Τελευταία Νέα

Νίκος Μπαράκος: «Όποιος ακούει τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης θα νομίζει ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει ούτε τα βασικά...»

«Όποιος ακούει τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης θα νομίζει ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει ούτε τα βασικά. Δεν έχουμε κάνει τίποτα. Δεν έχουμε προγραμματίσει τίποτα. Είναι όλα χάλια μαύρα. Έχουμε καθυστερήσει να τον ψηφίσουμε. Ενώ οι περισσότεροι δήμοι ψηφίζουν τους προϋπολογισμούς το νέο έτος, για να έχουν το σύνολο των εσόδων. Ιδιαίτερα μετά από μία χρονιά με πανδημία, χωρίς εισπράξεις για να μπορέσουν να υπολογίσουν τα έσοδά της χρονιάς, μπας και πάνε καλύτερα τα πράγματα. Εμείς εδώ τα έχουμε προσπεράσει όλα. Νομίζουμε ότι όλα είναι ανθηρά. Μπορούσαμε να βάλουμε δαπάνες εδώ, εκεί, παραπέρα» είπε στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ψήφιση του Προϋπολογισμού, ο Αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μπαράκος στην τοποθέτηση του έδωσε απαντήσεις στα όσα τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης από τους προλαλήσαντες οι οποίοι καταψήφισαν τον προϋπολογισμό βάζοντας τα πράγματα σε μία σειρά και με βάση τα όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Σε ότι αφορά τους κωδικούς που δεν έμειναν ευχαριστημένοι κάποιοι από τα ποσά που μπήκαν όπως για παράδειγμα για τον πολιτισμό ή μόλις 8.500€ και πολλά περισσότερα για συμβούλους του δήμου, ο κ. Μπαράκος είπε:

«Να βάλουμε δαπάνες για πολιτισμό, για αθλητισμό…Που όλα αυτά δεν επιτρέπεται να γίνουν αυτή τη στιγμή. Δε μπορούμε να κάνουμε αναμορφώσεις; Λέτε ότι δεν έπρεπε να βάλουμε αμοιβές συμβούλων για να γίνουν μελέτες για μεγάλα έργα. Έπρεπε να τις αφήσουμε αυτές τις μελέτες και να κοιτάμε τα καθημερινά; Είναι μία άποψη αυτή. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να έχουμε όλοι την ίδια άποψη. Ότι, υπάρχουν έργα από το 2017 που δεν έχουν γίνει και τώρα υλοποιούνται.

Έτυχε ένας διαγωνισμός που δεν πήγε καλά διότι ο εργολάβος άφησε την εργολαβία και πήγαμε στον επόμενο. Και τώρα υλοποιείται. Βρήκαμε αυτό το παράδειγμα.

Ο Δήμος έχει εξασφαλίσει ένα σωρό χρήματα από εντάξεις έργων. Δεν έχει χάσει σχεδόν καμία χρηματοδότηση. Χρήματα που δεν τα πήραν όλοι. Τα διεκδικήσαμε. Τα πήραν όσοι μπορέσανε και είχανε ώριμες μελέτες. Να υποβάλλουν σωστές μελέτες και να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις και να τις εξασφαλίσουν. Δεν το κάνανε όλοι αυτό. Και το ίδιο θα γίνει και τώρα στο πρόγραμμα «Τρίτσης».»

Σε ότι αφορά τα αιτήματα των Προέδρων. Δίκαια αιτήματα θα έλεγε κανείς με τους Προέδρους καλά κάνουν να διεκδικούν όσα περισσότερα για τις κοινότητες τους. Πάνω σε αυτό το θέμα ο κ. Μπαράκος ξεκαθάρισε:

«Δε λαμβάνονται λέτε, υπόψιν τα αιτήματα των Προέδρων. Ότι δεν υπάρχει αναλογικότητα. Δεν ισχύουν όλα αυτά. Προφανώς και δε μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες όλων. Ούτε και ποτέ θα μπορέσουμε. Αν αθροίσουμε τα αιτήματα των Προέδρων οι οποίοι καλά κάνουν έχουν τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων τους να προτείνουν, θα έπρεπε να είχαμε διαθέσιμα για τα χωριά περίπου 4 εκ ευρώ. Δεν μπορεί να γίνει αυτό όταν έχουμε 500.000€. Και όταν εντάσσουμε έργα από χρηματοδοτήσεις, δεν επιλέγουμε εμείς τις προσκλήσεις. Οι προσκλήσεις βγαίνουν και λένε για παράδειγμα πάρτε χρήματα για καταφύγιο ζώων. Παίρνεις ή δεν παίρνεις. Πάρτε χρήματα για αγροτική οδοποιία, μέχρι τόσα. Παίρνεις ή δεν παίρνεις. Δεν μπορείς να τα μοιράσεις όπου θες. Δεν έχεις αυτό το δικαίωμα.»

Εν μέσω πανδημίας, οικονομικά προβλήματα συσσωρεύτηκαν και στους δήμους οι οποίοι καλούνται να καλύψουν πάγιες ανάγκες αλλά δεν μπορούν να εισπράξουν λόγο της κατάστασης. Για την κατάσταση αυτή που επικρατεί σε όλους τους δήμους και όχι μόνο στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, ο Αντιδήμαρχος τόνισε:

«Πιστεύω πως αυτός ο προϋπολογισμός, δεδομένης της συγκυρίας, μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για μας. Για όλους. Και με αδυναμία είσπραξης, γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πληρώσει, λογικό. Αλλά και ο δήμος από την άλλη, δεν μπορεί να εισπράξει. Παρόλα αυτά, ο προϋπολογισμός έτσι όπως έρχεται σήμερα, καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών που υπάρχουν. Και βέβαια, οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού δεν γίνονται πάντα επειδή θα βγάλουμε κάτι άλλο.

Πέρσι το Κράτος για να καλύψει αυτά τα προβλήματα στις εισπράξεις έδωσε έκτακτες χρηματοδοτήσεις, λόγω του κορονοϊού. Το ίδιο πιστεύω θα κάνει και τώρα. Διαφορετικά δεν θα μπορούμε και εμείς να λειτουργήσουμε.

Θέλω να πω ότι υπάρχει θέμα οπτικής. Μπορείς να βλέπεις τα πράγματα όλα καλά, μπορεί να τα βλέπεις όλα άσχημα αλλά μπορεί να προσπαθείς να είσαι αντικειμενικός. Να δείξεις ότι κάνεις μια πραγματική προσπάθεια, να δεις ότι μπαίνουν κάποιες προτεραιότητες σοβαρές. Ότι γίνονται προσπάθειες να εξασφαλιστούν πόροι από όπου είναι δυνατόν και να αντιμετωπίσεις την κατάσταση με μία αισιοδοξία και με μία καλή προαίρεση. Αυτό δεν βλέπω να γίνεται με την καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Εγώ θεωρώ ότι και από την Οικονομική Υπηρεσία την προηγούμενη χρονιά έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια και στο κομμάτι των εσόδων και από τις άλλες υπηρεσίες. Υπάρχει πρόοδος και θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα.»

Σε ότι αφορά τις προσλήψεις και τις ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν και στο δήμο Κύμης –Αλιβερίου ο κ. Μπαράκος ανέφερε ότι έχουν ζητήσει να γίνουν προσλήψεις. Μάλιστα, κάποιες έχουν ήδη εγκριθεί αλλά δεν έχουν προκηρυχτεί οι θέσεις.

« Υποστελέχωση πάντα υπάρχει. Έχουμε ζητήσει προσωπικό. Το 2020 εγκρίθηκαν προσλήψεις. Δεν έχουν προκηρυχτεί. Το 2021 το ίδιο» είπε ο κ. Μπαράκος και συνέχισε: «Δυστυχώς, δεν προχωράνε οι διαδικασίες των προσλήψεων. Δε μπορεί να κάνει κάτι ο δικός μας ο δήμος γι’ αυτό. Κανένας δήμος δεν έχει προσλάβει. Εκτός από τις προσλήψεις που γίνανε στην καθαριότητα για εργάτες, δεν έχουν γίνει άλλες. Μακάρι να γίνουν. Και μείς έχουμε ένα όριο δυνατοτήτων με το υπάρχον προσωπικό.

Με βάση αυτό και με τα δεδομένα που υπάρχουν, θεωρώ ότι ο προϋπολογισμός είναι σε πολύ σωστή κατεύθυνση. Προφανώς θα παλέψουμε να γίνει ακόμα καλύτερος. Δεν εξαρτάται μόνο από μας. Θεωρώ ότι δεν έχει το ένα το άλλο. Έχει! Δεν έχει όσα θα θέλαμε. Μπορούμε να προσθέσουμε. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που θα προκύψουν. Και για τον αθλητισμό και για τον πολιτισμό και για όλα αυτά. Εδώ θα είμαστε.

Αλλά δε θεωρώ ότι όλη αυτή η μαυρίλα που βγαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα και δεν πάει τίποτα καλά είναι δικαιολογημένη. Και δεν αξίζει και στην προσπάθεια που γίνεται πρώτα από όλα, από τις υπηρεσίες μας και τους υπαλλήλους.»

Να σημειωθεί ότι ο κ. Λαμπρακάκης, λογιστής – συνεργάτης του δήμου στις απαντήσεις που έδινε σε όποιον από τους συμβούλους τον ρωτούσαν πριν την τοποθέτηση του κ. Μπαράκου ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων πως σε ότι αφορά το κομμάτι το πιο σημαντικό, της εισπραξιμότητας του δήμου, από τα ίδια έσοδα του δήμου, η χρονιά που έκλεισε του 2020, είχε μία αρκετά καλύτερη εικόνα από όλες τις προηγούμενες. Εξαιρουμένων των βεβαιωμένων οφειλών που έρχονται από τα προηγούμενα οικονομικά έτη.

Και αυτό, όπως είπε ο κ. Λαμπρακάκης είναι μία υστέρηση που υπάρχει όχι μόνο στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου, αλλά και στους περισσότερους ΟΤΑ, υπάρχει δυσκολία στη είσπραξη βεβαιωμένων απαιτήσεων από τους δημότες πολύ δε μάλλον σε περιόδους όπως αυτή που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή όπου σε ολη την Ελλάδα η εισπραξιμότητα των ΟΤΑ έχει πέσει κατακόρυφα.

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr