχουν κατασκευαστεί την επόμενη χρονιά. Επίσης περιμένουμε από μέρα σε μέρα και την ένταξη για ακόμη εικοσιτέσσερις (24) παιδικές χαρές στο πρόγραμμα leader . Ήδη έχουν κατασκευαστεί τέσσερις (4) από το πρόγραμμα «Πράσινο Ταμείο» .

Όλα τα χωριά που έχουν ανταποδοτικά από την αιολική ενέργεια, κατασκευάζουν μόνα τους παιδικές χαρές όπως τα Κόσκινα, τα Ζάρκα κ.ά Αναμένεται να κατασκευαστεί στην Αχλαδερή και στο Αργυρό. Έτσι θα φτάσουμε στις 45 παιδικές χαρές. Συνεπώς, κάθε χωριό θα έχει τη δική του παιδική χαρά, στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΡΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 21:45

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr