bannernew6

Τελευταία Νέα

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νίκος Σουλιώτης για τα αιολικά πάρκα: «Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να έχουν αποφασιστικό ρόλο κυρίως στην επένδυση…»

Συνεδρίασε την Τρίτη διαδικτυακά η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού και των δημάρχων, ανάμεσα τους και των τεσσάρων δήμων της Εύβοιας τους οποίους αφορά επένδυση αιολικών πάρκων «μαμούθ». Συγκεκριμένα συμμετείχαν ο δήμαρχος Ερέτριας Ιωάννης Δημητρόπουλος, Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς ενώ την Κάρυστο εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Μαρία Βερούχη.

Για την απόφαση της ΠΕΔ σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο της Περιφέρειας Στερεάς αλλά και της Εύβοιας ειδικότερα μίλησε το πρωί της Τετάρτης 31 Μαρτίου στον EVRIPOS 90FM, και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων ότι την προσπάθεια απολιγνιτοποίησης που γίνεται δεν μπορεί να την φορτωθεί μία Περιφέρεια, στέλνοντας το μήνυμα ότι πάνε όλοι μαζί συντεταγμένα να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο θέμα. Αποσκοπώντας να βγει κάτι θετικό από την συνάντηση που αναμένεται να γίνει με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού στα αρμόδια Υπουργεία.

«Φαίνεται ότι το θέμα κινείται ανεξέλεγκτα πλέον. Ενώ όλοι είμαστε υπέρ της απολιγνιτοποίησης της Χώρας και έχουμε πει πολλές φορές συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση που πήρε αυτή την απόφαση, είμαστε υπερ των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας. Από κει και πέρα όμως δε μπορούμε να παραβλέπουμε ότι αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να τη φορτωθεί μόνο μία Περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σηκώνει το μεγαλύτερ βάρος» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και συνέχισε:

«Πρέπει να δούμε πως θα γίνει να αναθεωρηθεί το χωροταξικό της Περιφέρειας για να σταματήσει αυτή η αλόγιστη αδειοδότηση. Το κυρίαρχο αίτημα και η απόφαση που πάρθηκε χθες στο Δ.Σ της ΠΕΔ στο οποίο ήταν παρών και ο Περιφερειάρχης, ήταν ότι πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να έχουν όχι απλώς ένα γνωμοδοτικό ρόλο στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά να έχουν αποφασιστικό ρόλο κυρίως στην επένδυση. Να ξέρουν και να είναι σύμφωνες.»

Για να είναι σύμφωνες, όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Σουλιώτης θα πρέπει να είναι συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια. Θα πρέπει να ξέρουν τα δεδομένα. Να έχουν μία διαφορετική άποψή. Και οι τοπικές κοινωνίες είναι πιο εύκολο να πούνε ένα αβίαστο ΟΧΙ όταν έρχεται κάποιος και σου λέει ότι θα μπούνε στο κεφάλι σου 200 ανεμογεννήτριες.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ επισημαίνει πως αν μιλήσουν για 10-15, θα μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Συνεπώς η ΠΕΔ, λέει: Αναθεώρηση του χωροταξικού. Η Αυτοδιοίκηση να έχει κυρίαρχο ρόλο στη λήψη αποφάσεων να μην παραγκωνίζεται. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι που τις εκφράζει και είναι πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες. Αυτή είναι που θα σταθεί, όπως επισημαίνει ο κ. Σουλιώτης, δίπλα και στους επενδυτές. Δεν τους βλέπει, επισημαίνει, κανένας ως εχθρούς όταν όλα γίνονται με συνεννόηση.

Αυτές τις θέσεις μας τις προβάλλουμε. Ακούστηκαν στη συνεδρίαση της ΠΕΔ από όλους τους δημάρχους, τα προβλήματα των περιοχών του καθενός και αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους, μαζί με τον Περιφερειάρχη και αποφάσισαν να πάνε στον Υπουργό Ενέργειας και Ανάπτυξης να βάλουν τα θέματα για να σταματήσει ο αναβρασμός που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες. Στόχος, όπως είπε ο Πρόεδρος, να επανασχεδιάσουν όλοι μαζί τη χωροταξική κατανομή για το που θα γίνουν επενδύσεις για τα αιολικά πάρκα.

Μάλιστα, ο κ. Σουλιώτης εστιάζοντας στην περιοχή της Καρυστίας τόνισε ότι με αυτά που ακούστηκαν από την Αντιδήμαρχο Μαρία Βερούχη, κατάλαβαν ότι τα νούμερα έχουν ξεφύγει.

«Όταν στο δήμο Καρύστου σήμερα λειτουργούν 413 ανεμογεννήτριες, και αναμένεται στο επόμενο διάστημα να εγκατασταθούν άλλες τόσες. Τα νούμερα έχουν ξεφύγει» είπε ο Πρόεδρος και συνέχισε:

«Η αυτοδιοίκηση είναι πάντα δίπλα στο δημότη. Το έχει αποδείξει και στον καιρό της πανδημίας. Το θέμα της αλόγιστης τοποθέτησης ανεμογεννητριών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και συνεργαζόμαστε για να μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στην κατεύθυνση που σας είπα.»

Όπως επεσήμανε ο κ. Σουλιώτης κλείνοντας στους αρμόδιους υπουργούς αποφασίστηκε να πάνε ο Περιφερειάρχης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και κάποιος εκπρόσωπος των δήμων.

«Δεν μπορούμε να πάμε πάρα πολλοί. Σημασία έχει να πάμε με τεκμηριωμένες θέσεις , με προτάσεις και να καθίσουμε στο τραπέζι και να πούμε τα επιχειρήματα μας. Να ακούσουμε και την πλευρά του Υπουργείου και όλοι μαζί να διαμορφώσουμε μία λύση που θα είναι αποδεκτή για όλους» είπε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ.

Την ίδια ώρα οι δήμοι κινούνται δικαστικά. Ο κ. Σουλιώτης τονίζει ότι αυτές οι εταιρίες που ενδιαφέρονται για τις επενδύσεις, έχουν ένα πολύ δυνατό νομικό οπλοστάσιο.

«Δεν κάνουν κάτι παράνομα. Το θεσμικό πλαίσιο και το Νομοθετικό πλαίσιο της πατρίδας μας τους επιτρέπει να κάνουν όλα αυτά.. » είπε ο κ. Σουλιώτης και συνέχισε: «Η Νομιμότητα είναι αυτή που προβλέπει να μην έχουν αποφασιστικό ρόλο οι τοπικές κοινωνίες.»

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καρπενησίου μοιράστηκε μία προσωπική εμπειρία μαζί μας σε ότι αφορά τα αιολικά πάρκα στο Καρπενήσι.

«Από το 2015 στο Καρπενήσι έχουμε πληρώσει πάνω από 30.000€ στους δικηγόρους και στα δικαστήρια και δεν πετύχαμε κάτι. Δεν ακυρώσαμε αυτό που θέλαμε…» είπε ο κ. Σουλιώτης επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται τα προβλήματα να λύνονται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Θα πρέπει όπως ανέφερε να λύνονται με διάλογο και έχοντας τεκμηριωμένα αιτήματα και προτάσεις. «Πάμε συντεταγμένα όλοι μαζί» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΝΙΚΟΥ ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Απριλίου 2021 13:39

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr